Étel+Ital

Készíts százéves desszertet!

7192

Az embert mindig hatalmába keríti valamilyen furcsa, nosztalgikus érzés, amikor kezébe kerül a nagymamája által lejegyzett recept. A nagyi fakanalát még nem slágerszakácskönyvek és sztárséfek vezényelték, hanem az anyja, a nagymamája, az anyósa utasításai, tapasztalatai alakították és tették olyan felejthetetlenné, amilyen. Az évek alatt megsárgult papírra vetett gyöngybetűkből kiérződik az a tudás, amely lányról lányra öröklődött a konyhában.
Valami ilyen fogja el az embert akkor is, ha a novemberben íróként debütáló Ugron Zsolna első regénye, az Úrilányok Erdélyben receptjeit olvassa. Az újságíróból íróvá avanzsált szerző a romantikus lányregénybe néhány százéves receptet is beleszőtt, amelyek közül két desszertet közlünk pont úgy, ahogy a könyvben is megtaláljátok.

Fotó: Mengyán Eszter

Epersorbet

Egy kilogramm epret megtisztítani, porczukorral meghinteni, ha kissé összeesett és levet eresztett, szitán áttörni (kétszer is lehet), egy deczi franczia cognacot hozzáadni, jégre tenni.

Arab kávétorta

25 deca czukor, 6 tojássárgája, 1 rúd vanília belseje, 1 tábla csokoládé, 20 szem őrölt kávé, 1 kanál liszt és a tojások kemény habja – mindezt ebben a sorrendben elkeverni. Két lapot sütni belőle. 15 deca czukorból, 3 tojássárgájából, 1 egész tojásból, 1 rúd vaníliából, 2 deczi tejből, 2 evőkanál feketekávéból, ½ tábla csokoládéból krémet főzni. Kihűlve 10 deca vajhoz keverni, jó habosra. A két lap közé tölteni. Kávémázzal bevonni: 1 deczi erős feketekávét 15 deca czukorral forrásig főzni, langyosra lehűtve bevonni vele a tortát.

 

Ugron Zsolna Kolozsváron született, apai felmenői Erdély egyik legősibb nemesi családjához tartoznak. Televíziós újságíróként dolgozott Budapesten, mígnem hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához. Két gyermekükkel egy kis erdélyi faluban, Zabolán élnek.
„Nem nehéz analógiát találni Anna és az én életem között, itt van mindjárt az újságírás és az a bizonyos erdélyi kastély is. De Anna mégsem én vagyok, inkább kicsit az, aki életem egy szakaszában voltam, aki lenni szerettem volna vagy éppen aki egyáltalán nem akartam lenni. A regénybeli helyszínek és a karakterek is többnyire kitaláltak. De gondolom, nem ezt a történetet írtam volna meg, ha most nem egy erdélyi kastély és Budapest között ingázva élnék.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
10
ismeretlen írta:
deczi, deca szavak mik? Deciliterrel egyenlő?
08:03
2
jan
10
ismeretlen írta:
Ezt a cikket elmentem. Nekem is van százéves citrompuding receptem, ha érdekel valakit.
08:27
3
jan
10
BoribonAnnipanni válasza írására:
Dédnagymamám lánykorából - 900as években valamikor - van egy szakácskönyvem, majd megmutatom!

Érdekes ez az írónő! Mit lehet tudni, jó a könyve?
09:12
4
jan
10
donci írta:
Hü de jo! ; ) Az arab kàvétortàt kiprobàlom!
09:14
5
jan
10
Welmi írta:
Akkor ők nem zabolátlanok. Háhá. Na jó, most komolyan. Ez tök jó.
10:47
6
jan
10
Adriana válasza írására:
A deca nyilván dkg, a deczi meg dl. Merthogy elméletileg a 100 évvel ezelőtti a nyelvezet.
10:49
7
jan
10
LadyGray írta:
A metrón is ezt a könyvet hírdetik, nem gondoltam volna, hogy recept is van benne..
11:03
8
jan
10
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Én még akkor nem éltem. :-)
12:07
9
jan
10
Adriana válasza írására:
Neeem?! Hát, szemtelenül fiatal vagy! :-)
12:14
10
jan
10
indala válaszaBoribonAnnipanni írására:
nem rossz, aranyos leginkább. lájtos kikapcsolódó könyv, de azért a danielle steel színvonalat túlszárnyalja:)))
13:31
11
jan
10
chloe írta:
tökéletes a könyv címválasztása, a metrón is mindig azon gondolkodom, hogy ha valamivel, ezzel kínozni lehetne.
13:55
12
jan
10
zsinor írta:
es az egesz konyv ilyen regies nyelvezetben irodott, vagy csak a receptekben van cz betu?
16:24
13
jan
10
zsinor írta:
"mígnem hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához."

ez a mondat annyira vérlázító.
16:25
14
jan
10
BoribonAnnipanni válaszazsinor írására:
"Gregor édesapja bengáli rádzsa volt, édesanyja Mikes Katalin grófnő, aki erdélyi gyermekkora után Ausztriába menekült a Ceausescu-rezsim elől. Itt találkozott a világ másik végéről Grazba tanulni érkezett későbbi férjével. Gregor Grazban született, nőtt fel, majd befektetési bankárként dolgozott Londonban, New Yorkban. Folyton repülőről repülőre szállt, rengeteget dolgozott, és rengeteg pénzt keresett. Édesapja halála után Zabolára utazott, hogy mindent átgondoljon. Mivel Mikes Katalin 1990 óta pereskedett a román állammal az elkobzott javakért, Gregor furcsa helyzetben tért vissza ősei birtokára: a parkot már visszakapta a család, de a kastélyban még működött az állami kórház. Gregor a faluban szállt meg egy idős tanító házaspárnál – Endre bácsi és Zsenike néni a mai napig szinte családtagnak számítanak. Rendbe tette a kerti házat, és eldöntötte, hogy marad. Zsolna sem az első Ugron lány a birtokon. Korábban is volt már Ugron–Mikes-esküvő, igaz, háromszáz évvel ezelőtt. Az Ugronok az egyik legősibb erdélyi arisztokrata család, sosem fogadtak el a Habsburgoktól adományrangokat. Ősi székely címet használtak, a primort. A nyugat-európai főnemesi hierarchiában a primor besorolhatatlan, de az udvari asztali ülésrend szerint a báró és a gróf között van a helye."

Miért vérlázító?
20:28
15
jan
10
BoribonAnnipanni válaszaindala írására:
kihagyom akkor...
20:32
16
jan
11
indala válaszaBoribonAnnipanni írására:
nem rossz amúgy tényleg, ne tévesszen meg a danielle steeles szar poénom:)))
10:15
17
jan
11
zsinor válaszaBoribonAnnipanni írására:
hat mert hogy igy ki lett hangsulyozva hogy iyen meg olyan arisztokrata meg grof szarmazasuhoz ment hozza. nem szeretem, ha ezzel kekeckednek.
14:36
18
jan
11
BoribonAnnipanni válaszaindala írására:
igen értettem :-)
15:32
19
jan
11
BoribonAnnipanni válaszazsinor írására:
Nekem szimpatikus, hogy ilyesmiket leírnak, mármint nyilván nincs jelentősége per pillanat, hogy kinek milyen címe volt, de tudod, milyen a háttere. Az is érdekes, ha valaki csepeli munkáscsaládból szárazik és nemesekről ír - csak másképp.
15:34