Étel+Ital

Ne bonyolítsd sütik

7091

Karácsony tájékán még olyanokban is feltámad a cukrászszenvedély, akik az év egyéb szakaiban meg sem közelítik a sütőt, vagy ha mégis, fokozott biztonsági intézkedések mellett teszik azt. Persze ilyen opciók mellett egyáltalán nem garantált a siker, ha a lelkes alkalmi cukrász rögtön bejglisütéshez fog. Érdemes tehát első körben egyszerűen elkészíthető, mégis látványos és finom édességekben gondolkodni. Ilyenekből gyűjtöttünk egy tálcára valót.

A darált kekszes finomságok feltalálójának nevét már rengeteg kétbalkezes cukrász foglalta imába, amikor meghatottságtól csillogó szemekkel szemlélte, ahogy családja felfalja első adag saját készítésű kókuszgolyóját. Ez a legendás édesség azóta a műfaj klasszikusává nőtte ki magát, de az alapanyagban rejlő lehetőségek ezzel távolról sincsenek kiaknázva. Itt van mindjárt a házilag készült sport szelet, ami alapértelmezett formában is biztos siker, de néhány egyszerű beavatkozással teljesen karácsony-kompatibilissé tehető. Ha például csillagokat, fenyőfát és egyéb karácsonyi motívumot szaggatunk a kilapított masszából, máris szintet léptünk.

Sport szelet

Hozzávalók: 2 dl tej, 20 dkg margarin, 2 evőkanál kakaópor, 10-15 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, rum vagy rumaroma (ízlés szerint), 1 csomag darált háztartási keksz (500 g); a csokimázhoz: 1 tábla étcsoki, 3-4 evőkanál olaj (tűzhelyen felolvasztva)

Elkészítés: A margarint a tejjel, kakaóporral, cukorral felolvasztjuk folyamatos kevergetés mellett. Amikor elolvadt, hozzáadjuk a rumot vagy rumaromát, és elzárjuk a gázt az edényünk alatt. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a kekszet és ehhez adjuk hozzá a felolvasztott margarinunkat, majd jó alaposan összedolgozzuk, és egy lapos tálcára vagy tepsibe öntjük a masszát. Itt a kezünkkel szépen elrendezgetjük, elsimítgatjuk, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön. Majd a tetejére csokimázat öntünk. Megvárjuk, amíg kihűl, és utána a hűtőben dermesztjük tovább. Egy-két óra elteltével már tálalható is. (Forrás: Ízzel-lélekkel)

Ugyanennek a műfajnak újszerű értelmezése a tiramisu és a kókuszgolyó házasításából született csemege, a tiramisu golyó. De ha már ennél a klasszikus olasz finomságnál tartunk: hagyományos verzióban sem veszett ügy próbálkozni vele, viszont néhány egyszerű módosítással könnyen ünnepi hangulatúvá varázsolhatjuk. Elég csak lecserélni a babapiskótát összetört mézeskalácsra.

Tiramisu golyók

Hozzávalók: 35 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg mascarpone, 3-4 ek. erős fekete kávé, 3-4 ek. porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 ek. kakaópor, 1 ek. konyak (ez el is maradhat)

Elkészítés: A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kávéval és a konyakkal összedolgozzuk. Kézzel gombócokat formálunk belőle és kakaóporban megforgatjuk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. (Forrás: Nosalty)

Csak illusztráció

A bögrés sütik szintén klasszikus kezdő műfajnak számítanak, bár itt már elkerülhetetlen a sütővel való kapcsolat kiépítése. Saját magát hiperügyetlenként jellemző kolléganőnk már több alkalommal okozott nekünk felejthetetlen pillanatokat sütijével, amit merész képzettársítással a cserélhető előlapos telefonhoz tudnék leginkább hasonlítani. A bónusz bögre tartalmának ugyanis legfeljebb a képzelet szabhat határt.

Bónusz bögrés

Hozzávalók: 1 bögre tej vagy narancslé, 1 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 1 tojás, 1 kanál vaj, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, narancshéj, fahéj, 1 bögre bónusz (dió, mák, mogyoró, karob, apróra vágott aszalt gyümölcs, gesztenyepüré, túró stb.)
Elkészítés: Jól összekeverjük a hozzávalókat, majd tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha bónusz hozzávalóként túrót, gesztenyepürét vagy más hasonló állagú anyagot használunk, számítsunk rá, hogy puhább, ragacsosabb lesz a süti, ami semmit sem ront az élvezeti értékén.

 

Ha beszerzünk egy muffinsütőt, új gasztronómiai dimenziók nyílnak meg előttünk, hiszen egyszerű csemegéket alkothatunk elképzelhetetlen mennyiségű variációban. Ünnep tájékán érdemes karácsonyi ízvilágú verzióban gondolkodni, de bármit is választunk, egy kis vizuális tuninggal olyan desszertet alkothatunk, ami méltó a karácsonyi vacsorához. Érdemes beszerezni egy mini muffinok sütésére alkalmas formát, ugyanis így nem méretes tészták fognak terpeszkedni a tányéron, hanem sikkes aprósütemények. Elegáns karácsonyi papírkapszlival tovább fokozható az élmény.

Karácsonyi muffin

Hozzávalók: 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 cl rum, 12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 csapott mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 0,5 dl tej.

Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöt és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a rummal. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a darabolt aszalt gyümölcsöt és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet, majd óvatosan a lisztes keverékhez adjuk. A tésztát muffinformákba töltjük és kb. 20 perc alatt megsütjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások