Étel+Ital

Zöldborsófőzelék felturbózva

7170

A zöldborsófőzelék volt az egyik első étel, amit első próbálkozásra sikerült pont úgy elkészíteni, mint anyunak. Azóta már azt is tudom, hogy ez nem csak a kezdők szerencséje volt. Kivitelezése nagyon egyszerű és csupán néhány hozzávaló kell hozzá, ami valljuk be, elég pozitív, ráadásul husikhoz, tojáshoz és virslihez is tökjól passzol.  Sűrűn fogyasztva egy idő után unalmassá válhat, bármennyire nagy rajongója is valaki. Éppen ezért a rajongóknak és kísérletezőknek mutatunk az alaprecepten kívül két extra változatot, hogy beújíthassanak a konyhában.

A zöldborsófőzeléket – mint a legtöbb hagyományos ételt – mindenki másképp csinálja. Van, aki dinsztel alá hagymát, van, aki tesz bele tejfölt, van aki vízzel főzi és van, aki tejjel. Van, akinek petrezselyemlevél kerül bele, de van olyan is, aki a zellerlevélre esküszik. Az alapreceptet éppen ezért nehéz megtalálni.

Klasszikus zöldborsófőzelék

Anyáinkat Horváth Ilona tanította főzni. A magyar konyha nagyasszonyának szakácskönyvét nemrég újra kiadták, ezért ha anyu főzelékére vágyunk, de valamilyen okból nem kaphatunk telefonos segítséget, csapjuk fel a szakácskönyvet.

Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 3 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 1 dl tej, zöldpetrezselyem, só
Elkészítés: A zöldborsót a zsiradékon fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk vagdalt zöldpetrezselyemmel, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, liszttel meghintjük, s előbb vízzel, aztán tejjel felengedjük, és 3-4 percig főzzük.

Zöldízű zöldborsófőzelék

Vrábel Krisztina, a Dolce vita blog szerzője a természetes ízekre és a lisztmentes főzelékre szavaz. Az ő változatában a színtiszta borsóíz, az élénkzöld szín a mérték. A receptért kattints a Dolce vita - Főzzünk olaszul blogra.

Szexi zöldborsófőzelék – ahogy a Kindler Medical blogon láttuk

A főzelék üdítő, friss és szexi változatát készíthetjük el, ha egy kevés mentát és citromhéjat csempészünk bele.

Hozzávalók: 400 g zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál húsleves, 50 g tejföl, reszelt citromhéj, só, frissen őrölt bors, mentalevél
Elkészítés: A borsót megfőzzük; ha mirelit, felengedjük. A hagymát kockára vágjuk és forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a borsót, a húslevest és a tejfölt, majd lassú tűzön 5 percig főzzük. Citromhéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Apróra vágott mentával meghintve tálaljuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
04
donci írta:
Imàdom a zöldborsot.

Probàltàtok màr mint püré? Ugy is nagyon finom!
07:45
2
jan
04
ismeretlen válaszadonci írására:
én egyszer csináltam zöldborsó krémlevest, genovai pestoval. tyűűűű, nagyon finom volt :)
09:31
3
jan
04
indala írta:
bereznay tamásnak is van egy marhajó zöldborsó krémlevese, tormával ízesítve, az nagyon jó!! én a klasszik édes főzeléket nem szeretem, sőt a borsót főve sem. csak nyersen vagy elpépesítve:)
09:52
4
jan
04
Dolce Vita nagy kedvenc!

Egyébként szerintem az ideális kajában nincs rántás meg behabarás, hanem az alapanyagokból áll az étel.
Nem szoktam főzeléket főzni.
10:13
5
jan
04
ismeretlen írta:
Utálom Horváth Ilonát!!!Anyós is megvette nekünk a könyvét...
Borsófőzit szeretem,de fehér löttyösen meg cukor nélkül.
11:24
6
jan
04
ismeretlen írta:
Szeretem a zöldborsót, de a főzeléket nem. És az a vicc, hogy nem is tudom elkészíteni jól, próbáltam sokszor, nem megy. Pedig minden főzeléket imádok, és a zöldborsót is külön, együtt nem megy.
11:51
7
jan
04
Tziazy írta:
Én (klasszikusból) azt szeretem, ahogy anyukám csinálja (fehér szmötyisen).
12:17
8
jan
04
ismeretlen írta:
Nem szeretem a főzelékeket. Nagy hiba, de nem tudom őket megszeretni.
Néha hangulatfüggően megeszem a zöldborsófőzeléket.
12:38
9
jan
04
Welmi írta:
Aha. Tehát három óráig baszakodom a húslevelessel, hogy aztán tehessek belőle két kanállal a tíz perc alatt elkékülő főzelékbe. Értem én...
12:56
10
jan
04
ismeretlen válaszaWelmi írására:
Husleves kocka vagy alaplé:D
13:11
11
jan
04
LadyGray válaszaWelmi írására:
Pont tegnap olvastam a teféle borsófőzit (paradicsomot raksz bele, ha jól emlékszem!?) és elhatároztam, hogy holnap kipróbálom:)
13:18
12
jan
04
chloe írta:
szexi zöldborsófőzelék.
13:20
13
jan
04
LadyGray írta:
Vagy saját anyagával sűrítjük a főzeléket, egy részét összeturmixolom és akkor nem kell rántás, meg ilyen lisztes borzadalmak.
13:20
14
jan
04
LadyGray válaszaLadyGray írására:
jaigen, megnéztem a dolcsevítást...oké. (mé nem lehetett leírni azt a két sort?)
13:22
15
jan
04
Lunabunny írta:
Szexi zöldborsófőzelék....bazmeg ezt nem hiszem el! :D:D:D
13:25
16
jan
04
Lunabunny válaszaBoribonAnnipanni írására:
Nekem is! :) A Pavlovájat egyszer meg kell csinálnom!!!
13:26
17
jan
04
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Azt ugy kell,h bekened magad az olajjal,a hagymakarikákat a füledbe dugod,a borsóba meg belefekszel:) És így várod a zuradat:D
13:44
18
jan
04
Lunabunny válasza írására:
Azt kihagytad, hogy megszórom magam finomra vágott petrezselyemzölddel. :D
14:22
19
jan
04
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Az nincs a receptben kéhlek:D
Mentalevél van,legalább jó illatod lesz:D
14:42
20
jan
04
BoribonAnnipanni válaszaLunabunny írására:
melyik verzióját?

15:00
21
jan
04
Lunabunny válaszaBoribonAnnipanni írására:
Akármelyiket! :D
15:32
22
jan
04
Lunabunny válasza írására:
Ja a szexisben tényleg nincs. Én kéhek elnézést. Viszont akkor magamra facsarok egy citromot. :D
15:33
23
jan
04
LadyGray válaszaLunabunny írására:
akkor már inkább só a cicik közé és tekila a köldökbe; az szexibbXD
15:41
24
jan
04
mookid válaszachloe írására:
Alapítunk tinipunkegyüttest ezen a néven? Milyen hangszeren játszol a legkevésbé?
15:44
25
jan
04
chloe írta:
csellózni fogok!
15:52
26
jan
04
ismeretlen válaszamookid írására:
:D:D:D
erről eszembe jutott A mamut dala. :)))
16:03
27
jan
04
Phejjj, de rühellem a főzeléket. Nagymamám szerint már gyerekkoromban is kiköptem.
16:23
28
jan
04
Lunabunny válaszaLadyGray írására:
Ejj! De abban nincs zöldborsó! :D
16:33
29
jan
04
Lunabunny válaszaLittleBlueBird írására:
Szerintem gyerekkorában mindenki kiköpte.
16:34
30
jan
04
LittleBlueBird válaszaLunabunny írására:
De én később sem akartam megenni:D
16:37
31
jan
04
LadyGray válaszaLunabunny írására:
A matrac alá lehet rakni egy szemet és akkor még tündérmesés is lesz egybőlXD
16:37
32
jan
04
menta írta:
a zöldborsó sajnos csak nyersen finom.
16:57
33
jan
04
ismeretlen írta:
Zöldborsó főzelék tekintetében konzervatív vagyok, de rémesen.
17:42
34
jan
04
ismeretlen írta:
Amúgy a Horváth Ilonában egy csomó hülyeség van, egy csomó recept nem logikus, át kell alakítani, vagy ott fogsz állni egy nagy adag masszával, ami sehogy nem lesz olyan, amilyennek lennie kéne.
17:43
35
jan
04
mookid válaszachloe írására:
oké. én a xilofonon gondolkodtam, de most úgy tűnik, a fenlőttpunkegyüttesemből (Grinpingrin, azért ez a neve, mert mindig ezt mondja a Ferencieken a Matchban az egyik pultos, ha az ostoba külföldi nem tudja, mit kell csinálni a kártyaleolvasóval) most kirúgjuk a xilofonost, és akkor én fogom csinálni, de szerintem belefér az, hogy mindkettőben én legyen a xilofonos.
19:11
36
jan
04
Lunabunny válaszaLadyGray írására:
Ójeeeee!!! :D Nem rossz ötlet egyáltalán.
19:55
37
jan
04
chloe válaszamookid írására:
jaj imádom az ottani pénztárosokat <3
21:24
38
jan
04
ismeretlen írta:
nagy kedvenc a borsó minden formában... de a legjobban az első tavaszvégi termést szeretem levesnek!
23:05
39
jan
05
ismeretlen válasza írására:
UGYEHOGY???!
09:37
40
jan
05
ismeretlen válasza írására:
Bizony!!! Pl. a kakaós lepény hozzávalóinak sorrendje rosszul van megadva, (mármint az, hogy mit, milyen sorrendben teszel hozzá) konkrétan LEHETETLEN úgy elkészíteni, hogy a receptben írja...
13:30
Felhasználónév:
Jelszó: