Divat

Tavaszra vessétek

7311

Nemcsak a naptár szerint van két hónapja tél, hanem az időjárás is úgy gondolja, hogy kőkeményen demonstrálnia kell. Ilyenkor hiába a szakmai szenvedély és az újdonságok iránti vágy, hiába mutatják be az újabb és újabb elő-őszi és őszi-téli kollekciókat a divatheteken: nem megy. Nem akarunk csizmákat és kabátokat bámulni, elegünk van a meleg holmikból és semmi, de semmi kedvünk arra gondolni, mit hordunk majd a következő télen, amikor az ideinek még közel sincs vége. Ezért inkább összegyűjtöttünk néhány 2011-es tavaszi-nyári irányvonalat: megmutatjuk, melyik az a négy trend, amelyik átalakul és melyik az a másik négy, amelyik idén még biztosan marad.

4 trend, ami átalakul

Combközép helyett lábszárközép

Az elmúlt években a sort, a forrónadrág és a miniszoknya követelte meg a tökéletes lábakat, most viszont a kevésbé magamutogató vagy kevésbé csinos végtagokkal rendelkezők jutnak nagyobb előnyhöz – már ami a trendkövetést illeti. A szoknyahossz a combközép vonalától egészen a lábszárközép vonaláig csúszott. A meglepő, hogy az elsőre konzervatívnak tűnő darabok a legtöbb tervezőnél sokkal nőiesebbek és több szexuális utalást rejtenek, mint a combvillantós változatok. A szoknyahossz van, hogy ennél is lejjebb kerül, sok tervezőnél a boka körül ér véget, az anyagok pedig szinte átlátszóvá válnak, de ez már egy másik történet.


Vena Cava, Rebecca Taylor, Salvatore Ferragamo

Szaggatott póló helyett hasvillantó póló

Akik eddig felsóhajtottak, hogy a 2011-es tavaszi-nyári trend nem követeli meg a csinos lábat és a kemény és feszes popsit, azok most kezdhetnek aggódni, hogyan tesznek szert pár hónap alatt lapos hasra. A hasvillantó póló ugyanis újra feltűnt a kifutókon, helyet követelve magának a szaggatott, lyukas, punkos darabok mellett. Szerencsére a nadrág dereka még nem csúszott Britney Spearsre utaló mélységekbe, úgyhogy az összhatás egyelőre a nőies irányba mutat.

Paul & Joe, Richard Chai LOVE, Yigal Azourël

50-es, 60-as évek helyett 70-es évek

A divat visszanyúl, újragondol, átalakít. Nyakunkba szakadt már a válltöméses nyolcvanas évek ugyanúgy, mint ahogy most a kilencvenes évek tombol. Örültünk az ötvenes évek nőies sziluettjeinek, ahogy a hatvanas évek letisztultabb vonalainak is. 2011 tavaszán pedig újra itt a hetvenes évek a magas talpú platform cipőkkel, a hatalmas napszemüvegekkel és kalapokkal, a lágy esésű, bőszárú, magas derekú nadrágokkal, a masnis szatén- vagy selyemblúzokkal.

Marc Jacobs, Ferragamo, Pucci

Csipke helyett horgolt

A tavaly felkapott csipke természetesen nem vész el, de egy része átalakul. Pont az előbb említett hetvenes évek befolyása miatt került előtérbe az akkor is trendnek számító kötés, horgolás (Pucci) és makramé. A makramé a hetvenes években elterjedt ősi csomózási technika, amely az előbbi kettővel szemben nem igényel semmilyen segédeszközt. Eredetileg nem ruhák, hanem lakástextilek és kiegészítők – táskák, karkötők – készültek ilyen módon, a Guccinál és a Diornál viszont másképp gondolták a tervezők...

Pucci, Dior, Gucci

4 trend, ami marad

Virágok mindenütt

Ha tavaly beleszerettél a virágmintába, idén sem kell lemondanod burjánzó szenvedélyedről. A virágminták több kifutót is uraltak: a D&G-nál jól körbehatárolható minták, Alberta Ferrettinél inkább titkos kertet idéző, kusza növények, Jil Sander maxiszoknyáján pedig üdítő aquarellszirmok tűntek fel. A kiegészítőkkel játszva idézheted a hetvenes éveket (bőrsaru, bőröv és tollas ékszer), vagy lehetsz bájos lolita is (virágos kiegészítők minden mennyiségben), ahogy éppen tetszik.

D&G, Alberta Ferretti, Jil Sander

Pizsama éjjel-nappal

Már ősszel is feltűntek a pizsamaszerű nadrágok, de az biztos, hogy tavasszal éjjel-nappal viselhetjük a lenge anyagból készült, mintás, bőszárú, megkötős nacikat. Ha bejön a dolog, de mégsem akarod túlságosan otthonkásra venni a figurát, akkor kombináld ujjatlan felsővel, karcsúsított blézerrel és magas sarkúval. Ne feledkezz meg a gigaméretű ékszerekről sem!

Vena Cava, Karen Walker, Suno,

Narancs

Valami van ebben a színben, amely miatt nem tudnak tőle megválni a tervezők. A narancsszín most még intenzívebb, még pulzálóbb, még életigenlőbb, mint tavaly. Ha nem szereted a vibráló színeket, bánj vele óvatosan, ha pedig rajongsz érte, ne fogd vissza magad. Idén nem kell attól tartanod, hogy túladagolod ezt a színt.

Carlos Miele, Carolina Herrera, Tory Burch

Punk

Hogyan lesz a military divatból egyszer csak szegecses rock, majd punk? A Balmain az elmúlt szezonokban megmutatta, sikerült is ébren tartani az érdeklődést, de most már szinte követelnénk tőlük valami új, friss irányvonalat. Mindenesetre egyelőre nekik van igazuk – a bakancs, a szegecsek, a szakadt harisnya és a szétkoptatott farmer népszerűbb, mint valaha.

Balmain, Balenciaga, Balmain

Fotók: Fashionising.com, NYMag.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások