Test

A sztárok verejtéke

7053

Kőkeményen fogyókúráznak vagy éppen a kalóriákat nem számolva tolják magukba a jégkrémet és a sült krumplit. Órákon át fagyoskodnak csak azért, mert át akarják élni a kínt, a fájdalmat, amit az általuk megtestesített karakter is elszenvedett. Ha kell, gyönyörű dívából változnak szeplős, ráncos, amorf arcú lénnyé, akihez amúgy eszük ágában sem lenne hasonlítani. A test nem számít, ha a legnagyobb színészóriások közé kerülés – és ezzel az öröklét – a tét. A legjobban sikerült metamorfózis kategória Oscar-díját kapja…

…Viggo Mortensen?

Mit tesz a színész, ha el akarja hitetni a nézővel, hogy azon emberek közé tartozik, akik átéltek egy katasztrófát, amely az emberiség nagy részét elpusztította? Hogy a megmaradt csoportokat az éhínség és a fagy pusztítja tovább? Mondjuk úgy, hogy a jelmeztervezőknek hála eleve úgy nézett ki, mint az aluljárókban meghúzódó, a telet többnyire alvással és kisüveges felesekkel átvészelni kénytelen hajléktalanok. A jó színész viszont ennyivel nem éri be: Viggo saját bevallása szerint úgy került közelebb a karakterhez, hogy folyamatosan viselte az elnyűtt ruhákat – még alvás közben sem bújt ki belőlük. A szerep így elsősorban nem is az ő testét, sokkal inkább a kollégáit – egészen pontosan azok orrát – viselhette meg leginkább. Ami pedig a sérüléseket illeti, Mortensen egy másik film forgatásán, A gyűrűk ura csatamezőjén hagyta ott majdnem a fogát. Szó szerint majdnem. Az egyik jelenetnél olyan tockost kaphatott az egyik orktól, hogy a szemfoga bánta. Lélekjelenlétének és egy csepp pillanatragasztónak köszönhető, hogy a mosolyán nem esett csorba.

… Christian Bale?

Christian Bale megmutatta az összes valaha volt kákabélű sztárocskának, hogyan kell tényleg csontra és bőrre fogyni. Aki így akar kinézni, igyon naponta egy csésze kávét és mellé rágcsáljon el egy egész (!) almát. Ha unja a gyümölcsöt, letolhat egy doboz olajos halat is. Ehhez még csapjon hozzá azért egy kis akaraterőt is, ha utol akarja érni Christiant. A színész ugyanis saját testtömegének harmadától szabadult meg, összesen 28 kilót fogyott. Bár azt tervezte, hogy 45 kilós lesz a forgatáson, a rendező viszont megálljt parancsolt neki, így végül 54 kilósan játszotta el A gépész főszerepét. Nem sokkal később 27 kiló izmot tornázott fel magára, hogy kitöltse a Batman: Kezdődik testre tapadó kosztümjét.

… Charlize Theron?

A dél-afrikai születésű exmodelltől ugyan senki nem kérte, hogy hízzon tizenöt kilót A szörnyeteg című film kedvéért, azt pedig végképp nem akarta senki, hogy leborotválja a szemöldökét. Azt viszont Charlize is tudta, hogy a kövérruha elutasításával közelebb kerülhet az egy film erejéig gyönyörű dívából semmitmondóvá vagy éppen ronda nővé váló színésznőknek kijáró Oscar-szobrocskához is. Kár, hogy a hatásos átváltozás óta nemigen tudott emlékezetes alakítást felmutatni.

… Daniel Day-Lewis?

Daniel Day-Lewis ránézésre is elég őrült figura ahhoz, hogy elhiggyük: a forgatások alatt kiszabadul belőle a vadállat. A New York bandái forgatása alatt például megtiltotta az orvosoknak, hogy tüdőgyulladását antibiotikummal kezeljék, mondván, hogy akkor az adott gyógyszer akkoriban még nem is létezett. És ez a munkamenet nála teljesen normális. Azért jól teszi a stáb, ha odafigyel, mert a végén felakasztja magát vagy éles tölténnyel próbálkozik - persze csak a hitelesség miatt.

… Renée Zellweger?

Minden idők egyik legsikeresebb úszógumijai Renée Zellweger nevéhez fűződnek, aki a kilencvenes évek elkeseredett szinglijeit oldozta fel a cikinek tartott magányos lerészegedés, a könyékig a jégkrémben való turkálás vagy a hasszorító tüdős bugyi viselése alól. A színésznő kőkemény pizza-spagetti-csokoládé-kúrába fogott, hogy 36-os konfekcióméretű testét 42-esre párnázza ki. A kövérruha ez esetben sem jöhetett szóba, de a díjesőhöz ez az átváltozás nem volt elég meggyőző.

… Nicole Kidman?

Mi tette Tom Cruise exfeleségét a kis rásegítés után egy tökéletes mosolyú sztár kiegészítőjéből elismert és az egyik legjobban fizetett színésznővé? Az orra. Persze nem a saját fitos orra, hanem az, amelyik Az órákban járult hozzá Virginia Woolf karakterének kialakításához. Kellett még néhány századeleji ruha, keseszínű, ápolatlan haj, a nikotinbarna ujjak között lógó tekert cigi és – legyünk elnézőek - némi tehetség is.

 

Fotók: JustJared.com, Fadedyouthblog.com, Flickr.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások