Étel+Ital

Kakaó felturbózva

7227

A reggel számomra elképzelhetetlen kakaó nélkül még ma is, de – főleg télen – délután vagy este is elfogy egy-egy bögrével. Néhány évszázaddal ezelőtt – azték vagy maja nőként – nem kakaózhattam volna csak úgy, amikor nekem tetszik, mivel a dél-amerikai indián társadalmakban csak a férfiak kiváltsága volt a kakaó rituális fogyasztása. A nők és a gyerekek számára tabu volt. Később volt olyan időszak is, amikor orvosságként vetették be. Richelieu bíboros például lépmegnagyobbodásának kezelésére ivott kakaót. Ma a kakaó az egyik legalapvetőbb élvezeti cikk, amelyet sokféleképpen ízesíthetünk.

Dél- és Közép-Amerikában például chilivel turbózzák fel az italt, Mexikóban tálalás előtt felhabosítják és fahéjat szórnak a tetejére. Vannak, akik gyömbért kevernek bele, de reszelhetsz bele egy kevés citrom- vagy narancshéjat, vagy selymesebbé teheted egy kanál mézzel, esetenként megvadíthatod még mentával, ánizzsal, vagy borssal.

Forró csoki kakaóval

Hozzávalók (4 csészéhez): 6 dl tej, 1 tábla étcsokoládé, 1 kávéskanálnyi cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanálnyi pudingpor, 4-5 egész szegfűszeg, 1 kis darab fahéj
Elkészítés: A tej felét tedd fel melegedni, és olvaszd fel benne az étcsokit. Mikor megolvadt, önts még hozzá kevés tejet, és egy teatojásban tedd bele a fűszereket. (Ha teatojást használsz, akkor az ital elkészítése után nem kell leszűrni azt). A maradék kis tejben keverd el a pudingport és a kakaót, majd öntsd hozzá a többihez, és sűrűsödésig főzd. (Forrás: Nestlé)

Kakaó kardamommal

Hozzávalók (8 csészéhez): 1,5 liter tej, 175 ml kakaópor, 175 ml cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom, háromnegyed teáskanál őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: Egy kis tálkába önts 2 és fél dl tejet, majd add hozzá a cukrot, a kakaót és a fűszereket. Keverd jól össze. A maradék tejet tedd egy kislábasba, majd forrósítsd fel. Ha már majdnem felforrt, öntsd hozzá a kakaós keveréket, és forrald három percig. Forrón töltsük csészékbe, fahéjrúddal kevergessük. (Forrás: Nestlé)

Vegán kakaó

Hozzávalók (1 csésze): 2 dl forró víz, 1 teáskanál kakaó, méz vagy agavé szirup ízlés szerint, 1 kanál kókusztejpor, vaníliapor, 1 kanál kesudió.
Elkészítés:
Öntsd össze a hozzávalókat, majd turmixgéppel keverd össze őket úgy, hogy homogén italt kapj. (Forrás: Gitta blogja)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
17
Naphinel írta:
Én is szeretem, viszont csak hidegen ihatom, mert úgy jól esik. Melegen rosszul leszek tőle. :( De nem baj, hidegen is kiváló.
07:27
2
jan
17
ismeretlen írta:
Imádom a kakaót, ez nekem olyan, mint másnak a cigi. :-)
De én is csak hidegen, vagy langyosan. Melegen hányingerem lesz tőle.
08:10
3
jan
17
ismeretlen írta:
sosem voltam oda érte. mikor megkívánom, iszom. a legfinomabb az, amit anyukám szokott főzni.
nálam inkább tej nélkül elképzelhetetlen a nap.
08:14
4
jan
17
Welmi írta:
Nyam
10:51
5
jan
17
indala írta:
fogyózom, no kakaó. de amúgy imádom, úgy vagyok vele, mint a kólával, ha sokat iszom belőle nem esik jól, ha viszont néha megkívánom, mindennél jobban esik. főleg tejszínhabbal *sóhaj*
12:16
6
jan
17
menta írta:
<3
12:49
7
jan
17
menta írta:
a kardamomnak milyen íze van amúgy?
12:51
8
jan
17
ismeretlen írta:
Fahejjal,tejszinhabbal, vaniliaval is finom. A tetejen reszelt mogyoroval.
22:44
9
jan
18
fairy válaszamenta írására:
én is kíváncsi lennék erre... és hogy néz ki?
13:50
Felhasználónév:
Jelszó: