Divat

Balenciaga és a szőrös modell

7264

Mindenki máshogy kezdi divatkarrierjét. Valaki skiccelget, mások ruhákat alakítanak át maguknak, néhányan a babájukon gyakorolnak. Nem úgy Cristóbal Balenciaga, aki első öltéseit – mindössze hat évesen – egy olyan kabáton ejtette meg, amelyet a macskájának készített.

Pedig egy macskát felöltöztetni még manapság is meghökkentő ötletnek tűnhet – különösen, hogy sokan a kutyagazdik öltöztető szenvedélyével sem értenek egyet. Balenciagának ezek csak az első szárnypróbálgatásai voltak, mégis sokat köszönhet első múzsájának. Házi kedvencére ugyanis alig tudta ráadni a ruhát, mert az folyton mozgott – nem csodálkozunk –, amitől a tervező meg ideges lett. Talán pont ez volt az, ami miatt később a nőknek kényelmes és a szabad mozgást biztosító ruhákat tervezett.

A történetet Hamish Bowles Vogue-szerkesztő, kurátor és gyűjtő osztotta meg a minap a New York-i Queen Sofia Spanish Institute Balencia-tárlata mellé szervezett partin. A híres divatszerkesztő mellett olyan tanítványok is jelen voltak, mint Oscar de la Renta, aki miután Balenciagától leshette el a szakma minden csínját-bínját, szintén tudott érdekességeket mesélni a nagy tervezőről. Elmondta, hogy Cristóbal Balenciaga az ő számára kissé rémisztő volt, és az is kiderült, hogy mindig csak kis csoporttal volt hajlandó dolgozni, interjút pedig sohasem adott.

Cristóbal Balenciaga ma lenne 116 éves.

Forrás: Style.com, fotó: Queen Sofía Spanish Institute

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások