Étel+Ital

Tobzódjatok!

7070

A sztárséfek idén sem tétlenkedtek. Nemcsak nagyszerű fogásokat gyártottak éttermeikben, hanem papírra is vetették legújabb receptjeiket, sőt legtöbbjük a sztorikkal és bölcs gondolatokkal sem fukarkodott. Lássuk, mi lett a végeredmény!

Segal Viktor: Színek és ízek

A könyvismertetés műfajában tiltólistásnak számítanak az olyan kifejezések, mint a rég várt, illetve a hiánypótló kiadvány, és a magukra valamit is adó tollnokok agyi közhelyközpontja rendre le is tiltja ezeket, most azonban folyton ilyen kategóriák villannak be, nem véletlenül. Segal Viktor ugyanis a hazai csúcsgasztronómia egyik legjelentősebb képviselője, és teljesen érthetetlen, hogy miért várt 2010 novemberéig, hogy hétköznapi háziasszonyok számára is megvalósítható receptekké konvertálja gasztronómiai műremekeit. Bármi is volt a késlekedés oka, a lényeg, hogy immáron bárki belelapozhat a 75 receptet tartalmazó, kivételesen igényes megjelenésű szakácskönyvbe. A kötetnek több érdekessége is van. Első helyen említendő, hogy szerencsés együttműködés eredménye, ugyanis a receptek hétköznapi konyha kompatibilis verzióra való átdolgozásában, valamint a megírásban Mautner Zsófia volt a séf segítségére (azoknak, akiknek név alapján nem sikerül elsőre azonosítani a hölgyet, elárulom, hogy Chili&Vanilia néven vonult be a kulináris köztudatba). A másik érdekesség, hogy nem pusztán egy szakácskönyvet tarthat kezében a kedves olvasó, hanem egy különösen színvonalas albumot. Az egyes fejezetek nyitóoldalául szolgáló festményeket például egy fiatal magyar festőművész, Baráth Áron készítette. Mondanom sem kell, hogy a tartalmi rész sem elhanyagolható: olyan fogások találhatók benne, mint a csirkemell kardamomos narancsmártásban vagy a mentás fehércsokoládé-hab édesköménykrémmel és sárgadinnyével, csak hogy a leginkább ínycsiklandókat említsem.

Lelőhely itt.

Bíró Lajos: Sok vagyok

Szintén örvendetes esemény, hogy a magyar mezőny másik jelessége, Bíró Lajos is szakácskönyv-írásra adta a fejét, és létrejött ez a provokatív című műremek. Nem pusztán receptgyűjteményről van itt szó, hanem afféle gasztronómiai önéletrajzról. Az újragondolt magyar konyha apostola ugyanis 153 receptet tár olvasói elé sztorikkal bőven megfűszerezve. Így nemcsak arra tanít meg, hogy egy kis fantáziával és nyitottsággal mit lehet kihozni az unalomig ismert fogásokból, hanem arra is, hogy miként gondolkodik az életről, a gasztronómiáról és a vendéglátásról egy olyan nagyágyú, mint Bíró Lajos. A könnyed, jól emészthető stílus Liebermann Klárának köszönhető, aki úgy alkotott profi szöveget, hogy közben megtartotta a séfre jellemző jellegzetes beszédmódot. Mégis kinek lenne ez sok?

Lelőhely itt.

Nobu Matsuhisa, Mark Edwards: Nobu - A leghíresebb japán étterem fogásai európai alapanyagokból

A világ ügyeletes Michelin-csillag halmozója összefogott Mark Edwardsszal, a Nobu London díjnyertes főszakácsával, és kifejezetten a nyugati olvasóközönség szája ízéhez alkalmazta receptjeit. Erre utal a könyv eredeti címe is, a Nobu West. Persze nem idegen ez a felfogás a tiszteletre méltó séftől, hiszen épp azzal vált világszerte közkedveltté, hogy sikeresen ötvözte a tradicionális japán konyhát a peruival, majd mindezt az európai és amerikai ízléshez igazította. Nem véletlen, hogy épp most rukkolt elő a magyar fordítással az Alexandra, hiszen szeptemberben megnyílt Nobu budapesti étterme.  A mű beltartalmát illetően két kanadai háziasszony, Anna és Kristina véleménye mérvadónak tekinthető, akik az egyik népszerű gasztrocsatornán elkészítettek hét receptet a könyvből, és hobbiszakácsként nem voltak éppen hasra esve az élménytől: „Képeskönyvnek szép. Szakácskönyvnek már nem annyira, mert nehézkes. Egyes lépések kimaradtak a leírásból. Fontos hozzá a minőségi alapanyag és az előkészülethez, elkészítéshez rengeteg idő.” Persze, ha jobban belegondolunk, ez nem is az a műfaj, amit heti rendszerességgel forgatunk és prezentálunk, érdemesebb úgy tekinteni rá, mint egy kulináris csemegére, és ha így teszünk, nagyon is rendben van.

Lelőhely itt.

Jamie Oliver: Jamie főzőiskolája - Tanulj meg főzni 24 óra alatt

Tanulni csak a legjobbaktól érdemes – tartja a mondás, és ha főzésről van szó, ki más lenne erre alkalmasabb, mint a pucér szakács. Főleg, ha ő maga ajánlkozik mentornak. Kedvenc séfünk (na jó, csak az enyém) ugyanis az egészséges táplálkozás jegyében zászlajára tűzte a házi koszt elterjesztését és ezért meg is tesz mindent. Szerinte ugyanis „egyszerű hozzávalókból ízletes ételeket főzni alapvető emberi készség”. Épp ezért azt kéri, hogy a kedves olvasó tanuljon meg minden fejezetből legalább egy receptet, majd tanítsa meg legalább két ismerősének, akik szintén továbbadják a gasztronómiai evangelizáció jegyében. Jamie nem viccel, ugyanis teljesen az alapoktól indít, majd olyan részletesen és látványosan magyaráz, hogy a legbénább gasztro-analfabéta is gondolkodás nélkül nekiáll báránysültet készíteni – és az a szép az egészben, hogy jó eséllyel sikerülni is fog neki. Persze nemcsak kezdőknek és kétbalkezeseknek hasznos ez a kiadvány, hanem mindenkinek, aki szeretne új recepteket kipróbálni vagy egyszerűsíteni a konyhában.

Lelőhely itt.

Gordon Ramsay: Ízek bűvöletében

A konyha ördöge sem tétlenkedett, hiszen negyedik magyar nyelven megjelent szakácskönyvében száz ízletes és könnyed fogás receptjét osztja meg a konyhában tüsténkedő nagyérdeművel a cuisine légère jegyében. A könnyű konyha lényege az alaplevek, a szószok, a tészták és az édes tészták szakszerű kivitelezésében rejlik. Aki ezt sikeresen abszolválja, nyugodt szívvel láthat neki Gordon Ramsay receptjeinek elkészítéséhez, a siker nem marad el. A könyv küllemében is figyelemre méltó, ugyanis Geoff Lung képei jelentősen hozzájárulnak, hogy ne csak elképzeljük a fogásokat. Hogy nem csinálunk rossz vásárt ezzel a könyvvel, valószínűsíti az is, hogy a Libri által meghirdetett szavazáson a nemzetközi gasztronómia kategóriában harmadik helyezett lett – Jamie Oliver és France Christine mögött.

Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában - Klasszikus ételek újragondolva

A molekuláris gasztronómia fenegyereke, a világ egyik legkreatívabb szakácsa, Heston Blumenthal nem aprózza el: a tökéletességet keresi és szakácskönyvében meg is örökíti eredményeit. Nem titkolja, hogy a főzés és az evés minden tudományos vetülete érdekli, szenvedélyesen kísérletezik laboratóriumnak is beillő konyhájában és rendszeresen konzultál vegyészekkel, pszichológusokkal és a legkülönfélébb szakemberekkel, akik segítségére lehetnek a tökéletes kulináris élmény megteremtésében. A könyv alapját egy néhány éve futó BBC sorozat adja, melynek során nyolc klasszikus étel titkát igyekezett megfejteni. Annak érdekében, hogy felkutassa a sült csirke, a pizza, a steak vagy épp a Feketeerdő torta legtökéletesebb változatát, körbeutazta a világot. És mivel alapos emberről van szó, kinyomozta az ételek eredetét, a legtökéletesebb hozzávalók lelőhelyét és a legtökéletesebb elkészítési módokat, miközben hasznos főzési tanácsokat is ad. Hát kell ennél több egy mezei hobbiszakácsnak?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások