Étel+Ital

Zöldborsófőzelék felturbózva

7170

A zöldborsófőzelék volt az egyik első étel, amit első próbálkozásra sikerült pont úgy elkészíteni, mint anyunak. Azóta már azt is tudom, hogy ez nem csak a kezdők szerencséje volt. Kivitelezése nagyon egyszerű és csupán néhány hozzávaló kell hozzá, ami valljuk be, elég pozitív, ráadásul husikhoz, tojáshoz és virslihez is tökjól passzol.  Sűrűn fogyasztva egy idő után unalmassá válhat, bármennyire nagy rajongója is valaki. Éppen ezért a rajongóknak és kísérletezőknek mutatunk az alaprecepten kívül két extra változatot, hogy beújíthassanak a konyhában.

A zöldborsófőzeléket – mint a legtöbb hagyományos ételt – mindenki másképp csinálja. Van, aki dinsztel alá hagymát, van, aki tesz bele tejfölt, van aki vízzel főzi és van, aki tejjel. Van, akinek petrezselyemlevél kerül bele, de van olyan is, aki a zellerlevélre esküszik. Az alapreceptet éppen ezért nehéz megtalálni.

Klasszikus zöldborsófőzelék

Anyáinkat Horváth Ilona tanította főzni. A magyar konyha nagyasszonyának szakácskönyvét nemrég újra kiadták, ezért ha anyu főzelékére vágyunk, de valamilyen okból nem kaphatunk telefonos segítséget, csapjuk fel a szakácskönyvet.

Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 3 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 1 dl tej, zöldpetrezselyem, só
Elkészítés: A zöldborsót a zsiradékon fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk vagdalt zöldpetrezselyemmel, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, liszttel meghintjük, s előbb vízzel, aztán tejjel felengedjük, és 3-4 percig főzzük.

Zöldízű zöldborsófőzelék

Vrábel Krisztina, a Dolce vita blog szerzője a természetes ízekre és a lisztmentes főzelékre szavaz. Az ő változatában a színtiszta borsóíz, az élénkzöld szín a mérték. A receptért kattints a Dolce vita - Főzzünk olaszul blogra.

Szexi zöldborsófőzelék – ahogy a Kindler Medical blogon láttuk

A főzelék üdítő, friss és szexi változatát készíthetjük el, ha egy kevés mentát és citromhéjat csempészünk bele.

Hozzávalók: 400 g zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál húsleves, 50 g tejföl, reszelt citromhéj, só, frissen őrölt bors, mentalevél
Elkészítés: A borsót megfőzzük; ha mirelit, felengedjük. A hagymát kockára vágjuk és forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a borsót, a húslevest és a tejfölt, majd lassú tűzön 5 percig főzzük. Citromhéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Apróra vágott mentával meghintve tálaljuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások