Közösség

Ér hangosan szexelni?

7266

Vitán felül áll, hogy a jó szexhez mindenkinek joga van. Ennek viszont az az egyik alapfeltétele, hogy a testi örömöket hajszoló egyed elengedje magát, és a probléma itt kezdődik, hiszen egy kiadós hancúrozás nem feltétlen szomszédkompatibilis tevékenység – már ami a hanghatásokat illeti.

Sokakat bosszant, hogy akaratlanul is részesévé válnak mások intim életének, és valahol jogos is a felháborodásuk, hiszen miért is kellene tudniuk, hogy hány orgazmusa volt a mellettük/alattuk/felettük lakónak. Az érem másik oldalán – vagy ha úgy tetszik, a fal túloldalán – viszont az a szintén jogos felvetés áll, hogy miért mondana le valaki a jó szexről a szomszéd nyugalma kedvéért. Azt hiszem, a vita mindaddig eldönthetetlen marad, amíg fel nem találják a tökéletes hangszigetelést. De mit lehet tenni addig? A probléma számos kérdést felvet, ezért arra szántuk el magunkat, hogy megtudakoljuk, a tágabb környezetünkben élőknek voltak-e már hasonló élményeik pro vagy kontra, és úgy általában véve mi a helyzet a hangos szexszel. Mondanom sem kell, hogy a kérdőíves módszert hívtuk segítségül és egy majdnem reprezentatív felmérést kerekítettünk.

Csendháborítás?

Mielőtt azonban belecsapnánk a lecsóba, mindenképpen ki kell térni annak a német párnak az esetére, melyről a Daily Telegraph adott hírt a közelmúltban. Ők ugyanis olyan hangosan szexeltek, hogy a szomszédok feljelentették őket, és pénzbírság lett a móka vége, méghozzá csendháborításért. A történet azonban nem ért véget ezen a ponton, ugyanis az állítólagos csendháborítók nem voltak hajlandók megfizetni a bírságot, mert szerintük semmi törvénybe ütközőt nem követtek el. Bíróság elé került hát az eset, de végül nem született precedensértékű ítélet, ugyanis egyetlen panaszos sem jelent meg a tárgyaláson. Persze felvetődik a kérdés, hogy beleilleszthető-e egy ilyen eset a csendháborítás kategóriájába, hiszen nyilvánvalóan nem lehet egy zajos házibulival együtt említeni, már csak azért sem, mert az élet természetes velejárójáról van szó, míg egy házibuliról ez nem feltétlenül mondható el. A derék bírák is csak széttárták a karjukat a probléma láttán, és útjára bocsátották a forróvérű párt.

A többség hangos

Visszatérve saját házunk tájára, kijelenthető, hogy általános problémáról van szó, ugyanis a válaszadók nagy többségével (89 százalék) már előfordult, hogy olyan hangosan szexelt, hogy azt mások is hallhatták. Ennek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy visszafelé is ugyanúgy működik a történet, hiszen majdnem ugyanennyien részesei voltak már ilyen módon mások szexuális élményeinek.

Az is kiderült a felmérésből, hogy válaszadóink és szomszédaik is meglehetősen toleránsak, ugyanis eddig nagyon kevesen, mindössze 5 százalék, keveredtek konfliktusba a szomszédukkal az átszűrődő zajok miatt. Arról pedig senki sem számolt be, hogy ő rótta volna fel a lakóközösség valamely tagjának, hogy túl intenzíven ad hangot örömének.

Van, aki visszafogja

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mit tesznek a probléma megelőzése érdekében, sőt tesznek-e egyáltalán valamit. A válaszadók 64 százaléka a helyzettől teszi függővé, hogy tekintettel van-e a hallótávolságon belül tartózkodókra. 18 százalékuk azonban a diszkréciót tartja a legfontosabbnak, és mindig visszafogja magát, ha mások is hallhatják, mivel foglalatoskodik éppen. Kompromisszumos megoldásra is van példa, ugyanis a megkérdezettek 14 százaléka hangosra állítja a tévét vagy a zenét a legforróbb pillanatokban. És persze olyanok is vannak, igaz, csak nagyon kevesen, akik úgy vannak vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, és soha nem fogják vissza magukat.

Mindenkinek joga van hozzá

A toleráns attitűd ott is tetten érhető, hogy a válaszadók kicsivel több, mint egyharmada úgy véli, mindenkinek joga van a jó szexhez, ezért nem zavarja, ha az esetleg hangos. 23 százalékuk hanghatástól teszi függővé az álláspontját. Ha ugyanis egy pornófilm komplett utószinkronját produkálja a szomszéd, azt a legtöbben nem veszik jó néven, de a diszkrétebb nyögések és sóhajok teljesen rendben vannak. Vannak azonban olyanok is, mégpedig a megkérdezettek 16 százaléka, akiket minden formában zavarnak az erotikus zajok, mert úgy gondolják, hogy az ilyesmi nem tartozik másokra.

A válaszadók 14 százaléka savanyú a szőlő alapon kezeli a helyzetet, ugyanis csak akkor zavarja a dolog, ha éppen nincs partnere, egyébként pedig hadd szóljon. 7 százalékuk teljesen zavarba jön ilyen szituációban, 4 százalék pedig inkább bosszankodik, hogy a lepedőakrobaták nincsenek tekintettel másokra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások