Lélek

Aszexuális vagyok…

7396

Az aszexualitás sokak számára ismeretlen vagy félreértett fogalom. Kik az aszexuálisok? A kérdésre ma már tudjuk a választ, csak a miértet nem ismerjük még. A legtöbben persze csodabogárként, vagy ami még rosszabb, betegként tekintenek rájuk. A 21. században már minden a szex körül forog, és a mindent értsd szó szerint. Régen a szex magánügynek, intim kérdésnek számított. Ma már a politika éppúgy szexbotrányoktól hangos, ahogy a művészvilág, de említhetném akár az egyházakat is. Mégis: él ebben a szexcentrikus világban egy kicsi, de egyre növekvő közösség, mely más utat választott. Nem akarnak meggyőzni, hogy álljunk közéjük, csak arra kérnek, hagyjuk őket nyugodtan, szexmentesen élni.

Fotó: Flickr, hidden shine

Az aszexulitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti. Az aszexuális ember elutasítja a vágyak kielégítésének testi, fizikai megnyilvánulását. Manapság az orvostudomány ebben a témában még gyerekcipőben jár. Egyelőre az is vitatott, hogy az aszexualitás beállítottság kérdése-e (ahogyan képviselői vallják) vagy szexuális zavar (ahogyan az orvosok nagy többsége vélekedik róla). A legtöbben fizikailag képesek a szexuális együttlétre, de sokan azt mondják, képtelenek ezt kezelni, kellemetlenül érinti, zavarba ejti őket a szex gondolata is.

Először is fontos a tévhiteket eloszlatni. Az aszexualitás nem azonos az aszketizmussal, cölibátussal, vagyis a vallásos vagy egyéb meggyőződésből vállalt önmegtartóztatással. Továbbá az aszexuálisok saját bevallásuk szerint nem impotensek, semmilyen lelki vagy testi betegségben nem szenvednek. A szex nélküli élet számukra nem kényszerből fakad, maguk vállalták, mert nem éreznek semmilyen késztetést a szexuális együttlétre.

Fontos azt is tisztázni, hogy a hiedelemmel ellentétben nem remeteéletet folytató számkivetett emberekről van szó, érzelmi szükségleteik ugyanúgy vannak, mint bárki másnak. Hogy egyedül élnek vagy párban, azt csakis egyéni beállítottságuk, személyiségük határozza meg. Vannak köztük, akik egyáltalán nem igénylik más emberek közelségét és akadnak olyanok is, akik ugyanúgy vágynak a szerelemre, a közelségre, egy érintésre, mint nem aszexuális társaik. Az aszexualitás különböző fokozataiban egy a közös: a nemiség szexben való kiélésének elutasítása.

Olvasd el a cikk folytatását itt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások