Divat

Stílusiskola a vásznon

7274

Ebben a cikkben nem lesz szó Audrey Hepburn emlékezetes fekete ruhájáról (Álom luxuskivitelben), nem beszélünk Diane Keaton kalapos-nyakkendős szereléséről (Annie Hall), és most nem érdekel bennünket Julia Roberts pöttyös ruhája és combcsizmája (Pretty Woman) sem. Tudjuk, hogy a film és a divat szoros összefonódására mindenki kapásból tud említeni a fenti három példán túl is jó néhányat. Ma viszont azt játsszuk, hogy egy-egy stílushoz vagy alkalomhoz magunkra próbálunk egy-egy emlékezetes filmbéli kosztümöt, vagy egy szereplő teljes, filmbeli ruhatárát. Csak úgy, szubjektíven.

Alkalmi ruha

Vannak olyan ruhák, amelyek szervesen az életünk részét képezik. A kedvenc farmerünk, amivel kihúztuk a főiskolás bulikat, a dorkó, amiben ki tudja, hány fesztivált toltunk le, vagy a kedvenc alvóspólónk. A tökéletes alkalmi ruhára viszont nemcsak mi, hanem mindenki emlékezni fog. Ilyen a Vágy és vezeklés című filmben látott smaragdzöld estélyi, amelyet Keira Knightley viselt. A hatás nem véletlen: a film rendezője, Joe Wright kérte, hogy a ruha legyen zöld, annak ellenére, hogy a vásznon ritkán jelenik meg ez a ruhaszín, mert nyugtalanná teszi a nézőt.

Csábító kisfekete

Persze, persze, Audrey Hepburn az etalon, de azért Marilyn Monroe is odatette magát, ha kisfeketéről volt szó. A Van, aki forrón szereti-ben például többször és több stílusban is. Van itt minden: az alig valami fekete csipke hálóingtől kezdve a tényleg alig takaró estélyi ruhán át a visszafogottnak tűnő, de dekoltázstájékon semmivel sem decensebb hosszú ujjú fekete ruhán át minden. Egy biztos: mellébeszélésnek helye nincs.

Farmer-póló

Először arra gondoltam, hogy ha farmer és póló, akkor a nagyon amerikai Cameron Diaz nyeri ezt a kört, de végül Drew Barrymore meggyőzött. Ő az igazi, vagány, laza, farmeres-pólós csaj, akit egyébként előszeretettel faragnak ilyenné a filmekben is. Ami a Zene és szöveg-ben elkezdődött, az a Hétmérföldes szerelem-ben kiforrott: az egyszerű farmer-póló variációk bohém felturbózása olyan kiegészítőkkel, mint sálak, nyakláncok, csillogó mellények, karkötők, kalapok, vagy éppen csíkos zokni. Ha másért nem, ezért érdemes megnézni a két filmet. Bár a Zene és szöveg még vicces is.

Betondzsungelbe szafari

Az egyenruhákra emlékeztető, vállpánttal, övvel, hangsúlyos, téglalap alakú zsebekkel díszített, khaki vagy homokszínű szafari ruházat először az 1920-as években terjedt el, amikor az angolok Afrikában kalandoztak. A hatvanas években már trendként tért vissza hatalmas elánnal. Viselését az utóbbi években is rendszeresen követelik rajtunk a tervezők. Mi nem arra buzdítunk, hogy vadássz a nagyvárosi dzsungelben nagyvadakra, dehogyis! Inkább nézd meg Meryl Streep harmonikus összeállításait a Távol Afrikától jeleneteiben, vagy Kristin Scott Thomas precízen összerakott szettjeit az Angol beteg-ben. Ha vevő vagy a klasszikus stílusra, menthetetlenül szafari kabátok, fehér ingek és homokszín nadrágok után kutatsz majd.

Partiruha

Eszement partik, drogok, polgárpukkasztó művészet és Andy Warhol: a Hullócsillag (Factory Girl) a hatvanas évek underground sztárja, Edie Sedgwick életéről szól (trailer). Ezenkívül csillogó miniruhák, gigantikus méretű, ikonikus csillárfülbevalók, óriási mennyiságű műszempilla és szemhéjtus. Egyszóval: kötelező.

Business look

Rendben, ez egy kicsit elszállt gondolat, de Az utazó egyik legtöbbet látott kosztümje teljesen lenyűgözött, és nem tudtam jobb alkalmat kitalálni hozzá. 2010 egyik legjobban stylingolt filmjével (az Empire Online tízes listája szerint) nem csak az a baj, hogy kevés benne a kosztüm. Ez utóbbit viszont felülírja, hogy ami van, az legalább olyan jó is! Személyes kedvenc a krémszínű szett, a gyönyörű kesztyűvel és táskával, valamint az aranyszínű kiegészítőkkel.

Cipő

Felejtsd el Manolo Blahnikot, Jimmy Choot, Nicholas Kirkwoodot, vagy a legújabb cipőcsászárnak kikiáltott Rupert Sandersont! A cipők igazi császára az a névtelen suszter volt, aki Marie Antoinette-nek készíthetett topánokat hímzésekkel, bojtokkal, rátétekkel, a legpuhább bőrből és színtiszta selyemből. Legalábbis a film szerint, ami ha csak fele ennyire felel meg a valóságnak, már akkor is össze kellene szedni az állunkat a földről. (Videó itt.)


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások