Étel+Ital

Gyümölcsleves télen?!

7253

Alaposan megvizsgálva a gyümölcsleves és az évszakok kapcsolatát, viszonylagos biztonsággal kijelenthető, hogy a tél és a gyümölcsleves első körben nem tűnnek kompatibilis kategóriáknak. Ilyenkor ugyanis erőteljesen fűszerezett, sűrű, megnyugtatóan selymes textúrájú ételekre vágyunk, ezen kívánalmaknak pedig teljesen ellentmond ez a fogás. Némi beavatkozással azonban a téli opciókhoz igazíthatjuk nyári kedvencünket.

Már a felhasználandó gyümölcsök szintjén érdemes téli ízekben gondolkodni: használhatunk citrusféléket vagy olyan, jellegzetesen a télhez kapcsolódó ízvilágú gyümölcsöket, mint a szilva, alma vagy füge. A hipermarketek korában már nem jelent különösebb nehézséget a friss alapanyagok beszerzése, így ajánlatos élni a lehetőséggel a tökéletes végeredmény érdekében. Persze kompromisszumos megoldásként szóba jöhet a fagyasztott verzió is, végső esetben pedig a konzerv és befőtt formátum. Aki azonban az utóbbiak mellett dönt, számítson rá, hogy kulináris és tápanyag fronton is jelentős veszteségeket fog elkönyvelni.

A téli élmény tovább fokozható a forralt bor ízvilágát idéző fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal. A puncs ízű pudingpor, az aromás fűszerek, a méz és a rum mind-mind azt a meghittséget idézik, amit egy meleg szoba nyújthat a zimankós hónapokban. De lássuk, hogyan is juthatunk hozzá ehhez a komplex gasztronómiai élményhez:

Gyümölcsleves téliesítve

Hozzávalók: 40 dkg gyümölcs, 1 csomag főzéssel készíthető, puncs ízű pudingpor, 1 l tej, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, méz ízlés szerint, 1 kupica rum vagy 1 adag aroma,  a tálaláshoz mandulaforgács.

Elkészítés: A pudingport csomómentesen elkeverjük a tejben. A gyümölcsöket összeforraljuk a fűszerekkel, majd ráöntjük a pudingos tejet, felforraljuk és mézzel ízesítjük. Akit zavarnak a levesben úszkáló gyümölcsdarabok, leturmixolhatja, hogy selymes, homogén matériát nyerjen. Télvíz idején tálalása melegen ajánlott, némi mandulaforgáccsal megszórva.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások