Étel+Ital

Variációk palacsintára

7407

Már a rómaiak is sütötték bronzpajzson vagy kerek kövön, feltehetőleg a római légióknak köszönhetően terjedt el Európa-szerte, ma pedig már szinte nincs is a világnak olyan szeglete, ahol nem ismerik. Könnyítésül annyit még elárulok, hogy az eredeti neve placenta, és sós, illetve édes változatban is létezik. Na, mi az? A megfejtések beküldésétől ezúttal eltekintünk, és elárulom, a palacsintáról van szó. Pontosabban lesz.

Ahogy már említettem, eredeti neve placenta, ami lepényt, kalácsot jelent. A rómaiak még nem használtak hozzá édes tölteléket, hanem húsfélékkel fogyasztották. Sőt az összetétele is jóval puritánabb volt, ugyanis lisztből, vízből és sóból készítették. A római légiók jóvoltából szinte egész Európában elterjedt. Az első, palacsintával kapcsolatos feljegyzések a 15. századból származnak, melyekben már recepteket is lehet olvasni. Magyarországon az erdélyi fejedelem főszakácsa jegyezte fel először, hogy miként kell készíteni ezt az édességet 16. század végén írt szakácskönyvében.

Ahogy nálunk a lekváros, túrós, kakaós és fahéjas verzió számít klasszikusnak, illetve a hortobágyi és a Gundel, úgy a legtöbb országnak megvan a maga hagyományos verziója. A francia crêpe például sok tojással készül, ropogós, vékony tésztájú palacsintaféleség. Pikáns, édes töltelékkel töltik, összehajtják, majd felgöngyölik, végül forró, édes, likőrös vagy citromos vajjal öntözik meg.  Az oroszok blinije élesztős-búzakorpás tésztából készül, amit megkennek tejföllel, a tetejét pedig kaviárral szórják meg. Mondanom sem kell, hogy hagyományosan vodka dukál hozzá. A marokkói verziót ataifnak hívják, és készülhet sós vagy édes változatban is. A sós verzió spenótos, darált húsos vagy gombás töltelékkel készül. Az édes válfaját ataif szirupba vagy olvasztott mézbe mártják, de tálalják különböző nyers vagy párolt gyümölcsökkel rakott palacsintaként. Ebben az esetben tejszínhabot tesznek a tetejére és mogyoróval szórják meg. Az amerikai palacsinta meglehetősen ismert: sütőporral vagy szódabikarbónával és tojáshabbal készítik, ezáltal vastagabb és könnyebb lesz. Tálaláskor juhar- vagy áfonyasziruppal öntözik meg, de rengeteg egyéb megoldás létezik.

A palacsintában az a csodálatos, hogy viszonylag egyszerű előállítani a tésztát, és ha valaki egyszer megtanulta, csak a képzelete szabhat határt annak, hogy végül milyen ízesítéssel és formában kerül az asztalra. Készülhet belőle előétel, desszert, de még főételként is megállja a helyét. Íme néhány ötlet:

Kifejezetten szellemes megoldás a brokkolis-pulykahúsos palacsinta lasagne.

Hozzávalók:

A raguhoz: 50 dkg darált pulykacomb, 1 nagy hagyma, 3 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika, 1 kis doboz paradicsompüré, só, provence-i fűszerkeverék, bazsalikom

A brokkolis szószhoz: 50 dkg brokkoli, 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, provence-i fűszerkeverék

A palacsintához: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 ek. olaj, csipet szódabikarbóna, 2,5 dl tej, 1,5 dl víz, só

A tetejére: 2 ek. tejföl, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: Elkészítjük a ragut: az olajon megdinszteljük az apró kockákra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a darált húst, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a paradicsompürét, és kb. 1 dl vizet aláöntve puhára pároljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a torzsáját is meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Ne túl puhára! A szószhoz a margarint felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, felöntjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Ebből a sós besamelből egy keveset félreteszünk, a többit meg összekeverjük a megfőtt, lecsöpögtetett brokkolival. A 25 dkg lisztből a többi hozzávalóval sós palacsintatésztát készítünk, és nagyon halvány, vastagabb palacsintákat sütünk. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, beleteszünk egy réteg palacsintát, erre a hús felét, erre megint palacsintát, rá a brokkolis szósz egyik felét, aztán palacsinta, hús, palacsinta, szósz következik. A tetejére palacsinta kerüljön. A félretett besamelt összekeverjük 2 ek. tejföllel és a hús maradék szaftjával, és ezt kenjük a legfelső palacsintára. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ráreszeljük a sajtot, és még ezzel is sütjük addig, míg a sajt rá nem olvad.

Forrás: Nosalty

A vaníliás-körtés variáció igazi gazdag, téli csemege, amit jóízűen majszolgathatunk a meleg szobában.

Hozzávalók:

A tésztához: 1 tojás , 12 dkg liszt, 2 ek. cukor, csipetnyi só, 2,5 dl tej, 3 ek. olaj
A töltelékhez: 1 cs. vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 4 ek. cukor, 1 körte, csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához összekevejük a hozzávalókat. Belekeverjük az olajat is. Fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A pudingport két részre osztjuk. Az egyik feléből 4 dl tejjel és 2 ek. cukorral híg vaníliamártást főzünk. A másik feléből a maradék tejjel és cukorral sűrű pudingot főzünk. Belekeverünk egy csipetnyi fahéjat és az apró kockákra vágott körtét. Ha lehet, lédús, édes körtét használjunk hozzá. Kisütjük a palacsintákat. A körtés pudingot a palacsintákba töltjük, háromszög formájúra hajtjuk őket, vaníliaöntettel meglocsoljuk, a tetejüket pedig csokireszelékkel díszítjük.

forrás: Gasztrokalandor

Végezetül pedig egy gyors, amerikai verzió ricottával.

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 2 ek. cukor, 1 tk. sütőpor, 1 csipet só, 25 dkg ricotta, 1 és 1/4 dl tej, 4 tojássárgája, 3 tojásfehérje, mandulaolaj a sütéshez

Elkészítés: A tojásfehérjét robotgépben kemény habbá verjük. A többi hozzávalót a 4 tojássárgájával robotgépben simára keverjük, majd fakanállal lazán hozzákeverjük a fehérjehabot. Palacsintasütőben kevés mandulaolajon közepes méretű palacsintákat sütünk. A ricotta és a cukor miatt könnyebben odakap, ezért közepesen erős lángon sütjük.
Öntet: 1,5 dl joghurtot 1 ek. juharsziruppal simára keverünk. Kerülhet még a tetejére erdei gyümölcs.

Forrás: Lila Füge

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
17
Emu írta:
Pont ma irtam bele egy oneletrajzomban a tapasztalatok felsorolasanak a vegere, hogy profi pancakemaker vagyokXD
00:51
2
febr
17
ismeretlen válaszaEmu írására:
...és még miben vagy profi? .-)
05:14
3
febr
17
ismeretlen írta:
Szadisták.
09:39
4
febr
17
Anouchka írta:
és a holland pannekoeken-t miért hagytad ki Márti??? legendááááásan finom, porból készítik (jobb helyeken nem) és porcukorral eszik. (:
pont ma este ez lesz itthon a vacsi hoeraaa!!
09:59
5
febr
17
ismeretlen írta:
Túrós, hortobágyi. ♥
09:59
6
febr
17
Welmi írta:
banános-nutellás és óriási, ahhhhhh
10:10
7
febr
17
beatrixv válaszaAnouchka írására:
Igaz!Igaz! :) Lekker pannekoeken! Tegnap épp az volt a vacsora :P
10:31
8
febr
17
PAHACSINTA!!!!! óóóóóóóóó....(csorog a nyálam)
10:39
9
febr
17
LittleBlueBird válaszaLittleBlueBird írására:
Gesztenyés,mogyorókrémes, csokis, vaníliás-túrós ♥
10:40
10
febr
17
maarticska válaszaAnouchka írására:
Sajnálom, terjedelmi okok miatt szelektálnom kellett:-)
11:07
11
febr
17
indala írta:
finom, finom, finom, kéééééérek:)
11:10
12
febr
17
ismeretlen válasza írására:
Épp ezt akartam én is mondani.:)
11:30
13
febr
17
Adriana írta:
Palacsinta♥
11:44
14
febr
17
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Erről a cikkről te jutottál eszembe.

Tegnap kaptam egy új palacsinta sütőt a kollégáimtól, mellékeltek hozzá egy Palacsintás királylány receptgyűjteményt. :-)
12:26
15
febr
17
ismeretlen írta:
palacsintasütő
12:27
16
febr
17
Adriana válasza írására:
:-)
12:56
17
febr
17
tein írta:
egyik barátnőmnek van egy főzősblogja, és onnan ihletődtem meg a palacsintával. úgyhogy a héten készítettem is, és bár profi palacsintás vagyok, ez a mostani kínszenvedés volt. lötyis lett, nagyon vékony és könnyű, de könnyen szakadós a tészta. papinak ízlett, azt mondta, olyan, mint a balatoni, úgyhogy rögtön el is feledtem a közel háromórányi erőlködésemet a konyhában. :)

(viszont én az extra palacsintákat nem szeretem, sokkal közelebb áll hozzám a sima túrós, lekváros, kakaós verzió, bár egyszer készítettem túrókrémes-epreset, az valami isteni!)
12:59
18
febr
17
tein válaszamaarticska írására:
nem írhattok hosszút? kár, imádtam volna még a recepteket! :)

már többször kértem, de senki nem reagált, úgyhogy most megragadom az alkalmat: nem lehetne visszacsinálni, hogy a konténer végtelen lehessen, mint régen? mire rájöttem, hogy már csak limitált számú cikket menthetek el, addigra csomó régi kedvencem elveszett. és ezeket a recepteseket is feltétlenül szeretném megőrizni, de úgy nem tudom, hogy összesen tíz-tizenöt cikket menthetek el. lécci csináljatok ezzel valamit! köszi!
13:02
19
febr
17
LadyGray válaszaLittleBlueBird írására:
Még sosem ettem gesztenyést, az milyen? :)
13:19
20
febr
17
LittleBlueBird válaszaLadyGray írására:
Még én is csak nagynénémnél:) Gesztenyepudingot rak bele.
13:45
21
febr
17
donci írta:
Mindenféle variàcio jöhet! : )
13:46
22
febr
17
Az utolsó recept a tuti.
A brokkolis pulykás palacsinta lasagne elég gáz műveletekkel és összetevőkkel dolgozik.(Provance-i fűszerkeverék, besamell maragrinnal, jújj...)
A középsőt sem csinálnám meg a pudingpor miatt, lányok használjatok vaníliarudat, ne porokat, hatalmas különbség van az ízében.
Mi szódát teszünk a tésztájába, szódásszifonból.
Palacsinta... <3
13:58
23
febr
17
Lunabunny írta:
Tegnap sütöttem. Nyami! :) Olyat is lehet, hogy reszelt almát a tésztába és utána fahéjas porcukorral megszórni, vagy kukoricát a tésztába és tartármártással enni.
14:19
24
febr
17
A.F.rétisas írta:
vaníliafagyis-banános-karamellás♥ és bármilyen♥ :)
14:24
25
febr
17
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
Az anyukám meg gesztenyepürét lazít pudinggal, tejszínnel meg tejszínhabbal. Két szelet és fullon vagyok :)

Amúgy a világ legeslegjobb palacsinta receptje a mindmegettén van, csak azt csinálom mióta felfedeztem.
14:32
26
febr
17
ismeretlen válaszatein írására:
Könyvjelzőkbe rakd a cikkeket, bármennyi elfér, én így csinálom.
14:35
27
febr
17
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Igen, hatalmas különbség van az ízében - meg az árában is :P
14:36
28
febr
17
tein válasza írására:
ó. igazad van. úgyse érdekel itt senkit, miről rívok. :)
14:43
29
febr
17
ismeretlen válaszatein írására:
Szívesen. :-)
14:54
30
febr
17
LadyGray válaszaLittleBlueBird írására:
Gesztenyepuding???:-O azt hogyan???:D
15:04
31
febr
17
LittleBlueBird válaszaLadyGray írására:
gesztenye ízű puding:) de nem tudom hol vette,azóta sem találok olyat.
15:06
32
febr
17
LadyGray válaszaLittleBlueBird írására:
oooh, affenébe:( monjuk szerintem gesztenyekrémmel is jó lehet;) kicsi rum az áttört gesztenyébe, kis tejszín estleg, hogy kenhető legyen és már mehet is a paliba:D
15:42
33
febr
17
LadyGray írta:
Nálunk nagy kedvenc a csúsztatott palacsinta, amikor a tészta majdnem piskótatészta szerű és csak az egyik oldalát sütöm meg, megszóróm vaniliáscukorral és jöhet rá a következő, végül beteszem pár percre a sütőbe. Egészen olyan mint a krémes:P
Akire főzök, nem eszik meg akármit és a sós palacsinta gondolatától is elborzadt, viszont multkor csináltam Hortobágyit és izlett neki:)
15:49
34
febr
17
T0mi írta:
Én túrós-meggyes bundás palacsintát szoktam csinálni ha van időm.
16:10
35
febr
17
szeles írta:
A gyermekem minden reggel,minden este palacsintát szeretne.Csak és kizárólag kakaósat.
16:54
36
febr
17
ismeretlen írta:
Sérelmezem, hogy a fánkról csak egy olyan kis cikkecske volt, a palacsintáról meg ennyi. Diszkrimináció, perelek az édestésztaomudsmannál.
A legjobb az orosz gyors kaja: bazi nagy palacsinta és millió féle töltelék közül lehet válogatni...teremokos palacsintát akaroooooooooook!!! ♥
18:08
37
febr
17
menta írta:
igazából én legjobban magában szeretem a palacsintát, mindenféle cucc nélkül. de amúgy szinte bármivel megeszem, kivétel a túró meg a hús (hortobágyi).
18:44
38
febr
17
Peet írta:
Kedvencem a káposztás palacsinta tejföllel nyakon öntve és porcukorral megszórva!A másik a gundel palacsinta vagy csokis pudingot nyomatok a pallerba,úgy is finom!
19:36
39
febr
17
pipitanc írta:
a kepek, a cikk es a receptek is nagyon jok.
imadom a palacsintat! megeheztem.
20:06
40
febr
17
maarticska válaszatein írására:
Ez a rész nem rajtunk múlik, de vettük a problémát és továbbítottuk.
20:26
41
febr
17
BoribonAnnipanni válasza írására:
mi szemszájnak ingere <3
http://www.nosalty.hu/tipus/fank
20:59
42
febr
17
ismeretlen írta:
na jó, éhes lettem :(
szombaton sütök ebédre palacsintát (nutellás tuti lesz) :)
21:22
43
febr
18
ismeretlen válaszamenta írására:
Akkor ezen nem veszünk össze. :D 5-ös komment. :D
11:53
44
febr
18
Tziazy írta:
Ez is azok közé a boldogsághormon források közé tartozik, amik nélkül bizonyára nem jó élni. Mondjuk azt nem tudom milyen nélkülük, de nem is akarom!! :P
12:34
45
febr
20
ismeretlen válasza írására:
"Tegnap kaptam egy új palacsinta sütőt a kollégáimtól"
erről jutott eszembe... az a szilikongumiból készült muffin forma nem ég el a sütőben?
16:30
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés