Étel+Ital

Finomságok Csokipari konyhájából

7489

Múlt héten megismerkedhettetek Csokiparány Csenge gasztrobloggerrel, aki mindannyiunkat beavatott a cukrászat rejtelmeibe. Ezúttal karácsonyra megjelent receptgyűjteményéből válogattunk három olyan süteményt, amiket egyszerűen és gyorsan elkészíthet még egy kétbalkezes konyhatündér is.

Raffaello bonbon

Hozzávalók: 2,5 dl tejszín, 1 vaníliarúd, 20 dkg fehér csoki, 15 dkg kókuszreszelék, 0,5 dl Bailey’s, törökmogyoró.

Elkészítés: A tejszínt a felhasított vaníliarúddal felfőzzük, majd félretesszük, hogy jól átjárja a vanília zamata. A csokit óvatosan felolvasztjuk (vigyázat, gyorsan odakaphat!), majd a tejszínnel elegyítjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a Bailey’s-t, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap golyókat gyártunk belőle, mindegyik közepébe egy szem törökmogyit is rejtünk, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Datolyás-banános csemege

Hozzávalók a tésztához: 300 g datolya, tej, 175 g puha vaj, 1 tk. vaníliakivonat, 2 érett banán, 3 tojás, 50 g őrölt mandula, 50 g durvára vágott dió, 75 g finomliszt, 75 g étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 60 g kakaópor. A tetejére: 100 g étcsokoládé, 1 ek. olaj.

Elkészítés: A datolyát apróra vágjuk, és egy kis edénybe feltesszük főni annyi tejjel, hogy épp ellepje. Kis lángon, fedő alatt 8-10 percig főzzük, fokozottan ügyelve arra, hogy a tej ne kapjon oda. Azután a lángot feljebb vesszük, és körülbelül 2 percig, állandó kevergetés mellett hagyjuk forrni, amíg besűrűsödik és pép lesz belőle. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kisebb, négyzet alakú tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. A banánt egy villával összetördeljük, és a vanilincukorral kikevert vajhoz adjuk. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a datolyapépet. Hozzáadjuk a sütőporral átszitált lisztet, az őrölt mandulát, végül beledolgozzuk a durvára hagyott diószemeket is. A masszát az előkészített tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk és sütőbe toljuk 30 percre. Teljesen kihűtjük, majd a tetején elterítjük az olajjal megolvasztott étcsokit.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók a tésztához: 100 ml langyos tej, 1 ek. cukor, 20 g élesztő, 380 g liszt, 250 g juhtúró, 100 g tejföl, 40 g puha vaj, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál só + bors. A tetejére: 1 tojás, reszelt sajt.

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, egy kevés liszttel megszórjuk, félretesszük. A juhtúrót, vajat, tejfölt, sót és a tojások sárgáit egy kisebb tálban kikeverjük, majd a felfuttatott élesztővel az átszitált lisztbe dolgozzuk. Puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, kiszaggatjuk. Tetejüket tojással lekenjük, majd 20 percre a sütő mellé/meleg helyre állítjuk. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és ha pogácsáink látványra is szépen megkeltek, 20-25 percre a sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük őket.

Fotók: Csokipari. A könyv lelőhelye itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások