Étel+Ital

Kakaó felturbózva

7227

A reggel számomra elképzelhetetlen kakaó nélkül még ma is, de – főleg télen – délután vagy este is elfogy egy-egy bögrével. Néhány évszázaddal ezelőtt – azték vagy maja nőként – nem kakaózhattam volna csak úgy, amikor nekem tetszik, mivel a dél-amerikai indián társadalmakban csak a férfiak kiváltsága volt a kakaó rituális fogyasztása. A nők és a gyerekek számára tabu volt. Később volt olyan időszak is, amikor orvosságként vetették be. Richelieu bíboros például lépmegnagyobbodásának kezelésére ivott kakaót. Ma a kakaó az egyik legalapvetőbb élvezeti cikk, amelyet sokféleképpen ízesíthetünk.

Dél- és Közép-Amerikában például chilivel turbózzák fel az italt, Mexikóban tálalás előtt felhabosítják és fahéjat szórnak a tetejére. Vannak, akik gyömbért kevernek bele, de reszelhetsz bele egy kevés citrom- vagy narancshéjat, vagy selymesebbé teheted egy kanál mézzel, esetenként megvadíthatod még mentával, ánizzsal, vagy borssal.

Forró csoki kakaóval

Hozzávalók (4 csészéhez): 6 dl tej, 1 tábla étcsokoládé, 1 kávéskanálnyi cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanálnyi pudingpor, 4-5 egész szegfűszeg, 1 kis darab fahéj
Elkészítés: A tej felét tedd fel melegedni, és olvaszd fel benne az étcsokit. Mikor megolvadt, önts még hozzá kevés tejet, és egy teatojásban tedd bele a fűszereket. (Ha teatojást használsz, akkor az ital elkészítése után nem kell leszűrni azt). A maradék kis tejben keverd el a pudingport és a kakaót, majd öntsd hozzá a többihez, és sűrűsödésig főzd. (Forrás: Nestlé)

Kakaó kardamommal

Hozzávalók (8 csészéhez): 1,5 liter tej, 175 ml kakaópor, 175 ml cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom, háromnegyed teáskanál őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: Egy kis tálkába önts 2 és fél dl tejet, majd add hozzá a cukrot, a kakaót és a fűszereket. Keverd jól össze. A maradék tejet tedd egy kislábasba, majd forrósítsd fel. Ha már majdnem felforrt, öntsd hozzá a kakaós keveréket, és forrald három percig. Forrón töltsük csészékbe, fahéjrúddal kevergessük. (Forrás: Nestlé)

Vegán kakaó

Hozzávalók (1 csésze): 2 dl forró víz, 1 teáskanál kakaó, méz vagy agavé szirup ízlés szerint, 1 kanál kókusztejpor, vaníliapor, 1 kanál kesudió.
Elkészítés:
Öntsd össze a hozzávalókat, majd turmixgéppel keverd össze őket úgy, hogy homogén italt kapj. (Forrás: Gitta blogja)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások