Divat

Mindenki (lehet) királylány

7212

Mi visz rá manapság egy fiatal tervezőt arra, hogy kizárólag alkalmi ruhákat tervezzen? A piac eleve telített, ráadásul nemcsak betörni nehéz, a körben bent maradni sem egyszerű. Czinder Tímea, a Myrdin alkalmi és esküvői ruhák tervezője – kivitelezője és forgalmazója – mégis ezt az utat választotta. Vele beszélgettünk arról, mi ma az alkalmi- és menyasszonyiruha-trend, milyen előnye és hátránya van a szakmának, és az interjú alatt rájöttünk arra is, hogy mindenkiben ott lakik a gyönyörű ruhákra vágyó királylány.

Igény teszi

Mindig elfelejtem, mennyire hatalmukba tudnak keríteni a színes tüllök és tollak, fehér és színes gyöngyök, finom csipkék, vagy a lágy anyagok. Alig léptünk be a Myrdin showroomjába, előtört belőlem a királylány énem, aki nemcsak nézegetni, cirógatni, hanem próbálni is szeretné a vállfákon lógó mintadarabokat. Nem tudom, hogy Czinder Timi hányszor látta a pillanatok alatt bekövetkező átváltozást az elmúlt két évben, mióta a Myrdin márka létezik, mindenesetre csöndesen figyeli a lelkesedésem. Rajtunk kívül nincs ott senki, pedig lassan itt a báli szezon.

A showroomban (fotó: Neményi Márton)

„Nagyon változó, hogyan jönnek. Van, hogy egy napra öten is kérnek időpontot, de van, hogy két-három napig nem jön senki” – meséli Timi, miközben a legújabb, még félkész, mohazöld ruhát tapogatom. „Nyáron főleg menyasszonyok a kuncsaftok, akkor általában semmire nincs időm, mert rengeteg a munka, télen pedig készítem az alkalmi ruhákat, de ebből egyelőre kevesebbet adok el. A bálozó hölgyek egyelőre nem fedeztek fel maguknak, és sajnos, egyre kevesebbszer öltözünk ki, ezért egyre kisebb az igény az alkalmi ruhára.”

Olyan, amilyet megálmodtál

Pedig Timi szerint bálok vannak, csak az emberek inkább a három évvel ezelőtti ruhákhoz kapnak vagy kölcsönöznek. Pedig szerinte a vevők sokkal jobban járnak a méretükre készített ruhával. „Amit én készítek, az nem valamilyen lesz, hanem ráöntöm, és pont olyan ruhát kap, amilyet megálmodott. Ilyenkor arra is figyelek, hogy az alakja mellett a személyiségének, a színeinek, az alkalomnak is megfeleljen a ruha. Van, aki úgy jön ide, hogy nincs elképzelése, és együtt találjuk ki, hogy mi legyen. És van, aki nagyon határozottan tudja, hogy mit szeretne, de a tökéletes ruhához azért háromszor biztosan találkoznunk kell. Igyekszem rávenni a nőket, hogy merjenek nyugodtan színes, vidám színű ruhákban megjelenni. A nők többsége el sem tudja magát képzelni színesben, pedig egy jó szín sokkal szebbé, élénkebbé varázsolja az arcukat. Igaz, egy színes ruhát tudni kell viselni, mert az biztosan kitűnik a tömegből.”

Még több menyasszonyi és alkalmi ruha a galériában!

Az Operabál segít

A másik probléma egy fiatal tervező szemszögéből, hogy a magyar piacot most a bejáratott nevek uralják, mint Benes Anita (Daalarna), Léber Barbara, vagy éppen Makány Márta. Timi a Könnyűipari Főiskola elvégzése után először Náray Tamás mellett dolgozott mint modellező-szabász, utána pedig Léber Barbaránál folytatta a munkát. Annak ellenére, hogy remek mesterei voltak, egyelőre nem sokan ismerik a nevét. Kitűnni ma elsősorban az egyedi stílussal és az alacsony árakkal, valamint az Operabállal lehet. A híresség által viselt ruha ugyanis nagy reklám.

Ami az egyedi stílust illeti, ez Czinder Timinél a lenge szabású, fűzős, lebegős ruhákat jelenti, melyeket itthon még kevesen csinálnak, de szívesen dolgozik tüllökkel is. A trendet egyébként meglepő módon nem a számunkra is ismerős nevű tervezők, hanem a megjegyezhetetlen nevű törökök diktálják, akiknél szintén a lebegős ruha a trend. Említettük az alacsony árakat is. Ennek egyetlen módja, hogy Timi ugyanolyan anyagokból – a hernyóselyemtől a poliészter selyemig – dolgozik, mint a nagyok, de a tervezéstől a szabáson és varráson át az eladásig mindent egyedül csinál.

Színkavalkád (fotó: Neményi Márton)

Esküdj rövidben!

A báli szezon után kezdődik az esküvői is. A Myrdin tervezőjének a profiljába nem férnek bele a hatalmas abronccsal és alsószoknyákkal feltupírozott modellek. „Nálam inkább az A-vonalú, egyenes vonalú ruhákat találják meg. A nagy, tüllős darabok is azért születtek, hogy ha valaki mindenképpen habosat akar, akkor a tüll kiváltja az abroncsot.” A menyasszonyi trendek is évről évre változnak: míg tavaly a klasszikus fehér volt a sláger, tavalyelőtt az ekrü ment jobban, és egyre népszerűbbek a rövid ruhák is. „A teljesen színes menyasszonyi ruhát nem szeretik, csak úgy, ha a szín megjelenik valamilyen formában a ruhán, például csináltam már olyan ruhát, aminek zöld szalag volt az öve, de olyat is, amelyik piros gyöngyökkel volt kivarrva, sőt volt olyan is, amelyiken türkizkék virágok voltak, mert olyan volt a lány cipője. Ezek azért már extrémnek számítanak.”

Most egyelőre extrémnek tűnik Timi álma is, aki nem szeretne mást elérni, csak azt, hogy ne mindent neki kelljen csinálni, hanem csak a tervezés, az anyagbeszerzés és a vevőkkel való foglalkozás legyen a feladata, mert azt azért nem bízná másra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások