Étel+Ital

Főzz teával!

7537

Ha teáról van szó, legtöbbünknek a kellemesen gőzölgő ital szürcsölgetése jut eszébe, esetleg a jégkockákkal nyáriasított változat, de mindenképpen folyékony halmazállapotban gondolkodunk. A helyzet azonban korántsem ilyen egyértelmű, ugyanis a tea remek ételek alapanyagául is szolgálhat.

Az Afrikában közkedvelt rooibos teát például előszeretettel használják levesek ízesítéséhez, a távol-keleti konyha pedig számos zöld teával készült desszertet ismer. Olyannyira elterjedt ez, hogy külön teaféle, a matcha por szolgál ezen sütemények alapjául. Ez a zöld tea attól különleges, hogy a leveleket porrá őrlik, így nem csak a főzetet issza meg az ember, hanem magát a leveleket. Ha pedig sütemények készítéséhez használják fel, tökéletesen el tudják keverni a tésztában és csak varázslatos zöld színe, valamint különleges aromája árulkodik a jelenlétéről, de az étel textúráját nem változtatja meg. Persze, nem kell feltétlenül ragaszkodni a tradicionális receptekhez, a kísérletező kedvű gasztrománok bátran próbálkozhatnak egyéb variációkkal is. Zöld teával könnyű, friss ízű ételeket készíthetnek, jól harmonizál például a citrommal, mentával és fehér csokoládéval. A fekete teát bátran társíthatják fekete csokoládéval vagy aszalt gyümölcsökkel, a rooibos mély, karakteres aromája pedig a gazdagabb ízvilágú ételekhez passzol. Bármit is választunk, az eredmény egészen biztosan különleges gasztronómiai élményt fog nyújtani. Kedvcsinálóul álljon itt három teás finomság.

Hideg meggyleves rooibos teával

Hozzávalók: 9,3 dl rooibos tea, 100 g kristálycukor, 1 fahéjrúd, 500 g meggybefőtt, 1,5 dl vörösbor, 15 g keményítő, 0,6 dl tejszínhab.

Elkészítése: 9 dl rooibos teába keverjük bele a kristálycukrot és a fahéjat, majd melegítsük addig, míg a cukor feloldódik, majd főzzük még öt percig. A meggyet csöpögtessük le egy szűrőben és adjuk a keverékhez. A fahéjrudat vegyük ki, ezután öntsük hozzá a bort is. A keményítőt a maradék rooibos teával (0,3 dl) keverjük össze. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a meggy-bor-tea keverékhez, és az egészet még egyszer forraljuk fel, csak egy rövid időre, míg a leves enyhén besűrűsödik. Hűtsük le, tálalás előtt pedig díszítsük tejszínhabbal.

Forrás: Jörg Zittlau: Rooibos tea


Tea-sütemény

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tk. fekete tea, 10 dkg étcsokoládé (felaprítva), 1 tojás.

Elkészítése: Egy tálban összemorzsoljuk a hozzávalókat, majd kiborítjuk és tésztát gyúrunk belőle. Ha már homogén a tésztánk, hengert formálunk belőle és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. egy órára, hogy megszilárduljon.  Ha kellőképpen lehűlt, kb. fél cm-es karikákat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

Zöld teás keksz

Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor kissé ledarálva vagy ugyanennyi sütőcukor, 15 dkg vaj, 22 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1,5 ek. matcha, 8 dkg kristály-/sütőcukor a díszítéshez.

Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Keverőgépben a vajat a cukorral és a matchával krémesre keverjük. A lisztet fokozatosan hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A keverést addig folytatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk. Gyönyörű zöld színe lesz! A masszát fóliába csomagoljuk, korongot formálunk belőle és fél órára a hűtőbe tesszük. Ha lehűlt, kinyújtjuk 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem nagyon kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen száraz), és a kiválasztott formával kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatjuk, sütőlapra tesszük és az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Lila Füge

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
17
BonaLisa írta:
hmmm micsoda különleges finomságok! Remek ötlet volt a "tea" témát ilyen szempontból megközelíteni. Engem a receptek is felcsigáztak. Például a zöld tea, citrom, menta, fehér csoki elegye... Ám a fekete variáció sem adta alább! :)
00:30
2
márc
17
BonaLisa írta:
Erről az a cikk jut eszembe, amit délután olvastam. Egy olyan cégről szólt, amely csupa különleges csokoládét készít megrendelésre. Elképesztő mennyi variáció létezik! Például bazsalikomos-epres étcsoki vagy szedres-áfonyás fehér; vaníliával. Ám akadtak köztük fűszeresek, sósak, zöldségesek is. Igazi "íz-kavalkád".
00:34
3
márc
17
LadyGray írta:
Bocsi az offért, de a lilafüge oldalán az a krumplisalátás kép olyan mintha csak maradék lenne a tányéron hagyva...nem túl guszta:P:D
01:50
4
márc
17
ismeretlen válaszaBonaLisa írására:
van ilyen itt is... és annyira, de aannyira, de aaannyira :-) finomakat csinálnak, hogy azt mindenkinek ki kell próbálni! :-)
http://www.csokoladia.hu/
04:57
5
márc
17
ismeretlen írta:
a teás süti pedig... lehet, hogy csak a kép színvilága miatt... lájkolom! :-)
04:59
6
márc
17
BonaLisa válasza írására:
ÚÚú! Köszi! Ezek szerint Téged is kísértésbe lehet hozni különleges édességekkel! :D Bevallom ez az egyik gyengém... Elérzékenyülök gondosan összeválogatott összetevők, jól megválasztott csomagolás láttán. Az csak plusz pont lehet, ha mindez kézi készítésű és nem tömegtermék. Jó-jó, persze nem napi szinten teszek ilyesféléket a kosaramba, de hasonló apróságok élvezetesebbé, vidámabbá képesek varázsolni a 7köznapokat.

Előfordul számtalanszor az is, hogy csak nézelődni megyek. Sétálgatás közben betérek olyan kis üzletekbe, amelyekben korábban soha vagy már régen jártam. Zsákmányolok ezt-azt. Például télen forralt bort, sült gesztenyét, a vásárban kókuszgolyócskákat vagy medvecukrot (ezt apu szereti).

Nálam a csoki napi szinten "ott van". Ahogy a kávé is. Szeretem az ízüket. Van aki azt tartja mindkettőről, hogy egészségtelenek. Jómagam úgy vagyok ezzel, hogy megfelelő mennyiségben semmi sem az. Sőt! Csúcsközeli állapotokba röpítenek... Oh my! :xD

Mindjárt meglesem az oldalt, amelyet linkeltél! Mutatok én is valamit. Lehet, hogy ismered már a céget. A termékeik ellenállhatatlanok!!! Gombóc Artúr bajban volna, ha betévedne ide.

http://www.chocome.hu/kedvenc_kreaciok

Nekem a teás sütiben a különleges zöld és a sötét barna színek párosítása tetszik. (+ a díszítés) Egyébként nem vagyok nagy sütemény rajongó. Ha édesség, akkor inkább csoki vagy fagyi vagy karamella vagy ... :-)

07:42
7
márc
17
mookid válaszaBonaLisa írására:
http://cotcot.hu/cikk/2010/07/30/egyeniseg-csokiba-ontve :)
08:27
8
márc
17
tavaszvaro írta:
imádlak tea! :)
09:42
9
márc
17
Welmi írta:
ez tök jó
09:43
10
márc
17
tein írta:
jófajta receptek, mentem. a sütis kép irtó guszta!
10:14
11
márc
17
tein válaszaLadyGray írására:
:D tényleg
10:14
12
márc
17
Betuka válaszaLadyGray írására:
Tényleg... :P
14:05
13
márc
17
ismeretlen írta:
sütiiiiii♥
14:52
14
márc
17
BonaLisa válaszamookid írására:
Köszi moonkid! Aranyos vagy, hogy megmutattad nekem ezt a riportot az archívumból. :-) Igen-igen, erről van szó! Bár én hasonló cikket a cégről nemrég olvastam, Pestről hazafelé zötykölődve, egy női magazinban. (A rovatban több különleges életpályát/vállalkozást mutattak be.)Örülnék, ha itthon több hasonló kezdeményezés "futna be" a multik kínálatával szemben.

Azóta jártál ott? Kipróbáltad valamelyik csokit? (mert láttam, hogy írtad kommentben ;-))
21:05
15
márc
18
sevannah írta:
Nem hangzik rosszul! Viszont engem az a muffin fogott meg! Az honnan van?
01:12
16
márc
23
CafeCinnamon írta:
Nagyon fincsi zöld teás süti itt:
http://cafecinnamonhu.blogspot.com/2011/02/piskota-tekercs-maskent.html

És itt:
http://tealevelek.blog.hu/2011/02/26/vendegposzt_2_cafe_cinnamon_zold_teas_feher_csoki_mousse_os_tortaja
Ez utóbbi zöld teás-fehér csokis mousse torta.
16:02