Közösség

Szülj 20 évesen!

7180

Nicole Kidman 41 éves volt. Madonna és Halle Berry szintén. Emma Thompson 40. Susan Sarandon 46. Courtney Cox pedig 39. A trendekre néha túl nagy befolyást gyakoroló sztárok egyre nagyobb része jóval 35 éves kora fölött adott életet első gyermekének. Pedig szakértők szerint már az iskolában sulykolni kellene a gyerekekbe, hogy 20 évesen ott kellene tobzódniuk a szülőszobán, de 35 éves korig mindenképp le kellene tudniuk a gyerekszülést. Még akkor is, ha a világ jelen pillanatban nem ebbe az irányba tart.

Négy nő ül a kávézóban. Ránézésre 25 és 28 év közöttiek, és egyikünknek sincs gyereke. Hallom. „El sem tudnám képzelni, hogy most az asztal körül négy vagy annál is több lurkó ugráljon.” „Én sem.” „Én azt olvastam, hogy testi tünetei is vannak, ha jönnie kellene a gyereknek. Na, én nagyon nem érzem magamon.” Körülbelül ilyen hozzászólások mellett isszák a kávét, és nem szégyellik magunkat, amiért nincsenek totyogó vagy tipegő gyerekek mellettük. Vajon mikor lett divat 30 év körül – vagy a fölött – az első gyereket bevállalni?

Mert az rendben van, hogy a kitolódó gyerekkor, a házasság intézményének megkérdőjelezése, az önkeresés fontossága, a minél több dolog megélése vezetett ahhoz, hogy egyre többen vannak, akik nem vonulnak 20-23 éves korban önkéntesen a szülőszobába. De az, hogy a késztetést még harminc fölött sem érzi a nők nagy része, adhat némi okot az aggodalomra. Tényleg ennyire nem hiányzik a gyerek? Tényleg ennyire önzők és elkényeztetettek vagyunk? Vagy egyszerűen félünk? És ha igen, akkor mitől?

Gyerek = zsebkendő

"Ha majd lesz gyereked, akkor mindig lesz nálad zsebkendő is." Megkaptad már ezt a mondatot valamelyik rokonodtól vagy ismerősödtől? És belegondoltál már, hogy mi van, ha nincs igaza? Ha nincs meg benned még az a legalapvetőbb képesség sem, hogy minimum egy csomag papírzsepi legyen nálad állandó jelleggel. Akkor hogyan magyarázod meg a világnak, de legfőképpen önmagadnak, hogy még ez sem megy, és a gyereked ezért mászkál talpig takonyban? És ez csak az egyik kérdőjel. Mennyi lehet még? Inkább nem vállalod be addig, amíg előbb-utóbb csak érett leszel a feladatra?

Aztán ott a másik vád, mely szerint a nőknek állítólag jobban kellene menedzselniük a család kontra karrier problémát. Ja, hogy karrier? Mert napi 9-12 órát dolgozik, mert csak így képes eltartani magát? És akkor hol van még szó a gyerekről és a vele járó összes kiadásról, legyen az energia, idő, vagy pénz.

Az időzítést tanítani kell

Persze látni olyat is, akinél máshogy, de működik. Aki először nem a munkájára, hanem a gyerekére koncentrált, a főiskola vagy egyetem mellett szült, azután 24-25 évesen kezdett el munkát vállalni, és amikor szakmailag is egyenesbe jött, a gyerkőce már az általános iskolában esett ki a padból. Az ő példája lenne a követendő? Lehet.

Egyes vélemények szerint a nőknek legkésőbb 30 és 35 éves koruk között kell gyereket szülniük. Még akkor is, ha az egyre fejlettebb, kockázatok kiszűrésére alkalmas technika, az orvostudomány fejlettsége, a mesterséges megtermékenyítés nagy esélye elhiteti a nőkkel, hogy a koruk ellenére is kockázatok nélkül szülhetnek egészséges kisbabát. 35 éves kor után egyre nagyobb az esélye, hogy szomorú végkimenetele lesz egy terhességnek. Az angol szakértők – ahogy a Daily Mail cikkében olvastuk – ennél is tovább mennek. Szerintük már az iskolában tudatosítani kellene, milyen veszélyekkel jár a késői anyaság, hogy a fiatalok ne akarják majd sokáig húzni a gyerekvállalást. Véleményük szerint, ha a védekezésre megtanítják őket – jobb esetben –, akkor arra is fel kell készíteni őket, hogy mikor érdemes gyereket vállalni. Szerintük ez lenne a helyes út.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások