Hirdetés

Étel+Ital

„Minden süti külön kis lény”

7445

Dusha Csenge, vagy ahogy online berkekben ismerik, Csokiparány Csenge még csak tizenkilenc éves, de  sikeresen kigyógyult egy súlyos depresszióból, gasztroblogját egyre többen látogatják és karácsony előtt megjelent első szakácskönyve. Ennek ellenére  az előtte álló érettségitől fél a legjobban, különösen ami a történelmet illeti. Egy tányér saját készítésű kakaós spirál mellett beszélgettünk édesapja szegedi fotóműtermében sütikről, szakmáról és tervekről.

Hirdetés

Hogyan kerültél kapcsolatba a sütéssel?

Érdekelt már korábban is, sütögettem, de nem komoly szinten. Aztán volt egy év kimaradásom a suliból a depresszióm miatt. Ez nem volt könnyű időszak sem nekem, sem a családomnak. Igazából észre sem vettem, hogy mi történik, csak befordultam, és végül már nem is nagyon ettem, és mire kórházba kerültem, már 33 kilóra fogytam. Persze, mindenki arra gondolt, hogy anorexiás vagyok, de soha nem láttam magam kövérnek vagy ilyesmi, egyszerűen csak nem ettem.

Mivel kihagytam egy évet a suliban, felszabadult egy csomó időm, és elég sokat sürgölődtem a konyhában. Először kis apróságokat készítettem, akkor még főztem is, de elég hamar rájöttem, hogy inkább a sütik állnak közel hozzám. A sütés sokat segített, a munkafolyamat és a pozitív visszajelzések is. Az is plusz élményt adott, hogy kidíszíthettem a sütiket. Megtaláltam mindebben azt, amire szükségem van.

Dusha Csenge (fotó: Dusha Béla)

Ez az élmény kellett ahhoz, hogy megtaláld az utad?

Igen, mindenképpen. Ha nem történik ez az egész, még mindig informatikát tanulnék. Nem is tudom, miért akartam azt tanulni. A szüleim már akkor mondták, hogy nem annyira jó ötlet, de valahogy ragaszkodtam hozzá. Mondjuk, az mindig látszott, hogy kreatív vagyok, általános iskolában például rajzra jártam. Végül két különböző szakközépiskolában is megfordultam. Azért váltottam iskolát, mert akkor a depresszió miatt már szürke egér voltam, sokat bántottak a többiek, mert érezték a gyengeségem. A második suliban már valamivel jobb volt a helyzet, de végül csak kiesett az az év.

De nem is nagyon akarok már ezzel az időszakkal foglalkozni, mert úgy érzem, hogy túljutottam rajta (Másfél éve történt. – a szerk.) Nyilván a részem marad, de szeretnék továbblépni, mert nekem is könnyebb úgy, és a jövőre kell koncentrálni. Vállalom, persze, hiszen mindenkinek vannak nehéz időszakai.

Hogy jött a képbe a blog?

Már hamarabb elkezdtem, mert sok ilyesmit olvastam és megtetszett a műfaj, ráadásul mindig szerettem írogatni. Akkor is recepteket raktam fel, de emlékszem, az első bejegyzéseimben még tőmondatok szerepeltek. Ahogy jobban belemélyedtem, egyre több hozzászólás jött, azok is biztattak és segítettek. Ezután jött az ötlet, hogy cukrásztanonc legyek. Ez volt az utolsó iskolaváltásom.

Hogyan születik egy Csokipari recept?

Sok receptből merítek, átveszem, kicsit átformálom. Aztán minden attól függ, hogy mi mozgatja meg a fantáziámat. Vannak például alapanyagok, amiket nagyon szeretek. Épp most szembesültem vele, hogy a kókuszdió, a csokoládé és a málna a legalapvetőbb hozzávalóim, annyira gyakran ismétlődnek a sütijeimben. Ha azokból indulok ki, akkor jöhet bármi.

Van már néhány olyan süti is, ami teljesen saját elgondolás. Ilyen például a kakaós spirál, amit most készítettem, azért is esett rá a választásom. (Mennyei és addiktív, az újságíró lét egyik csúcspontját éltem át, miközben elrágcsáltam. – a szerk.) Saját kreáció a karamellás sütőtökkrém étcsoki ganache-sal is. A sütőtököt amúgy is nagyon szeretem, és nagyon sokféleképpen lehet hasznosítani.

Nézd meg a galériában, hogyan készül a kakaós spirál! (forrás: Csokipari)

Szeretsz személyre szabott édességeket készíteni?

Szoktam időnként megrendelésre készíteni tortákat. Ilyenkor szeretek leülni a megrendelővel, beszélgetni, hogy milyen alkalomról van szó, mit szeret a család stb. Fontos, hogy megismerjem az igényeiket. Szeretem megszemélyesíteni a sütiket, mindegyiket egy külön kis lényként kezelni. Ezért is félek nagyon, hogy mi lesz, ha bekerülök egy cukrászdába, mert ott általában sorozatgyártás folyik. Több helyen voltam már szakmai gyakorlaton és ilyen szempontból lehangoló élmény volt. Dolgoztam például egy cukrászdában, és annyira elszomorító volt, hogy sorozatban csinálták a tortákat, és nem is becsülte meg őket a cukrász, aki gyártotta. Én ezt nem akarom, mert egy idő után kiöli az emberből a szeretetet. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy valami kisebb helyen dolgozzak, ahol van tere a kreativitásnak, de nem tudom, Magyarországon milyen lehetőségek vannak.

Gondolod, hogy megoldást jelenthet erre a blog?

Igen, mindenképpen, főleg hogy vannak sikertörténetek ebben a műfajban. De azt is el tudom képzelni, hogy újságoknak dolgozzam.

Szerinted milyen az ideális süti?

A jó alapanyag nagyon fontos. A szakmai gyakorlatomon azzal is szembesültem, hogy milyen sok mesterséges adalékot használnak. A cukrászok egy része azt hiszi, hogy ez így jó, de szerintem nem szabad így hozzáállni. Ez a szakma szerintem nem arról szól, hogy van egy cukrász képesítésed meg pénzed, és összetákolsz valamit. Mindig is azon gondolkodtam, hogy jó lenne a jövőben olyasmit alkotni, amiben nincsenek ilyen mű dolgok. Sokkal drágább lenne, de az emberek egy rétege biztosan megfizetné. Szóval, az ideális süti az alapanyagokon múlik. És csokis, az biztos. Nagyon szeretem alapanyagként használni. Az olvasztott csoki illata, hát…az élet egyik apró öröme!

Karácsonyra megjelent az első szakácskönyved, a Sütimizéria.

A könyv magánkiadás, és egyáltalán nem könyvnek készült. Eredetileg úgy volt, hogy a nővéremék kapják karácsonyra, és csak néhány példány lett volna belőle. Aztán úgy gondoltam, hogy megkérdezem a blogomon, érdekelne-e valakit, és jött egy csomó visszajelzés, hogy igen, szeretnének. Ekkor nyomtattunk nagyobb tételben. Jó döntés volt, hogy nem maradtunk meg az eredetileg tervezett néhány példánynál, és újabb kötetet is tervezünk. Jó lenne minden karácsony előtt készíteni egy újabbat, akkor látnám én is, hogy mennyit fejlődök.

Forrás: Csokipari

Nekem úgy tűnik, hogy nagyon tudatosan építed a ’Csokipari-birodalmat’.

Nem igazán tudatos, inkább sodródtam az árral és jó irányba vitt. Ennek az lehet az oka, hogy nincs túl sok önbizalmam. Persze, van tudatos része is, például, hogy szépen kidolgoztam a blogot, hogy igényes legyen minden szempontból. És az is mindenképpen tudatosság, hogy szeretnék belefolyni ebbe a világba. Reménykedem a sikerben, mert már tényleg szükségem volt arra, hogy valami működjön, legyen valami biztos pont.

Idén érettségizel. Utána mik a terveid?

Maradok még a sulimban egy kétéves képzésen, hogy jobban megtanuljam a szakmát. Utána Varga Gábor mellett tanulnám tovább a cukrász mesterséget. Ő már korábban felfigyelt rám, keresi a kapcsolatot és biztat. Persze, kell is ez a biztatás. Kezdem már elhinni, hogy jól csinálom, de nyilván ez is egy folyamat. A szakmai gyakorlatomon mondta a vezető, Kati néni, hogy az első tíz év cukrászként nagyon kemény, és az azt követő időszak csak kicsit könnyebb.

Szeretnék majd külföldre is kimenni. Az olasz és a francia konyha érdekel nagyon. Ezek a kicsi, könnyű sütemények állnak közel hozzám, amik könnyednek tűnnek, de sokkal többet adnak, és a franciák ebben nagyon jók. Persze, előtte össze kell szednem magam lelkileg és fizikailag is, mert még soha nem voltam külföldön. De elég elszánt vagyok, nagyon akarom. Szerencsére a suli is biztosít külföldi szakmai gyakorlatot, azt jó lenne kihasználni.

Hogy látod magad öt év múlva?

Szeretnék fejlődni még egy kicsit lelkileg, hogy teljesen kiegyensúlyozott legyek. Ez lenne a legfontosabb, mert ha elnézem a korombelieket, az jut eszembe, hogy ők ugyan nem tettek le egy könyvet az asztalra, mégis sokkal több adatott nekik azzal, hogy nyitottabbak és kicsit merészebbek. Öt év múlva azt szeretném, hogy minden helyreálljon. A depresszió bármikor visszajöhet, de próbálok erős lenni. Ez az egész nagyon megerősített, mert nagy pofon volt. A szakmai dolgok meg úgyis alakulnak.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Feb
25
laluna írta:
Jó olvasni,mikor valaki ilyen lelkes és lelkiismeretes abban,amit csinál.Kívánom Csengének,hogy teljesüljenek az álmai,és az önbizalma is megjöjjön a pozitív visszajelzések által.Igényes blog,finom sütik,én biztosan kipróbálok majd pár receptet:)
01:55
2
Feb
25
ismeretlen írta:
valami véletlen folytán jó cikk... az alanya pedig szimpatikus, drukkolok neki.
05:17
3
Feb
25
donci írta:
Hmmmmm de istenien néz ki az a kis csokis csiga!
07:49
4
Feb
25
ismeretlen írta:
Oh az a szedres! Valami álom!

Egyik ismerősöm pék és cukrász is. Jelenleg pékként dolgozik, de semmi megbecsülést nem kapnak. Más felől éjszakai műszakban dolgozik, azaz semmi élete.
08:48
5
Feb
25
ismeretlen írta:
Hogyan lehet egy érettségi előtt áló tinédzserrel kapcsolatban olyat emlegetni, hogy megtalálta az útját? Miért ír könyvet BÁRMIRŐL ennyi idősen? Abban a korban van, amikor az ismeretek még nem kristályosodtak ki, és az ember mindennap tanul valami újat. Vétek egy ilyen zsenge, képlékeny és formálódó tudást könyv alakban konzerválni. Ha nekem könyvem jelent volna meg tizenévesen, egy év múlva letagadtam volna, annyit változtam és fejlődtem folyamatosan.
08:50
6
Feb
25
mirasol válasza írására:
Ha láttad volna a könyvet, nem írnál ilyeneket. Néhány hete rendeltem meg és le vagyok nyűgözve. Hihetetlenül igényes kis receptkönyv. Másrészt, ha elolvasnál néhány bejegyzést a blogon, rájönnél, hogy ez a lány annyi mindent átélt, ami egy negyvenest is összetörne.
09:38
7
Feb
25
ismeretlen válaszamirasol írására:
Ugyan-ugyan! Az időt nem lehet felgyorsítani, és a szenvedések nem tesznek érettebbé, csak bizonyos szinten. Mindenki sokat él át, ez nem kiváltság.
09:51
8
Feb
25
mmehumm válasza írására:
Végtelenül kategoriális a gondolkodásod, tele vagy ideológiai tévutakkal, minden csapdába azonnal belesétálsz, s ez akkor a leginkább érzékelhető, amikor eméítettek ellen harcolsz - legalábbis te így ítéled meg. Mndez nem is lenne zavaró, ellenben végtelenl unalmas a dolog.

És feltűnő a különbség, ugyanis Csenge alkotásai VALÓBAN művészeti érzékről tanúskodnak, korát meghazudtoló bölcsességről, igazi "öreg lélek."
10:08
9
Feb
25
mmehumm válaszamirasol írására:
Én mindenképpen felkutatom ezt a könyvet!(:
10:09
10
Feb
25
mirasol válasza írására:
Nem állítottam, hogy a szenvedés kiváltság, azt viszont igen, hogy formálja a személyiséget. Ilyen értelemben Csenge sokkal érettebb, mint egy átlagos 19 éves. Ha elfogadjuk a te megközelítésedet, minden joga megvan ahhoz, hogy könyvet írjon. Egyetértve mmehumm-mal, ő tényleg igazi öreg lélek.
10:14
11
Feb
25
ismeretlen válaszammehumm írására:
Túl sokat foglalkozol velem.
10:15
12
Feb
25
ismeretlen válaszamirasol írására:
Ez az öreg lélek egy baromság. Akármennyit is élt át, ő egy 19 éves valaki. Nem az átéltektől, hanem az előtte álló időtől hülyeség azt mondani, hogy ő "megtalálta az útját".
10:16
13
Feb
25
ismeretlen válaszammehumm írására:
Tehát még nem is olvastad, de már művészi értékről tanúskodik számodra. Hiteles.
10:16
14
Feb
25
Welmi írta:
De kis ügyes, hajrá Csenge :)
10:24
15
Feb
25
Welmi írta:
Csokileves, tündértorta, Welmi álma ilyen volna.
10:26
16
Feb
25
mmehumm válasza írására:
Légy erős, ez a könyv járt nálam többször is, egyre jobban ismerem, csak nem birtoklom még.
De túl sokat foglalkozom velem. És hát igazad van, kicsit én is szégyellem magam, h elvonjuk a figyelmet az interjúról és alanyának történetéről, finomságairól.
10:37
17
Feb
25
ismeretlen válaszammehumm írására:
"De túl sokat foglalkozom velem."

Bocsáss meg, nem tudtam, hogy egy papagájhoz van szerencsém. Ebben az esetben nagyon okos vagy, tiszteltetem a gazdit.
10:46
18
Feb
25
Welmi írta:
Egy visszajelzés Csengének,ha olvassa: nagyon szép és igényes a blog dizájnja, gyönyörűek a képek, kedves a szöveg, viszont jó lenne, ha egységes lenne a mértékegység megnevezése, szerepel teaspoon és teáskanál is, valamint vannak apróbb helyesírási hibák, amelyeket érdemes lenne kijavítani (pl. tüntet helyett tűntet, krach helyett crack).
11:11
19
Feb
25
ismeretlen válaszaWelmi írására:
Pedig utóbbi nagyon nem mindegy. :-)
11:26
20
Feb
25
labamba írta:
nagyon örülök ennek a cikknek, imádom Csenge blogját!! Már hónapok óta olvasom, és lenyűgöz, hogy 19évesen miket tud. Hajrá!! :))
12:57
21
Feb
25
Beraktam a kedvencek közé. Ügyes ez a lány, sok sikert neki!
13:07
22
Feb
25
Sziasztok, én vagyok a csajszi a képről és köszönöm a sok kedves hozzászólást! :)

Kedves U.HU: Kérlek, csak a kedvemért olvasd újra a cikket..... Abból ugyanis kiderül, hogy a könyvecskét eredetileg nővérkéimnek szántam karácsonyra, a megjelentetést inkább az én túlontúl elfogult Apukám szorgalmazta. :) Sem kiváltságosnak, sem különlegesebbnek nem tartom magam a korombelieknél. Érettnek meg pláne nem, még rengeteg élménynek és kudarcnak kell ahhoz érnie. De egy dologban biztos vagyok, hogy én bizony cukrász leszek. Mert ebben vagyok jó és ebben lelem örömömet, mert egyszerűen ez tesz jót nekem. (És eddig a környezetem sem panaszkodott, max a magas villanyszámlára. :)) Sok mindenbe belekezdtem már, mint a tizenévesek többsége, amit aztán a kezdeti lelkesedés ellenére nem fejeztem be. Közben meg mindig ragaszkodtam az igazamhoz - mint a tizenévesek többsége. :) Hogy majd így járok a cukrászattal is? Ha ettől jobban érzed magad, gondold úgy.. Változhatok igen, de akkor sem hiszem, hogy másként gondolnék vissza erre az időszakra vagy megtagadnám a mostani önmagamat. :)

Köszönöm a biztató szavakat, nagyon jól esnek...ezekből aztán tényleg lehet erőt meríteni!

Welmi: Neked is köszi az észrevételeket, a csokilevest fehér csokis dacquoise-zel pedig csak ajánlani tudom! A gyönyörűséges design Zsidek Bari érdeme (a blog oldalsávján feltüntettem az elérhetőségét is, érdemes csekkolni a munkáit!) Tényleg, a feltüntet rövid ü, a tűnik hosszú, vagy rosszul tudom?
13:17
23
Feb
25
maarticska válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Üdv nálunk!:-)
13:26
24
Feb
25
donci válaszaCsokiparanyCsenge írására:
"Tényleg, a feltüntet rövid ü, a tűnik hosszú, vagy rosszul tudom?"

Majd U.HU megmondja! ; )


Sok sikert! Ha én ennyi idös lennék most mint te,és ujra kezdhetném, én is a gasztronomiàban gondolkoznék!
13:27
25
Feb
25
Anouchka válasza írására:
Ha ez a könyv jó, a sütik elkészítve finomak, íncsiklandozóak, mennyeiek és isteniek akkor mit kell belekötni?? Eh?
Akkor ezek szerint megbukott az elméleted.
13:28
26
Feb
25
tein írta:
seperc alatt a kedvencek közé került a blog. gyönyörű kivitelezés, istenien néznek ki a sütik, a fotók lenyűgözők! gratulálok csengének! talán még soha nem kívántam ennyire, hogy egy számomra ismeretlen ember álmai teljesüljenek, de mivel nagyon is tudok azonosulni csenge volt problémájával, úgyhogy hajrá, mindent bele! nagyon mély lánynak tűnik nekem csenge, öröm olvasni, milyen szeretettel és odaadással beszél a munkájáról (megszemélyesíti a sütijeit), biztos ezért is olyan finomak és gyönyörűek. (anyukám nekem mindig azt szokta mondani, hogy amit én sütök, az biztos azért olyan finom, mert mikor betolom őket a sütőbe, mindig elköszönök tőlük, és biztatom őket, hogy süljenek okosan, meg hasonló baromságok. de működik. :D) szóval csak így tovább, bátran!
14:04
27
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Miért tagadnád meg régi önmagad? Pontosan attól vagy ma az aki.
14:23
28
Feb
25
Booo válaszatein írására:
Ez volt a legkedvesebb hozzászólás amit mostanában olvastam.
Szórod szét a mosolyt és a biztatást, remélem egyszer lesz egy varázspálcád!

Csenge: sok lesz az irigyed (már itt is mutatkozik), de ne foglalkozz velük, csináld szívből továbbra is és édesítsd a szeretteid és az arra érdemesek életét. (és egyéb szentimentális sz@rságok)
14:23
29
Feb
25
Booo válaszatein írására:
Ez volt a legkedvesebb hozzászólás amit mostanában olvastam.
Szórod szét a mosolyt és a biztatást, remélem egyszer lesz egy varázspálcád!

Csenge: sok lesz az irigyed (már itt is mutatkozik), de ne foglalkozz velük, csináld szívből továbbra is és édesítsd a szeretteid és az arra érdemesek életét. (és egyéb szentimentális sz@rságok)
14:23
30
Feb
25
CsokiparanyCsenge válaszatein írására:
Hogy süljenek okosan! :))) Azt hiszem mi igazi kebelbarátok lehetnénk, tein!
14:23
31
Feb
25
ismeretlen írta:
Én..nekem most muszáj ennem valami sütit. (pedig tegnaptól fogyózom.)
14:25
32
Feb
25
tein válaszaBooo írására:
jaj, na, ne bomolj! ma ez a kedvenc szólásom, annyira béna, olyan nyolcvanas évek tinifilm fíling. :D majd faragok varázspálcát, aztán mindenkit jól megpöcögtetek. :) dobom neked a szívecskét: <3
14:34
33
Feb
25
tein válaszaCsokiparanyCsenge írására:
ezentúl kebelbarátkozom veled a blogon. ;)
14:34
34
Feb
25
yeahsayer írta:
:) csenge grstulálok a sütikhez, a bloghoz, meg úgy mindenhez!!! nagyon ügyes vagy, a fotók gyönyörűek, szeretnék én is így fotózni (és sütni) :) szerencsés vagy, hogy a feltételek is adottak voltak hozzá. (fotólabor) apukád meg nagyon helyesen tette, hogy bíztatott a könyv kapcsán! én először a meglepetésben figyeltem fel rád, és nem csak a munkáidra, hanem a személyiségedre is... (hasonló lelki tapasztalataim voltak nekem is, rossz pályaválasztás miatt, többek között) mosolyogj sokat, tedd azt amibe kedved leled, és akkor nem lesz baj! :)
a blogot olvsni fogom, hiszen magam is lelkes főzöcskézős-sütögetős vagyok, bár érdekes, hogy sütitsütni sokkal jobban szeretek mint bmi mást főzni :D a könyvet meg sajnálom, hogy csak szegeden kapni (legalábbis könyvesboltok webáruházában nem találtam), mert megrendelném, ha a posta nem kerülne többe mint maga a könyv... :(:(
14:56
35
Feb
25
LadyGray írta:
:)
15:01
36
Feb
25
donci válasza írására:
: )
15:01
37
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Nem tagadom meg. AKKOR tagadtam volna meg egy évvel azelőtti önmagam. Különbség.
15:43
38
Feb
25
ismeretlen válaszaAnouchka írására:
19 évesen az ember akkor se írjon könyvet, ha úgy főz, mint maga az Isten. A könyvírás egy külön szakma, nem elég hozzá, ha ért az ember az adott területhez.
15:44
39
Feb
25
ismeretlen válaszaBooo írására:
Mármint hogy én lennék irigy rá? Mi okból?
Ha valaki negatív kritikát fogalmaz meg, az csak irigy lehet?
15:45
40
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
És? Tapasztalni, próbálkozni kell, a második,harmadik, stb.. mindig érettebb,jobb lesz,mint az első vagy az előzőek. Rögtön nem kezdheti a 20. kiadással.
15:50
41
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Tapasztalni, próbálkozni lehet úgy is, hogy az ember tinikorában nem konzerválja egy könyvben az igencsak változóban lévő tudását. Könyvet írjon az, akinek kikristályosodott ismeretei vannak.
16:05
42
Feb
25
Lunabunny írta:
De édes ez a cím! :)
16:07
43
Feb
25
Lunabunny válasza írására:
Ez egy receptgyűjtemény könyörgöm! Nyilván megsütötte, elkészítette azokat a süteményeket nem is egyszer, amik abban szerepelnek. És ha jó lett, akkor miért ne lehetne felvállalni? Az a süti tíz év múlva is finom lesz. Nem szépirodalomról beszélünk.
16:09
44
Feb
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Sajnos nem hiszem el, hogy egy gimnazista annyira jól főz vagy süt, hogy feltétlenül szakácskönyvet kell írnia. Persze ez más téma. És a receptkönyvet is meg kell valahogy fogalmazni és le kell írni. Legalább a suli végét megvárhatta volna.

Amúgy érdemi konkrét véleményem nincs, mivel nem olvastam a blogot, sőt, a cikket sem. :-)
16:12
45
Feb
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Az, bár ha továbbgondolod, akkor kisül, hogy a kis lények mind fel lesznek falva.
16:13
46
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Attól,hogy te nem hiszed még nem képtelenség.. tudod, "zsenigyerek"..
16:22
47
Feb
25
Anouchka válasza írására:
szerintem meg az írjon könyvet, aki akar, olyan idősen, amilyen idősen akar, aztán majd az olvasóközönség eldönti, hogy van-e rá létjogosultsága
16:27
48
Feb
25
CsokiparanyCsenge válasza írására:
Az a jó, hogy kizárólag az én hozzászólásomra nem válaszolsz, pedig ugyebár én vagyok az érintett. :)) Helló, itt a tudatlan tizenéves!
Ez a könyv - nem is nevezném könyvnek, inkább könyvecske - MAGÁNKIADÁS. Az Apukám döntése volt, hogy saját költségein kiadja. Mert úgy gondolta, megérdemli. Ennyi a történet, nem kell megvenned se, már annak örülnék, ha legalább fellapoznád mielőtt véleményt formálsz róla.
16:27
49
Feb
25
Anouchka válasza írására:
mert változtat valamin, hogy vár júniusig az írással??
16:28
50
Feb
25
ismeretlen válaszaAnouchka írására:
A közönség nincs abban a helyzetben, hogy döntsön.
16:31
51
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Nem azt mondtam, hogy ne csinálja azt, amiben jó.
16:32
52
Feb
25
ismeretlen válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Bocs, nem vettem észre, hogy megszólítottál, a hozzászólást nem nekem címezted, így nem jelezte a rendszer.

Nem mondtam, hogy tudatlan vagy, és a könyvedről sem formáltam véleményt, csupán általánosságban jegyeztem meg, hogy szerintem 19 évesen korai könyvet kiadni. Kamaszként én is piszkosul értettem például a madarakhoz, mégsem jutott volna eszembe ilyesmi. Egy könyv - óhatatlanul - tanítja az embereket arra, ami benne van. Ne haragudj, de bármilyen jó is vagy a konyhában, nem hiszem, hogy ennyi idősen a birtokodban vannak annyira új és/vagy egyéni módszerek, amiknek a leírása és kiadása számottevő űrt tölthet be (vagy ha mégis, akkor egy-két év, és még sokkal több minden kerülhetett volna bele). Ezért álltam picit értetlenül a dolog előtt. A cikkben azt írják, hogy mindössze másfél éve csinálod az egészet. Ennyi idő után szerintem akkor is korai volna könyvet kiadni, ha negyvenéves volnál. Másfél év alatt sokat lehet tanulni, de a következő másfél év sok mindent felülírhat, legyen szó bármilyen területről.

Most eltekintettem attól, hogy a könyv üzleti vállalkozás, és nyilván most van szükséged pénzre, nem évek múlva. :-)
16:40
53
Feb
25
labamba válasza írására:
Te lehet, hogy nem hiszed, hogy 19évesen birtokában van olyan módszereknek, amik alkalmassá teszik egy könyv kiadására, de szerencsére Veled ellentétben sokan máshogy gondolják. Mint ahogyan én is! :) Másrészt meg: mindezeket úgy írod, hogy még a cikket se olvastad... Szerintem egy pillantást azért vess a blogra. Megéri! :))
16:49
54
Feb
25
outsider válasza írására:
Középszerű, sikertelen zenészként nyilván piszkálja a csőröd, hogy van olyan ember, aki 19 évesen olyan teljesítményt tesz le az asztalra, ami elismerésre méltó. Ez a lány bámulatos és tisztelem azért, amit csinál! Hajrá, Csenge, ne foglalkozz az ilyen huhogókkal, és írj annyi könyvet, amennyi jól esik!:-)
16:51
55
Feb
25
CsokiparanyCsenge válaszayeahsayer írására:
Sokszor köszi! Persze, olyan sokan élnek a depresszióval, most már abszolút megbékéltem vele! Ha vissza is tér egy-egy kudarcom kapcsán, biztos fel tudok készülni rá. Olyan mélyen már tuti nem leszek soha, mint akkoriban. Igen, az Apukámnak tényleg nagyon sokat köszönhetek! Nem kevés pénzbe van a világítás, és olykor órahosszat állítgatom a fényeket, rendezgetem a sütikéket egy-egy fotó kedvéért... mégis szótlanul tűri, pedig néha nagyon mufurc tudok lenni vele..:) Örülök neked, valahol annak is, hogy egy cipőben jártunk.

A könyvecskével kapcsolatban.. Valóban nem olcsó a posta, de nem írja itt ki, merre laksz. Ha esetleg Pest közeli vagy, néha erre jár nővérkém, vitethetek vele párat! :)
16:54
56
Feb
25
ismeretlen válaszaoutsider írására:
39.
16:54
57
Feb
25
XsaraPicassa válasza írására:
mondasz valamit..de nem biztos, hogy letér az útról. én is egymás után vettem fel és dobtam el az érdekköreimet, aztán visszatértem, és amiről 15 évesen azt gondoltam , hogy ,,tottááál ciki meg unalooom,, abba 4 év múlva belekapaszkodtam, mert nem volt semmim.

kedves kis világa van, ne ítéld.olyan, mint amikor valaki Toszkánát isteníti, könyvet írnak róla stb...nagyon szubjektív, de elbűvölő.
16:54
58
Feb
25
ismeretlen válaszalabamba írására:
Szeretnék akkor hallani arról a forradalmi módszerről, amit csak ő tud.
16:55
59
Feb
25
ismeretlen válaszaXsaraPicassa írására:
Nem mondtam, hogy letér az útjáról. Én sem tértem le. Fejlődésről beszéltem, felkészülésről, amihez másfél év kevés, még ha ebben a pillanatban úgy is érzi, hogy kész a tudása konzerválására.
16:57
60
Feb
25
XsaraPicassa válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Szia Csenge,

nekem eljutott, mit jelent a magánkiadás. :) valaki milliókat sikkaszt és villaparkba költözik, valaki meg így kedveskedik magának a saját pénzéből.

De mindig van,akinek szemet szúr egy ilyen ártatlan ,nassolás, .)
16:57
61
Feb
25
XsaraPicassa válasza írására:
nem enciklopédiát írt...olyan, mint amikor a nyári képekből csinálsz egy fotóalbumot, idézeteket raksz bele meg megjegyzéseket...
16:59
62
Feb
25
ismeretlen válaszaXsaraPicassa írására:
Legyen.
17:00
63
Feb
25
LadyGray írta:
Oh, ezek a csigák, minjá meghalok:P:)
17:16
64
Feb
25
yeahsayer válaszaCsokiparanyCsenge írására:
ohhh, szuper ajánlat! :) sajna már nem pesten lakom, de lakik ott pár szintén gasztromániás bnőm akikkel együtt rendeztünk anno sütisütős bulikat a kollégiumi konyhában :) teszek egy körbekérdezést, és ha oké, írok neked a blogodon feltüntetett címre, remélem így oké...
amúgy én pánikbeteg voltam, de hasonló... de ma már sajnos szinte mindennapos egyik vagy másik megjelenése a tizen-huszonéves lányok körében. nekem is 18évesen jött. mind1 nem akarok itt ezzel untatni senkit, meg nem ez a téma, csak még annyit, h figyelj a maximalizmusra nagyon! mert szerintem (cáfold meg ha tévedek) te is ismered jól ezt a fogalmat... szóval csak lazán :)
17:44
65
Feb
25
LittleBlueBird válasza írására:
Nekem az válik be,hogy becsukom a szemem és magamban mondogatom: "nem vagytok ott" "nem kelletek nekem"....majd megnézem a hájhurkáimat,amik nagyon is ott vannak,és nincs is kedvem a sütihez.
18:19
66
Feb
25
stacia válaszammehumm írására:
Van, aki 19 évesen érett, van aki 32 évesen se..
Aki 32 éves korára sem tud felnőni, nem tud letenni semmit az asztalra, az nagyon irigy tud lenni mindenkire, aki viszont igen. Pláne, ha az illető egy fiatal, helyes és nagyon tehetséges lány:)
19:14
67
Feb
25
stacia válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Csenge, UHU-val ne foglalkozz, kár a drága idődet pazarolni rá!
Inkább alkossál, sok sikert:)))
19:16
68
Feb
25
stacia válaszaoutsider írására:
:)))
19:18
69
Feb
25
Peet írta:
Én is sok sikert és ami a legfontosabb kitartást(!) kivánok Neked Csenge!
U.HU-val ne foglalkozz süt belőle az irigység,ahogy itt olvastam a hozzászólásait....
19:53
70
Feb
25
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
Nekem semmi nem válik be..Leszarom, dagadt leszek, de legalább boldog :DD
20:29
71
Feb
25
ismeretlen válasza írására:
Majd ha szakértő szemmel elolvasod a könyvét,akkor nyilatkozz arról,hogy ki kellett volna-e adnia vagy sem.
21:06
72
Feb
25
bari írta:
Én nekem nagy öröm volt együtt dolgozni Csengével, és nagyon büszkévé tesz, hogy én készíthettem el a rajzolhattam/készíthettem webdizájnt a bloghoz.
Az pedig aki azon akad fent, hogy 19 évesen adta ki a receptkönyvét, jobb ha elfogadja a tehetség nem ismer korhatárt...
22:19
73
Feb
25
bari válaszabari írására:
szóval mégegyszer:D


Én nekem nagy öröm volt együtt dolgozni Csengével, és nagyon büszkévé tesz, hogy én rajzolhattam/készíthettem webdizájnt a bloghoz.

Az pedig aki azon akad fent, hogy 19 évesen adta ki a receptkönyvét, jobb ha elfogadja a tehetség nem ismer korhatárt...
22:20
74
Feb
26
ismeretlen írta:
nem olvastam még a hozzászólásokat, de nem túl szimpatikus a cikk alapján. kicsit több benne a depresszió, mint amit egy sütis cikktől elvár az ember.
és az "ők ugyan még nem tettek le egy könyvet az asztalra" sem a legszerényebb mondat, amit valaha hallottam...
00:06
75
Feb
26
ismeretlen írta:
a blog tényleg szép, igényes design, gratulálok!
Csengéről pedig remélem a posztok átolvasása után változik majd az ítéletem.

tegnap az augusztban macaroont rágcsálva gondolkodtam rajta, miért is nem sütök soha...
00:17
76
Feb
26
CsokiparanyCsenge válasza írására:
Kedves Zsófi! Jaj neem, így visszaolvasva valóban kissé furán veszi ki magát az a mondat... :)) Igazából ez arról szólt (bár tök gagyi így megmagyarázni, tényleg), hogy a korombeli osztálytársak teljesen meg voltak rökönyödve, amikor tablófotózáson kezükbe akadt a könyv. Apukám készíti a fotóinkat, és akkor nyomatta a kezükbe. :) Soha nem is tudtak róla, én nem vagyok az a dicsekvő típus vagy hogy is mondjam... ezt ők maguk mondták, arra a mondatukra próbáltam válaszolni. Csak azt felejtették el, hogy mennyi segítségem volt! Mert ha egy kiadót megkerestem volna a nagy reményű ötletemmel, hát bizony lehet, hogy jól kinevetnek. :))) De nyilván erről szó sem volt!

Amúgy meg abszolút nem depresszív a blogom (Vagy legalábbis remélem, erre még nem panaszkodtak, hogy sokat sápítoznék a problémáimról), és épp erről is szól szerintem az egész, hogy micsoda orvosi mirákulum: a macaron-majsz tényleg gyógyító hatású! :)
05:57
77
Feb
26
CsokiparanyCsenge válaszabari írására:
Bari egy kincs! :) Senkinek sincs szebb! ♥
06:00
78
Feb
26
CyrilAyris írta:
Mikor először megláttam ezt a cikket, majd a blogot, majd azt, hogy könyvet is kiadott ennyi idősen, kb hasonló volt a reakcióm, mint Aristeusnak (aki úgy látom most új néven van itt - ha mégsem ő, megkövetem, de sztem ő az), de magamban még hozzátettem, hogy vajon ki pénzeli ezt a leányzót.
Aztán mégis elolvastam néhány posztját, meg az interjút is, és nagyon kellemesen csalódtam, mert tényleg tehetségesnek tűnik, a receptek is jók, és maga a lány is aranyos a saját kis világával :)

Az tény, hogy nagyon szerencsés abban a tekintetben, hogy a családja megengedheti magának, hogy magánúton könyvet adhassanak ki, és, hogy a fotós apukának (ha jól vettem ki, így van :)) köszönhetően a sütik is ízlésesen vannak illusztrálva. Plusz ugye a grafikus/webdizájner (ez is csak tipp :)) barátnő, aki keretbe foglalja az egésznek a stílusát. De szerintem mindez nem lenne elegendő, ha Csenge nyilvánvalóan tök béna lenne a sütéshez. Akkor a könyvéből se kellett volna többet gyártani, mert nem lett volna rá igény. Másrészről a magánúton kiadott könyveket nem szokták ilyen olcsón adni. Úgyhogy én a magam részéről amolyan a kákán is csomót kereső ember vagyok, de Csengéről én se tudok rosszat mondani, úgyhogy hajrá, és mondjon el minden nap egy fohászt, hogy 19 évesen ilyen kristálytisztán látja maga előtt a jövőjét :)
10:16
79
Feb
26
ismeretlen írta:
Gratulálok Csenge, a könyvhöz is és a bloghoz is! Remélem, hogy megtalálod majd a helyed a szakmádban! :)
12:31
80
Feb
26
ismeretlen válaszaCyrilAyris írására:
Igen, én vagyok Aristeus. Egyik nap poénból mindenki madárnévre változtatta a nickjét, én meg nem tudok visszaváltozni, mert az adatlapom (adatmódosítási lehetőségem) elszállt.
15:04
81
Feb
26
ismeretlen válaszastacia írására:
Amennyiben rám célzol, picit többet tettem le az asztalra, mint ti itt együttvéve.
15:10
82
Feb
26
ismeretlen válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Nem kéne itt elkezdeni a myvipes cejetlek-énisénis-hullámot.
15:11
83
Feb
26
labamba válasza írására:
sejtettem, hogy Aristeus vagy... csak neked van ilyen bunkó, lenéző stílusod.
'Amennyiben rám célzol, picit többet tettem le az asztalra, mint ti itt együttvéve."... beképzelt seggfej vagy. nem értem, miért nem lehet bárkihez is egy kedves szavad, vagy hogy miért kell Csengét leszólnod. sztem meg bárki az itteniek közül értelmesebb egy picit mint te.
16:04
84
Feb
26
Anyu válasza írására:
De ha egyszer szeretem ezt a lányt! :)
16:22
85
Feb
26
Anyu írta:
Na dejó, sikerült Anyu nickjén írnom... Csenge vagyok, csak szeretett volna ő is hozzászólást írni, ezért beregisztrált. Ez bénaság volt, ki lehet törölni?
16:24
86
Feb
26
ismeretlen válaszaCsokiparanyCsenge írására:
:)
16:45
87
Feb
26
Úristen, visszajelentkeztem! Zseniális. :)

Szóval köszi mindenkinek még egyszer - minden szeretet-hullám és ömlengés nélkül -, azt hiszem mindenkinek megvan a joga a véleményéhez...és őszintén, nem is felelhetek meg mindenkinek! Továbbra is írom majd a blogomat, fotózom a sütiket, tágítom a kis elmémet, mert mindig van hova fejlődni...Mert ettől vidulok fel, ezért reszketek. :) Csak ennyit szerettem volna még elmondani.
17:03
88
Feb
26
ismeretlen válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Drága Csenge! Ne foglalkozz a rosszindulatú emberekkel, ne hagyd, hogy eltérítsenek, csak csináld azt, amiben örömödet leled! Én örültem volna, ha 19 évesen tudtam volna, mit szeretnék csinálni, mi tesz teljessé. Sok szerencsét, és még több kitartást kívánok! :)
20:48
89
Feb
26
ismeretlen válaszaAnyu írására:
Írj neki mailt, vagy kerekedj fel, látogasd meg és ölelgesd meg.
22:56
90
Feb
26
ismeretlen válaszalabamba írására:
Nem beképzeltség, tényközlés. De lehet sorolni, ki mit tett le eddig az asztalra, hadd lám.
22:56
91
Feb
26
ismeretlen válasza írására:
Nem hinném, hogy rosszindulatú voltam.
22:57
92
Feb
27
ismeretlen válasza írására:
Véleményem szerint az voltál. Sőt, mióta bagollyá változtál, ritka nagy paraszt vagy, már ne is haragudj.
11:54
93
Feb
27
trillarom válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Kedves Csenge! Nemrég az egyik női magazinban olvastam rólad és meglepődtem, hogy eddig nem hallottam felőled, pedig én is a napfény városában lakom;) Ennek a cotcotos interjúnak meg külön megörültem:) Nagyon tetszik a blogod, igazán egyedi! Gratulálok a szenvedélyedhez és kitartásodhoz! Én, huszonévesen még mindig nem találtam meg azt a hivatást, ami valóban nekem való. Még csak körvonalazódnak a dolgok.. Ezért bevallom irigyellek emiatt:) További sok sikert!
12:03
94
Feb
27
ismeretlen válasza írására:
Ugyanaz vagyok, mint eddig. Vedd le a szemellenződet.
13:09
95
Feb
27
BettyBoo válasza írására:
Nem tudom ki vagy, honnan jöttél, mit tettél le az asztalra, de hogy óriás cipővel gázolsz át itt embereken, ráadásul sorozatosan az biztos. Csak érdeklődésként: van valami más örömöd is az életben, vagy csak az hogy ide írogatsz hülyeségeket? Most őszintén: mi a francért olvasod ezt az oldalt, ha szerinted mindenki béna, hülye, a cikkek unalmasak (ja, bocs: azokat el sem olvasod...) Szóval miért?

16:00
96
Feb
27
BettyBoo válaszaCsokiparanyCsenge írására:
Csenge! Csoda amit művelsz és csak így tovább! Ellentétben az itt "huhogókkal" én olvastam a blogodat, sőt még a könyvedet is! Le a kalappal... :-)
16:01
97
Feb
27
outsider válasza írására:
Trollkodj a puruttyán, az a te kategóriád! Ide normális, értelmes emberek járnak és szemmel láthatóan elegük van a primitívségedből.
16:51
98
Feb
27
ismeretlen válasza írására:
Csak leírtam azt, ahogy én látom/érzem. Sose volt rajtam szemellenző.
17:37
99
Feb
27
Rancid válaszalabamba írására:
Az első mondata után ki lehetett találni,hogy ő az.
(ezt ne vedd bóknak)

Csengének gratulálok,jó,ha ilyen idősen megtalálta azt,amiben örömét leli.
AZ pedig nem igaz,hogy az események nem formálják a személyiségünket,19 éves és 19 éves között is rohadt nagy különbség van. Emellett sokan 30 után sem tudják,mit akarnak,hiába idősebbek...
18:13
100
Feb
27
ismeretlen válaszaoutsider írására:
Nem vagyok primitív, meglehetősen cizellált módon kergetem az őrületbe az ilyesmit túl komolyan vevő embereket. Élükön veled, aki velem foglalkozol, amióta itt vagy. :-)
22:24
101
Feb
27
ismeretlen válaszaBettyBoo írására:
Azért, hogy ideges legyél.
22:25
102
Feb
27
Peet írta:
U.HU Te vagy itt a HBSZ?:D
23:10
103
Feb
28
BettyBoo válasza írására:
Ez mindent el is árul rólad, gratulálok...
08:59
104
Feb
28
outsider válasza írására:
Meglehetősen torz fogalmaid vannak a cizelláltságról, de ez legyen az egyetlen örömöd az életben. Bár úgy látom, hogy így van. Gratulálok a boldog és produktív életedhez!
09:08
105
Feb
28
ismeretlen válaszaoutsider írására:
Köszi. Akkor lassan élhetnéd a sajátodat is, rólam meg leszállhatsz.
23:32
106
Feb
28
ismeretlen válaszaBettyBoo írására:
Köszönöm. :-)
23:32
107
Mar
01
ulrikbanda írta:
Csönge!Csöngetek mán nálad mer látom hogy má celeb vagyé!:D
Hajrá hajrá,te leszel a legjobb cukrász és te vagy a legjobb cukrásztanonc!!!(főleg azért,mert rajtad kívül egyet se ismerek...:)Hidd el,jó vagy,tudod én sütés terén csak pizzasütő képességemet voltam képes tökélyre fejleszteni,amit egyszer megpróbáltam te recepted (2szer próbáltam már,vagy 3szor) megcsinálni, abba csak fél adag cukrot tettem.Viszont maci kakaós tekercseit már 2szer megcsináltam,sikerrel!!!hejjhahóóó,talán aktivizálnom kéne magam sütik terén meg oly jó dógokat csinász te ottan a blogon mindíg mögkkívánom,csakhát ha nekiállókmá sütni akkó abbó tuti pizza lössz...
Uhu nem vagye kamionos?Vagy valami?Az nagy dolog hamán azt leteszed az asztalra,hogy kamionos vagyééé!Nemtom mér bántanak tégedet kamionosháver!
Ja,az én apámtraktorosvót.
13:48
108
Mar
02
ismeretlen írta:
Megjött a falu bolondja?
09:49
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés