Étel+Ital

Saláták télre

7183

Télvíz idején szinte törvényszerűen a disznótoros, a testesebb pörköltek és a gazdag tésztafélék kerülnek az élelmezés fókuszába, esetleg egy kis savanyúsággal szétcsapatva. Nem véletlen a hard menü, hiszen a természet alaposan belénk programozta a túléléshez szükséges menetrendet: tavasszal és nyáron feltöltjük a vitaminraktárakat mindenféle könnyű zöldséggel és gyümölccsel, télen pedig mindent megteszünk a megfelelő zsírréteg létrehozása és fenntartása érdekében. Testesebb, rusztikusabb ételekre és teltebb ízvilágra vágyunk ilyenkor, ami rendjén is lenne, ha ez az időszak még mindig a lelassulásról és a pihenésről szólna. A civilizáció azonban ide is begyűrűzött, és immáron a téli vitaminpótlás szolgálja a túlélést.

Nem kell azonban rögtön szaladni a drogériába és felvásárolni a vitaminkészleteket vagy erőszakot tenni természetes gasztronómiai hajlamainkon, ugyanis a piacon bóklászva sokkal értékesebb vitaminforrásokra lelhetünk, amikből elsőrangú saláta-alapanyag válhat. Ez a műfaj ugyanis remekül adaptálható a téli igényekre. Igaz, a végtermék nem mindig fér bele a saláta fogalomkörébe, vagy legalábbis határesetet jelent, de ilyen rendszertani kérdéseken ne akadjon fenn senki, a lényeg ugyanis az, hogy szerencsésen összekapcsolódik benne az intenzív vitaminpótlás és a még intenzívebb kulináris örömök kategóriája. De lássunk néhány konkrét példát!

Rukkolás krumplisaláta

Ebben kiaknázhatjuk a különböző olajos magvakban rejlő élettani és hedonisztikus lehetőségeket.

Hozzávalók: 3-4 közepes krumpli, 3 sárgarépa, egy csokor rukkola, egy szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, különböző magvak pirítva (napraforgó, tök, szezám, fenyő, dió, mandula, mogyoró, kesudió ízlés szerint), fél citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, só

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd felkockázzuk, a póréhagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a rukkolát pedig csíkokra vágjuk, és az egészet összekeverjük egy tálban. A magvakat egy-két perc alatt megpirítjuk egy száraz serpenyőben. Összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd az így kapott öntetet rálocsoljuk a salátára. A pirított magokkal gazdagon megszórjuk a tetejét.

Téli saláta

A savanyúságok is remekül beépíthetők a téli salátákba, pikáns ízdimenzióval gazdagítják ugyanis a tipikus téli zöldségek alkotta kompozíciót.

Hozzávalók: 30 dkg lilakáposzta, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg savanyú uborka, 20 dkg jégcsapretek, 15 dkg sonka (lehet füstölt is, ha gazdagabb ízhatásra törekszünk), 4 dl joghurt, 3 teáskanál cukor, 2 gerezd fokhagyma, mustár, só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, majd feldaraboljuk a sonkát is. Egy salátástálba rakjuk az egészet és összekeverjük. A joghurtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, majd mustárral, sóval, cukorral és borssal ízesítjük és hozzáadjuk a salátához. Hűtőben érleljük egy-két órán át.

Babsaláta

Ha igazán ütős téli salátára vágyunk, érdemes bevetni a hüvelyeseket is. A bab, borsó és lencse ideális alapot szolgáltatnak egy-egy gazdag téli salátához.

Hozzávalók: 30 dkg nagy szemű, fehér bab, egy maréknyi fekete olajbogyó, egy maréknyi kapribogyó, 1 kisebb fej lila hagyma, 3 szem paradicsom, 10 dkg kéksajt, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, bors, kevés cukor.

Elkészítés: A babot beáztatjuk, akár 2-3 órával a felhasználás előtt, majd sós hideg vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A türelmetlenebbek használhatnak konzervbabot is. Felkarikázzuk az olajbogyót, a lila hagymát vékony szeletekre vagdossuk és összedaraboljuk a paradicsomokat is. Egy nagy salátástálban összekeverjük a babot, a kapribogyót, az olajbogyót és a paradicsomokat. Az ecetből, az olajból, a sóból, cukorból és borsból öntetet keverünk és ráöntjük a salátára, majd rámorzsoljuk a sajtot, és hűtőben pihentetjük egy-két órán át, hogy összeérjenek az ízek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
06
LadyGray írta:
Huh az a gránátalmás kép:P
00:54
2
jan
06
Adriana írta:
"A civilizáció azonban ide is begyűrűzött, és immáron a téli vitaminpótlás szolgálja a túlélést."

Ez elég bunkó volt.
07:25
3
jan
06
Adriana írta:
Különben meg salátát egyenek a nyulak.
Én max. úgy eszem ilyesmit, ha van hozzá valami normális kaja is. Értsd: hús. Tegnap is szalonnához és fehérkenyérhez volt kiegészítő a saláta. Mondhatni, dísznek kellett és "nedvességnek".
07:27
4
jan
06
Booo válaszaAdriana írására:
:) úgy tudtam :)
08:22
5
jan
06
ismeretlen írta:
Nem vagyok egy nagy salátás, a kedvenc a franciasaláta abban is az alma és a kukorica. :-)
08:25
6
jan
06
umbra írta:
Én szeretem a salátát, de inkább a saját kreációimat. Kár hogy nem a képeken szereplőket írtad le mert azok jól néznek ki.
10:10
7
jan
06
ismeretlen írta:
Adjatok ennem!
10:17
8
jan
06
safweekly írta:
Én nagyon szeretem a salátákat, és mivel nem eszem húst, a disznótoros és társai nálam nem játszanak. Sajnos így télen valamiért több szénhidrátot kívánok, mint általában, ami nem túl jó, viszont egy hónap koplalás után rájöttem, hogy nem érdekel az egész. Mozgás, mozgás, ennyi az egész. Mióta nem idegelem fel magam egy szelet pizzán este 6 után, ezerszer jobban érzem magam.
10:30
9
jan
06
Welmi írta:
Krumpli-rukkolás lesz ma este. Punktum.
10:42
10
jan
06
ismeretlen válaszaLadyGray írására:
épp most ettem gránátalmát... de az a kép tényleg ott van! :-)
10:52
11
jan
06
indala írta:
salátakúrán vagyok, de hússal eszem mindig, magában nekem is nyúlcsemege, főleg, hogy puffaszt is mint állat. krumplit, rizst és fehérkenyeret nem eszem (jelenleg kenyeret sem, csak extrudáltat) viszont a salátába teszek, amit csak szeretnék. parmezánt, sajtokat, szalonnachipset, olívaolajat, magvakat....így nem is olyan nehéz megállni:))
ja, és megkívántam a gránátalmát, veszek vacsira:D
12:35
12
jan
06
Pedig már elég jó kajás cikkek voltak. Kár ezért.
Annak a képe kellene ami a cikkben van, a másik, nem jelöltétek meg hány főre szól, az egyikbe pl gyenge saccra is másfél kiló nyers alapanyag kerül. A dresszingre meg a fűszerekre is legyünk már igényesebbek kicsit. A 3 teáskanál cukorra gondolok elsősorban és a fokhagymatúladagolásra.
A vérnarancs narancs vöröshagymás saláta szerintem ránézésre gyomorégést okoz, a gránátalmás pármaisonkás meg tuti gasztroblogos, mert a gasztrobloggerek szeretnek kaját erkélyen természetes fénynél fényképezni (ők nem műanyag makettet használnak, hanem azt, amit meg is esznek). Szóval abban bíznék. Galambbegy saláta, pármai sonka, parmezán (vagy valamilyen keménysajt, gránátalma és esetleg pirított fenyőmagnak néz ki, szolid ecet-olajjal meglöttyintve.
A gránátalmán túl vagyok épp most.
13:10
13
jan
06
menta írta:
'savanyúsággal szétcsapott hard menü' - ez eléggé fájt
mondjuk én szeretem a salátákat nagyon, de pl. pár hete meg annyira megkívántam a jó kis zsírban tocsogó kolbászt, hogy nagyon és ettem is persze. én se bírnám ki, hogy CSAK salátákat egyek. ti pl. soha nem érzitek égető szükségét valami jó kis HARD MENÜNEK? vagy legalább valami édességnek? ufók vagytok!
13:36
14
jan
06
laluna írta:
Hát nem jött meg az étvágyam ezektől,az biztos.Télre nekem tökéletes a savanyú káposzta.Abban is van elég vitamin.
13:37
15
jan
06
laluna válaszamenta írására:
Dehogynem!Hátha a következő cikkben valami jó kis disznótoros menü lesz:)
13:40
16
jan
06
donci írta:
A salàtàk variàcioi végtelenek, egy kis fantàziàval szinte mindent fel lehet hasznàlni salàtàhoz/nak.

Egyik kedvencem az édeskömény-grapefruit salàta.
A képen làthato narancsos-hagymàs is szuper jo lehet!
14:00
17
jan
06
tein írta:
az a gránátalmás kép ott a havas kertben szerintem ultragiccs. a szétcsapatott hard menünél meg én is elméláztam egy kicsit.

azért szeretem a salátákat. :) újévkor lencsesaláta volt, mondjuk nem bonyolítottam túl, a megfőtt lencsét hagymakarikákkal és egy babérlevéllel ecetes-cukros vízben áztattam egy fél napot. az inkább savanyúság. salátákhoz pedig általában szoktam készíteni dresszinget, olívaolajas kenyeret (vagy crouton-t) és csirkemellhez eszem köret helyett. öntet nélkül kicsit nehezebben csúszik, meg önmagában is (főleg, hogy kirepülök tőle a planétáról, úgy puffaszt), de azért elfogy mindenhogyan. mi mostanában gyümölcssalátát eszünk esténként, egy különleges gyümölcsös recept ebben a cikkben is elfért volna.
14:33
18
jan
06
roseprincess írta:
A lila káposztás kivételével megkóstolnám őket. Az első különösen jól hangzik.
14:34
19
jan
06
Megkívántam a párolt lilakáposztát!!!!
15:28
20
jan
06
ismeretlen írta:
Ma majonézes krumplisaláta lesz a vacsi *.*
Imádom a salátákat, a legjobban a majonézeseket (franciasaláta, orosz hússaláta, tojás-saláta, nyamm) de igazán nagyon a nyári zöldségeseket. A very best of a paradicsom-uborka-paprika-hagyma-pirítós kocka-sajtkocka-majonézes tejfölöntettel...*.*
Téli salátánk meg a feketeretek-sárgarépa finomra reszelve; vagy majonézzel, vagy citromos-mézes öntettel, vagy a vinnegret. (cékla-savanyúkáposzta-főttrépa-főttkrumpli-kovászosuborka-lilahagyma)
16:48
21
jan
06
Meggy írta:
Elég ritkán eszem csak úgy magában salátát. Inkább hús és köret mellé vagy köret helyett szoktam enni. nagy kedvencem a görög, tonhal és kukoricasaláta. Sok félét ettem már, van, hogy csak úgy találomra összedobok egyet :)
19:31
22
jan
06
zsinor írta:
"Nem véletlen a hard menü..."

marti, kerlek, legalabb te ne tuzdeld meg idegen szavakkal a cikkeidet. ezt a feladatot hagyd meg martonnak!

egyebkent a "savanyúsággal szétcsapatva" kifejezes sem volt semmi.
19:53
23
jan
07
sugarwall válaszaAdriana írására:
:D röhögök. :D
pedig én szeretem a nyúltápot. :D :) (otthon ilyen néven fut nálunk)
10:27
24
jan
07
Adriana válaszasugarwall írására:
:-)
10:51
25
jan
07
ismeretlen írta:
A magok árából, amit lepirítok mellé, megfőzök négy emberre pörköltet.
14:00
26
jan
07
ismeretlen írta:
Egyébként imádnám a magokat, de sajnos bazi drága a legtöbbje (számomra)
14:00
27
jan
08
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Neked csak a hús a normális kaja... pedig messze nem így van, koleszterin, vérnyomás és cukor problémákat lehetne melletted összeszedni no meg egy jó kis köszvényt! :-)
06:29
28
jan
09
Iphigenia válaszaAdriana írására:
Dettó. Egy jó kis pékné csülök mellé azért odafér egy kevés zöld, vagy hurkához dinsztelt vöröskáposzta, na de magában?? Nem is értem. Ahogy a vegetáriánusokat sem, de ez egy másik operett.
09:58
29
jan
09
Iphigenia válasza írására:
Azért ne VIII. Henrikből induljunk ki. :)
09:59
30
jan
09
ismeretlen válaszaIphigenia írására:
:D :D Ez annyira ízlés kérdése szerintem. Én inkább élnék non stop salátán, minthogy minden nap húst kelljen ennem. Hetente max. 2-3 szor. Nem meggyőződésből, semmi ilyesmi, egyszerűen nem csúszik annyira, viszont amikor egyáltalán nem ettem, akkor nagyon hiányzott néha. Időnként nagyon rám tört a vágy, hogy "mostazonnaladjonekemvalakiegyszeletrántottústkbgyilkolok" :DD (viszont fizikálisan sokkal jobban éreztem magam)
13:21
Felhasználónév:
Jelszó: