Test

Operációval a jobb állásért?

7129

Akkor most állj le és gondold át: te mit teszel meg egy jónak tűnő állásért?  Megvan? Nos, ha azt hitted, hogy az önéletrajz feltuningolása, az egyszer volt kollegiális kapcsolatok felmelengetése vagy a szokásosnál véletlenül mélyebb dekoltázs az állásinterjún valami, akkor tévedsz! Vannak, akik még ennél is tovább mennek, és meg sem állnak a plasztikai sebésznél. De mint majdnem minden elvetemült dolog esetében, most is a megborult Távol-Kelet az, ahol a tanulmányok befejezése után a leendő munkavállalók első útja nem egy-egy céghez, hanem a plasztikai sebészetre vezet.

Oké, senkinek nem mondunk azzal újat, hogy a mellnagyobbítást, az ajakfeltöltést vagy a zsírleszívást az emberek egy része ingatag önbizalma megerősítése vagy a meglévő testi adottságok konzerválása, illetve a szépülni vágyás miatt vállalja be. Legalábbis a nyugati-európai országokban, ahol például Németországban évente több mint 250 000 ember fordul emiatt a sebészekhez. A szép emberek előnyeiről már volt szó nálunk. Sajnos vagy sem, úgy a szépség és a kellemes külső az, amire kódoltak bennünket. Szeretjük nézni és szeretünk szépek lenni, még akkor is, ha azt is szeretjük hangoztatni, hogy a szépség relatív és nehezen megfogható. Egy Ferrarinak vagy Mercedesnek álcázott autóról akkor is elhisszük, hogy százzal veszi be a kanyart, ha valójában már ötvennél szét akar esni alattunk az egész gép.

A Távol-Keleten az esetek nagy többségében teljesen más a motiváció. Dél-Korea az az ország, ahol viszonylag alacsony népessége ellenére a legtöbb az egy főre jutó plasztikai műtétek száma. Itt nem a mellek léte vagy nem léte, a popsi keménysége  vagy az úszógumi mérete miatt keresik fel az orvosokat. Az esetek többségében a szemhéjplasztika, az alsó állkapocs módosítása vagy az orrplasztika szerepel a kérések között, úgyhogy ezek már rutinműtétnek számítanak arrafelé. Először is az orrot kicsit meghosszabbítják, majd a szájat is átszabatják úgy, hogy az állkapocs keskenyebbnek tűnjön optikailag.  A szemet pedig úgy nagyobbítják meg, hogy az ázsiaiakra jellemző, a szem középső szegletébe aláeső szemredőt eltűntetik, így a szem nem lesz többé ferde vágású.

Mindezt miért? A cél: az alany kevésbé nézzen ki koreainak. A rájuk jellemző arcberendezésről a cuki, aranyos, kedves, vicces jelzőkre asszociálunk először. Ők viszont azt szeretnék, hogy rájuk pillantva az intelligencia, a maximális éberség és a határozott fellépés jusson eszünkbe, amelyek manapság elengedhetetlen feltételek ahhoz, hogy egy multinál alkalmazzák őket. És mivel egy-egy ilyen operáció eredménye egész életen át tart, éppen ezért a legtöbben már az első állásinterjúk előtt műtétekbe invesztálnak abban a reményben, hogy a befektetett pénz és a fájdalom hamarosan megtérül. Na, de minden áron?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások