Test

A csoki egészséges

7082

Mentsd meg a Földet! Ez az egyetlen bolygó, ahol lehet csokit kapni – ez az életbölcsesség jó ideje díszeleg már a hűtőajtónkon és komolyan motiválja környezettudatos életmódunkat. A csokinak azonban nemcsak élvezeti értéke áll vita felett, hanem egyre többen hangsúlyozzák egészségügyi előnyeit is. Sajnos nem tekinthetünk mindenféle csokira gyógyszerként, kizárólag a magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládék pályázhatnak erre a megtisztelő címre, de a magamfajta megszállott rajongók már ettől is boldogok. Meg persze a csokitól.

Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói kedvenc édességünk újabb áldásos hatását tárták fel a közelmúltban. Kiderült ugyanis, hogy az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, így akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a hatás azonban csak olyan személyeknél mutatható ki, akiknek magas a vérnyomása, a normál vagy alacsony vérnyomást nem befolyásolja. Mindezt azzal magyarázzák a tudósok, hogy az étcsokiban található flavonoidok elősegítik az erek tágulását, így hozzájárulnak a vérnyomás csökkenéséhez.

A tb egyelőre még nem támogatja a csokifogyasztást, mert a tiszteletreméltó tudósok óvatosak; állításuk szerint szeretnék még tanulmányozni a szer hosszú távú terápiás hatásait. Én azért bizakodom, és addig is alkalmazom recept nélkül.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások