Közösség

Lengyelország rulez!

7554

Faithless

Igen, ők még élnek, bár nem sokáig: feloszlik a hip- és triphopot eurodiszkóval vegyítő, bizarr látványt nyújtó Faithless, akikkel nem árt óvatosan bánni: az első, valóban kreatív és energikus lemez óta, nagyjából tíz éve nem sok újat sikerült kitalálniuk, a recept nem bizonyult életképesnek, mostanra pedig jobbára csak ebben a térségben sikeresek (vö. állandó nagyszínpados szereplések a Szigeten). A tényt, hogy a feloszlás előtt még ellátogatnak ide, vehetjük a magyar popkultúra általános állapotára irányuló kritikának is, de ennek ellenére mégis ajánljuk a programot. Egyrészt azért, mert a csontvázszerű Maxy Jazz tényleg figyelemre méltó előadó, másrészt az olyan dalok miatt, mint az Insomnia, vagy a Dirty Old Man.
Március 21., hétfő, Papp László Budapest Sportaréna

Burn, Baby, Burn! Tour

Zenés színház az A38-on, például Julee Cruise-zal, a Twin Peaks főcímének énekesnőjével. „Másfél éve az ipari zene elsőszámú zenekara, az Einstürzende Neubauten basszusgitárosa, Alexander Hacke az olasz multimedia-művésznővel, Danielle del Picciottóval adott zenés színháza, a Bolondok Hajója aratott az A38-on hatalmas sikert. Ezúttal más felállásban mutatkoznak be a berlini újzenei és művészeti szcéna számos kultikus arcát vonultatva fel műsorukban, amelyet egyszerre több frissen megjelent lemezük bombasztikus bemutatójával kötnek egybe Burn, Baby, Burn nevű nagyszabású turnéjuk keretében. Az est fellépői között megtaláljuk Julee Cruise-t, akinek szenvedélyes hangja a Twin Peaks zenéjében tér vissza megannyiszor gyönyörű lidércnyomásként, Kid Congo Powerst, aki a legendás The Cramps, valamint a nem kevésbé legendás Nick Cave and the Bad Seeds gitárosa volt, és további hasonlóan súlyos, jelentős arcokat, akik vidáman őrült multimedia-show-jaikkal kápráztatják majd el a pesti közönséget.”
Március 22., kedd, A38 Hajó

Menyegző

A Nyitott Műhely azzal próbálkozik, hogy írókkal vetítteti le kedvenc filmjüket, amelyeket aztán jól megbeszélnek a közönséggel. Eddig bejött, a mostani áldozat pedig Spiró György, a méltán kanonizált vicces- és groteszkdráma-felelős, aki egy nagyon súlyos Andrzej Wajda-filmet hoz. A Menyegző természetesen egy színdarab alapján készült, amelyben az esküvői lakodalmas menet végül Lengyelország történelmével és sorskérdéseivel találkozik a buli éjjelén.
Március 23., szerda, Nyitott Műhely

Polska Rulez!

„2007 óta immár hivatalosan is szeretjük egymást, hiszen március 23-a a lengyel-magyar barátság napja. A Polska_rulez! fesztivál keretében három napon keresztül, három helyszínen koncerteznek lengyel zenekarok, lengyel dj-k pakolják a lemezeket, lengyel filmeket vetítünk, sőt egy valódi lengyel ételspecialitásokat is kóstolhatunk ebből az alakomból. Kiállítással és live act-tel mutatkozik be a Nowa Huta Export, és megismerhetitek a Warsaw Car Killers őrült bringásait is.” A részletekért irány a Mappa Club, a Tündérgyár és a Blog Music Club.
Március 24-26., több helyszín

Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Ha tavaszt akartok, végül is mehettek a Városligetbe, vagy úgy általában a legközelebbi zöld területre, esetleg állatkertbe, de az igazi mégiscsak Szentendre. A világ egyik leghangulatosabb helyén lesz minden a néptánctól az északi filmeken át a popzenéig, és persze Lajkó Félix, illetve a Ghymes sem maradhat ki.
Április 2-ig, Szentendre

Mozi

A héten: ígéretes filmek, amelyek nem váltják be az ígéreteket! Jön egy római háborús dráma, A Sas, amelyet a nagyszerű Kevin Macdonald rendezett (Az utolsó skót király), ám ez a mozija inkább szétcsúszó, indokolatlanul lassú, bár kétségkívül látványos. Azért is kár, mert a témakör klasszikusan olyan, hogy Hollywood sem bírja elrontani, és ezt bizonyította már a Ben Hur és a Gladiátor között ezerszer. Jön egy közepes-nézhető romantikus film (Ébredj velünk), amely arról szól, hogy lesz egy rossz reggeli tévéműsorból jó reggeli tévéműsor úgy, hogy közben a főszereplők (például Harrison Ford és Diane Keaton) jól össze is kavarodnak. Bemutatják a svéd krimi klasszikusa, a Millennium-trilógia (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) harmadik részét, ám sajnos ez már korántsem olyan izgalmas és hatásos, mint az első. A nagy kérdőjel azonban a 300 és a Watchmen (plusz ugye a Holtak hajnala-remake) rendezője, Zack Synder új filmje. Az Álomháború látványos lesz, brutális és hatásvadász, mint mindig, de hát éppen ezért szeretjük a mestert, csak el ne rontsa az intézet fogságából bizarr álomvilágba keveredő lányok történetét. Ha a korábbi színvonalnak csak a felét hozza, már elégedetten dőlhetünk hátra. Reméljük a legjobbakat.

Fotók minden mennyiségben

A héten annyi fotókiállítást nézhettek meg, hogy inkább egy blokkban tartjuk őket. Itt van mindjárt a Viltin Galéria, amely Barakonyi Szabolcs, az Index régi motoros fotósát állítja ki. Barakonyi klasszikus riporter, ám képeiben mindig van valami csavar, amelytől filmszerűek, eseménydúsak lesznek, egy-egy hosszú sztorit zsúfol bele minden egyes kompozíciójába. A 0-3 című kiállítást április 30-ig nézhetitek meg. A Viltin Galéria nem összekeverendő a Vitrin Galériával, amely egy új szerveződés, és ennek megfelelően fiataloknak ad otthont. Így elsőre rögtön egy egész csoportnak. A bulival, vetítéssel egybekötött megnyitó vendége az ötödik kerület főépítésze, részletek itt. Szintén a fiatal, de az előbbieknél pár fokkal tapasztaltabb generációé a Mai Manó Ház, ahol csütörtök este megnyitják a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj nyerteseinek kiállítását. Beszédet mond Korniss Péter.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások