Szépség

Vörösnek lenni: más

7281

Vizuális kommunikáció szemináriumon mi, lányok valamennyien szerelmesek voltunk a tanárunkba, aki egyik alkalommal ötperces kiselőadást tartott arról, hogy az egyik csoporttársunk azért is annyira gyönyörű, mert vörös hajú. „A vörös hajú nőkben mindig megvan az a különleges, Madonna-gén, amitől olyan ártatlanok, légiesek és titokzatosak lesznek.” Abban a pillanatban egy emberként utáltuk az említett csoporttársat, és szerettünk volna mindannyian vörös tincseket. Az sem érdekelt volna senkit, ha a vörös hajjal gyakran együtt járó szeplős porcelánbőr miatt egyenesen élő bőrrákrizikónak bélyegez az első utunkba akadó bőrgyógyász. De mi ez a nagy misztikum a vörös hajszín körül?

Fotó: Fashionising.com

Haji diszkrimináció

A kérdésre valószínűleg azonnal választ kapunk, ha ismerjük a tényt, mely szerint az igéző hajszín keveseknek, csupán az emberiség két százalékának adatott meg. A legtöbb vörös hajú ember Észak-Európában születik, elsősorban azokon a területeken, ahol korábban a kelták és a skótok éltek. Természetesen Európán kívül élnek vörös hajú emberek Észak-Amerikában és Ausztráliában is. Kevésbé köztudott, de sötétvörös hajú emberek előfordulnak Észak-Indiában, Pakisztánban, Marokkóban és Algériában a berbereknél is. Sőt, nagy ritkán Japánban is születnek vörös hajú gyerekek, akik valószínűleg a legjobban tudják, milyen az, amikor valakit a hajszíne miatt érnek atrocitások. Többek között nekik ajánljuk a Redhead Day fesztivált, amelyet 2005-től minden évben megrendeznek a hollandiai Bredában. Itt a természetes vörös hajúak gyűlnek össze azért, hogy megosszák egymással a vörösségükkel járó élményeiket, szeplőt számoljanak és együtt örüljenek annak, hogy legalább azon az egy napon nincsenek kisebbségben.

A vörös hajszínben mindig lesz valami különleges, valami nem mindennapi, valami megfoghatatlan, valami csodás, még akkor is, ha az első közösségi tapasztalatokból nem ezt szűrik le. Korábban persze nemcsak óvodai verbális sérelmek érték a vörös hajúakat. A középkorban például komoly veszély fenyegette azt, aki vörösnek született, hiszen könnyen boszorkánynak bélyegezték és a máglyán végezte.

Mai boszorkányok. Vörös hajú színésznők a galériában!

A mai mendemondákat inkább tudósok generálják. Kanadai kutatók szerint a vörös hajú emberek többsége jobban tűri a forrósággal járó fájdalmat, mint a szőke vagy a barna hajú emberek. A vörös haj annyira extrém, hogy a srácok nagy része nem is tud vele mit kezdeni. A „ronda pulykatojás” csak a finomabb verziója a csúfolódásnak, amivel illetik őket. A dolog – női oldalról legalábbis – valamikor a tizenéves kor közepén változik meg, amikor a vörös fruskából vörös hajú démon válik. Állítólag léteznek olyan férfiak, akik elhatározták, hogy életükben legalább egyszer egy vörös hajú nő mellett ébrednek. Kemény életfeladat, az biztos, hiszen ma már egymást érik a festett vörös nők is.

Titokzatos és szexi

Az 1940-es években volt az első vörös-hullám. Az olyan színésznők, mint Rita Hayworth, Katherine Hepburn, vagy az inkább szőkeként ismert Ginger Rogers nemcsak népszerűvé tették a színt, hanem tovább erősítették a hajszínnel járó sztereotípiákat. Így lehet valaki a mai napig sejtelmes, démoni vagy titokzatos csak azért, mert a hajára kent egy doboz mahagóni színt.

Válts vörösre!

2010 végén ismét előtérbe került a vörös szín. Vörösre váltottak a modellek, az év második felében vörös lett újra Nicole Kidman is, és a vörös tendencia valószínűleg még inkább erősödni fog. Persze nem minden árnyalat indul ugyanakkora eséllyel. 2011 elején az a lényeg, hogy minél természetesebb legyen a kép, olyan árnyalatot válasszunk, amelyen nem látszik, hogy semmi köze a génjeinkhez.

Mesterséges színezék

Egyesek szerint hamarosan csak a hajfestékek miatt lesznek vörösek, mert a szőkékhez hasonlóan ők is el fognak tűnni a nagy keveredés miatt, és végül mindenhol csak barnák, feketék és seszínűek lesznek majd. A természet viszont okosabb ennél: a genetika megőrzi a különleges hajszínt még akkor is, ha a vörös hajú embereknek nem feltétlenül lesznek vörös hajú gyerekeik. A hajszín génjei domináns és recesszív formában is előfordulnak. A domináns gén (hajszín esetében a barna és a fekete) akkor is megnyilvánul, ha csak egy példányban van jelen a sejtekben. A recesszív tulajdonság – azaz a vörös és a szőke hajszín – viszont csak akkor mutatkozik, ha a sejtjeink egy anyai és egy apai eredetű példányt is hordoznak belőle. Ami azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb ismét lesz vörös hajú ember a családban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások