Lélek

Brad, meddig szereted még Angie-t?

7437

Ki tudja, hogy Brad Pitt miért cserélte le Jennifer Anistont Angelina Jolie-ra, és mikor fog odébbállni, ha egyáltalán. És a neves színésznő, Helena Bonham-Carter, vajon miért nem hajlandó összebútorozni szerelmével, Tim Burtonnel? Az igaz szerelem a személyiség, a körülmények, a nevelés, az időzítés bonyolult egyvelege, de az egyik elismert amerikai antropológus azt állítja, hogy megfejtette, egyes kapcsolatok miért működnek, mások pedig miért nem.

Miután harminc évig tanulmányozta behatóan a romantikus szerelmet, dr. Helen Fisher meg van róla győződve, hogy az egymás iránt érzett vonzódásunk a kémiához, a személyiségtípusunkhoz és ahhoz köthető, hogy ez hogyan passzol össze a kiszemelt partnerével. Dr. Fisher kutatási eredményei szerint négy, egymástól jól elkülöníthető csoportba vagyunk oszthatók, annak alapján, hogy szervezetünk milyen mértékben termeli és hogyan reagál a dopamin és szerotonin nevű agyi hormonokra, valamint a tesztoszteronra és az ösztrogénre.

A Főnök és a Felfedező?

Amennyiben a dopamin fejti ki a legnagyobb hatást ránk, dr. Fisher teóriája szerint az újdonság varázsát fogjuk keresni. Az ebbe a csoportba tartozók a Felfedezők. Ha viszont a szerotonin hat ránk a legnagyobb mértékben, akkor fő jellemvonásaink közt a nyugodtság, a hűség, a szabályok, a tények és a rend iránti vonzódás játsszák a fő szerepet. Mivel az ebbe a típusba tartozók hajlamosak kiterjedt szociális hálót építeni, dr. Fisher Építőknek nevezi őket. A magas tesztoszteronszinttel rendelkezők (férfiak és nők egyaránt) a Főnök kategóriájába sorolhatók be, mivel imádnak rendezkedni, határozottak, nem félnek a döntésektől, szigorúak és kiváló a problémamegoldó képességük. Végül, az ösztrogén uralta emberek (itt se kell különbséget tenni a nők és férfiak között) remek Tárgyalók, mivel rendkívüli képzelőerővel és nagyfokú empátiás készséggel vannak megáldva, melyekhez jó verbális és szociális készségek is társulnak, valamint pillanatok alatt képesek összekapcsolni első ránézésre egymással köszönő viszonyban sem lévő tényeket, információkat.

A doktornő elmélete szerint ezen típusokból mindannyian magunkban hordozunk kettőt, de az egyik dominánsabb a másiknál, erősen befolyásolva a viselkedésünket – beleértve a párválasztásunkat is. Dr. Fischer állítja, románcaink sikere vagy bukása nagyban függ attól, hogy a domináns személyiségjegyünk megtalálja-e a párját a partnerünkben, avagy sem. „A szerelemben mindig is lesz egy kis varázslat, de a tudás hatalom” – mondja Fisher. „Ha tisztában vagy vele, hogy ki is vagy valójában, hogy mit keresel, hogy hogyan szeretsz, és hogy mások hogyan szeretnek, akkor megragadhatod ezt a varázslatot, igaz szerelmet találhatsz, képes leszel megtartani, és valóra válhatnak az álmaid.”

Melyik típus vagyok?

Dr. Fisher tesztjével feltárhatjuk, mely két személyiségvonás ural minket a legjobban, és ennek alapján megállapíthatjuk, milyen típusú párral lennénk a legboldogabbak, illetve hogy miért is működik – vagy éppen haldoklik – jelenlegi kapcsolatunk.

Hogy melyik típusba tartozol, megtudhatod, ha továbbolvasod a cikket a Donna.hu-n!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások