Mi ez?

Divat-alienek a vasfüggönyön túl

7472

A Hruscsov-éra alatt úgy tűnt, a változás szele éri el a Szovjetuniót a divat terén. A nagy nyugati divatházak közül elsőként a francia Dior mutathatta be kollekcióját a vasfüggönyön túl, monumentális körítés közepette. Az őszi-téli szezon divatbemutatójára a Szovjet Kultúra Házában került sor, közel 11 000, a kommunista párt elitjéhez tartozó vendég és azok családtagjai előtt.

A 12 kiválasztott francia manöken lehetőséget kapott arra is, hogy Moszkva utcáin sétálva a szovjet átlagembereknek is ízelítőt adjanak az akkori párizsi divatból. A Life magazin fotósa, Howard Sochurek velük tartott, és kamerájával a legféltékenyebb, egyben legemberibb pillantásokat sikerült megörökítenie. Az orosz nők és az általuk viselt „otthonkák” tengerében valóban királynőként, életre kelt Audrey Hepburnként hatnak a modellek.

Fotó: Howard Sochurek/Time & Life Pictures

A szovjet egyendivat megreformálásából végül természetesen semmi nem lett, a rendszer összeomlásáig maradtak a szürke, szinte egyforma gyári konfekciódarabok. A fotósorozat azért is vált ikonikussá, mert nyíltan a nyugati életstílust népszerűsítette a hidegháború fénykorában, abban az időszakban, amikor a legszilárdabban állt a vasfüggöny.

Ha nagyanyám ott lett volna, valószínűleg máig mesélné a családi ebédeken, hogy micsoda divat-űrlények lepték el az utcákat, miközben ő reggel a gyárba igyekezett. Talán mindkettőnknek jobb, hogy nem Budapesten tartott divatbemutatót 1959-ben a Dior.

Még több kép itt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
02
ismeretlen írta:
A cikk őőőőő... Na mindegy.
A téma jó. De például megemlítésre méltó lett volna, hogy az orosz nők úgy tudnak felöltözni, hogy akármilyen turista odamegy, egyszerűen csövesnek érzi magát, akármilyen cucc is van rajta. Nyilvánvalóan a rendszer alatt sem lehetőségük sem pénzük nem volt a kintieknek "nyugatiasan" öltözködni, de a lehetőségeikhez mérten mindig is nagyon csinosak voltak. Ami meg most van.. *.* Az egyetlen, amit nagyon sajnálok, hogy az orosz vonallal nem kódolódott belém automatikusan az az elegancia és kifinomultság, ami általában jellemzi az orosz nőket.
01:07
2
márc
02
ismeretlen írta:
az utolsó bekezdés minek?
04:49
3
márc
02
ismeretlen írta:
Ebből a fenntarthatatlan, pazarló, elnyomó, kizsigerelő vadkapitalizmusból mostanában divat a döglött oroszlán bajszát húzogatni. Mennyivel jobb nekünk itt most, a Nyugat rabszolgáiként, gyarmatként, agymosott és kultúrafosztott, megfelelni vágyó kényszerversenyzőként, a Győztes által rendezett verseny deklarált utolsó veszteseként! Örüljünk hát!
08:11
4
márc
02
ismeretlen válasza írására:
"Mert a részvétel a fontos." Kösz, papa.
08:12
5
márc
02
http://www.youtube.com/watch?v=iDyO-ueLJyo
:))
09:14
6
márc
02
Nazumi válaszaBoribonAnnipanni írására:
Regi reklamos, nagyon jo :)

09:37
7
márc
02
indala válasza írására:
érdekes, hogy ezt írod, nekem nagyon nem ez a véleményem róluk. nem szeretnék bántó lenni -ezt leszögezem előre- de nekem nagyon csicsásak és túlzóak az orosz nők általában. akiknek van pénzük, többségében szeretik is ezt megmutatni és csillogó ékszerek, szőrmék, márkás táskák, illatfelhő övezi őket. a nagyvilági, puccos, szexisebb vonalat kedvelik és ezzel vigyázni kell, mert nagyon könnyen visszaüthet. és én eddig csak erre láttam példákat-egyetlen kivétellel.
mindenesetre azért kimennék szívesen terepszemlére szentpétervárra, biztosan el lehet csípni egy-két csodát:)))
10:13
8
márc
02
indala írta:
ja, és a fényképek közül az, ahol a rozsdaszínű ruhás modell megy a járdán az asszonyok meg nézik...szuper! most is nagyon csinos és elegáns az a cucc, dior bácsi tudott valamit.
10:33
9
márc
02
Welmi válasza írására:
:)
11:05
10
márc
02
Adriana válasza írására:
Inkább a részvét, höhö...
11:12
11
márc
02
Adriana válaszaindala írására:
Pont azt akartam mondani, hogy simán jó lenne a 21. században is!
11:14
12
márc
02
pjotrbolsoj válasza írására:
Mirkofiam!

Voltam már Moszkvában és Szentpéterváron is, egyáltalán nem láttam viszont az orosz nőkön azt, amit te mondasz. Az idősebbek még mindig úgy öltözködnek kb, ahogy a fotósorozaton láthatjátok, a fiatalok természetesen mások. Ők a másik ellentét, mintha az amerikai vagy francia Vogue-ból léptek volna ki és ami nekem még furcsa volt, hogy hatalmas divat a szőkítés, a 30 alatti lányok 80%-a szőkére festett hajjal libeg az utcákon.
11:18
13
márc
02
pjotrbolsoj írta:
Illetve annyi kiegészítéssel, hogy a fiatal csajokon hiába vannak a legdrágább és legmárkásabb cuccok, hiába öltöznek a legtrendibb magazinokból, valahol mégis elrontják, az összeállításaik általában túlzóak, csicsásak
11:25
14
márc
02
ismeretlen válaszapjotrbolsoj írására:
Járjál akkor inkább Ámerikába, ott biztosan kedvedre való emberek vannak.
12:01
15
márc
02
ismeretlen írta:
Engem elszomorítottak ezek a képek.


A téglavörös ruha pedig szép.
12:56
16
márc
02
tein írta:
nagyon jó képek.
16:44
17
márc
02
ismeretlen válaszaindala írására:
Fura. Én nyáron is, de főleg most, télen voltam teljesen lenyűgözve, mennyire csinosak. Még télen is. Ahol én, a hatalmas, zöld, pufi kabátomban és a hótaposómban is remegő térdekkel koncentráltam a talajra, hogy el ne csússzak, mindeközben egy pingvin mozgását rekonstruáltam, az orosz nők magassarkú cipőben, tökéletes hajjal, légies mozgással libbentek el mellettem, egyik kezükben a gyerek, a másikban a bevásárlószatyor, a harmadikkal meg telefonáltak, mintha nem éreznék a hideget és rájuk nem hatna a gravitáció sem.
A magyar utcaképhez kimondottan felüdülés, jó, vannak, akik kissé átesnek a ló túloldalára, de nem ez a jellemzőbb. Nem igazán látni ízléstelenül felöltözött nőt (férfit sem sokat!!), nincs pl az, ami itthon marhára jellemző: rövidebb nadrágot vesznek fel, és kilóg a boka és igénytelen, és a zokni is igénytelen, hát még a cipő.
Mindemellett nem látni azt, amit itthon, hogy a 40-50-60 évesek is úgy akarnak öltözni, mint a 20 évesek, hanem ők olyan 40-50-60 éves nők módjára csinosak. A parfüm az igaz, az nálam is megvan :P :DDD
Ja, és ami a legfontosabb: az elhízottság eleve nem jellemző kint, de ha valaki 80 kiló, akkor nem préseli bele magát olyan cuccokba, ami a modell alkatú lányokon áll csak jól, pusztán azért, mert az a trend.
16:56
18
márc
02
ismeretlen írta:
*bocs a kisregényért.
16:56
19
márc
02
ismeretlen válaszapjotrbolsoj írására:
17 neked is. nem hiszem, hogy nagyobb divat lenne a szőkítés, mint itthon, és azért gondolj bele, hogy mint északi népeknek, a többségének természetes szőke a haja (vagy gyerekkorában az volt, aztán ahogy megnőtt beszürkült, olyankor az ember nyilván szőkére festeti.) Amúgy azokkal a képekkel sem értem mi a baj. Most hogy öltözzenek fel munkába? Vegyenek fel diort a gyárban dolgozó nők? Szerinted itthon más volt a helyzet? Nem. másrészt lehet figyelni a részletekre. Nézd meg a nők frizuráját. (már akin nem fejkendő van) Nem látsz igénytelent, az tuti. A ruhájukkal sincs baj, a maguk mércéjével mérve nagyon is csinosak. Hogy az idősebbek (egy része, tenném hozzá) még mindig így öltözködnek...Ha te valamit 50 éven keresztül csinálsz, akkor azon már elég nehéz változtatni, főleg ha a te mércéddel mérve az csinos. Talán ez a legnagyobb hiba. Miért is akarunk egy keleti kultúrát a nagy és híres nyugati mércével méricskélni...?
Az tény, hogy ma, akinek van pénze, az hajlamos átesni a ló túloldalára és túl sok mindent magára aggatni. De ezek elég kevesen vannak.
17:03
20
márc
02
ismeretlen írta:
* szóismétlések hada, plusz bocs, hgy az egy kisregényből két kisregény lett.
17:04
21
márc
02
ismeretlen válaszapjotrbolsoj írására:
Amúgy mikor voltál? :D
17:15
22
márc
02
donci válasza írására:
én is làttam orosz nöket 3cm-es tangàban babakocsit tolni medence mellett. Mondjuk kifejezetten kérték, hogy NE igy jàrkàljanak, de ez egy màs sztori ;D
18:54
23
márc
02
na& írta:
Szerintem is szomorkásak a képek. Mintha a kis gyufaáruslány leselkedne be az ablakon a jómódúak karácsonyába... Azért eléggé lehangoltak az orosz nők a fotókon, nyilván látják, hogy az a másik mennyivel szebbet, különlegesebbet visel, érzik, hogy ez ég és föld, elérhetetlen számukra.

Nem ismerek személyesen orosz hölgyeket, ukránokat viszont igen. Keleti régió szórakozóhelyein,vagy az utcán járkálva pillanatok alatt kitűnnek a jellegzetes megjelenésükkel: ciklámen vagy vörös rúzs, ugyanilyen körmök (az összhang megvan!), szőke haj, karcsú alkat, orrbagyűrős krasznajamoszkva-szag. :)
Imádnak csapatostul vásárolni: 3 fő elfoglal két próbafülkét, a negyedik hurcolássza nekik a ruhákat+méreteket, így aztán lehet 20-30 percet is sorban állni. Vicces volt,nem húztam fel magam. :)
19:22
24
márc
02
ismeretlen válasza írására:
"A téglavörös ruha pedig szép."
...és vonzó aki benne van :-)
19:46
25
márc
02
janeavril válasza írására:
Néha Budapesten a bevásárlóközpontokban összefutni egy-egy orosz kompániával, hát lerí róluk, hogy oroszok- nagyon jómódúaknak néznek ki, szőrme, arany minden mennyiségben, vörös rúzs, szőke haj- ami pedig a legfontosabb: tudják viselni. Rajtuk egyszerűen látszik, hogy a nyakukban lévő hatalmas ékszer még véletlenül sem bizsu, a bundájuk szintén valódi. Tehát nekem ebből a kevéske élményből abszolúte ugyanaz a tapasztalatom róluk, mint neked, nyilván nem azt mondom, hogy minden orosz így néz ki, de a módosabbja szerintem hasonlóképp.
20:45
26
márc
03
Szegények,mint akik egy éve minden nap vajas kenyeret esznek, néhány ember meg leül eléjük és pofátlanul eszi a sült csirkét zöldségkörettel.
10:44
27
márc
03
ismeretlen válaszajaneavril írására:
Na igen, tudják viselni, az tény :))) és ahogy húzzák maguk után a Chanel kondenzcsíkot, jó ég :DDD (de nekik még azt is megbocsátom. Én is húznám, a mennyiség indokolná, csak nekem valahogy olyan a bőröm, ami elnyeli a parfümöt...)
16:36
28
márc
04
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
Miért nem kaviárt vagy szarvasgombát írtál? Esetleg szarvasbélszínt vagy báránysteaket?
09:02
29
márc
04
LittleBlueBird válasza írására:
Az még nekem is olyan luxus,hogy eszembe sem jutott ilyesmi:)
10:12
Felhasználónév:
Jelszó: