Lélek

A kreatív önéletrajz a jövő?

7512

Most, hogy minden meghirdetett állásra pályázók tucatjai jelentkeznek, valódi kihívást jelent, hogy felkeltsük a sokat próbált hr-esek figyelmét, és elérjük, hogy behívjanak állásinterjúra. A karrier tanácsadók szerint a hr-es szívéhez a personal brandingen és a kreatív önéletrajzon át vezet az út. De mit is fednek ezek a fogalmak és mikor érdemes ilyen eszközökhöz folyamodni?

Csináld meg magad!

A personal branding tipikus példája Lady Gaga, de szinte bármelyik nagy hatású hírességet megemlíthetném. Ők ugyanis nagy figyelmet fordítanak arra, hogy miként jelennek meg az emberek előtt, legyen az sajtó, fellépés, vagy csak egy egyszerű ’civil’ kiruccanás. Nemcsak nagy gondot fordítanak erre, hanem tudatosan és nagyon professzionálisan manipulálják a róluk kialakult képet. Persze nem muszáj ekkorát álmodni, ugyanezt kicsiben is meg lehet lépni.

Tulajdonképpen mindenkinek van személyes márkája, hiszen mindannyian egyediek vagyunk, kiváltunk valamilyen hatást és meghatározott értékrend jellemez bennünket. Összefoglalva tehát a personal brand egyszerűen azt a mentális képet jelenti, ami másokban él rólunk. Legtöbbünk azonban nincs ennek tudatában, és még kevesebben formáljuk tudatosan a rólunk kialakult képet. Márpedig álláskeresésnél meghatározó jelentőségű, hogy mit sugárzunk magunkról, milyen kép alakul ki rólunk a hr-es fejében, és ennek formálásához első körben az önéletrajz és a motivációs levél az egyetlen eszközünk. Elemi érdekünk hát, hogy ezt is a personal branding elemeként használjuk és segítségével kitűnjünk a több tucat jelentkező közül, akik nagyjából hasonló végzettséggel és szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek. Persze fontos kritérium, hogy már ezen a szinten hitelesek legyünk, hiszen hiába adunk be egy felturbózott, abszolút figyelemfelkeltő önéletrajzot, ha személyes megjelenésünkkel egy pillanat alatt leromboljuk a rólunk kialakult képet. Nem árt tehát legalább minimális önismeret, ha ilyesmibe fogunk.

Kisfilm, ppt, óriásplakát – a határ a csillagos ég

Akik nagyban gondolkodnak, azok akár a fent említett eszközöket is bevethetik a siker érdekében. A példák nem az írói elme szüleményei, ezeket az eseteket tényleg jegyzi a hr-történelem. Egy lelkes pályázó például óriásplakátot állíttatott leendő munkahelye parkolójába úgy, hogy rálásson az a vezető, aki illetékes volt a felvételében. Megjegyzem, marketinges munkáról volt szó, úgyhogy akár próbamunkaként is értelmezhető az akció. Aki nem akar ilyen radikális eszközökhöz folyamodni, egy jól megválasztott dizájnnal is remekül el tudja adni magát. Itt számos példát találhattok szellemes önéletrajzokra, itt pedig egészen elvetemült megoldásokkal ismerkedhettek meg.

Persze a szolidabb lelkületűek szerényebb dizájnelemekkel is próbálkozhatnak a hitelesség jegyében. Egy-egy szokatlanabb háttér, színes vagy különleges papír, a jó öreg Times New Romantól némiképp elrugaszkodott betűtípus, a megszokottól eltérő tördelés mind-mind eszköz lehet arra, hogy egyedivé tegyük a bemutatkozásunkat és felfigyeljen ránk az illetékes. Ugyanígy lehet alkalmazni szellemes ikonokat, több fotót, színes kiemelést, vagy a korábbi munkahelyek logóját a megfelelő helyen.

Néhány alapszabályt azonban érdemes tiszteletben tartani, ha a szolidabb műfaj mellett döntünk:

  • egynél több betűtípus zavarónak számít,
  • színből, illetve betűméretből sem ajánlatos kettőnél többet használni,
  • a túlságosan rikító színek is kerülendők.

Általánosságban azt tanácsolják a szakemberek, hogy az önéletrajz úgy legyen egyedi, hogy közben egységes és ízléses maradjon.

Pozícióhoz alkalmazd!

Természetesen nem árt szem előtt tartani azt a tényt, hogy nem minden pozíciónál jelent előnyt, ha a kreativitásunkat domborítjuk. Grafikusok, dizájnerek, reklámszakemberek, marketingesek és minden olyan szakma képviselői, ahol a követelmények passzusa tartalmazza a kreatív szó valamely szinonimáját, nyugodtan használhatják ezeket az eszközöket. Hivatalokban, pénzügyi, számviteli munkakörökben, ügyvédi irodákban és egyéb hagyományosan konzervatív munkahelyeken azonban kész életveszély egy ilyen nonkonformista bemutatkozás. Ilyen esetben csak nagyon óvatosan és megfontoltan alkalmazzunk egy-egy olyan elemet, ami valamennyire megkülönbözteti önéletrajzunkat a többi pályázóétól.

„Szerintem alapvetően jó ötlet a kreatív önéletrajz, de csak módjával persze. Egyszer érkezett hozzám egy cv, aminek citromsárga volt a háttere. Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, hogy soha többé nem akarom látni, mert fontosabb a szemem világa. Ami viszont nagyon tetszik, és egyre sűrűbben találkozom vele, hogy az előző munkahelyek felsorolásánál megjelennek a céglogók. Szerintem akkor érdemes teljesen kreatív önéletrajzzal előrukkolni, ha a leendő munkakörnél számít a pályázó stílusértéke (pl. nálunk a grafikus), egyébként elég egy-egy elemet belevinni. Úgysem az az elsődleges, hanem a tudás és a tapasztalat számít. Az is fontos, hogy a tradicionális tartalmi és formai elemek akkor is szerepeljenek a cv-ben, ha valaki a kreatív formát választja.” – mondja a gyakorló hr-es.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
09
ismeretlen írta:
már megint egy... a mesterséges világ, mesterséges problémái közül, tiszta mátrix... amúgy az összes "hr-es" bekaphatja... bő nyállal!
00:50
2
márc
09
Emu válasza írására:
Ja, de ez egy jopofa cikk, az ocsemnek epp altualis ( 3D grafikus/animator a lelkem, el is kepzeltem egy terben elrendezett CV-t:-)
03:03
3
márc
09
spadri írta:
Tévedés! A kreativitás mindenhol előny!!
06:27
4
márc
09
ismeretlen válaszaEmu írására:
A grafikusság és animátorság egyenlő a milliomossággal, úgyhogy ne féltsd az öcsédet. Ezek ma nagyon keresett szakmák, az emberek elájulnak a virtuális grafikáktól.
07:32
5
márc
09
ismeretlen írta:
Semmi újat nem mond a cikk az eddigi hasonlókhoz képest, és azok sem mondtak mást, mint hogy hogyan kell erőltetetten előadni és "megcsinálni" jelentéktelen kis munkavállalói önmagad.
07:33
6
márc
09
chloe írta:
király, a tervgrafikusoknak és egyéb kr'atívoknak megoldódott az életük, egy egyszerű robot bérrabszolga aspiránsnak mennyire lenne adekvát egy ilyen önéletrajz? mármint ez csak idiotizmus, ha a munkahelyen nem szeretnék, hogy ugrálj, márpedig általában nem szeretik, kis porszemnek mész oda.
09:03
7
márc
09
ismeretlen írta:
Pppffff...
09:38
8
márc
09
Welmi válaszachloe írására:
Így.
10:58
9
márc
09
szeles válasza írására:
Jah,virtuális!
Mert ha ceruzával csinálom ,de úgy hogy az megszólal,s mégsem kell senkinek,egyenlő a munkanélküli művész címszóval:D
11:13
10
márc
09
ismeretlen válaszaspadri írására:
Ez nem igaz.
12:22
11
márc
09
ismeretlen válasza írására:
A grafikusság? hát ismerek sok grafikust, aki 80 ezerért eladó valahol. Túl sok grafikus van, túl kevés munkahelyre. Olyat viszont ismerek, aki grafikusként dolgozik, pedig semmiféle végzettsége nincs.
12:23
12
márc
09
ismeretlen válaszachloe írására:
Ez így van.
12:24
13
márc
09
Emu válasza írására:
Amen.
12:56
14
márc
09
Emu válasza írására:
A tesom ket hete koltozott ki hozzam, szoval reszemrol lehet igaza Aristeusnak;-)
12:58
15
márc
09
tein írta:
örülök, hogy a végére azért odaírtátok, hogy nem minden munkahelyen előnyös a világtól elrugaszkodott önéletrajz. egyrészt nem ámerikában vagyunk, másrészt meg nem hiszem, hogy egy decens könyvelő majd éppen azzal fog kitűnni, hogy ugrabugra logókkal tömi tele a papírt, és útlevélnek álcázza az önéletrajzát. amúgy én inkább úgy gondolom, hogy egy hr-es nem fog egy nem 100%-ig világos és érthető, lekövethető önéletrajzot böngészgetni, plusz chloe-nak is igaza van, hogy egy ilyen konform világban nem fog senkinek kelleni az, aki egy picit is esélyes a nonkomformra. szerintem a magamfajta maradjon a világos, érthető, igényesen szerkesztett önéletrajznál, és a kreatív is, csak biggyesszen mellé egy sk készített honlapot a munkáival, vagy bármilyen portfóliót. ne majomkodjon.
13:00
16
márc
09
chocotomato válaszachloe írására:
hékás! bár nem a mekiben osztom a hamburgert 12 órában, hanem egész nap gondolkodom, alakítom, tervezem, szerkesztem -ülve- amit kell, attól még igenis nehéz munka ez, nem úgy van, hogy hál'istennek kreatívak vagyunk, nyissunk egy bankszámlát gyorsan aztán majd dől a lé, és úgy sem, hogy na, lejárt a munkaidő, mehetünk haza. itt is ugyanúgy vannak munkaköri ártalmak, pl. van, hogy 2 nap alatt öntök bele fél deci visine-t a szemeimbe, a hátad kikészül, az agyad nem áll le, aludni nem tudsz, de legalább szép és jó dolgokat találsz ki, vagy valósítasz meg másoknak. könnyű azt hinni, hogy másnak könnyebb, de nem feltétlenül van így. lehet, hogy csak imádja ezt csinálni, és néha napján ebből fakadóan bizony jól rá is b*szik.
13:09
17
márc
09
ismeretlen válaszaszeles írására:
A zenét és a képet is géppel csinálják manapság, aki nem, az éhezik.
13:57
18
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Először nem értettem, hol árulnak nyolcvanezerért grafikusokat. :-)
De én most számítógépes grafikusokról beszéltem.
13:58
19
márc
09
ismeretlen válaszachocotomato írására:
Majd ha ráérek, sajnálni foglak a kemény munkádért.
14:00
20
márc
09
spadri válasza írására:
Kicsit bővebben lehetne?
14:09
21
márc
09
ismeretlen írta:
Ez már a hétvégi?
15:28
22
márc
09
Tilos válasza írására:
szép érzék , vizuális látásmód , egy kis program ismeret kell hozzá csak :)
15:29
23
márc
09
Tilos írta:
Angliában most nagyon keresik a programozóakt , főleg , java , php , c++...és Adobe programokat ismerőket , ők most úgymond sza***á keresik magukat :)
15:32
24
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Bőcsész e vagy?
15:36
25
márc
09
ismeretlen válasza írására:
:D:D::D
Bezzeg az Aldiban!...Ott ha bemész,h kell egy kreativ CV,leültetnek,megirják helyetted,mosolyognak közben és még el is mennek helyetted az interjura!:D
15:39
26
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Ezért tart itt ez az ország.
15:40
27
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Igen,mert ha Palkovicsné laptopjáról kreálnád az önéletrajzot,tuti nem kéne letépni a kilincset!
15:42
28
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Amikor idejöttünk a kárpát medencébe, a románok elvették a hamburgereinket, de a visszajárónkat is.
15:43
29
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Mert nem fűszoknyában voltak a lányaink.
15:46
30
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Elmentél letépni a kilincset?
15:55
31
márc
09
ismeretlen válasza írására:
fospunepa?
15:59
32
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Az Árkádban ingyen van a szarás.
16:01
33
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Szarjon sünt ott mindenki!!
16:03
34
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Batzpapucsban!
16:04
35
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Sikeres ember vagy öcsém!
16:09
36
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Szegény Szabó Rozália nem élhette meg,mert agyonbaszta a villám!
16:11
37
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Bezzeg ha 54 ezressel fizetett volna
16:13
38
márc
09
ismeretlen válasza írására:
Igen,kendőben diszkréten szoptatni is lehet.
16:14
39
márc
09
LadyGray írta:
XD
16:35
40
márc
09
annajuli válaszaTilos írására:
...és ez a mi nagyon nagy szerencsénk a barátommal! :D imádom a szakmám ^^
17:32
41
márc
09
annajuli írta:
nekem tetszenek a kreatív önéletrajzok, pont most láttam a napokban egyet: http://www.aaronkato.co.uk/cv/portfolio_with_cv_aaron_kato.pdf (nem ismerem ezt a srácot, ráadásul konkurencia, szóval nem reklámozni akarom vagy ilyesmi). ha jelentkezni akarnék valami céghez, biztos én is csinálnék kreatív önéletrajzot.
18:00
42
márc
09
Tilos válaszaannajuli írására:
most Párizsban próbáltam szerencsét fotósként , de jövőre londont is beveszem :)
18:29
43
márc
09
chocotomato válasza írására:
magadat sajnáld, nekem a legjobb! legalább nem szekálnak szét egész nap egy "gyárban", és nem savanyú a szőlő amikor valaki többet/jobban tud nálam, mert saját magam értem el KEMÉNY munkával. ;)
18:40
44
márc
09
chloe válaszachocotomato írására:
basszus, de jó neked, tyű! :o
23:42
45
márc
09
chloe írta:
vagy rossz? vagy mit mondjak, igazad van, örülj, és örülök én is.
23:43
46
márc
09
annajuli válaszaTilos írására:
hajrá! :)
23:47
47
márc
09
annajuli válaszachocotomato írására:
szia, bocsi, hogy így letámadlak, de nincs valami portfóliód, amit meg lehetne lesni? kezdő grafikus lányt keresek kisebb együttműködések céljából (webdesign) és szimpatikus vagy az adatlapod alapján :) ha nem vagy kezdő vagy van sok melód vagy ilyesmi, akkor nemszóltam ^^
23:59
48
márc
10
ismeretlen válaszaannajuli írására:
De miért lányt? Grafikus esetében nem mindegy, milyen nemű az illető?
00:30
49
márc
10
ismeretlen válaszachocotomato írására:
Fogalmad nincs, mi az a kemény munka, cicus.
00:33
50
márc
10
annajuli válasza írására:
nem mindegy, mert mindenkinek megvan a sajátos stílusa általában, és nekem adott stílusú design elemekre van szükségem a különböző tervekhez. jelenleg a barátom szokott nekem rajzolni, de az ő stílusa nem mindenhez passzol.
01:10
51
márc
10
ismeretlen válaszaannajuli írására:
Ez azért sántít. Nehogy már "adott stílusú designelemekre" csak nők legyenek képesek.
01:21
52
márc
10
annajuli válasza írására:
nem jól magyaráztam el akkor. nekem különböző stílusban rajzoló személyek (fiú, lány, hermafrodita, nemtelen - nekem mindegy :D) segítségére van szükségem. speciális design elemekről beszélünk, amik meghatározhatják az adott oldal arculatát. a megrendelők nem egyformák, mindenkihez más-más illik, nem lehet egyforma mondjuk egy divattervező lány blogja, egy dj fiú portfólió oldala meg egy hírportál. hülye példa lesz, de az egyik site-hoz bosch, a másikhoz miró, a harmadikhoz klimt kell. nekem most éppen egy "lányos" stílusban rajzoló lány/fiú/stb. kéne :)
03:12
53
márc
10
ismeretlen válaszaspadri írására:
Egy biztonsági őrnek, egy eladónak, vagy egy szalag mellett dolgozónak miért kéne kreatívnak lennie? vagy egy asszisztensnek, vayg egy titkárnőnek? Főleg ha a feletessed interjúztat és meglátja mennyire kreatív és okos vagy és nem vesz fel, mert fél, hogy kitúrod őt a helyéből.
12:02
54
márc
10
donci válasza írására:
"vagy egy asszisztensnek". Ezt kikérem magamnak! ;D
12:47
55
márc
10
donci válasza írására:
;D
12:47
56
márc
10
chocotomato válasza írására:
figyelj. nem ismerjük egymást, szerintem jobb is ez így. nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed apuci egyetlen kislányáról van szó. azt, hogy mi a munka idejekorán sikerült megtapasztalnom, bizonyos apuci hiányából fakadóan, de távol álljon tőlem, hogy egy olyan u.hu-nak magyarázkodjak, aki úgyis mindig mindent jobban tud. részemről itt befejeztem, csóközön: cicus.
13:27
57
márc
10
spadri válasza írására:
A benzinkúton dolgozó eladó csaj mondta, hogy neki kellett mindig kitalálni, milyen akció legyen, hogy bemenjen a vásárló.A biztonsági őr abban legyen kreatív, milyen módon kezeli a konfliktust. A titkárnő jobb helyeken már nemcsak kávét főz meg gépel, majdnem nélkülözhetetlen, kiszolgálja a főnökét, nyelveket tud, kommunikál az ügyfelekkel. Na jó, szalag mellett max. azon kell dolgoznia valakinek, hogy ne lógjon ki, mert ha túl gyors, utálni fogják, mert emeli a normát, ha lassú, akkor meg rontja az ő normájukat. Egyébként meg diákként igen kreatívan hajtogattam dobozokat és csomagoltam mindenféle alkatrészt :)
13:29
58
márc
10
chocotomato válaszaannajuli írására:
szia! az adatlapomon megtalálod az msn címemet, vegyél fel nyugodtan, és akkor megmutatom mik vannak. :)
13:36
59
márc
10
chocotomato válaszaannajuli írására:
na, közben be is ugrott, honnan vagy "ismerős" nekem: ourfashionblog ;)
13:40
60
márc
10
törölt írta:
Na, ha én egy ilyet adtam volna be, megmutatták volna nekem az ajtót.
22:44
61
márc
10
törölt válasza írására:
Szerintem neked se. Hozzám képest... :)
22:46
62
márc
11
ismeretlen válaszachocotomato írására:
Ezt frappánsnak szántad?

Nem ismerem az életedet, felőlem lehettél 12 éven át vagonrakodó is, én csak annyit próbáltam leszögezni, hogy webdizájnolásnak semmi köze a kemény munkához.
12:31
63
márc
11
ismeretlen válaszatörölt írására:
Miből gondolod?
12:34
Felhasználónév:
Jelszó: