Mi ez?

Tomboló harmincasok

7199

A sokkoló gazdasági világválság hatásai. Könnyelműség helyett aggódás. A fogyasztás visszaesése. Divatkövetés a találékonyság és a kézügyesség jegyében. Ezzel párhuzamosan pedig a szőrmével, tollakkal, gyémántokkal felcicomázott, csillogó hollywoodi glamúr. A leírás ugyanúgy illik az 1930-as évekre, mint 2011-re. Bár a divat folyamatosan ismétli önmagát, ennyire még soha nem volt egymáshoz közel két időszak. Megmutatjuk, hogyan  merítenek ihletet a mai tervezők, a fodrászok, a sminkesek, a filmesek  és a sztárok a 30-as évekből.

Az 1929-es gazdasági világválság a szakértők szerint legalább olyan hatással volt a világra akkor, mint a 2008-as. Az 1920-as években tetten érhető eufóriát ösztönösen felváltotta az emberek negatív hangulatára, félelmeire és aggodalmára reflektáló sötétebb korszak. A gazdasági bizonytalanság többféle reakciót váltott ki akkor – ahogy ma is. Ugyanúgy jellemző volt a borús világkép, a depresszió, a bizonytalanság miatti állandó aggódás, ahogy a társadalmi valóságtól való eltávolodás igénye is. Mintha mindenki üvöltve követelte volna: "Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!". Egy amerikai szakértő – Susan Currel – az Independent cikkében hozzáteszi, hogy a „kiszállás” mellett ma azt is nagyon szeretnénk megérteni, hogy most akkor mi is történik valójában. Mi lesz velünk? Az 1930-as évek bestsellere, az Elfújta a szél pont ugyanezt az élethelyzetet írja le: hogyan tudnak az emberek megbirkózni az aranykor elmúlásával és szembenézni valami nagyon mással.

Jelenet az Elfújta a szél című filmből (fotó: Doctormacro.com)

Filmek

Nemrég furcsa módon előtérbe kerültek az 1930-as években játszódó történetek. A hét Golden Globe-díjra jelölt, A király beszéde című angol filmje Colin Firth és Helena Bonham Carter főszereplésével az 1930-as évek közepén játszódik. Szintén az év elején  mutatják be a Brighton Rock című filmet, amely Graham Greene 1938-as regényének adaptációja. A való világtól történő elvágyódás jegyében Hollywood néhány órára kiragadja a nézőt, aki habzsolhatja a vizuális élményt vagy képregényhősnek képzelheti magát. A héten itthon is a mozikba kerül a Zöld Darázs, amelynek maszkos igazságosztója szintén a harmincas években született, de képregény helyett egy rádióműsorban kezdte pályafutását. Olyan sikere volt, hogy először képregény, később tévésorozat, majd mozifilm lett belőle. És amit idén szintén mindenki vár: Steven Spielberg és Peter Jackson közös mozija, a Tintin kalandjai első részét. Európa legsikeresebb képregény-sorozatának főhőse Tintin, egy belga riporter, aki 1929-ben született és – ki hitte volna? - a harmincas években futott be.

Tintin legismertebb alakja (kép: Thecartoonpictures.com)

Divat

A harmincas években a nők fegyvere a kreativitás és a találékonyság volt, ha nem akartak veszíteni abból a kényelemből, amit a húszas években megszoktak. A pénzszűke miatt ugyanis le kellett mondaniuk a divathóbortokról és másképp kellett hozzáállniuk a divatozáshoz. A régi ruhákat sokszor csak átalakították, főleg klasszikus alapdarabokat vásároltak, amelyeket a kiegészítők cserélgetésével tettek a szezon követelményeinek megfelelővé. Ismerős, ugye? Ma sokan főleg több szezont túlélő alapdarabokra és minden szezonban könnyen lecserélhető kiegészítőkre költenek. Ráadásul a pénzügyi nehézségek kompenzálása miatt egyre többen kezdenek elegánsan öltözködni, amely segít abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

A másik, hogy a harmincas években teremtették meg azt a hollywoodi divatot, amelynek láttán a mai napig vágyakozva sóhajtunk fel. A fényűző anyagok, az éjjel-nappal viselt szőrmekreálmányok, a flitterek, a muszlin, az egyszerű vonalú, testet körbelebegő szabás, az izgalmas hátkivágások megteremtik az elérhetetlen karaktert, amely az igazi klasszikus csillagok sajátja.

Elie Saab egyik 2011-es tavaszi-nyári darabja és Madeleine Vionnet modellje 1930-ból (fotó: Nymag.com és Coutureinthecity.com)

Frizura

A lázadó, a nőiesség jegyeinek felszámolását követő húszas évek után a harmincas években a nők ismét félhosszúra növesztették a hajukat és hullámosítani kezdték. A hosszabb, hullámos bobfrizura most is hódít a hírességek körében. Elég csak Anne Hathawayt, Keira Knightley-t és Carey Mulligant említenünk. Nemcsak a nők, a férfiak is visszatérnek a harmincas években jellemző rövid, hátrafésült, oldalválasztékos hajhoz. Egykor Robert Montgomery vagy William Powell fésülte így a haját, ma George Clooney vagy Tobey Maguire teszi ugyanezt.

Greta Garbo és Keira Knightley (fotó: Doctormacro és Fadedyouthblog)

Smink

A harmincas években alakult ki a vamp nőtípus a vörösre festett ajkakkal és körmökkel, a szájából kilógó szipkával és a férfias szabású ruhával. A porcelánfehér bőr mellett kötelező volt a tekinteteket vonzó harsogó vörös vagy bordó száj, a vékonyra szedett szemöldök pedig finoman ívelt a gyakran sötétre satírozott szemhéj fölött. A vörös mellett 2010 őszén felkapott volt a burgundiszínű rúzs is.

Eva Green és Marlene Dietrich (fotó: Fadedyouthblog és Doctormacro.com)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások