Szépség

Remélem, utálni fogsz!

7039

Vannak olyan csajok, akiket nem azért utálunk zsigerből, mert szebbek vagy okosabbak nálunk, hanem azért, mert genetikai előnyt élveznek: gyönyörű, fényes, dús hajkoronájuk van. Olyan, mint a reklámokban. Végtelen. Hullámzó. Csillogó. Persze, semmi baj azzal, ha magunkban egy kicsit irigykedünk meg egy kicsit utálkozunk, de még jobb, ha teszünk azért, hogy inkább bennünket utáljanak. Íme, néhány tipp fodrászoktól, hajápolási szakértőktől és persze a nagyitól.

Tippek szűz hajra (azaz nem színezett, festett vagy egyéb kemikáliával kezelt tincsekre)

 • Miután leöblítetted a hajadról a hajbalzsamot, öblítsd le a langyosnál is hűvösebb vízzel a tincseidet. A hideg víz hatására a haj külső hámrétegét (a kutikulát) alkotó egymásra boruló lemezkék összezáródnak, így másképp törik majd meg rajtuk a fény, és a hajad csillogóbbnak látszik.
 • Érdemes hajszárítás előtt hajfényt fújni a tincsek közepétől a végéig, amely arra hivatott, hogy a haj csillogóbb legyen tőle. A töveket kerüld el, mert a permettől (igen, nagyjából bármilyen márkájútól) könnyebben zsírosodik a hajad, és azt a fajta csillogást egyikünk sem szereti.
 • Ha hajszárítózol, figyelj arra, hogy ne maradjanak a tincseid egy kicsit se nedvesek. A műanyag vagy fém (!) fogú keféknél és fésűknél sokkal jobbak a természetes eredetű  –fából vagy sörtéből – készült kefék. Bár ezek jóval drágábbak, de sokkal kevésbé roncsolják a hajat. Ezek a hajkefék akkor is jó szolgálatot tesznek, ha hajmosás előtt szeretnénk valamilyen természetes pakolást tenni a hajunkra, mert a sörteszálú kefe eltávolítja a hajról a szennyeződést.
 • A hajszárítás egyébként mindig történjen langyos levegővel, alacsonyabb fokon úgy, hogy a hajszál növésének irányában szárítjuk a hajat, mert így a már említett kutikulák összezáródnak. Hogy ez miért jó, azt már említettük az első pontban.

Tippek festett, színezett, kémiailag roncsolt hajra

 • Akinek festett vagy színezett a haja, az nem kerülheti el a hetente egyszeri hajpakolás-programot. A hajpakolás nemcsak táplálja, hanem hidratálja is a hajat, de nagyon alaposan le kell öblíteni, különben hamar zsíros lesz a haj.
 • Hajmosás után, hajszárítás előtt kezeld a hajvégeket hidratáló, tápláló hajspray-vel, amely kondicionálja és puhítja a hajat. A spray-t és a permetet egyébként érdemes nem közvetlenül a hajra – hanem kissé felfelé irányítva a pumpát, inkább a levegőbe – fújni, hogy egyenletesen szálljon rá a hajra.
 • Ha a hajszárítás után még formázod is a tincseid hajsütővel vagy hajvasalóval, akkor számíts arra, hogy ezek mind elvesznek a hajad fényéből. Használj mindig valamilyen természetes eredetű, fényt adó hajpermetet. Ma már léteznek olyan fitokozmetikai ápoló komlexumok, amelyek természetes filmképző növényi hatóanyagokat – színtelen henna, szezámolaj, glicerin – tartalmaznak, melyek tartást és selymes fényt biztosítanak a hajnak.

Hajfény a konyhából

 • Valószínűleg az ecetes vagy citromos öblítéssel már mindenki próbálkozott. Önts fél liter vízbe egy-két kanál ecetet vagy csavarj bele egy citromot. Hajmosás után és kondicionálás előtt ezzel öblítsd le a hajad.
 • Vannak, akik a paradicsomra esküsznek, pontosabban 4-5 kifacsart paradicsomra, amely a hajra kenve állítólag fényessé teszi a tincseket. Sőt ennél bizarrabb tippet is olvastam, mely szerint ha valaki szőke és rendszeresen jár uszodába, akkor előfordulhat, hogy az uszodavíztől fura, zöldes árnyalatú lesz a haja. Ilyenkor markold meg a ketchupos flakont, nyomj ki egy diónyit a markodba és dörzsöld be vele a hajad, majd alaposan öblítsd le.
 • Ennél sokkal bizalomgerjesztőbb azért a kókuszolajos hajpakolás (250 ml-es kiszerelést 650 forintért találtunk). Oszlass el 2-5 evőkanál hidegen sajtolt természetes kókuszolajat a hajadon, majd hagyd fél órán keresztül hatni. Ezután mosd meg a hajad. A kókuszolaj egyébként azért is nagyon jó, mert nemcsak táplálja a hajat, hanem védi a káros UV-sugárzástól is.
 • Az olívaolaj már a kézápolásnál is bejött, de hajpakolás alapját is képezheti. Keverjünk össze két felvert tojást öt evőkanál olívaolajjal egészen addig, amíg homogén elegyet nem kapunk. Ezután masszírozzuk a fejbőrbe és a hajba, majd hagyjuk rajta fél órán keresztül. Végül öblítsük le és mossuk meg alaposan a hajunkat.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások