Mi ez?

Mitikus lámpák

7361

Ki ne ismerné Daidalosz és Ikarosz mítoszát, akik tollakból és viaszból szárnyakat készítettek maguknak, hogy így meneküljenek el Krétáról, miután Daidalosz segített Thészeusznak és Ariadnénak legyőzni a Minótauroszt. A legkülönfélébb művészeti ágak képviselőit megihlette már a történet, de a dizájnerek eddig nem láttak benne perspektívát. Most azonban változott a helyzet, ugyanis Tord Boontje, Londonban élő holland dizájner egy-egy csodás lámpát szentelt Daidalosznak és Ikarosznak.

Daidaloszt egy asztali lámpa formájában idézte meg a művész. Légiesen könnyed burája ellenére stabilan megmarad azon a felületen, ahova helyezték, így érzékletesen fejezi ki Daidalosz szárnyalását és gyakorlati szellemét: sem túl magasan, sem túl alacsonyan. Ha még azt is hozzáveszem, hogy a kézművesek védnökéről és a művészi leleményesség jelképéről van szó, igazán csak megemelni tudom képzeletbeli kalapom. Finom, letisztult formája elegáns és kifinomult térben mutat a legjobban. A tollak közül kiszűrődő, sejtelmes fénye pedig mindenkit meggyőz arról, hogy ilyen lámpának igenis helye van a lakásban.

 

 

Ikarosz, a túl magasra törő és elbukó ember szimbóluma egy kecses, légies függeszték formájában testesült meg. A plafonról alálógó, dinamikus, nyugtalan fényforrás hitelesen fejezi ki a mítosz üzenetét. A finoman egymásra hajló, egyszerre játékos és elegáns tollak mögül elősejlő villanykörte pedig a történet továbbgondolására késztet, ugyanis azt az illúziót kelti, hogy Ikarosz mégis elérte a napot.

És egyre erősíti a szemlélő azon vágyát, hogy ilyen lámpa fényénél töltse az estéit.

 

 

 

 

Forrás: Tord Boontje

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások