Mi ez?

Valódi nők a vásznon

7206

Elizabeth Gilbert. Karen Blixen. Joan Jett. Beugrik elsőre, kik ők? Ha nem, akkor segítünk: Julia Roberts, Meryl Streep és Kristen Stewart. Így? Szerencsére a szenzációs történetek, könnyfakasztó életélmények, a sok-sok küzdelem árán megszerzett boldogság vagy siker nemcsak a forgatókönyvírók fantáziájának szüleménye. Vannak olyan élettörténetek, amelyek a vászonra kívánkoznak, hogy aztán a könnyeinkből nyert sóval a retinánkba égetve biztosítsanak bennünket a legnagyobb közhelyek igazáról. Összegyűjtöttünk néhány egykor élt vagy ma élő nőt, akiknek élete filmért kiáltott. Voltak, akiket a legnagyobb színészek játszottak el, másokat pedig ez a szerep tett még nagyobbá.

Elizabeth Gilbert – Julia Roberts

Csak három szó: ízek, imák szerelmek. Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű, spirituális közhelyeket puffogtató könyve 199 hetet töltött a New York Times bestseller-listáján, az lett volna a csoda, ha nem forgatnak belőle filmet. A főszerepet Julia Roberts kapta, aki ezzel a közönségsikerre gyanús filmmel tért vissza a hosszúra nyúlt szülési és gyereknevelési szabadságról. Elizabeth Gilbert élete egyébként még egy tucatnyi filmhez adhatna ötletet. Dolgozott például az eredeti Sakáltanyán (Coyote Ugly Salon) pultosként, amelyről később cikket írt a GQ magazinnak, amelyen a 2000-ben forgatott Sakáltanya című film története alapul.

Karen Blixen – Meryl Streep

Oké, vannak filmek, amelyeket főleg akkor veszek elő, ha nagyon rám férne egy kiadós zokogás. Az egyik ilyen a Távol Afrikától, amely könyvben legalább annyira lenyűgöző, mint filmen. A dán írónő, Karen Blixen története elevenedik meg, aki feleségül megy az unokatestvéréhez, Kenyába költözik vele, majd ott egy farmot vezet, miközben a férfi vadászatokra jár. A nő halálosan beleszeret egy nyughatatlan vándorba, akit a filmben Robert Redford alakít. A film nemcsak a lenyűgöző történet, hanem a világ legszebb szerelmi jelenete és a tökéletes styling miatt is kötelező.

Frida Kahlo – Salma Hayek

Szintén könnycsatorna-tisztító kategóriába tartozik a Frida Kahlo festőművész életéről szóló alapmű. A 18 éves korában közlekedési balesetet szenvedő Fridát egész életében fájdalom gyötörte, amelyhez gyakran lelki szenvedések sora társult. Szenvedélyes szerelem fűzte a nála 21 évvel idősebb Diego Riverához, de számos szeretője is volt. Salma Hayek állítólag már 14 éves korában tudta, hogy Frida Kahlo bőrébe bújik egyszer. Soha nem szerepként vagy munkaként tekintett rá, hanem az élete részévé vált, és éveken át készült rá – először tudat alatt, majd tudatosan. Lenyűgöző és szenvedélyes alakítása miatt Oscar-díjra jelölték.

Waris Dirie - Liya Kebede

A kilencvenes évek egyik legjobban fizetett szupermodellje életében kétszer szökött meg. Először szomáliai otthonából 13 évesen egy kényszerített házasság elől. Majd évekkel később a londoni Szomáliai Nagykövetségről, ahol rabszolgaként dolgoztatták. A kettő között ott van a sivatagi vándorlás, a szomáliai főváros veszélyei, a tanulás nélkül telt évek, majd a londoni utcákon való tengődés, mígnem egy sztárfotós felfedezi. Története mégis azért sokkolt mindenkit, mert könyvében nyíltan ír a kisgyermekként átélt nemiszerv-csonkításról, amely szokás ellen egész életében küzdeni fog. Életrajzi könyvéből 2009-ben forgattak filmet Liya Kebede főszereplésével, aki megszólalásig hasonlít a szupermodellre.

Coco Chanel - Anna Mouglalis

Ha Coco Chanel, akkor Audrey Tatou? Nem feltétlenül. A divat nagyasszonya nemcsak hatalmas munkabírásáról, kőkemény szigoráról és megújulási képességéről volt híres, hanem szenvedélyes viszonyairól is. A Coco Chanel és Igor Sztravinszkij szenvedélyes kapcsolatát bemutató filmben az igazi orgiát mégsem a szerelmi jelenetek, hanem a gyönyörű fényképezés és az álomszép kosztümök jelentik. A főszerepet a talán túlságosan is szép Anna Mouglalis alakítja.

Edith Piaf – Marion Cotillard

Coco Chanel és kortársa, a törékeny Edith Piaf élete egy vágányon mozgott egy ideig. Mindkettejüket elhagyták a szüleik, mindketten lepukkant bárokban énekeltek, mindkettejük nagy szerelme balesetben halt meg. Míg Coco Chanel szigorúan vette az életet, addig Edith Piaf megjárta a poklok poklát is. A folyamatosan eluralkodó depresszió, a gyógyszerfüggőség, az alkohol annyira tönkretették a szervezetét, hogy 48 éves korában feladta a küzdelmet. A sanzonénekesnő bőrébe néhány évvel ezelőtt Marion Cotillard bújt, akinek alakítását Oscar-díjjal jutalmaztak.

Joan Jett – Kristen Stewart

„I love rock and roll” – ugye mindenki el tudja dúdolni. Azt viszont már kevesebben tudják, kinek a nevéhez fűződik a sláger (segítünk: nem Britney Spears). Joan Jett és bandája volt az elkövető a 80-as években. Az énekesnő korai együtteséről, a The Runawaysről tavaly forgattak filmet Kristen Stewart és Dakota Fanning főszereplésével.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások