Divat

Divatpillanatok 2010-ből

7162

Az év végi összegzés divatos részét sem hagyhatjuk ki. A nagy divatportálok,  -magazinok és -blogok már mind megmondták, melyek voltak 2010 legjei, mindegy, hogy modellekről, címlapokról, vagy vörös szőnyeges megjelenésről van szó. A mi listánkon nemcsak az idei évből ragadunk ki egy-egy emlékezetes divatpillanatot vagy -jelenséget, hanem ezzel párhuzamosan megengedtünk magunknak néhány, a jövő évre vonatkozó jóslatot is.

2010: Lady Gaga – 2011: Willow Smith

Lady Gagán nehéz volt idén túltenni. Az énekesnő mindent megtett azért, hogy a magára aggatott, ruhadarabnak gyakran nem nevezhető viseletekről az egész világ beszéljen. Az abszolút mélypont az MTV Video Music Awardson látott karajkreálmány volt. Egyszerűen fogalmunk nincs, hogy fog Gaga ennél is vadabbá válni. Kicsit olyan érzésünk van, mintha ellőtte volna az összes ötletét. Nem így Will Smith 11 éves lánya (2000-ben született!), aki az eggyel fiatalabb generáció Lady Gagája, és akinek stílusa már most legalább olyan elvetemült, mint Gagáé. 2011 sokkal inkább az ő éve lesz, hacsak  a szülei jobb belátásra nem térnek és vissza nem parancsolják a tankönyvei fölé.

2010: Chelsea Clinton – 2011: Kate Middleton

A világ elöljáróinak asszonyai az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kaptak divatszakemberektől is. 2009 Michelle Obama éve volt, míg 2010 egyértelműen a volt amerikai elnök, Bill Clinton lányáról – és menyasszonyi ruhájának titkos tervezőjéről – szólt. Az esküvő előtt nem sokkal aztán kiderült,  hogy végül Vera Wang győzedelmeskedett Oscar de la Renta felett. 2011 Kate Middleton éve lesz. Vilmos herceg menyasszonyával az eljegyzés óta mindent el lehet adni, kék eljegyzési ruhájáról  például azonnal olcsó másolatok ezreit dobták piacra. Arról nem is beszélve, hogy ott van még a menyasszonyi ruha tervezőjének kérdése is, amelyről szintén hónapokig lehet találgatni.

2010: Crystal Renn – 2011: Christina Hendricks

A V magazin januári, gömbölyű modelleket felsorakoztató fotósorozata (Curves Ahead) atombombaként robbant a divatvilágban. A dundi modellek soha nem voltak olyan felkapottak, mint az év elején. Azóta eltelt néhány hónap és elcsendesült a dolog. Olyannyira, hogy az év elején még duci modellként foglalkoztatott Crystal Renn ma már csak annyiban különbözik a többi modelltől, hogy többen ismerik a nevét. A kilóknak  és a párnáknak semmi nyoma. A domborulatok ünneplése nem a modellvilágban és a divatlapokban folytatódott, hanem a tévében és a vörös szőnyegen. A Mad Men – Reklámőrültek sztárja, Christina Hendricks buja formáit ma a fél világ ünnepli. Reméljük, ez kitart 2011-ben is, és végre divat lesz a normális testalkat (is)!

2010: Kate Moss – 2011: Lindsey Wixson

Kate Moss volt már minden: a világ legkeresettebb szupermodellje, lecsúszott drogos, az egyik legsikeresebb híresség-divatcég kollaboráció résztvevője, de mintáztak róla aranyszobrot is. 2010 végén megszűnt Kate Moss és a Topshop együttműködése, amely valahol a divatvilággal való szakítását is jelenti. A pletykák szerint úgy döntött, modelliskolát nyit, mások szerint énekesi karrierbe kezd. Talán nem is baj,  hogy abbahagyja, mert a hamvas bőrű fiatalok már dörömbölnek a kapun. Köztük is az egyik legfelkapottabb Lindsey Wixson, aki az elmúlt évben noname tinimodellből a kifutók sztárjává lépett elő, és ez valószínűleg így marad 2011-ben is.

2010: hajvágás – 2011: hajnövesztés

A szakértők szerint a hajtrendek háromévente változnak. Az utolsó nagy fordulat 2007/2008-ban volt, így 2011-ben új, erős trendeket köszönthetünk. Igaz, hogy 2010-ben a fiatal hírességek között a rövidre vágott pixie fazon hódított, azonban ideje elkezdeni a hajnövesztést - ahogy már Carey Mulligan vagy Rihanna is tette. 2011-re a trendészek a frufruval megspékelt, kicsivel a váll fölött végződő bob-frizurára voksolnak, amely a hatvanas-hetvenes évek jegyeit hordozza.

2010: Mad Men – 2011: Black Swan

A Szex és New York óta nem volt olyan sorozat, amely ennyire erősen hatott volna a divatvilágra, mint a Mad Men. 2010-ben a Reklámőrültek stylingja nemcsak a nézőket nyűgözte le, hanem a szakmát is, hiszen pontosan reprodukálták az adott évre jellemző trendeket a dohányzási szokásoktól kezdve a gyöngysor viselésén át a szoknya hosszának változásáig. 2011 egyik legjobban várt filmje, a Black Swan már most megmozgatja a divat szerelmeseit. Sorra születnek a balettosok viseletére asszociáló divatfotók, kiegészítők, kollekciók. A film egyik jelenetének jelmezét a Rodarte tervezőpárosa készítette, a sminkeket pedig a MAC sminkmestere jegyzi, így a divattal való összefonódás egyértelmű.

2010: online boltok – 2011: személyre szabott webshop

Idén több nagy külföldi tervező is megnyitotta webshopját és egyre több hazai tervező érzi szükségesnek, hogy jelen legyen online butikkal is (cikkünk a témáról itt). Az egyszerű vásárlófelület viszont már 2010 végén is a múltnak számított. A jövő a néhány hónapja debütált Boutiques.com, amiről mi is írtunk, s amely nemcsak ruhákat kínál, hanem egy hatalmas játszótér is egyben, ahol próbálgathatunk, olvashatunk, ihletődhetünk, de ami a legfontosabb, személyre szabott ajánlatokat kapunk a rendszertől.

2010: BFW – 2011: FVF/Catwalk Presents

Magyarországon nincs vállalható divathét, az egyetlen – Budapest Fashion Week névre keresztelt – többnapos rendezvény erősen megosztja a szakmát, és akkor finoman fogalmaztunk. Szerencsére ma már egyre több olyan esemény van, ahol az újdonsült és régebb óta aktív tervezők is megmutathatják magukat. Idén két ilyennel is bővült a paletta, amelyeket jövőre is minden bizonnyal megrendeznek. A Fashion Video Festival kitalálói – Abodi Dóra és Baksa Zsófia – a 2011. novemberi fesztiválig számos érdekes és izgalmas projekttel készülnek. A másik a Catwalk Presents bemutató, amelyet félévente szeretnének megrendezni a Catwalk márka tervezői. Erre a Catwalk és egy vendégtervező kollekcióján kívül külön hajshow-val készül majd az eseményt támogató Microphone Hair.

2010: külföldi – 2011: magyar

Nemrég beszélgettünk dr. Szatmári Judit Anna viselettörténet-kutatóval, aki elmesélte, hogy a külföldiek nagy része már csömört kapott a mindenhol fellelhető, méregdrága üzletek – mint a Gucci, az Armani, a D&G – kínálatától. Ők már az egyedit, a szokatlant, az egy-egy országban kapható tervezők munkáit keresik. Hála a WAMP-nak, a Gouba bazárnak, a Stylewalker Nightnak, és a magyar divatot felkaroló Marie Claire vagy Glamour magazinnak, egyre többekhez jut el itthon is a hazai divat és dizájn híre. Egyre inkább szem előtt vannak a magyar tervezők és már egyre kevésbé kell gondolkozni azon, hogy hol és kitől tudnánk vásárolni, ha magyar tervezőtől szeretnénk valamit. Márpedig miért ne szeretnénk?

Fotók: Fashionising.com, JustJared.com, Catwalk, Fashion Video Festival, Feher Design

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Dec
31
ismeretlen írta:
Jól összerakott cikk lett ez :) A vége kicsit el lett harapva szerintem. Vártam volna még valami befejezést, összegzést.
Erről a Mad Men-ről még sose hallottam, megéri pótolnom a hiányosságot?
09:20
2
Dec
31
Welmi válasza írására:
Meg hát. A kétmossz melletti csajnak meg összenyomták a száját oldalról, fotosoppal.
09:37
3
Dec
31
Pernilla írta:
ténylegmieza mad men, érdemes belenézni? :D
10:08
4
Dec
31
ismeretlen írta:
Még mindig unom a Vilmos herceg esküvője miatti felhajtást.
10:59
5
Dec
31
laluna írta:
Jó kis összeállítás lett.Már nagyon várom a Black swan-t!
11:41
6
Dec
31
safweekly írta:
Imádom Lindsey Wixson-t :)
12:38
7
Dec
31
LadyGray válaszalaluna írására:
Csatlakozom!:)
13:27
8
Dec
31
Sybilla válaszalaluna írására:
Én is vártam, de jó nagyot csalódtam benne...
13:50
9
Dec
31
Lunabunny válaszalaluna írására:
Jááááj! Megnéztem a trailerét, nagyon beteg! :S De azért meg fogom nézni szerintem.
13:51
10
Dec
31
roseto írta:
már nem azért, de christina hendricks alakja szerintem elég távol a 'normális' testalkattól...
16:48
11
Jan
01
Adriana válaszaroseto írására:
Ugye? Először nem akartam ideírni, mert gondoltam, rám ugranak a gömbölyűbb lányok...
11:10
12
Jan
01
A.F.rétisas válaszaAdriana írására:
Szerintem meg ne legyen DIVAT semmilyen testalkat...
14:35
13
Jan
01
Iphigenia válaszaroseto írására:
Azért én elfogadnám. Mellekkel együtt. Francesca Dellerára emlékeztet. Egyáltalán nem kövér szerintem, sőt. Kitűnő alakja van, mondom ezt úgy, hogy jóval vékonyabb vagyok nála. :)
14:39
14
Jan
01
menta válaszaroseto írására:
ááá én félek a melleitől!
15:23
15
Jan
01
Koka írta:
Christina Hendricks-nek tényleg buja formái vannak, mert nem kövér de a mellei óriásiak :o az online boltokat szeressük! bár nem hiszem h fogok bármit is venni de nézegetni is elég.
18:51
16
Jan
01
Adriana válaszaA.F.rétisas írására:
Hát, ne legyen divat. De attól még túl sok az a nő.
19:31
17
Jan
01
A.F.rétisas válaszaAdriana írására:
Ilyen alkat és azért nem rossz...
20:46
18
Jan
01
Kíváncsi vagyok, milyen érzés lehetett nyers húst viselni.
23:45
19
Jan
02
Adriana válaszaBoribonAnnipanni írására:
Azért a haján hülyén mutat.
14:00
20
Jan
02
hanyag válaszaWelmi írására:
Annyira mű, hogy már fáj.
17:42
21
Jan
02
hanyag válaszaIphigenia írására:
Én is.
17:42
22
Jan
02
Iphigenia válaszahanyag írására:
:)
19:56
23
Jan
02
ismeretlen válasza írására:
Egy jó darabig az M1-en ment, szerintem egészen színvonalas sorozat. Csak folyton bagóznak benne, ezért az embernek folyton ingere van rágyújtani, egy darabig azon is gondolkodtam, hogy a dohánygyár így hidalta át azt a problémát, hogy nem lehet cigarettát reklámozni (megjegyzem, zseniális ám ördögi marketing-fogás lenne, ha tényleg így lenne) Szerintem érdemes belenézni :)
21:50
24
Jan
02
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Szerintem teljesen normális és nagyon szép alakja van. Asténak abban van igaza, hogy ne legyen divat semmilyen testalkat, mondjuk ez utopia, mert egyértelműen a vékony lányoknak áll a világ az utóbbi 2-3 évtizedben. De ez a nőci nem kövér, még csak nem is túlsúlyos, hanem gyönyörűen nőies.
21:55
25
Jan
03
ismeretlen írta:
2000-ben született!!
16:14
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés