Étel+Ital

Sótájm!

7521

Viszonylag kevesen ismerik és még annál is kevesebben használják a sóban sütés módszerét, pedig igazán egyszerű és egészséges konyhatechnológiai eljárásról van szó, ráadásul a végeredmény is káprázatos. Talán a receptekben szereplő több kilónyi só rettenti el az amatőr gasztrománokat, hiszen első nekifutásra nehéz elképzelni, hogy ilyen hozzávalókból ehető étel lesz. Pedig de!

Ez az egyik legjobb mód a halak, szárnyasok és zöldségek egészben sütésére, és a sóburoktól egyáltalán nem lesz sós az étel, viszont egyenletesen vezeti a hőt, így gyönyörűen átsülnek a húsok és zöldségek, ráadásul a sóba kevert fűszernövények aromája tökéletesen érvényesül. A végeredmény pedig szaftos és elképzelhetetlenül ízes sült lesz. Persze, nem ez a legolcsóbb konyhatechnikai művelet, ahogy a gyorsétel kategóriába sem sorolható be semmilyen szempontból sem, és jó erőnlét vagy egy közelben tartózkodó férfiember is szükséges hozzá, de mindezek ellenére érdemes belevágni.

Aki ilyenre adja a fejét, annak két szabályt kell csupán betartania: tisztítatlan, kezeletlen tengeri sót használjon, ha tökéletes végeredményt akar. Lehet egyszerűen csak sóba burkolni a megsütni kívánt alapanyagot, de vannak olyanok is, akik úgynevezett sótésztát használnak. Ezt legegyszerűbben úgy lehet előállítani, ha tojásfehérjét keverünk a sóhoz. Ezzel az eljárással valódi sóburkot képezhetünk húsunk vagy zöldségünk köré, amit dolgunk végeztével egyszerűen csak lepattintunk az elkészült ínyencfalatunkról. Ha egyszerűen csak sót használunk, szintén burok képződik belőle, csak kevésbé kemény és homogén, mint a tésztából, és az eltávolítása egy kicsit körülményesebb. A másik szabály pedig az, hogy legalább 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk azonnal, amint elkészültünk az étel összeállításával.

Azt hiszem, elméleti alapvetésként ennyi bőven elég, lássuk inkább a konkrét lehetőségeket. Itt van mindjárt a sóban sült márna, ami a műfaj igazi klasszikusa. Aki nem rajong a márnáért, természetesen lecserélheti másfajta halra.

Hozzávalók: 1 márna (2.4 kg élőben), 2.5 kg kősó (vagy tengeri só, de kezeletlen, natúr legyen!), 3 gerezd fokhagyma, 2-3 ág citromfű.

Elkészítés: A márnát utókezelésbe vettem, alaposan megtisztogattam. Lemértem, a legnagyobb tepsiben keresztben sem fér el, így levágtam fejét, farkát (lefagyasztottam, később jó lesz alaplébe), így pont elfért. A tepsi aljára ujjnyi vastagon sót szórtam. A márna hasát durva szemű tengeri sóval enyhén besóztam, a hasüregbe beledugtam a citromfüveket és a félbe vágott fokhagymagerezdeket. Ráfektettem a sóágyra, majd annyi sót szórtam rá, hogy mindenhol jól befedje. Kissé meglocsolgattam vízzel, hogy összeálljon, meg is paskolgattam kézzel. A lényeg, hogy mindenhol alaposan fedje a só. 200 fokos sütőben egy óra alatt megsütöttem. Kisebb hal esetén 50 perc is elég lehet, a lényeg, hogy kalkuláljuk be azt is, hogy a nagy mennyiségű sónak idő kell, míg átmelegszik. Az egy óra leteltével késsel óvatosan rést ütöttem a sópáncélon, amit lefejtettem a halról. Tálaláskor a bőrét húzzuk le, amit pedig nem fogyasztunk el azonnal, azt húzzuk le a sóágyról, mert egy kis levet ereszthet, és túlzottan sós lehet.

Forrás: Lorien


Ha csirkesütésbe fogunk, szintén jól jöhet a sóban sütés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sókéregben sült csirke édesköménnyel.

Hozzávalók: 1 db kb. 2 kg-os csirke, 3 kg durva szemű só, 8 ek. durvára tört édesköménymag, 2 felvert tojás, 2 félbevágott citrom, 1 ek. szemes bors, 1 csokor friss kakukkfű, 3-4 ek. olívaolaj, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, 8 gerezd héjastól összezúzott fokhagyma.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az összes sót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a durvára tört édesköménymagot, a felvert tojást, a citrom levét és a szemes borsot. Hozzáadunk még 1 dl vizet és alaposan összekeverjük. Egy tálban olívaolajjal elkeverjük az összezúzott kakukkfüvet, és megkenjük vele a  csirke bőrét. A csirke hasába belegyömöszöljük a kifacsart citromot, a petrezselymet és a héjastul összezúzott fokhagymát. Egy tepsibe  egymásra 3 csík kb. 1 méter hosszú alufóliát teszünk. A közepére terítjük el a só harmadát, erre fektetjük rá a csirkét. A maradék sóval pedig gondosan befedjük. A fóliát  óvatosan ráhajtjuk. (A fólia csak arra szolgál, hogy a sót a megkeményedéséig összetartsa.) Két órán át sütjük. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük. Lefejtjük róla a sókérget és tálalhatjuk is.

forrás: Nosalty

A kávés sóban sült cékla igazi ínyencség, nagyot lehet villantani vele. Még azok is bátran bevállalhatják, akik – hozzám hasonlóan – kifejezetten irtóznak a céklától, ugyanis egészen más élményt nyújt, mint az eredeti zöldség, ráadásul az elkészítése sem ördöngösség.

Hozzávalók: 3 cékla, 100 g őrölt kávé, 600 g durva tengeri só, 4 tojásfehérje.

Elkészítés: Mossuk meg alaposan a céklát és töröljük szárazra. Kavarjuk el a sót a kávéval és a tojásfehérjével. Egy tepsit fedjünk be sütőpapírral, majd kenjünk ki egy alapot a sós masszából. Helyezzük erre a céklát és temessük be a többi kávés sóval úgy, hogy sehol se maradjon a legkisebb rés sem. 200°C-os sütőben süssük kb. 90 percig, majd vegyük ki és hagyjuk a sókérget kicsit lehűlni. Törjük fel a sókérget, vegyük ki a céklát, és hámozzuk meg.

Forrás: Kísérleti konyha

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások