Közösség

Mindenki másképp csinálja

7062

Van, aki kuporgat a végsőkig, és fizikai fájdalmat él át, ha pénzt kell kiadnia, más tervszerűen indul neki és lehengerlő magabiztossággal választja ki a legkedvezőbb ajánlatot, és olyan is van, aki egyáltalán nem indul neki, mert utálja az egészet. Te melyik típusba tartozol?

A spórolós

Szerinte a spórolás a legfőbb erény, és ehhez tartja is magát következetesen. Szinte elképzelhetetlen számára, hogy megváljon nehezen megkeresett forintjaitól, és ha mégis rákényszerítik a körülmények, úgy érzi, mintha a fogát húznák. Több ez már szimpla takarékosságnál, állapota inkább a zsugorihoz konvergál.

A leleményes

Kinek van szüksége pénzre, ha létezik bartel is? Ez lehetne a leleményes típus mottója. Neki ugyanis bámulatos érzéke van ahhoz, hogy csereberéljen és szerezzen, így meglepően sok mindenhez hozzájut pénz nélkül, ami a spórolásnak egyedülállóan kreatív módja.

A tervszerű

Ő az, aki precízen kidolgozott cselekvési tervvel, tökéletesen felkészülten indul vásárolni. Áttekinti az összes ajánlatot, végigjárja a szaküzleteket, majd gondos mérlegelés és megfontolás után kiválasztja a legkedvezőbb megoldást. Kiadásait mindig pontosan a bevételeihez igazítja, így soha nem kerül pénzzavarba. És mielőtt megvenne valamit, minden esetben felteszi magának a kérdést: valóban szükségem van erre?

A fogyasztó

Ha meglát egy kiárusítás táblát, azonnal aktivizálódik a vásárlásközpontja és rohan kifosztani a boltot. Ő az, aki képes megvenni a harmadik kenyérpirítót és az ötödik piros felsőt, ha jó áron jut hozzá. Erősen motiválják a kedvező ajánlatok, az árleszállítások és a reklámok. Nincs is ezzel gond, hiszen rengeteget lehet spórolni ilyen alkalmakkor, de fontos a valós szükségletek szem előtt tartása.

A hatásvadász

Ő az, akinek felgyorsul a pulzusa a Mercedes, a Rolex és a Gucci szavak hallatán. Számára a márka és a címke a legfontosabb egy árucikk megvásárlásakor, ugyanis státuszszimbólumként tekint minden tulajdonára és szívesen mutogatja azokat. Mindenből a legjobbat és a legújabbat választja, és amint megjelenik valami újdonság, rohan az áruházba, mert ő akar lenni az első, aki magáénak tudhatja.

A passzív

Utál vásárolni, épp ezért hajlandó bármilyen összeget kiadni egy-egy árucikkért, ha ezzel elkerülheti a boltról boltra járkálást és a tülekedést. A lustaság és a kényelemszeretet a fő szempont számára. Ha választhat az ételrendelés és a főzés között, biztosan az előbbit választja, ahogy a házhozszállítás vagy hazacipelés dilemmában is a könnyebb megoldásra fog voksolni még akkor is, ha ez többletköltséggel jár.

Az impulzív

A pillanat hatása alatt vásárol, így gyakran megjelenik nála a kontrollvesztés és a vásárlás utáni bűntudat. Hajlamos a türelmetlenségre és az elhamarkodott döntésre, ezért gyakran dobja ki a pénzét olyan dolgokra, amikre nincs is szüksége vagy később kiderül, hogy nem megfelelő.

A kényszeres

A passzív típussal ellentétben ő imád vásárolni. Nem szükségletkielégítés ez számára, hanem hobbi, szélsőséges esetben pedig életstílus. Költséges hobbiról van azonban szó, hiszen a kényszeres nem elégszik meg kirakatbámulással vagy nézelődéssel, ha belép egy boltba, ellenállhatatlan késztetést érez, hogy vegyen valamit. Szélsőséges esetben éppolyan függőséggé válhat, mint az alkohol vagy a drog.

A felhalmozó

Ő az, akinek minimum húsz kiló liszt és ugyanennyi kristálycukor pihen a kamrájában, és a polcok is tömve vannak tartós élelmiszerekkel. Mindent nagytételben vásárol, mert így kedvezőbb. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a pénzmegtakarítás egyik legjobb módjáról van szó, de amikor már nem lehet elférni a szekrényekben, zsúfolásig tele a spájz és a garázsba is csak nagy üggyel-bajjal lehet beállni a felhalmozott javak miatt, érdemes elgondolkodni, hogy valóban szükséges-e mindez.

Forrás: Moneyning.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások