Test

A tökéletes reggeli receptje

7174

A reggeli fontosságát szinte minden fórumon hangsúlyozzák a népegészségért felelősséget érző szakemberek és önjelölt egészségvédők egyaránt. Teljes mértékben igazuk van, evés nélkül indítani a napot legalábbis felelőtlenség, hiszen hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelent az üres gyomorral kezdett nap, hogy a teljesítménybeli hátrányokról már ne is beszéljünk.

Nem mindegy azonban, hogy mit veszünk magunkhoz a nap kezdetén. Több egészséges és ízletes alternatíva kínálkozik, de a különböző gabonapelyheket és a belőlük készült étkeket egyre inkább szuperreggeliként emlegetik a hozzáértők. Nem árt azonban az óvatosság, ugyanis ha ész nélkül vásárolunk, könnyen belefuthatunk némi extra cukorba, mesterséges színezékbe vagy épp egy brutális adag sóba. De ha gondosan áttanulmányoztuk az összetevőket, még mindig ott a bőség zavara. Kukorica, búza, rizs, zab vagy mindez együtt? Megkönnyítjük a választást.

Csekkold az összetevőket!

Első lépésként érdemes néhány pillantást vetni az összetevőkre. Legfontosabb a cukortartalom, ugyanis sok reggelizőpehely jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz, és ez bizony messze esik az egészséges kategóriától. Ha müzliről van szó, ajánlatos fokozott óvatosság cukor ügyben, ugyanis ezeket még inkább édesítik. Ha biztosra akarsz menni, vásárold meg bioboltban az összetevőket, javítsd fel némi gyümölccsel és csonthéjassal, és ha végképp nem bírsz meglenni édesítés nélkül, használj mézet.

Ugyanígy fontos az olyan összetevők ellenőrzése, mint a mesterséges színezék, a sótartalom, a zsírtartalom és a rosttartalom – ez utóbbi minél magasabb, annál jobb. Sokak szerint felszínességre vall a külső alapján ítélni, de reggelizőpelyhek esetén általában működőképes az a törvényszerűség, hogy vizuális szempontból minél távolabb van a természetes gabonaszemtől egy termék, annál több adalékanyagot tartalmaz.

A bőség zavara

Ahogy már említettem, nem elég egy relatíve egészséges termék kiválasztása, ugyanis utána még ott a nagy kérdés, hogy mégis melyik gabonaféle legyen a reggeli eledel. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a fenti tényezők figyelembevétele után nagy bajt nem okozhatsz egyikkel sem, bár ízélmény, felhasználási mód és élettani hatás tekintetében van némi különbség.

Zab

Ezzel egyszerűen nem lőhetsz mellé. Nagyon magas a rosttartalma, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és még az íze is jó. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, jó hatással van az emésztőrendszerre, és megelőzi a magas koleszterinszint kialakulását, ahogy a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik.

A legnépszerűbb reggeli a zabkása. Ez a Skóciából származó étel arrafelé széles körben elterjedt reggeli, nálunk mostanság kezdik megismerni. Gyümölcsökkel, mandulával és mazsolával gazdagítva igazán fejedelmi reggeli.

Kukoricapehely

John Harvey Kellogg amerikai orvos találta fel 1906-ban, és rögtön céget is alapított találmánya gyártására és forgalmazására, ami mind a mai napig fennáll. Akkor még megmosolyogták a derék orvost, de azóta kultikus reggelivé lépett elő a kukoricapehely. Nemcsak üzleti szempontok vezérelték ugyanis a doktort, hanem egészségügyi megfontolások is. Felismerte, hogy a kukoricapehely rendkívül jó hatással van a szervezetre. Magas a vitamin- és rosttartalma, bőségesen tartalmaz például B-vitamint, vasat és szénhidrátokat. Könnyen emészthető, leköti a felesleges gyomorsavat és folyadékkal együtt hamar a telítettség érzetét kelti.

Búzapehely

Kevésbé elterjedt gabonaféle, önmagában ritkán fogyasztják, aminek talán jellegtelen íze az oka. Pedig az egyik legegészségesebb gabonaféle. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, segíti az emésztést, méregtelenít, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. Reggeli vonatkozásában a zabkása alternatívája lehet.

Müzli

Egy svájci orvos, Maximilian Oskar Bircher-Benner találta fel, akit egy túrázás alkalmával gabona, gyümölcs, tej és olajos magvak keverékével vendégeltek meg egy havasi pásztorkunyhóban. Annyira megtetszett neki a szerencsés keverék, hogy elhatározta, gyógyászati célra is alkalmazni fogja. De nemcsak a betegek körében vált népszerűvé, hanem saját családja is szívesen fogyasztotta. Nevét is a doktor gyerekeitől kapta, akik pépecskének, vagyis mueslinek nevezték az eledelt. Azóta az egyik legkedveltebb reggeli csemegévé vált, hiszen szinte minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Jan
04
madeleine írta:
a tökéletes megoldás minden helyzetben: a gabonapehely.
:D
00:34
2
Jan
04
ismeretlen írta:
Maradok a zabkasanal, kb. 50 felekeppen lehet elkesziteni.
03:46
3
Jan
04
donci írta:
én egy sonkàs zsömlével kezdtem a napot és egy bögre teàval.
07:45
4
Jan
04
bubzi írta:
tea, két csokis keksz, és egy tönkölyös kocka.
09:24
5
Jan
04
ismeretlen írta:
Nem_tudok_reggelizni.
Továbbra sem.
09:28
6
Jan
04
indala válasza írására:
én sem. kb reggel 10-ig egy falat nem megy le a torkomon, nem is kívánok semmit.
09:36
7
Jan
04
AfterTheRain írta:
Legtöbbször tükörtojást eszek pirítóssal, ha meg nem, akkor zabpelyhet szójatejjel és feljavítva Nestlé Fitness gabonapehellyel. Most meg, hogy kezd hideg lenni, szerintem áttérek a meleg zabkására. Az ünnepek alatt kétszer becsúszott a nutellás-banánkarikás magoskenyér is. Reggeli nélkül 1 órát sem bírok ébren maradni. És ha éhes vagyok, kibírhatatlan is leszek.
09:51
8
Jan
04
ismeretlen válaszaindala írására:
Igen,már múltkor is kitárgyaltuk,aszem mirko sem tud:)
MOST megettem egy fél meggyes rétest.Meg főzök majd egy teát.
09:59
9
Jan
04
indala válasza írására:
én 11.20-kor lépek ebédelni és eszem egy óriási adag spenótot tükörtojással:) utána fitt-forma teát iszom (januári fogyasztóprogram része:DDD )aztán ezzel elvagyok késő délutánig.
10:14
10
Jan
04
ismeretlen válaszaindala írására:
Mégis minek,inda???:)Hova fogysz??
10:17
11
Jan
04
indala válasza írására:
csak vissza az eredeti állapotomba:)) de ezt már annyiszor elhatároztam, hogy ihaj....de tegnaptól más a helyzet, ma megyek sportbérletet is venni:))) nem sokat amúgy, 5 kiló mínusz a cél.
10:20
12
Jan
04
reggelire egy feketetea és egy vajaspirítós esetleg natúrjoghurt müzli és méz
10:33
13
Jan
04
ismeretlen írta:
A gabonapehely buta amerikai divat. Magyar ember tojást reggelizik.
11:03
14
Jan
04
safweekly írta:
Képtelen vagyok elindulni/felébredni reggeli nélkül, általában melegszendvics/panini, pirítós, müzli (teljes kiőrlésű, cukrozatlan, aszalt gyümölcsös) joghurttal és péksütik közül válogatok. Ha nincs dolgom délelőtt, akkor teát, ha van, akkor gyümölcslevet iszom hozzá, szigorúan grapefruitmag-kivonattal.
11:14
15
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
És ecter sem tud, meg én se tudok, de muszáj.
11:47
16
Jan
04
ismeretlen írta:
Változó. Van, hogy csak gyümölcs, van, hogy müzli, banánturmix, de hétvégén, ha nyugi van, tükörtojás. De ez nem volt téma mostanság?
11:49
17
Jan
04
Welmi írta:
Aszalt gyümölcsös-fahéjas zabkása vagy s.k. kenyér sajttal vagy szalonnával. A reggeli egy ünnep :)
11:50
18
Jan
04
Anouchka írta:
Én azt mondom Special K, nincs itt min törni a fejünket (:
12:02
19
Jan
04
Tziazy írta:
Néhány éve szoktam rá arra, hogy reggelizek és azóta képtelen vagyok anélkül elindulni itthonról. Ma szőlőlekváros palacsintával indítottam, de éreztem, hogy kevés lesz ezért még rátoltam egy vajas pirítóst is. Sokáig vaj nélküli pirítós volt a menü kefirrel. És persze tea!!
Nekem amúgy muszáj ennem reggel indulás előtt mert különben rosszul vagyok, lemegy a vércukrom, ájulásérzetem van és mindemellett nagyon ingerült vagyok. Nem beszélve arról, hogy sokaknál szoktam érezni, hiába mosott fogat az illető reggel, a reggeli szájszagot nem mindig sikerül elnyomni pusztán a fogrémmel és így csak keveredik a büdi a mentollal...:S Nah mindegy a lényeg, hogy reggelizni jó és egészséges! :)
12:02
20
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Jaja biza...Minnyá megyek vizsgázni, és még mindig képtelen voltam bármit enni, szerintem amíg be nem fejezem, ez így is marad...Pont olvastam, amit Teca írt és azon gondolkodtam, jó ég, ha nekem most ennem kéne, tuti hánynék.
12:21
21
Jan
04
ismeretlen írta:
Amúgy a zabkása az ideális reggeli számomra. Mármint. Ideális első étkezés. Valamikor délután kettőkor.
12:22
22
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Én is ma megyek vizsgázni, este fél 7-re... :-O
Viszont ellentétben veled én olyan farkaséhes vagyok. :-)
12:43
23
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Csoki:)
Én ilyen esetben csak valami édest tudnék legyűrni.
13:13
24
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
:D:D
13:13
25
Jan
04
Lunabunny írta:
A kukoricapelyhet egy az egybe' kihúznám a cikkből és akkor jó lenne. Most erről csak annyi jutott amúgy eszembe, hogy most laposabb a hasam mint Karácsony előtt. :S Asszem kéne időpontot kérnem egy belgyógyászhoz. :D
13:21
26
Jan
04
Zebratilova válaszaWelmi írására:
A reggeli egy rémálom. :S
Annak, aki nem "tud" reggelizni, az egy kínszenvedés, már az étel látványa is.
13:26
27
Jan
04
LadyGray írta:
A reggeli jó:) -hm, mintha lesnének fészbukonXD-
13:29
28
Jan
04
ismeretlen írta:
Reggeli, mikor mit. Nincs állandó étel. Általában virsli, szendvics, baconos-sajtos stangli. És az elmaradhatatlan kakaó.
14:15
29
Jan
04
CyrilAyris írta:
"A reggeli fontosságát szinte minden fórumon hangsúlyozzák a népegészségért felelősséget érző szakemberek és önjelölt egészségvédők egyaránt. Teljes mértékben igazuk van, evés nélkül indítani a napot legalábbis felelőtlenség, hiszen hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelent az üres gyomorral kezdett nap, hogy a teljesítménybeli hátrányokról már ne is beszéljünk."

Ezzel én egyáltalán nem értek egyet, és a következő bekezdés első sorai meg is válaszolják, hogy mi az oka annak, hogy különböző "szakértők" megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy márpedig kell reggel enni, akkor is, ha rosszul vagy. Egyszerűen azért, mert ha nem reggeliznének az emberek, csődbe menne nagyon sok ebből élő cég.
Itt is többen leírták, hogy milyen a viszonyuk a reggelivel, van, aki képtelen elkezdeni a napot evés nélkül, de van, akinek meg kínszenvedés lenne ilyenkor enni. Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy a szervezetének mire van szüksége, és nyilván nem lehet véletlen az sem, ha valaki nem bír reggelizni (egyszerűen más az anyagcseréje). Én amúgy változó vagyok, inkább az a bajom, hogy elfelejtek enni, meg nincs rá időm, viszont a hiányát se érzem, tehát nem oszt-nem szoroz.
15:04
30
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Neked. :)
15:06
31
Jan
04
LittleBlueBird válaszaindala írására:
Nekem is az a cél.De mostmár azért is sikerülni fog!
16:17
32
Jan
04
Én nem tudok felkelés után azonnal enni, így csak tízóraizni szoktam, reggel meg tejeskávét iszom.
16:19
33
Jan
04
roseprincess írta:
Szoktam reggelizni, általában valami péksütemény, esetleg sonkás szendvics, de a zabkása is jöhet pirított mandulával (imádom). Zsíros, tocsogós reggelikkel viszont nem tudok mit kezdeni, szóval az ilyen, hogy tükörtojás, rántotta meg hasonlók, első étkezésre nekem sok.
16:32
34
Jan
04
roseprincess válasza írására:
Ismerős érzés.. Karácsony előtt védtem a diplomamunkám, előtte még volt egy vizsgám reggel, déltől védés. Volt egy kakaós csigám, és képtelen voltam magamba gyömöszölni a felénél többet, azt is háromszori nekifutásra sikerült. délután 3 körül került rám a sor, de addigra már minden kínom volt, fájt a fejem... De képtelen voltam enni. Védés után elmentünk enni, láss csodát mindjárt jobban lettem, a fejem sem fájt.
16:38
35
Jan
04
Neela írta:
Én imádok reggelizni! Délelőtt 11 körül... Viszont akkor tojást minden formájában. Édes omlett fahéjas almával, sós omlett mustárral, sós bundáskenyér, édes bundáskenyér baracklekvárral, tükörtojás sonkával... A müzlit viszont pont nem szeretem.
17:01
36
Jan
04
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
Ja, hogy ami 10 órakor van az tízórai? :) Ez olyan aranyos, nekem az ovi jut róla eszembe. Akkor én még szinte soha életemben nem reggeliztem. Nekem reggeli, ami délelőtt van és első kajálás.
17:35
37
Jan
04
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
A kukoricapehely nem jó? Nem mintha sokat ennék...
17:36
38
Jan
04
ismeretlen válaszaroseprincess írására:
Ált. vizsgaidőszak után 3 napig éhes vagyok és zabálok, mert egyszerre szakad rám 2 hónap éhsége :DD Lehet, hogy ezzel kezdenem kéne valamit...Bár már majdnem mindegy, már csak másfél év van hátra. Vizsgaidőszak jobb, mint bármilyen diéta, mert nincs az az érzésem, hogy nem szabad ennem :P
17:37
39
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Fú, én a csokitól éhgyomorra nagyon rosszul leszek. Inkább azokat a Győri édes Jóreggelt kekszeket próbálom magamba gyömöszölni, azaz ami még úgy, ahogy lecsúszik.
17:38
40
Jan
04
ismeretlen válasza írására:
Hű, hát ilyen esetben én este f7-ig nem tudnék enni :D (mondjuk attól is függ, hogy milyen vizsgáról van szó :P)
17:38
41
Jan
04
menta írta:
a tökéletes reggeli legkorábban 12-kor van (előtte persze alvás).
nekem ennyi.
17:39
42
Jan
04
hanyag írta:
Nem tudom Skóciában mióta eszik a zabkását. Magyarországon legalább ezer éve. A szegény tömegeknek a különböző kásafélék jelentették az egyik fő táplálékot a középkorban.
18:07
43
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Hát a reggeli,az az amit felkelés után, munka vagy suli előtt eszel:D A tízórai meg egy délelőtti,ami nagyjából 10 körül van.Én nem érek rá reggelizni,mert mások reggelijét készítem, így csak tízóraizok,persze csak ha van rá időm.Ha itthon vagyok,akkor sem eszek rögtön felkelés után,mert akkor még nem vagyok éhes, viszont akkor tuti,hogy tízóraizok:)
18:10
44
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Hát a reggeli,az az amit felkelés után, munka vagy suli előtt eszel:D A tízórai meg egy délelőtti,ami nagyjából 10 körül van.Én nem érek rá reggelizni,mert mások reggelijét készítem, így csak tízóraizok,persze csak ha van rá időm.Ha itthon vagyok,akkor sem eszek rögtön felkelés után,mert akkor még nem vagyok éhes, viszont akkor tuti,hogy tízóraizok:)
18:10
45
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Hát a reggeli,az az amit felkelés után, munka vagy suli előtt eszel:D A tízórai meg egy délelőtti,ami nagyjából 10 körül van.Én nem érek rá reggelizni,mert mások reggelijét készítem, így csak tízóraizok,persze csak ha van rá időm.Ha itthon vagyok,akkor sem eszek rögtön felkelés után,mert akkor még nem vagyok éhes, viszont akkor tuti,hogy tízóraizok:)
18:10
46
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Hát a reggeli,az az amit felkelés után, munka vagy suli előtt eszel:D A tízórai meg egy délelőtti,ami nagyjából 10 körül van.Én nem érek rá reggelizni,mert mások reggelijét készítem, így csak tízóraizok,persze csak ha van rá időm.Ha itthon vagyok,akkor sem eszek rögtön felkelés után,mert akkor még nem vagyok éhes, viszont akkor tuti,hogy tízóraizok:)
18:10
47
Jan
04
Upsz....kicsit szar a netem,de csak egy kicsit,bocsi:D
18:10
48
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Azt én is szeretem,de csak ha van nálam innivaló. Egészen alattomos módon tapad fel az egész ínyedre:D
18:11
49
Jan
04
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
Mikor én fornettiztem az első időkben híztam egy keveset, mert annyira jó illata van frissen, hogy hihetetlen. Vagy ti nem ehettek, vagy már unod? Mert egy idő után már a szagától is undorodni lehet...
18:33
50
Jan
04
stacia válaszabubzi írására:
Jól hangzik:))
19:43
51
Jan
04
stacia válaszahanyag írására:
Tudsz jó zabkása recepteket?
Sose ettem zabkását, ránézésre olyan érdekesen néz ki. Pedig sok egészségesnek mondott ételt eszem, de valahogy a zabot nem a lovak eszik?
19:51
52
Jan
04
Lunabunny válasza írására:
Annyira nem sok benne a rost, viszont baromi gyorsan felszívódik és nagyon hamar újra éhes leszel tőle.
19:51
53
Jan
04
Lunabunny válaszastacia írására:
Volt itt erről cikk mindenféle receptekkel, plusz a kommentekben is írtak csomóan tippeket.
19:53
54
Jan
04
stacia válaszaLunabunny írására:
A kukorica nem egészséges?
Akkor mi az egészséges?
A müzlikbe majdnem mindig raknak búzát, és mindig raknak olajos magvakat, amikre allergiás vok. Hiába van ráírva, hogy nincsen benne, megeszem, és már jönnek is ki a kiütések;)
19:55
55
Jan
04
stacia válaszaLunabunny írására:
Tényleg? Mikor?
Asszem arról lemaradtam;)
19:55
56
Jan
04
LittleBlueBird válasza írására:
Ehetünk...ha kifizetjük:D...Amúgy kezdetekben(augusztusban) ettem belőle,először nekem is bejött:D Csak a fizumhoz kicsit drága.
Azóta egyszer már hánytam az illatától:(
Néha viszont muszáj megennem,pl. amikor az emberek segélyt/fizetést kapnak,akkor van olyan nap, hogy nem tudok enni. (egyszer 10 órán keresztül tartottam vissza a pisilést,mert sosem ürült ki a bolt.)Na olyankor kiszolgálás közben bekapok egy pogit, és közlöm,hogy bocsi szédülök.De jól már nem esik:S
20:00
57
Jan
04
LittleBlueBird válaszaLittleBlueBird írására:
Viszont magát a péksüteményt (sajnos) az életben nem tudnám megunni. Csak már a fornettisért nem rajongok.( ejj,ma is szófosásom van:D)
20:02
58
Jan
04
hanyag válaszastacia írására:
Rosszat se. Azt hiszem zabpehelyből csinálják manapság. Nem eszem ilyesmit. Álkulák vagyok (födje nincs, de nagy paraszt). Szalonna, hagyma, kolbász, tojás, stb.
Kb. 15 éve gond volt a gyomrommal. A doki azt mondta ne egyek zsírosat, füstöltet, fűszereset.
Műzlin és magvakon éltem egy hétig. Egész nap ettem és egész nap éhes voltam. Feladtam.
21:25
59
Jan
04
Lunabunny válaszastacia írására:
Nem mondtam, hogy nem egészséges, és nem a kukoricáról, mint zöldségről volt szó, hanem a kukoricapehelyről. A kukoricának elég nagy a szénhidráttartalma alapból is, és mire kukoricapehely lesz belőle addigra annyira könnyen emészthetővé válik, hogy én nem említeném egy lapon a zabpehellyel.
21:53
60
Jan
04
Lunabunny válaszastacia írására:
Hát azt már én sem tudom.
21:53
61
Jan
04
törölt válaszaindala írására:
Dettó.
22:20
62
Jan
04
ismeretlen írta:
bundás kenyér bécsi virslivel, tükörtojás házi sonkával, szalonnás tojásrántotta, főtt debreceni, sült szalonna ráolvasztott sajttal pirítóssal, ilyesmiket eszem reggelire... a zabpehely, a müzli meg a többi madáreledel nem bejövős! :-)
23:03
63
Jan
05
stacia válaszahanyag írására:
Értem:) Annyira magabiztosan írtál a zabkásáról, azt hittem, minden nap azt eszed.
A gyomrommal nekem is bajom van, én tényleg nem eszem zsírosat, fűszereset, húst se nagyon. Magvakat sem, azokra meg allergiás vagyok;)
Mondjuk én nem vagyok nagy fogyasztású ha kajáról van szó, és nem is ragaszkodom egy kajához sem különösebben. Diétázom kb. két éve, jól bírom, jól is vagyok (már amennyire egy refluxos jól lehet).
09:29
64
Jan
05
stacia válaszaLunabunny írására:
Értem:) A zabpelyhet nem ismerem, a müzlit nem bírom enni, úgyhogy számomra-egyelőre-marad a kukoricapehely néhanapján. Amúgy a teljes kiörlésű pirítóstól pontosan ugyanakkor (kb. 10 óra magasságában) leszek éhes, mint a kukoricapehelytől. Ilyen szempontból mind1. Más alternatívám reggelire pedig nincs, nehéz kajákat semmikor sem eszek, nemhogy reggelire!
09:33
65
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
Na és hogy sikerült?
10:51
66
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
Van egy bajsejtelmem. Az a gyanúm, hogy nem a feltett kérésre válaszoltam, bár ezt biztosan csak akkor fogom tudni, ha meglesz a jegy :P
13:31
67
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
Oh... Igen, én is csak péntekre tudom meg a jegyem.
14:31
68
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
Én nem tudom mikorra, nálunk a tanárok kb. telibf*snak minden határidőt. :S Dec. 20.-án vizsgáztam és még MINDIG nem javította ki a tanár...
14:36
69
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
De gááááz. Mondjuk nekünk a tanár a tegnapi vizsgára 45 percet késett, majd kiderült otthon is felejtette a vizsgakérdéseket. Pfff...
A másik van közös e-mail címe a csoportnak és néhány tanár megígéri elküldi a jegyzeteket, azt persze sehol sincs.
15:08
70
Jan
05
ismeretlen válasza írására:
Nekünk totál szélsőséges eseteink vannak. Volt olyan, hogy mire hazaértem a vizsgáról (kb 30 perc) már ott volt ETR-ben a jegyem (!!!), meg tényleg, ezt a 20.-i vizsgát összesen 4en írtuk 4 azaz 4 darab dolgozat, több mint két hete...nem hoiszem el, azóta volt 4 másik vizsgám, és MINDEGYIK jegye fent van már a rendszerben, de az a 20.-i valahogy nem...
15:11
71
Jan
05
ismeretlen írta:
*őőő, bocs, lehet, kicsit összefüggéstelen amit írok, nézd el nekem, holnap vizsgázom, tegnap vizsgáztam, nem sokat aludtam a napokban :P
15:15
72
Jan
05
törölt válasza írására:
Ilyesmit én vacsorára szoktam...
23:10
73
Jan
06
ismeretlen írta:
Tegnap estéről maradt fokhagymás vaddisznó oldalas, szelet kenyér, meg valami ződség (lehetőleg csipőspaprika vagy lila hagyma).

Ha az nincs, akkor szalonna, sonka, kolbász, kenyérrel, ződséggel.

Ha ezek is elfogytak, akkor Isten irgalmazzon öcsém macskájának, ha reggeli időben a szemem elé kerül...
01:36
74
Jan
06
ismeretlen válasza írására:
,,a zabpehely, a müzli meg a többi madáreledel nem bejövős! :-)"

Pedig azok könnyű, levezető vacsorának egy nehéz nap után tökéletesek. Nem terhelik estére annyira a belet, jobban tud pihenni, aminek pihennie kell.

Aztán meg a mondás is úgy szól ,,Reggelizz úgy, mint egy király....":)
01:39
75
Jan
06
ismeretlen válaszastacia írására:
,,ás alternatívám reggelire pedig nincs, nehéz kajákat semmikor sem eszek, nemhogy reggelire!"

Az elhízás egyik fő oka, hogy mindenki ebédre, meg vacsorára eszi a legnehezebb kajákat, ahelyett, hogy rendesen reggelizne.

Vacsorára, estebédre különösen ártalmas ilyen szempontból nehezet enni, mert már nem mozgod le a napi munka során, mint egy kiadósabb reggelit.
01:42
76
Jan
06
ismeretlen válaszahanyag írására:
,,Kb. 15 éve gond volt a gyomrommal. A doki azt mondta ne egyek zsírosat, füstöltet, fűszereset.
Műzlin és magvakon éltem egy hétig. Egész nap ettem és egész nap éhes voltam. Feladtam."

,,Magyar ember addig eszik, míg a sírba nem teszik!":D
01:44
77
Jan
06
ismeretlen válaszaCyrilAyris írására:
,,Egyszerűen azért, mert ha nem reggeliznének az emberek, csődbe menne nagyon sok ebből élő cég."

Azon felül, hogy valóban egy csomó ebből élő szargyáros cég menne tönkre ha nem reggeliznének az emberek, akkor is baromság tagadni a reggeli általánosságban vett fontosságát és a tested ellen elkövetett szentségtelen merénylet reggeli nélkül indítani a napot, kivéve ha az ember délben kel, vagy nem csinál lóf*** sem, amihez energia kéne neki:)

,,Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy a szervezetének mire van szüksége,"

Ja. Csak tudod, az emberek döntő többségének fingja sincs arról, valójában mire lenne szüksége a szervezetének...aztán inkább nem reggeliznek...mert ők azt hiszik...

,,és nyilván nem lehet véletlen az sem, ha valaki nem bír reggelizni (egyszerűen más az anyagcseréje)."

Magyarul a rohanás, pörgés közben össze-vissza zabálással szépen elkúrta a bioritmusát...


01:54
78
Jan
06
ismeretlen válasza írására:
Pedig a magyar ember egyre rostszegényebb étrendjének ideális kiegészítője tudna lenni. A Cerbona és más magyar cégek még elég jó gabonaalapú élelmiszereket tudnak gyártani, pl a natúr gabonapelyheik (nem az ízesített mesefigurás szarok), müzlijeik kiválóak.
01:58
79
Jan
06
stacia válasza írására:
Persze:)
Csakhogy én magamról írtam, én semmikor nem eszem nehéz kajákat. Ebédre, meg vacsorára sem. Vacsorázni nem is mindig szoktam, ha igen, akkor is 6 óra magasságában.
Nekem meggyőződésem, hogy még ha szuper jó gyomra is van valakinek, akkor sincs szüksége a nehéz kajákra a mai életvitel mellett at emberek úgy 98 %-ának. Meg a nehéz kaja mindenképp leterheli a gyomrot, ami komoly fizikai munkánál nem tudom mennyire előny, de pl.a szellemi munkát leállítja:D
09:04
80
Jan
06
ismeretlen válaszasafweekly írására:
"szigorúan grapefruitmag-kivonattal."

Miért?
09:09
81
Jan
06
ismeretlen válaszaCyrilAyris írására:
Kicsit túlzás ez, nem? Azt is mondhatnád, hogy "azért próbálnak rávenni az evésre, mert ha senki nem enne, csődbe menne minden szakács. De engem nem csapnak be, én nem eszem egész nap!"
09:11
82
Jan
06
ismeretlen válasza írására:
Teljesen tönkrevágod magad.
09:12
83
Jan
06
ismeretlen válasza írására:
úgy is szoktam... este hat után pedig már nem eszem :-)
10:02
84
Jan
06
safweekly válasza írására:
Mert régebben katasztrofális volt az immunrendszerem, és mióta napi kétszer belekeverem a teámba a cseppeket, nem voltam beteg. Persze hozzátartozik, hogy minden metrózás/buszozás/stb. után rögtön megmosom a kezem kézfertőtlenítővel, és így tényleg két éve elkerül a betegség.
10:27
85
Jan
06
Lunabunny válaszastacia írására:
Mondjuk a te példád nem a legjobb, mert ha jól emlékszem problémák vannak a zsíranyagcseréddel. Ettől függetlenül persze igaz, hogy nem a legzsírosabb dolgokat kéne összeválogatni. Viszont a zsírban van a legkoncentráltabb energia, így ha valaki fizikai munkát végez annak azért nem árt ha kicsit zsírosabbat eszik.
12:04
86
Jan
06
Lunabunny válasza írására:
Én nem hinném, hogy bármelyik cég is tönkremenne, ha még ennél is kevesebben reggeliznének. Nem értem az összefüggést, de lehet, hogy én vagyok hülye.
12:06
87
Jan
06
Lunabunny válasza írására:
Azért ennek van egy kis szépséghibája: csípőspaprikából, meg lilahagymából nem lehet fedezni a napi nyers zöldség-szükségletet (4-500g/nap zöldség és/vagy gyümölcs). A telített zsírsavakra, meg a füstölt dolgok rákkeltő hatására ki sem térek. :D
12:09
88
Jan
06
stacia válaszaLunabunny írására:
Igen, állítólag zsíranyagcsere zavarom van, meg refluxom, amire szintén nem jó a zsíros kaja;)
Viszont olajat muszáj ennem, a vitaminok felszívódás miatt. Az orvos azt mondta, hidegen sajtolt olivát egyek, meg halat, és akkor meglesz a kellő mennyiségű zsír. Jah, meg kevés vajat is ehetek.
Eszem persze húst is, csak ritkán, és akkor sem zsírosat.
13:41
89
Jan
06
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Ironizálni akartam:D
20:07
90
Jan
06
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Nekem meggyőződésem, hogy még ha szuper jó gyomra is van valakinek, akkor sincs szüksége a nehéz kajákra a mai életvitel mellett at emberek úgy 98 %-ának."

Áh...mindenkinek, aki közepes, vagy nehéz fizikai munkát végez, vagy könnyűt, de több műszakban, szüksége lenne rá.

Kísérletekkel igazolták, hogy az a kétkezi munkás, aki bőségesen fogyaszt fehérjedús reggelit, az sokkal később éhezik meg, és kevesebbet is eszik a nap további étkezései során, meg a szervezete raktározó mechanizmusai sem indulnak be annyira.
20:11
91
Jan
06
Lunabunny válasza írására:
Hát ezt nem feltétlen rád reagáltam, hanem a CyrilAyristól idézett mondatra. Ettől függetlenül nem tűnt ironikusnak amit írtál.
21:42
92
Jan
07
stacia válasza írására:
Nem tudom, én azt látom magam körül, hogy egyre több a mocskosul elhízott ember, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége volna. És ezek között az emberek között jócskán akad fizikai munkát végző is. Történetesen tudom, miket esznek, és meggyőződésem, hogy nem kell megenni naponta egy kiló húst, még ha fizikai munkát végez valaki, akkor sem.
De lehet, hogy máshol van a bibi, nem tudom. Csak valahogy a nagyszüleim idejében még nemigen láttam fizikai munkát végző, túlsúlyos embert. De pl. Nagymamám mesélte, hogy ők hetente egyszer (!) ettek húst, jó esetben kétszer, és nem zabáltak, mivel egész nap kint dolgoztak a határban.
11:02
93
Jan
07
Lunabunny válaszastacia írására:
A hús csak akkor hibás, ha mindig a zsírosabb fajtából választ az ember. Csirkemelltől, meg karajtól szerintem nem fog elhízni senki. Bezzeg, hogy betol mellé egy fél kiló fehér kenyeret, azt meg sem említi, az mellékes. Pedig nagyon sokan nem hajlandók rozsos, korpás, vagy ilyen-olyan pékárura, meg durum tésztára váltani. Plusz ami fel sem tűnik, az a több liternyi cukros üdítőital, vagy gyümölcslé, férfiak esetében sör akár. Pont most olvastam erről tanulmányokat, hogy aki nagy energiatartalmú italokat iszik naponta, annál törvényszerűen nagyobb az összenergia-bevitel is. Tehát az az energia mind pluszba megy, mert az étkezés energiatartalmát nem csökkenti ennek megfelelően.
11:41
94
Jan
07
stacia válaszaLunabunny írására:
Ezt akartam még írni, hogy a 'hús' sokszor kolbász, szalonna, tepertő.
Meg mellé a fehérkenyér, meg a szénsavas lónyálak, utána némi jó gejl cukrászsütemény. Meg persze a sör/bor/pálinka, ami megintcsak többezer üres kalória!
Nah, ezek közül én egyikkel sem élek, de télleg nehéz a 'hagyományosan' táplálkozó embereket rávenni némi változtatásra.
11:56
95
Jan
07
stacia válaszaLunabunny írására:
Különben marha nehéz normális és egsézséges pékárút venni. Általában van kenyér meg kifli ez A választék. nem tudom, miért nem csinálnak mást is, szerintem nem csak én venném.
11:57
96
Jan
07
Lunabunny válaszastacia írására:
Vagy ha van is akkor 5-6x-os áron. Pl. egy sima zsemle 15 Ft, egy rozsos, vagy magos meg 60-70. De ha azt veszem, hogy nem kéne minden étkezéshez legalább két vastag szelet fehér kenyeret megenni, hanem mondjuk napi két rozsos zsemlét, akkor árban majdnem ugyanott vagyunk.
18:35
97
Jan
07
stacia válaszaLunabunny írására:
Nekem meg az a bajom, hogy nem sok kenyeret(zsömlét/kiflit eszem, viszont időnként szívesen ennék pogácsát, vagy mondjuk egy kakaós csigát, ha az nem finomított búzalisztből lenne. Tudom, hogy lehet sütni, de most minek süssek egy tepsivel azért, mert egyet-kettőt megennék belőle;)
A Lehelen egy helyen szokott néha lenni tönkölypogácsa, de pl. édes süti ott sincs tönköly vagy bármi más egészséges változatban.
A Norbi cuccaiban nem bízom (mondjuk az amúgy is sima lisztből van), diabéteszes cucc meg szerencsére nem kell, nem mintha az azokban lévő édesítőszerekben megbíznék. (Meg szerintem az is sima lisztes.)
19:13
98
Jan
09
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Nem tudom, én azt látom magam körül, hogy egyre több a mocskosul elhízott ember, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége volna."

Nem hinném, hogy mennyíségre -abban az értelemben, ahogyan te gondolod- sokkal többet ennének. Inkább azzal van a gond, hogy túl sok a túlfinomított, előemésztett kaja. Nézd csak meg: jóformán minden 2. gyerek fogszabályozót hord vagy éppenséggel igencsak rászorulna...nem férnek el a saját fogaik a pofájukba, mert a sok ,,előrágott", ,,előemésztett" kaja miatt nem is fejlődik rendesen még az állkapcsuk sem. Elkorcsosulnak.

,,De lehet, hogy máshol van a bibi, nem tudom."

,,Történetesen tudom, miket esznek, és meggyőződésem, hogy nem kell megenni naponta egy kiló húst, még ha fizikai munkát végez valaki, akkor sem."

Nem is mondtam olyat, hogy márpedig mindenkinek kuttya kötelessége befalni naponta egy fél rinocéroszt...

De ha a reggeliben van 5-15 deka (igény és munkakör szerint) állati fehérje, akkor az bizonyítottan tovább fenntartja a telítettség érzését, és így a fehérjedúsabb, ,,húsosabb" reggelit elfogyasztó delikvens jelentősen kevesebb, adott esetben hizlalóbb táplálékot (finomított szénhidrátok) hajlamosabb magához venni a nap hátralévő részében, mint azok, akik kihagyják a reggelit, vagy úgymond ,,fittnessreggelit" nyomnak...

Egyszerűen jobban megéri, mert 1 bőségesebb reggeli főétkezés árán nyersz 2 olyan főétkezést (ebéd/vacsora), ami alatt kevesebbet fogsz enni.

,,Csak valahogy a nagyszüleim idejében még nemigen láttam fizikai munkát végző, túlsúlyos embert."

Nagyszüleim idejében én sem. De akkor még volt beszolgáltatás, előtte az ,,Úrnak", Grófnak" dolgozás, Dédim azé mesélt jó pár okot, miért nem híztak ők el :))) Legalábbis itt felénk elég kemény idők jártak anno.

Erről jut eszembe egy akár példaértékűnek is tekinthető sztori: mikor 2005-ben hazahoztuk az első disznóvágásból származó füstölt szalonnát, sonkát, kolbászokat, és bepakoltuk őket, Dédim az elkövetkezendő 3 napot azzal töltötte, hogy a kamra ajtajában ült egy hokedlin, és könnybe lábadt szemekkel, félig-meddig még mindig hitetlenkedve nézte, hogy mennyi minden került a spájzba. Még 2 hét múlva is megkérdezte, hogy biztos nem jön-e érte senki, nem-e kell senkinek odaadni...
23:00
99
Jan
09
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Nah, ezek közül én egyikkel sem élek, de télleg nehéz a 'hagyományosan' táplálkozó embereket rávenni némi változtatásra."

Én meg rendszeresen élek mindegyikkel, a fél család az állattenyésztés mellett ráadásul vadászik, kvázi húst eszünk hússal, és ráadásul sztem negyedannyit sem dolgozok, mint amit pl egy kapás paraszt dolgozott 80 éve. Felvágok napi negyed köbméter fát, expanderezek-jógázok egy kicsit, gyalogok úgy fél-egy kilométert, meg állást keresek, MSN-ezek, tanulok gyilkolászok a gép előtt, de ennyi.

Egyetlen egy trükköm van még: lassan és sokáig eszek. Nemtom, ez számít-e.

Szal maga a valódi értelemben vett hagyományos étrend,a tepertő, a kolbász, a pálinka önmagában nem igazán hibás. Inkább a sok, túlzásba vitt, nem hagyományos szar, amivel minden bolt tele van, meg a sok ,,gasztrokultúrálatlan" ember, aki nem tudja, hogy kell enni.
23:12
100
Jan
10
stacia válasza írására:
Tudod, én láttam egyszer-kétszer falusi rokont vacsizni. Jó, hogy fizikai munkát végez, de megeszi ebédre a húst, vacsira meg betörül egy szál kolbászt(!) fehérkenyérel. A látványtól rosszul voltam.
Nekem nem a reggelivel van bajom, egye a szalonnát, ha utána megy ki az állatokhoz, de ebédre meg vacsorára is húst esznek, és iszonyat mennyiséget. Állítólag húsból egyszeri érkezésre 10-15 dekát kell(ene) enni, és nem kell minden étkezésre húst enni! Vagyis nem kellene.
Nah, hát nekem meg nagyanyám mesélte, hogy csak vasárnap tudtak húst enni, illetve volt, hogy az ügyes macska hazavitt egy nyulat, és akkor többször. Nagyon meg is dícsérte a macskát:)
10:37
101
Jan
10
stacia válasza írására:
Persze! Lassan kell enni, az szabály.
De aki hajlamos pl. az elhízásra, annak nagyon észél kell lennie az étkezéssel. Egyébként nem a mesterséges szarokkal telenyomott bolti cuccokat reklámozom, sőt! Szerintem nem kell finomított cukrot enni, sem finomított lisztből készült termékeket. Nem kell felvágottat enni, sem konzervet, sem mesterséges ízfokozókat/színezékeket/tartósítószereket. Ha megnézed, pár évtizede sokkal egészségesebb kajákat ettek, és nem csak a hús vonatkozásában! Ugyanakkor tudjál róla, hogy pl.a vadhús egészségesebb, mint a háziállatok húsa!
10:40
102
Jan
10
stacia válaszastacia írására:
Jah, me persze a hal. Van az is bőven itthon, csak nem nagyon eszik a népek, mert 'az nem hús, az csak hal!'
10:41
103
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Egyébként nem a mesterséges szarokkal telenyomott bolti cuccokat reklámozom, sőt!"

Mondtam én, hogy igen?:D Céloztam rá? Nem...

,,Ha megnézed, pár évtizede sokkal egészségesebb kajákat ettek, és nem csak a hús vonatkozásában!"

Én nagyjából most is azokat eszem.

,,Ugyanakkor tudjál róla, hogy pl.a vadhús egészségesebb, mint a háziállatok húsa!"

EZT pont te mondod nekem? És amúgy is minek?:D:D::D:D:D:D Mikor direkt írtam, hogy a fél család vadászik:D Mostanában egyre nevetségesebb dolgokat művelsz itten:D
12:07
104
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
Eszik azt. Csak nehéz hozzájutni, mert a teszkó gazdaságos halrudacska már csődbe vitt jóformán minden rendes halászt a környéken. Vagy elképesztően drága. Meg amúgy is el lettek baszva az összes folyóink, gyanítom sokkal kevesebb hal él bennük, mint mondjuk 150-200 éve. Általában mi sem vesszük, hanem cseréljük:) Vagy magunk fogjuk.
12:10
105
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Tudod, én láttam egyszer-kétszer falusi rokont vacsizni. Jó, hogy fizikai munkát végez, de megeszi ebédre a húst, vacsira meg betörül egy szál kolbászt(!) fehérkenyérel. A látványtól rosszul voltam."

A tanyán van egy dolgozónk, aki tényleg istenesen elvégzi a fizikai munkát ami rá van szabva. Ő volt az, aki egy ültő helyében, a kaszálási főszezonban meló után megevett egy 4 személyes családi pizzát, egymaga.

Ha te annyit dolgoznál mint ő, sztem annak a látványától lennél rosszul, ha eléd tennék a megszokott, általad ideálisnak tartott ételmennyiséget, és azt kéne megenned.

Szóval csak ne legyél rosszul a kolbász és a kenyér látványától. Próbáld meg végigdolgozni azt, amit az ilyen emberek végigdolgoznak, és garantálom, hogy munka közben leszel rosszul, ha te nem tolod be az ,,undorító szál kolbászt és a fehér kenyeret":)

,,Nekem nem a reggelivel van bajom, egye a szalonnát, ha utána megy ki az állatokhoz, de ebédre meg vacsorára is húst esznek, és iszonyat mennyiséget."

Ezzel pedig semmi baj, ha az illető ebéd után is ,,kimegy az állatokhoz" -értsd: folytatja a nehéz fizikai munkát-, mert tudományos vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a megterhelő, fárasztó fizikai tevékenység, pl sport, fizikai munka, nemcsak a sportolás, a fizikai tevékenység végzése alatt fogyasztja a szervezet energiáit, tartalékait, hanem utána is. Sőt! Utána sokkal nagyobb intenzitással fogyasztja. Lényegében, nem sportolás, fizikai munka közben fogysz, hanem utána, mikor alszol, és a rá következendő 1-2 napban.

,,Állítólag húsból egyszeri érkezésre 10-15 dekát kell(ene) enni, és nem kell minden étkezésre húst enni! Vagyis nem kellene."

Ez csak ratyi vegapunci virnyogás, ami kezdi leuralni az egész ,,táplálkozási divatot". Már ne haragudj, de nekem ez a véleményem. Eleve a húsevésnek, az állati eredetű táplálékok fogyasztásának köszönhetjük, hogy itt tartunk, ahol. Régészeti leletek bizonyítják, hogy akkor kezdett el megnőni őseink agytérfogata, amikor egyre nagyobb és nagyobb teret nyertek őseink étrendjében az állati eredetű táplálékok.

Nem a rendszeres húsevéssel van a baj, az kell, hogy a szervezet rendesen tudjon fejlődni, és erősnek is tudjon maradni. Mit gondolsz, miért a szegények közül szedte a legtöbb áldozatát a mindenféle nyavalya meg kórság déd- és nagyszüleink idejében? Az egyoldalú, kvázi húsmentes táplálkozásuk miatt is.

A baj az, hogy az emberek, a többség ma baszik felemelni a seggét, és mozogni a megevett húsra, így az nem úgy épül be, ahogy kéne neki.

Az ember mindenevő, ennél fogva a legjobb az lenne, ha minden nap el tudnánk fogyasztani húsból is, zöldségből is, fehér kenyérből is, azt amit életmódtól függően el kéne.
12:34
106
Jan
10
stacia válasza írására:
Miért? Sokan nem tudják, hogy a vadhús egészséges! És ha most olvasnak minket, megtudják! Gondolni kell ám másokra is:D
13:10
107
Jan
10
stacia válasza írására:
Tudom. Azt hiszik, hogy a halrúd halból van;)
13:11
108
Jan
10
stacia válasza írására:
Félreértesz! Nekem semmi bajom a hússal, nem vok vega! Az egyensúlyról beszéltem! Arról, hogy sokan megszokásból jóval többet esznek, mint amennyire szüksége lenne a szervezetüknek. Meg arról, hogy amikor megbetegszenek a helytelen táplálkozás miatt, nem is akarnak változtatni. Tőlem megehet valaki napi 1kiló húst, csak ne legyen kövér, ne legyenek szívproblémái, magas vérnyomása, és főleg ne nyafogjon, hogy ő milyen beteg, nem is érti, de akkor se fog diétázni, hiába is mondja a hülye orvos, írjon gyógyszert, elvégre azért ment el hozzá!
Nah, vágod?
13:15
109
Jan
10
stacia válasza írására:
Egyébként nagymamám, akiről írtam, zsellér volt (úgyhogy a mozgása megvolt:D), és általában hetente egyszer jutott húshoz. Ehhez képest 84 éves korában halt meg, mert combnyaktörése lett, és úgy döntött, ennyi volt;) 84 éves koráig kórházban se volt.
13:24
110
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
Ez igaz.
16:09
111
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
1%-ban azt is tartalmaz:)
16:09
112
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
Én vágom:)

Arra céloztam, hogy az egészséges táplálkozás is lehet káros, ha egészségtelen, pl mozgásszegény életmóddal párosul. Nem mindig az étrenden kell változtatni, hanem gyakran minden máson az étrenden kívül.
16:12
113
Jan
10
ismeretlen válaszastacia írására:
,,és általában hetente egyszer jutott húshoz. Ehhez képest 84 éves korában halt meg, mert combnyaktörése lett, és úgy döntött, ennyi volt;) 84 éves koráig kórházban se volt."

Oszt? Most aki meg többször eszik egy héten húst, akkor az kórházba fog kerülni?:D Vagy nem fogja megérni a 84 évet? Vagy ez hogy jön ide?:D Vagy eltörik a combnyaka?

Nem azt mondtam, hogy a hústól 100 évig fogsz élni, nélküle meg megdöglesz, hanem azt, hogy általánosságban véve azok, akik akkoriban, meg most is rendszeresen és normálisan ettek húst is, nem csak hetente egyszer, vagy egyszer sem, sokkal jobb életminőséget értek el, mint azok, akik csak hetente egyszer vagy annyiszor sem ettek. Persze, ott a ló másik oldala is, aki meg még a vattacukrot is egy sonkára tekerve eszik...de nem ők a többség.

Összességében nem azzal van a baj, hogy több húst eszünk a kelleténél, hanem hogy kevesebbet mozgunk a kelleténél, így a megevett hús, amire igen is szüksége van a szervezetnek, nem tud a megfelelő módon beépülni, nem azzá lesz amivé lennie kéne, hanem azzá, ami nem kéne. És étkezhetsz te akármilyen húsmentesen is, abba is simán beledögölhetsz, ha nem a megfelelő életmódot folytatod mellette.

Egy fősulis évfolyamtársam volt vegetáriánus és kb ilyen 90-100 kiló. Az Istennek se bírta megérteni, hogy hiába zabál csak gyümölcsöt meg zöldséget, tápértéke annak is van, mozogni is kell mellé. építeni a szervezet csak akkor épít, ha mozog az ember, ha tevékenykedik, egyébként csak raktároz, mindegy, mit eszel.
16:33
114
Jan
10
stacia válasza írására:
Na látod, ebben nem hiszek! Ha valaki beteg, akkor életmódváltásra van szükség, és abba beletartozik a táplálkozás is. Aki túlsúlyos, maga s vérnyomása, magas a koleszterin szintje, annak biztosan változtatnia kell a táplákozásán. De pl. nagyon sok mozgásszervi betegség, meszesedés is összefügg a helytelen táplálkozással. Folytathatnám a sort, de nyilván aki egészséges, az nem veszi le ezeket:)
20:20
115
Jan
10
stacia válasza írására:
Persze. Azért is írtam, hogy életmódváltás, amibe a mozgás is beletartozik.
Kiegyensúlyozott táplálkozás ÉS mozgás. Erről beszéltem, nem tudom, Te mire gondoltál.
20:21
116
Jan
10
stacia válasza írására:
A vegetarianizmust nem tartom egészségesnek, mert szélsőséges. De az Atkins diétát sem, sem pedig a paleolit diétát. Egyébként tudtad, hogy Atkins kövéren és betegen halt meg? Volt is belőle jó nagy botrány Amerikában, el is tűntek a könyvespolcokról a könyvei!
Mégegyszer mondom, nem jók a szélsőségek. A sok zöldség/gyümölcs simán tönkre tudja vágni az emésztőrendszert a marha magas rosttartalma miatt.
20:25
117
Jan
11
ismeretlen válaszastacia írására:
Ki az az Atkins?:D (Nem könyvek alapján táplálkozom:D).
10:10
118
Jan
11
stacia válasza írására:
Hát, a fehérjediéta atyja!
Könyvét nem ismerem, nem fogyasztom:D
Amrikában roppant népszerű volt pár éve, még a southbeach diéta előtt közvetlenül. Iszonyat mennyiségű könyvét eladták, mindenki magasztalta, hogy milyen hatékony a diéta. Persze fogyni lehetett vele, mint minden egyoldalú diétával (átprogramozza a szervezetet fogyó üzemmódra), de lett egy halom 'járulékos' egészségkárosító hatása, ami ugye csak évekkel később derült ki (magas koleszterinszint, szív-és érrendszeri panaszok). Ha meg visszaállt a delikvens a normál étkezésre, még mocskosul el is hízott;)
10:48
119
Jan
11
ismeretlen válaszastacia írására:
Hát, ha amerikai és kajálásról ír, akkor eleve nem érdekel:D
19:08
120
Jan
11
stacia válasza írására:
Jobban is jársz:D
Tudtad, hogy amerikai konyha nem létezik?
Nincs olyan, hogy amerikai nemzeti étel.
A steak az angol találmány, minden más meg vagy dél-amerikai,vagy olasz.
A kenyérbe és a kolbászba pedig cukrot(!) tesznek, ne kérdezd miért.
Lehet kapni csabai kolbászt (így van ráírva, de persze Amerikában gyártják), cukor is van benne.
A mi kenyerünkhöz a mexikói kenyér hasonlít legjobban, csak ők tesznek bele kukoricalisztet is, ezért sárgás a színe. Amúgy a mexikói ételek fűszerezettsége nagyon hasonlít a mi ételeinkhez.
Jah, és a pörköltalapot nem ismerik, sem a pogácsát!
20:48
121
Jan
12
ismeretlen válaszastacia írására:
,,Tudtad, hogy amerikai konyha nem létezik?"

Létezik, csak szar.

,,Nincs olyan, hogy amerikai nemzeti étel."

De, a gyorséttermi hulladék:)

,,A kenyérbe és a kolbászba pedig cukrot(!) tesznek, ne kérdezd miért."

Mert hülyék.

,,Lehet kapni csabai kolbászt (így van ráírva, de persze Amerikában gyártják), cukor is van benne."

Ezért perelhetnének a csabaiak:)

,,A mi kenyerünkhöz a mexikói kenyér hasonlít legjobban,"

Mármint az Óceánnak azon a partján.

,,Amúgy a mexikói ételek fűszerezettsége nagyon hasonlít a mi ételeinkhez."

Határeset.

,,Jah, és a pörköltalapot nem ismerik, sem a pogácsát!"

Jobb is. A végén még abba is cukrot tennének.
19:13
122
Jan
12
stacia válasza írására:
A túróspalacsintára ketchupot tesznek. Meg mindenre ketchupot tesznek:D
19:42
123
Jan
14
AnteLope írta:
ÍTökéletes reggeli: 70 deka zsír másfél liter kólával,vagy 1 kiló karaj fonottkaláccsal és kapuccsinóval!Ez erőt ad egész napra!
12:17
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés