Étel+Ital

Főzz teával!

7537

Ha teáról van szó, legtöbbünknek a kellemesen gőzölgő ital szürcsölgetése jut eszébe, esetleg a jégkockákkal nyáriasított változat, de mindenképpen folyékony halmazállapotban gondolkodunk. A helyzet azonban korántsem ilyen egyértelmű, ugyanis a tea remek ételek alapanyagául is szolgálhat.

Az Afrikában közkedvelt rooibos teát például előszeretettel használják levesek ízesítéséhez, a távol-keleti konyha pedig számos zöld teával készült desszertet ismer. Olyannyira elterjedt ez, hogy külön teaféle, a matcha por szolgál ezen sütemények alapjául. Ez a zöld tea attól különleges, hogy a leveleket porrá őrlik, így nem csak a főzetet issza meg az ember, hanem magát a leveleket. Ha pedig sütemények készítéséhez használják fel, tökéletesen el tudják keverni a tésztában és csak varázslatos zöld színe, valamint különleges aromája árulkodik a jelenlétéről, de az étel textúráját nem változtatja meg. Persze, nem kell feltétlenül ragaszkodni a tradicionális receptekhez, a kísérletező kedvű gasztrománok bátran próbálkozhatnak egyéb variációkkal is. Zöld teával könnyű, friss ízű ételeket készíthetnek, jól harmonizál például a citrommal, mentával és fehér csokoládéval. A fekete teát bátran társíthatják fekete csokoládéval vagy aszalt gyümölcsökkel, a rooibos mély, karakteres aromája pedig a gazdagabb ízvilágú ételekhez passzol. Bármit is választunk, az eredmény egészen biztosan különleges gasztronómiai élményt fog nyújtani. Kedvcsinálóul álljon itt három teás finomság.

Hideg meggyleves rooibos teával

Hozzávalók: 9,3 dl rooibos tea, 100 g kristálycukor, 1 fahéjrúd, 500 g meggybefőtt, 1,5 dl vörösbor, 15 g keményítő, 0,6 dl tejszínhab.

Elkészítése: 9 dl rooibos teába keverjük bele a kristálycukrot és a fahéjat, majd melegítsük addig, míg a cukor feloldódik, majd főzzük még öt percig. A meggyet csöpögtessük le egy szűrőben és adjuk a keverékhez. A fahéjrudat vegyük ki, ezután öntsük hozzá a bort is. A keményítőt a maradék rooibos teával (0,3 dl) keverjük össze. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a meggy-bor-tea keverékhez, és az egészet még egyszer forraljuk fel, csak egy rövid időre, míg a leves enyhén besűrűsödik. Hűtsük le, tálalás előtt pedig díszítsük tejszínhabbal.

Forrás: Jörg Zittlau: Rooibos tea


Tea-sütemény

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tk. fekete tea, 10 dkg étcsokoládé (felaprítva), 1 tojás.

Elkészítése: Egy tálban összemorzsoljuk a hozzávalókat, majd kiborítjuk és tésztát gyúrunk belőle. Ha már homogén a tésztánk, hengert formálunk belőle és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. egy órára, hogy megszilárduljon.  Ha kellőképpen lehűlt, kb. fél cm-es karikákat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

Zöld teás keksz

Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor kissé ledarálva vagy ugyanennyi sütőcukor, 15 dkg vaj, 22 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1,5 ek. matcha, 8 dkg kristály-/sütőcukor a díszítéshez.

Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Keverőgépben a vajat a cukorral és a matchával krémesre keverjük. A lisztet fokozatosan hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A keverést addig folytatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk. Gyönyörű zöld színe lesz! A masszát fóliába csomagoljuk, korongot formálunk belőle és fél órára a hűtőbe tesszük. Ha lehűlt, kinyújtjuk 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem nagyon kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen száraz), és a kiválasztott formával kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatjuk, sütőlapra tesszük és az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Lila Füge

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások