Test

Reggelizz, mint a király!

7054

Többször bebizonyosodott már, hogy komoly igazságtartalmat hordoz ez a mondás. Azt már több kutatás is feltárta, hogy gyengébben teljesítenek azok, akik reggeli nélkül indulnak neki a napnak, ajánlatos tehát időt szakítani a reggeli kapkodásban némi táplálkozásra is. Egy közelmúltban megjelent tanulmány azonban arra világított rá, hogy nem csekély egészségügyi kockázatnak teszi ki magát az, aki kihagyja az első étkezést.

A több mint kétezer személy bevonásával készült kutatás kapcsolatot mutatott ki a szívbetegségek, illetve a diabétesz kialakulása és a reggeli elbliccelése között. Azok ugyanis, akik rendszeresen üres gyomorral indulnak útnak reggel, hosszú távon hajlamosabbak az alma típusú elhízásra, valamint magasabb a koleszterin- és inzulinszintjük. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akik gyerekkoruk óta lemondanak a reggeliről, náluk ugyanis már a húszas éveik elején jelentkezhetnek a nem kívánt következmények. A kutatók szerint mindez azzal magyarázható, hogy ezek az emberek hajlamosabbak cukros rágcsálnivalót nassolni napközben, illetve kevesebb rostot, vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak. Fontos tényező még az is, hogy a reggeli elhagyása miatt a többi étkezés időpontja is módosul, ami egyáltalán nem tesz jót a szervezetük működésének.

Persze, a reggeli kóma és kapkodás nem a nyugodt és egészséges étkezés terepe. Sokkal egyszerűbb ledönteni egy erős kávét és menni a dolgunkra. Néhány apró trükkel azonban egyszerűsíthető a helyzet.

  • Az első néhány napban fontos a tudatos tervezés; egy idő után úgyis rutinná válik a reggeli étkezés, és nem igényel külön szervezést. Sőt a szervezeted is hamar rákap a jóra, és diszkomfortérzettel adja tudtodra, hogy nem elégszik meg a puszta koffein-sokkal.
  • Ha reggel kell bíbelődni az összetevők összevadászásával, eleve veszett ügynek tekinthető a reggelizés, ezért érdemes már előző este előkészíteni a terepet. Sok mindent tehetsz a siker érdekében: hazafelé menet megvásárolhatsz egy rokonszenves péksüteményt vagy elkészítheted a reggeli szendvicset, ami fóliába bugyolálva békésen pihenhet reggelig a hűtőben. A lehetőségek száma végtelen, a lényeg, hogy reggel fogyasztásra kész étkek álljanak rendelkezésre.
  • Minden eshetőségre felkészülve legyen a táskádban gabonás keksz, müzlis szelet vagy más reggeli csemege, amit útközben elrágcsálhatsz, ha mégis zátonyra futna a reggelizős projekt.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások