Közösség

Halálos buli

7238

Három lány meghalt szombatról vasárnapra virradó éjszaka a West-Balkánban, egy kamasz és két huszonéves lány – egyelőre ennyi biztos, a többi (mondd és értsd) mind találgatás. A részleteket már éjfél után olvashatta bárki, a bővített változatokat vasárnap reggel publikálták, délelőtt pedig megjelentek az első elemzések is. Mi ne ragadjunk le holmi médiamunkások által összelapátolt információhalmaznál, rögtön ugorjunk is A Kérdésre: ki volt az?

Részben persze természetes reakció, részben azonban nagyon is magyar sajátosság: neveket akarunk hallani. A lányok halála visszavonhatatlan tragédia,  vasárnap reggelre azonban a teljes magyar internet a féligazságokra, kósza hírekre, vagy szimpla ostobaságokra épített elméletekkel volt tele. A fórumokban, blogokon, Facebookon és Twitteren terjedő sztorikban felvonult a belváros összes archetípusa: a pénzüket bekokszolva számoló szervezők, kopasz állat szekusok, részeg-drogos tinik, titkolózó rendőrök, tehetetlen önkormányzat, és persze a gyilkolni induló tudjukkik.

Az [origo] videója

Pedig teljesen egyértelmű, még innen, a biztonságos távolból is, hogy ki a felelős. El is áruljuk: mindenki. A szervezők, akik vagy nem tudták, vagy nem törődtek azzal, hogy a West-Balkánnak nincs engedélye, az önkormányzat, amely hagyta, hogy párszáz embernél több betegye a lábát egy arra alkalmatlan helyre, úgy, hogy pontosan tudta, hogy a hely egy kiskapunak hála működhet, és a biztonságiak, akik jobb híján ellenőrzés és motozás nélkül tuszkolták be a vendégeket még akkor is, amikor már nyilvánvaló volt, hogy ott buli nem lesz. És valahol a vendégek is, akik, ki tudja miért, kétségbeesetten be akartak jutni, pedig csak a kint tülekedők többen voltak, mint a hely fizikai befogadóképessége – úgy, hogy  közben már bent is teltház volt. Kétségbeejtően magyar sztori.

És hibás mindenki más, aki terjeszti a rémhíreket és agitál, teljesen mindegy, hogy ezt entellektüel önelégültséggel, vagy fröcsögő gyűlölettel teszi. A jelek szerint rég nem számít a mentősök szava sem (ők három áldozatot találtak és elmondták: egyikükön sem találtak késelésre utaló nyomokat – most úgy tűnik, összezúzták és megfojtották őket a menekülők), és az, hogy ezerszer leírták a pánikba esett tömeg irányíthatatlan, pusztító erejét (ha mást nem, a Love Parade kapcsán). Nem mintha mi, vagy bárki is tudná, mi történt: a lényeg, hogy ítélni tudjunk, a hírekkel ráérünk később is foglalkozni. Először üt, aztán kérdez, ugye. Már reggel egyértelmű volt: a többség  egyszerűen hinni akart benne, hogy késelés történt, hogy aztán saját magával csordultig telve hátradőlhessen és azt mondhassa, „látjátok, én megmondtam, ilyenek ezek”. A civilizáltabbak általában azért hozzáteszik, hogy „persze részvétem, meg minden”, ha esetleg valaki azt hinné, hogy nem csak segíteni akarnak. Az üzenőfalakon közben feltűntek a jegyárat (ezer forint) visszakövetelő vendégek is.

Lesznek belső és hivatalos vizsgálatok, lehullik pár fej (reméljük, a megfelelő nyakakról), megmagyarázzák majd az egészet minden lehetséges szempontból, lehet, hogy még valami tanulságszerűség is felsejlik a végére, de megértetni úgysem tudjuk, ami történt. Meghalt három lány, teljesen értelmetlenül. Ennél közelebb sosem kerülünk az igazsághoz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások