Étel+Ital

Kreatív köretek

7431

Ha ételt készítünk, a köret könnyen mostohagyerek státuszba kerül, hiszen hajlamosak vagyunk a gusztusos sültekre, ízes ragukra és zamatos pörköltekre koncentrálni. Az, hogy mit adunk mellé, függ az elkészült étel jellegétől, az éléskamra tartalmától, de leginkább attól, hogy mennyi munkát vagyunk hajlandóak rááldozni erre a járulékos elemre. Többnyire ez utóbbi tényező határozza meg a köret sorsát, és mivel leggyakrabban arra jutunk, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben meg akarjuk úszni, megmaradunk a krumpli-rizs-tészta háromszögben. Pedig számos kreatív és ízletes alternatíva létezik, amiket legalább olyan hamar összedobhatunk, mint a megszokott köreteket.

 

A kéksajtos zellerpüré a hagyományos krumlipüré luxusváltozata. Mivel a zeller és a kéksajt is karakteres ízű komponens, nem bírja el a gazdagon fűszerezett, nehéz húsokat. Semlegesebb ízű főétellel érdemes párosítani.

Hozzávalók: 50 dkg zellergumó, 1 nagy krumpli, 2 ek. tej, 1 kis kocka vaj, szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. olaj,  5 dkg sós kéksajt.

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk. Kb. 20 percen át puhára főzzük. Lecsurgatjuk, majd a langyos tejjel és vajjal összetörjük. Ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá. Közben a hagymát megpucoljuk, majd nagyon vékony karikákra felszeleteljük. A hagymát olajban barnára pirítjuk, majd a zellerpüréhez adjuk. Belemorzsáljuk a kéksajtot, egy lapáttal óvatosan átforgatjuk. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Melegen tálaljuk. (Forrás: Tutitippek)

 

A zöldségropogós egészséges és különleges alternatíva. Köretként és feltétként is bátran felhasználhatjuk.

Hozzávalók: fél kg burgonya, 2 db sárgarépa, fél csokor petrezselyem, 2 db tojás, 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, 1 késhegynyi őrölt bors, a sütéshez olaj.

Elkészítés: A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojásokat, az apróra metélt petrezselymet és a fűszereket. Lapos korongokat formázunk a masszából, és forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Forrás: Receptgyár)

 

A hagymalekvár valódi csemege és az elkészítése is meglepően egyszerű. Persze ha igazi lakomában gondolkodunk, még némi krumplipürét is érdemes belekomponálni a fogásba.

Hozzávalók: 250 g felszeletelt lila hagyma, 20 g vaj, 3 tk. barna cukor, ½ kk. só, ¼ kk. frissen őrölt fekete bors, 1 ek. balzsamecet

Elkészítés: A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a lilahagyma-szeleteket hozzáadjuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Kevés sóval és borssal ízesítjük, hozzákeverjük a barna cukrot és a balzsamecetet. Néha megkeverve 20-25 percig pároljuk és kész is a hagymalekvár. (Forrás: Nosalty)

 

A mézes-szezámos sárgarépa pikáns és különleges kísérője lehet a grillezett húsoknak, de egyéb variációkban is megállja a helyét.

Hozzávalók: 4-5 sárgarépa, néhány ek. olívaolaj, 2-3 ek. méz, 1 marék szezámmag

Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, fél centi vastagra felkarikázzuk. Egy teflon serpenyőben/wokban vagy kint a szabadban tárcsán kevés olívaolajat hevítünk és megsütjük benne a répakarikákat (a serpenyőben valószínűleg több adagban kell, hogy piruljanak és ne párolódjanak). Mikor már megsültek (kóstoljunk), hozzákeverjük a mézet, összeforgatjuk, kevergetjük, majd a szezámmaggal is megszórjuk, kicsit átpirítjuk. Grillezett húsok mellé finom köret. (Forrás: Kicsi Vu)

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
23
donci írta:
kjumpi ; )
07:47
2
febr
23
a kéksajtos zellerpüré nagyon jól hangzik, és ez a zöldségropogós is, lehet, csinálok ma. Egész jó kis köreteket szedtetek össze.
A krumpli is lehet ilyen édes bundában, apróbb szemű főtt krumplik karamellel bevonva, gyümölccsel töltött húsokhoz, nagyon különleges. (De nem egészséges, viszont egyszer meg kell kóstolni.)
09:49
3
febr
23
Welmi írta:
Jól hangzik mind, zőccségropogóst szoktam csinálni cukkiniből és krumpliból, és én lepcsánkának hívom.
10:25
4
febr
23
szeles írta:
Amikor már soknak és töménynek éreztem a krumplipürét,
almát főztem hozzá,ma már csak így csinálom.Sokkal finomabb,könyebb,kicsit habosabb.Szerecsendióval fűszerezem,tej helyett tejszínt teszek bele.
A régi megszokott,új ruhában.
10:41
5
febr
23
LadyGray írta:
háh, köszi a tippeket:) akire főzök, nem eszi meg a sima krumplipürét, se a petrezselymes krumplit...szal jól jön valami alternatíva:D
11:15
6
febr
23
tein írta:
én most fedeztem fel egy új köretet: céklasaláta. valami isteni finom. szerintem rántott húshoz például simán megállja a helyét magában, még pasiknak is. :) hámozzuk a céklát, aztán lereszeljük (én sajtreszelőn reszeltem), egy evőkanál olívaolajra rá a reszeléket, összekeverni egy kiskanál mézzel vagy nádcukorral (én nádcukorral csináltam, anyu mézzel, és mindkettő finom lett), fél citrom levét facsarni rá, őrölt kömény. ha dúsítani akarjuk, almát, vagy répát is lehet hozzá reszelni. nagyon finom, csak úgy faltuk.

a többi recept is guszta, tócsit én is szoktam (mi úgy hívjuk, bár az csak krumplis, van egy továbbfejlesztett változata mindent bele zöldséges.)
12:58
7
febr
23
menta írta:
én a köreteket mindig jobban szeretem, mint a főszereplőt.
ezek mind nagyon finomnak tűnnek...
16:57
8
febr
23
pipitanc írta:
nagyon szeretem a parolt zoldsegeket koretnek.
a legjobb amikor a hust es a zoldseget egy talba sutom meg.
es majonezes salatak is johetnek dogivel.
19:58
9
febr
23
ismeretlen írta:
én sokkal inkább sütőtökpürét szoktam készíteni... isteni, és nem ördöngösség megcsinálni! :-)
19:59
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés