Mi ez?

Jövő a múltból

7490

Volt idő, amikor a jövőt égbe nyúló metropoliszokkal, repülő vonatokkal és Marsra telepített kolóniákkal képzelték el. Ma induló sorozatunkban megnézhetitek, hogy elődeink milyen világot álmodtak meg nekünk. Az idő múlásával persze ezek a tervek megkoptak és berozsdásodtak. Elsőként az 50-es évek utópiáiból választottunk ki kettőt, amelyek ma már korántsem tűnnek olyan őrült elképzelésnek, mint nagyszüleink idejében.

Az autópályán repülő szőnyeg

Kép: Paleofuture.com

Kissé hóbortos szakembernek tartották főnökei Andrew Kouchnert a Fordnál, aki kerekek nélküli, repülő autójával szerette volna meghódítani a világot az 1950-es években.  Hosszú évek óta csiszolgatta már nagy találmányát, amikor végül 1958-ban befejezte csodajárgánya tervezését. Olyan autót álmodott meg, mely akár 300-400 mérföldet is meg tudott volna tenni egy óra alatt, köszönhetően annak, hogy légpárna segítségével szelte volna az utakat. Épp ez volt a hátránya is: a „repülő szőnyeg” a nagy sebesség miatt igen instabil volt, ráadásul speciális, a betonnál jóval finomabb, tükörsima pályán tudott volna csak haladni. Kouchner akkoriban csak Aladdinként emlegették szakmai körökben, de az nevet, aki utoljára nevet: az általa feltalált kocsi akkor nevetség tárgyává tette, napjainkban ez a szupersebességű mágneses (Maglev) vonatok technológiájának az alapja.

A ház, ami körül a Nap forog

Kép: Paleofuture.com

A fosszilis energiahordozók végessége már a múlt század közepén sem volt titok, így nem meglepő, hogy az élénk fantáziával megálmodott tudósok már akkoriban keresték a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeit. A vízzel hajtott autók és a Szahara felvirágoztatása után hamar szóba került a napenergia hasznosítása is. Az alábbi képen látható „lakóalkalmatosság” első látásra gyerekkorunk egyik kedvenc rajzfilmjének, a Jetson család otthonának tűnik, a technológia azonban egyáltalán nem utópisztikus – persze mai szemmel.
A ház tetején álló, leginkább műholdnak beillő generátor gyűjtötte volna a napsugarakat, amelyekből a fűtést és az elektromos energiát biztosította volna. A nap során az egész épület egy 360 fokos kört tett volna, követve a Napot. Arról semmit nem tudtunk kideríteni, hogy az 50-es években hogyan oldották volna meg a ház energiaellátását télen vagy felhős időben, talán éppen ezért nem láthatunk Jetson-lakótelepeket. Még szerencse, hogy napjainkban már erre is van megoldás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások