Közösség

Szakítás az ünnepekkel

7169

Az év első munkanapja sokaknak traumatikus. Tervezzétek tehát meg okosan, mit fogyasztotok és hogy tértek vissza az életbe. Aki finom átmenetet szeretne, annak ott a balett, a dzsessz és a heti kedves film, aki keménykedne, annak ajánlunk egy brutális kiállítást, akciódús képregényeket és egy szintén akciódús képregényfilmet.

A hattyúk tava

A Corvin mozi beszállt a balettbizniszbe, a Hattyúk tavának pedig máris akkora a sikere, hogy egy pótelőadást is be kellett iktatni – ezzel kezdődik a hét. A Párizsi Nemzeti Balett előadását tehát még el lehet csípni, a klasszikus balettet megreformáló – sőt definiáló – Csajkovszkij-művet pedig már csak azért is érdemes megnézni, hogy képben legyünk a Black Swan című film februári eljövetelére. A megátkozott hattyú történetére ugyanis szükségünk lesz, hogy legalább részben megértsük Darren Aronofsky filmjét, amelyre megéri várni.
Január 3., hétfő, Corvin mozi

Botero

Egyszerre infantilis és vérkomoly, mese- és életszerű: ő Botero, akit még ebben a hónapban megnézhettek a Szépművészetiben. A már életében klasszikusnak számító kolumbiai művész figurái és helyszínei statikusak és egyszerre próbálják megjeleníteni Latin-Amerika összes jellegzetességét, így szinte paródiába hajlik az egész, és ennek hála a tavalyi év egyik legszórakoztatóbb kiállítását pótolhatjátok be.
Január 23-ig, Szépművészeti Múzeum

500 Newton

Óvakodjunk a Stúdió Galériától, ha még ünnepi hangulatban vagyunk vagy csak simán nem szeretnénk szembesülni az erőszak természetével. Aki viszont érez magában elég távolságtartást, hogy kívülről szemlélje az emberiség őrületét, az nézze végig az 500 Newton című kiállítás installációit – főleg videókról van szó –, és megkapja a magáét. Verekedő és önkínzó performerek, kínzás, őrjöngés és happy slapping – tudjátok, amikor véletlenszerűen kiválasztott járókelőket vernek össze és ezt az egészet mobilon videóra rögzítik. Ez utóbbi nem művészeti aktus (azaz ahogy vesszük), hanem szinte népszokás a világ egyes részein.
Január 4-ig, Stúdió Galéria

Yasya

A Yasya név Ivanna Protsot takarja, aki ukrajnai művészcsaládból származik, és gyerekkora óta a zene és tánc bűvöletében él. Yasya szerzője is a dalainak, amelyeket így erősen meghatároz személyisége. Ehhez jönnek némi pluszként kelet-európai zenei gyökerei, amik teljessé és egzotikussá teszik a számokat. A több éves útkeresés után zenekarával kiegészülve ma már készen áll, hogy lenyűgözze a különleges zenékre éhes közönséget. Zenéjében keveredik PJ Harvey harsánysága a Nouvelle Vague csendes érzékiségével és Ukrajna elsőszámú rockzenekarának, Okean Elzynek a nyersességével.
Január 6., csütörtök, Cafe Cinema

PinkHell

Azt, hogy a képregény nem gyerekműfaj, mindenki tudja, de azt talán nem, hogy a magyar mozgalom is kezd kibontakozni, próbálgatja szárnyát és azt, mitől lesz egyedi a világon – no és persze piacképes. A lényeg, hogy a Magyar Képregény Akadémiába tartozó több tucat művész elérkezettnek látta az időt, hogy egy komoly galériában is megmutassa: kockáik műalkotásként és önállóan is megállják a helyüket. Van itt az akciótól a sci-fi témákon át a filozófiáig minden. A PinkHell egyébként az Akadémia hivatalos lapja is egyben.
Január 18-ig, Bartók 32 Galéria

Inspiration From Above

Minifesztivál a norvég zenei jéghegy csúcsáról szemezgetve. Sidsel Endresen és Hakon Kornstad finom és intim zenét játszik, Eivind Aarset és két kiváló dobosa hatalmas zenei ívekben tobzódik, végül a Moster! ámulatba ejtő progresszív hang- és ritmusorgiája zárja az estét. Bár különbözőek, mindegyik szigorúan dzsessz, meggyőző közreműködői listával.
Január 8., szombat, Trafó

Mozi

A látszat ellenére jó hetünk lesz. Azért írjuk, hogy a látszat ellenére, mert csak két filmet mutatnak be, ami arra vall, hogy a forgalmazók nem az év első munkanapjaiban szeretnék elkényeztetni a szórakozásra vágyó polgárokat, de közben mégis. Az egyik ugyanis a Szerelem és más drogok lesz, amely első ránézésre butácska romkom Jake Gyllenhaallal és Anne Hathawayjel, nem árt azonban tudni, hogy az az Edward Zwick rendezte, aki a Szenvedélyek viharábant, Az utolsó szamurájt és a Véres gyémántot is jegyzi, szóval mélység és tanulság biztosan lesz. Egy felszínes és zaklatott életű üzletemberről szól, aki emberére talál egy nőben. Ő persze szintén keménységgel kompenzálja szeretetéhségét, és működne is a dolog, csak közbejön a nagy üzlet: a Viagra.

A másik film egy Kick-Asshez mérhető súlyú képregény-adaptáció, a Scott Pilgrim a világ ellen című filmalkotás lesz. Ugyanazt mondhatjuk: talán elsőre baromság (Michael Cera a szokásos popzenében érdekelt lúzert hozza, akinek ezúttal szerelme expasijait kell legyőznie), ám a kivitelezés és a csavarok mégis elviszik az egészet a hátukon. És itt is komoly érv a rendező, Edgar Wright, aki olyan stílusos műfaji paródiákat tett le az asztalra, mint a gyomorforgatóan vicces Haláli hullák hajnala, a szinté vértől iszamos Vaskabátok és a Grindhouse nevű Tarantino-projekt egyik álbemutatója. Az egyiket mindenképpen nézzétek meg, ha ránk hallgattok, legyen talán az utóbbi.

Európa Pont nyitófesztivál

Azt nem tudjuk, mire jutunk majd az EU-elnökséggel, de az biztos, hogy meggyőző bulival próbálnak meggyőzni minket, hogy jól teljesítünk majd. Az Európa Pont egy új szórakozóhely is, amely a héten nyit, például Nyeső Marival, Palya Beával, a Rotfronttal (Gryllus Dorka Berlinből hoz nekünk cigányt, zsidót és oroszt), plusz a Magashegyi Undergrounddal. Ez utóbbi valószínűleg megtelik, így csak az jut be rá, aki addig nyer jegyet, cserébe az összes program ingyenes.
Január 8-9., Millenáris

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások