Test

A tökéletes reggeli receptje

7174

A reggeli fontosságát szinte minden fórumon hangsúlyozzák a népegészségért felelősséget érző szakemberek és önjelölt egészségvédők egyaránt. Teljes mértékben igazuk van, evés nélkül indítani a napot legalábbis felelőtlenség, hiszen hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelent az üres gyomorral kezdett nap, hogy a teljesítménybeli hátrányokról már ne is beszéljünk.

Nem mindegy azonban, hogy mit veszünk magunkhoz a nap kezdetén. Több egészséges és ízletes alternatíva kínálkozik, de a különböző gabonapelyheket és a belőlük készült étkeket egyre inkább szuperreggeliként emlegetik a hozzáértők. Nem árt azonban az óvatosság, ugyanis ha ész nélkül vásárolunk, könnyen belefuthatunk némi extra cukorba, mesterséges színezékbe vagy épp egy brutális adag sóba. De ha gondosan áttanulmányoztuk az összetevőket, még mindig ott a bőség zavara. Kukorica, búza, rizs, zab vagy mindez együtt? Megkönnyítjük a választást.

Csekkold az összetevőket!

Első lépésként érdemes néhány pillantást vetni az összetevőkre. Legfontosabb a cukortartalom, ugyanis sok reggelizőpehely jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz, és ez bizony messze esik az egészséges kategóriától. Ha müzliről van szó, ajánlatos fokozott óvatosság cukor ügyben, ugyanis ezeket még inkább édesítik. Ha biztosra akarsz menni, vásárold meg bioboltban az összetevőket, javítsd fel némi gyümölccsel és csonthéjassal, és ha végképp nem bírsz meglenni édesítés nélkül, használj mézet.

Ugyanígy fontos az olyan összetevők ellenőrzése, mint a mesterséges színezék, a sótartalom, a zsírtartalom és a rosttartalom – ez utóbbi minél magasabb, annál jobb. Sokak szerint felszínességre vall a külső alapján ítélni, de reggelizőpelyhek esetén általában működőképes az a törvényszerűség, hogy vizuális szempontból minél távolabb van a természetes gabonaszemtől egy termék, annál több adalékanyagot tartalmaz.

A bőség zavara

Ahogy már említettem, nem elég egy relatíve egészséges termék kiválasztása, ugyanis utána még ott a nagy kérdés, hogy mégis melyik gabonaféle legyen a reggeli eledel. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a fenti tényezők figyelembevétele után nagy bajt nem okozhatsz egyikkel sem, bár ízélmény, felhasználási mód és élettani hatás tekintetében van némi különbség.

Zab

Ezzel egyszerűen nem lőhetsz mellé. Nagyon magas a rosttartalma, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és még az íze is jó. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, jó hatással van az emésztőrendszerre, és megelőzi a magas koleszterinszint kialakulását, ahogy a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik.

A legnépszerűbb reggeli a zabkása. Ez a Skóciából származó étel arrafelé széles körben elterjedt reggeli, nálunk mostanság kezdik megismerni. Gyümölcsökkel, mandulával és mazsolával gazdagítva igazán fejedelmi reggeli.

Kukoricapehely

John Harvey Kellogg amerikai orvos találta fel 1906-ban, és rögtön céget is alapított találmánya gyártására és forgalmazására, ami mind a mai napig fennáll. Akkor még megmosolyogták a derék orvost, de azóta kultikus reggelivé lépett elő a kukoricapehely. Nemcsak üzleti szempontok vezérelték ugyanis a doktort, hanem egészségügyi megfontolások is. Felismerte, hogy a kukoricapehely rendkívül jó hatással van a szervezetre. Magas a vitamin- és rosttartalma, bőségesen tartalmaz például B-vitamint, vasat és szénhidrátokat. Könnyen emészthető, leköti a felesleges gyomorsavat és folyadékkal együtt hamar a telítettség érzetét kelti.

Búzapehely

Kevésbé elterjedt gabonaféle, önmagában ritkán fogyasztják, aminek talán jellegtelen íze az oka. Pedig az egyik legegészségesebb gabonaféle. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, segíti az emésztést, méregtelenít, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. Reggeli vonatkozásában a zabkása alternatívája lehet.

Müzli

Egy svájci orvos, Maximilian Oskar Bircher-Benner találta fel, akit egy túrázás alkalmával gabona, gyümölcs, tej és olajos magvak keverékével vendégeltek meg egy havasi pásztorkunyhóban. Annyira megtetszett neki a szerencsés keverék, hogy elhatározta, gyógyászati célra is alkalmazni fogja. De nemcsak a betegek körében vált népszerűvé, hanem saját családja is szívesen fogyasztotta. Nevét is a doktor gyerekeitől kapta, akik pépecskének, vagyis mueslinek nevezték az eledelt. Azóta az egyik legkedveltebb reggeli csemegévé vált, hiszen szinte minden olyan összetevőt tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások