Mi ez?

Használtál óvszert?

7535

Új technikával bővült a bűnügyi helyszínelők amúgy sem szegényes eszköztára. Egy nemrégiben felfedezett eljárás segítségével ugyanis ki tudják mutatni az ujjlenyomatban az óvszer bevonatának maradványait, ami nagy segítséget jelent az erőszaktevők kézre kerítésében.

Folyamatosan emelkedik az olyan szexuális ragadozók száma, akik óvszert használnak, miközben elkövetik bűncselekményeiket. Ennek egyrészt az az oka, hogy ők is szeretnék elkerülni a szexuális úton terjedő fertőzéseket, másrészt pedig ilyen módon igyekeznek megakadályozni, hogy azonosítsák őket. A tett helyszínén hagyott DNS ugyanis megdönthetetlen bizonyítéknak számít. Ujjlenyomatot azonban gyakran hagynak a helyszínen, ami sok esetben csak azt bizonyítja, hogy ott jártak, de azt nem, hogy el is követték az erőszakot.

A Sheffield Hallam Egyetem kutatói azonban kifejlesztettek egy új eljárást, melynek segítségével ki tudják mutatni az ujjlenyomatban az óvszer bevonatának maradványait. Ezzel be tudják bizonyítani, hogy a gyanúsított nemcsak hogy a helyszínen járt, hanem valószínűleg el is követte a bűncselekményt. „Az elkövetők egyre jobban ismerik a helyszínelők módszereit, ezért egyre általánosabb, hogy óvszert használnak, amit eltávolítanak a tett színhelyéről. Arra azonban nem számítanak, hogy a kondom bevonata átkerül az ujjaikra, és ezáltal a helyszínen hagyott ujjlenyomataikba is. Ha azonosítani tudjuk a kondom bevonatát az ujjlenyomatban, képesek leszünk új bizonyítékot szolgáltatni, így a helyszínelők nagyobb eséllyel tudják bizonyítani egy gyanúsított bűnösségét.” – nyilatkozta Dr. Simon Francese, a kutatócsoport egyik tagja.

A módszert egyelőre még nem használják a gyakorlatban, a laboratóriumi tesztek azonban nagyon biztató eredményeket hoznak: két, széles körben használt óvszermárka esetében is sikerült azonosítani a maradványokat az ujjlenyomatokban. A kutatók abban bíznak, hogy további finomítások után az új technikával a különböző gyártókat és márkákat is képesek lesznek elkülöníteni.

Fotó forrása: Sciencedaily

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások