Étel+Ital

Válassz védőitalt!

7025

A nyárpártiak minden bizonnyal felhördülnek most, de az a helyzet, hogy szeretem a telet. Sok oka van ennek, de talán a korcsolyázás, a karácsonyi vásár és az otthoni bekuckózás említhető legfőbb indokként. Meg persze a forralt bor és rokonai. Ezek nélkül a fűszeres, meleg alkoholféleségek nélkül ugyanis nem lenne olyan jó móka a cudar idő. Általánosnak mondható ez a szemlélet, hiszen szinte minden olyan nemzet kitermelte a maga téli italát, amely egy kicsit is zimankós télnek van kitéve. Ebből persze adódik a következtetés, hogy nemcsak kulináris, hanem evolúciós szempontok is szerepet játszhattak ezen védőitalok kifejlesztésekor. Annál is inkább, mert már felületes összehasonlító elemzéssel is kimutatható, hogy alapvető paramétereikben megegyeznek: mindegyik meleg, fűszeres, sok cukrot és meglehetős mennyiségű alkoholt tartalmaz. Alaposan felvértezik hát az embert a hideg ellen, ráadásul a téli depressziót is messzire űzik, érdemes hát szorgalmasan kortyolgatni őket.

Ha saját házunk táján tekintünk körül, a forralt bor és a krampampuli említhető mint klasszikus. Persze ha definiálni szeretnénk, hogy pontosan mit is értünk forralt bor alatt, pillanatokon belül a kulináris néphagyomány áttekinthetetlen útvesztőjében találjuk magunkat. Gyakorlatilag csak a hőmérséklet és a bor tekinthető fix ismertetőjegynek, a többi összetevő a szabadon választott gyakorlat kategóriájába utalandó. Sőt, tulajdonképpen már a bor is, hiszen egyesek a vörösre esküsznek, mások pedig a fehérre, sőt már rosé alapú változathoz is volt szerencsém. Épp ezért meg sem kísérlem, hogy valamiféle klasszikus recepttel rukkoljak elő, inkább az italban rejlő határtalan lehetőségekre világítanék rá az itt következő változattal, mely széles spektrumú antibiotikumként is bátran alkalmazható:

Pikáns forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 4 evőkanál méz, 1 fahéjrúd, 4-5 szegfűszeg, 1 félbevágott cseresznyepaprika, 1 citrom

Elkészítés: A hozzávalókat a citrom kivételével egy lábasban felmelegítjük, de nem forraljuk. Ezután belekarikázzuk a citromot és azonnal tálaljuk.

 

A krampampuli már kevésbé áttekinthetetlen kategória. Ez a veszélyesen finom ital német közvetítéssel került Magyarországra a 19. század első felében. Majdnem biztos azonban, hogy eredetileg Olaszországban fejlesztették ki, ahol parampampoli néven ismert, és nálunk használt alkotóelemein túl tartalmaz még grappát és kávét is. Neve rendkívül kifejező, ugyanis a latin crampus (ördög) szóból származik, ami az ital pokoli mivoltára kívánja felhívni a gyanútlan fogyasztó figyelmét – kevés sikerrel. Elkészítéséről így emlékezik meg Az ínyencmester szakácskönyve 1932-ben: „Tálaláskor öblös, tűzálló tálat állítunk az asztal közepére, s vagdalt fügét, magjától megfosztott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszalt szilvát, darabokra tördelt szentjánoskenyeret rakunk bele. A tál tetejére vasrostélyt helyezünk, erre pedig egy kiló, nagyobb darabokra tört és narancshéjon kissé ledörzsölt süvegcukrot. A cukrot megöntözzük fél liter cukornádrummal. Fidibusszal meggyújtjuk, s türelemmel figyeljük, amíg a lángoló szesz kiég és a felolvadt cukor a tálba csepeg. Mikor ez a processzus befejeződött, utána öntünk két liter jó, forralt fűszeres (fahéj, citromhéj, szegfűszeg) fehér bort, 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Pár percig álltatjuk, jól megkeverjük, s azután puncspoharakba szűrjük a párolgó italt.” Akit elrettentene a korabeli apparátus, a süvegcukrot helyettesítheti kockacukorral, a fidibusz helyett megteszi a gyufa vagy bármilyen más tűzszerszám is, a szentjánoskenyér pedig egész nyugodtan kihagyható.

Az angolok puncsa kísértetiesen hasonlít a krampampulihoz, így folytassuk ezzel a sort. Ez a közismert ital Indiából került Angliába a 17. század elején és gyorsan elterjedt más országokban is. A punch a hindi panch szó átvétele, ám az indiaiak is kölcsönözték, ugyanis minden bizonnyal a perzsa panj szó volt a gyökere, ami ötöt jelent. Ez az elnevezés arra utal, hogy az eredeti ital öt összetevőből készült: alkohol, cukor, citrom, víz és tea, valamint extra adalékként fűszerek. Ma már hasonló kategóriának tekinthető, mint nálunk a forralt bor, legalábbis ami a fellelhető változatait illeti. Íme, egy példa ízelítőül:

Karácsonyi puncs

Hozzávalók: 500 ml rum, 750 ml száraz vörösbor, 500 ml erős fekte tea, 45 dkg cukor, 1 nagy narancs leve, 1 nagy citrom leve

Elkészítés: Felmelegítjük, de nem forraljuk a bort, a teát és a gyümölcsleveket, majd beleöntjük egy puncsos tálba. Kiveszünk egy nagy merőkanálnyi cukrot, a maradékot pedig belekeverjük az elkészült boros lébe. A merőkanálban lévő cukrot átitatjuk rummal és meggyújtjuk, és amíg lángol, beletesszük a lébe. Jól elkeverjük és eloltjuk a lángot, végül belekeverjük a maradék rumot a puncsba.

Ha téli védőitalról van szó, érdemes ihletet meríteni az északi népektől, hiszen náluk jobban senki sem ismeri a túlélés eszközeit. Az ő javaslatuk ilyen esetekre a glögg, mely eredetileg közönséges forralt bor volt, ám az idők folyamán rájöttek, hogy az alkoholtartalom még fejlesztésre szorul, így feljavították némi töménnyel is. Azóta náluk is számos változat született, de a klasszikus összetevők általában a vörösbor, a cukor, a fahéj, a kardamom, a gyömbér, a szegfűszeg, a narancshéj és a már említett tömény, ami lehet vodka, brandy vagy akvavit (száraz, fűszeres, gabonapálinka). A glögg hívei alapvetően két felekezetre oszlanak: az egyik társaság karamellizálja a cukrot, a másik pedig nem. A karamellizálók a gazdagabb ízvilággal érvelnek, a nem karamellizálók viszont úgy vélik, hogy ez az eljárás durva pazarlás, ugyanis radikálisan lecsökkenti a végtermék alkoholtartalmát. De lássuk, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban:

Glögg karamellizálva

2 liter vörösbort és fél liter vodkát, brandyt vagy akvavitet szegfűszeggel, fahéjjal, durvára őrölt szerecsendióval és némi cukrozott gyömbérrel felforralunk egy nagy edényben, majd kis lángon főzzük. Ezután helyezzünk az edény tetejére rozsdamentes hálót és szórjunk rá legalább 400 g kockacukrot. Gyújtsuk meg az alkoholgőzt, és hagyjuk, hogy a lángok megolvasszák, karamellizálják a cukrot, és a keletkező anyag lecsöpögjön az alkoholba. Ha elkészült, szűrjük le és adjunk hozzá 250 g mandulát és ugyanennyi mazsolát.

Glögg karamell nélkül

Hozzávalók: 1 üveg száraz vörösbor, 1-2 dl konyak vagy vodka, 1 fahéjrúd, 4-5 szem szegfűszeg, kis darab cukrozott gyömbér kockákra vágva, 2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja, kb. 10 dkg cukor. A tálaláshoz: 1-1 csésze mazsola és mandulaforgács.

Elkészítés: A fűszereket rakjuk egy edénybe és öntsük rá a konyakot vagy vodkát, majd néhány órára rakjuk hűtőbe. Fogyasztás előtt adjuk a keverékhez a cukrot, majd öntsük hozzá a vörösbort. Kis lángon melegítsük az italt forráspont közelébe, de ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Szűrjük le, majd öntsük poharakba. Kínáljunk hozzá mazsolát és mandulát, hogy mindenki ízlése szerint rakhasson az italába.

Feltétlenül meg kell még emlékezni a Glühweinról is, ami a német ajkú országokban honos forraltbor-féleség. Általában felmelegített vörösborból készítik, amit fahéjrúddal, vaníliával, szegfűszeggel, citrusfélékkel és cukorral ízesítenek. Fogyaszthatják magában vagy rummal, esetleg likőrrel gazdagítva, illetve gyakran használnak különböző gyümölcsborokat alapnak.  A Navegado pedig a chileiek változata ugyanerre a témára. Szintén felmelegített borból készül, melyet fahéjjal, narancsszeletekkel, szegfűszeggel és cukorral ízesítenek, illetve gyakran adnak hozzá mazsolát vagy mandulát. Különlegessége, hogy első lépésként karamellizálják a cukrot, majd erre öntik rá a bort és gazdagítják a fűszerekkel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
dec
01
Nyruszi írta:
Krampampuli :D a volt matektanárom mindig ezzel magyarázta a példákat...ezek szerint van jelentése is ennek a szónak.... Egy krampampuli meg két krampampuli..... :D

Puncsban és forralt borban verhetetlen vagyok. :P Bár én a puncsot a legnagyobb fazékban szoktam csinálni szilveszterkor... kicsit másabb arányokkal.
10:14
2
dec
01
Zebratilova írta:
Nekem nincs szükségem védőitalra, de a cikkről a hajléktalanok jutottak eszembe, ők alkohol nélkül nem élik túl a telet.

(van egy könyv, "Hajléktaland", érdemes elolvasni, abban írják, hogy az alkohol "folyékony télikabát")

Na ez kicsit off volt. :)
10:15
3
dec
01
ismeretlen írta:
Jaj,de cuki bögrék!:)
10:37
4
dec
01
annajuli válaszaZebratilova írására:
pont, hogy alkohollal nem élik túl. belülről fűti őket, nem érzik, hogy fáznak, de közben kihűl a testük és megfagynak :(
10:46
5
dec
01
Welmi írta:
A krampampulit bombardino fedőnév alatt mi Olaszországban toltuk síelés közben. Jóvót.
11:03
6
dec
01
tein írta:
a krampampulit akkor úgy kell érteni, hogy az 1 kilónyi süvegcukor helyett 1 kilónyi kockacukrot tegyek hozzá? vagy hogy? az nagyon sok! vagy hülye vagyok? amúgy imádtam olvasni az ínyencmester szakácskönyvét, csak kár, hogy arányokat nem ír, főleg a kilónyi cukor tekintetében lenne rá szükségem. :)

a forralt bort egyébként én úgy csinálom, hogy a felhasznált bor mennyisége felének megfelelő vizet forralok előbb (vagyis ha van két üveg borom, kb egy üvegnyi vizet felforralok). utána mehet bele a fele bor és a fűszerek, összefőzöm pár perc alatt, majd a legeslegvégén beleöntöm a másik fele bort. hogy azért az alkoholtartalom is megmaradjon. plusz ha vendégek vannak, a vízzel nagyobb mennyiség lesz, nem fogy olyan hamar a bor és az élményből semmit nem vesz el. :) múltkor almát is szeltünk a vörösborba, plusz én a szegfűszeg és fahéj mellé néhány szem szegfűborsot is teszek bele.

de a teagrogot is a védőitalok közé sorolhatjuk szerintem.
11:11
7
dec
01
safweekly írta:
Én mindig is utáltam a forralt bort, de múlt héten nagyon finomat ittam a Vörösmarty téren, azóta elviselem. Emlékszem 14 évesen elmentünk a sulival Bécsbe, ahol szerettem volna inni egy "Baileys puncsot", de nem adtak, mert hogy alkohol van benne. Adtak helyette egy forralt bort, aminek szerintem vagy emelt volt az alkoholtartalma, vagy csak az tett be, hogy nem ettem előtte, de a barátnőmmel öt percen belül sikítozós-röhögős hangulatba kerültünk, még szédültünk is. A krampampuliról pedig soha nem tudtam, hogy mi az, most már tudom. :D
11:22
8
dec
01
Booo írta:
A glögg akkor az más, mint a grog, ugye? (glögg-öt nem hallottam)

Krampácsnak itt az egyetemen amúgy is nagy hagyománya van és szerintem kell bele pálinka is.
11:25
9
dec
01
Zebratilova válaszaannajuli írására:
Hidd el, ezt ők tudják a legjobban, a könyvet is hajléktalanok írták (más társszerzők mellett).

„…sok hajléktalan számára az alkoholfogyasztás az utcai túlélés egyik legfontosabb eszköze.
Valós segítséget az alkohol ugyan egyáltalán nem ad, kifejezetten ártalmas lehet, a bódult állapot mégis átmenetileg megkönnyíti a helyzettel járó súlyos veszteségérzés elviselését, enyhíti a szégyen és a megaláztatás érzését, tompíthatja az intimitás mardosó hiányát, segíthet elviselni az időjárás viszontagságait… Az alkohol és az időjárás súlyos összefüggéseire az első igazi téli éjszakán mindenki rájön. „

Jelen cikkhez és a télhez kapcsolódóan, ugyanazért iszik alkoholt az is, akinek van otthona és az is, akinek nincs. Hogy felmelegítse magát.

(Csak annyi a különbség, hogy a részeg hajléktalant súlyosan megvetik, az ittasan bandázó tinikre pedig csak legyintenek: „Fiatalság!”…)

11:26
10
dec
01
Zebratilova válaszaannajuli írására:
Ja, és még valami:

Alkohol NÉLKÜL is kihűl a testük és megfagynak.
Ha isznak, legalább nem fáj.
11:28
11
dec
01
maarticska válaszaBooo írására:
Igen, két különböző italról van szó, csak a nevük hasonlít.
11:36
12
dec
01
maarticska válaszatein írására:
Az újabb receptek is sok cukrot írnak. De ha soknak érzed, próbáld kevesebbel, és ha mégsem elég édes, rakj bele még egy adagot. Tudod, ízlés szerint:-)
11:40
13
dec
01
donci írta:
forraltbor ♥
12:03
14
dec
01
ismeretlen írta:
Fuj,szegfüszeg:S
12:10
15
dec
01
Snidling írta:
Ugyanilyen bogrebol iszom most a team, mint a jobboldali :D

Imadom a forraltbort, a puncsot, foleg amit otthon csinalunk...illetve Becsben Mozartpuncs..ohhh...
12:11
16
dec
01
annajuli válaszaZebratilova írására:
tisztában vagyok vele, hogy ők hogy gondolják. önkéntes vagyok a menhely alapítványnál. aki iszik, az akkor is iszik, ha közben tudja, hogy nagyobb veszélynek teszi ki magát ezáltal. a nagyobb baj azzal van, amit te is írtál, hogy a részeg hajléktalant megvetik, és szó nélkül elmennek mellette, ahelyett, hogy például kihívnák a krízisautót, ami sokszor az illető életét mentené meg.
12:32
17
dec
01
ismeretlen válaszaannajuli írására:
abban a vivienne westwood cipőden? XD
12:38
18
dec
01
laluna írta:
"A nyárpártiak minden bizonnyal felhördülnek most, de az a helyzet, hogy szeretem a telet."
Szerintem ne általánosítsunk,a nyárpártiak is ugyanúgy szeretik a téli kuckózást,a karácsonyi vásárt,meg a forralt bort.
13:01
19
dec
01
annajuli válasza írására:
nem, abban nyilván fáznék :) télen csizmát szoktam hordani, mint az emberek többsége általában.
13:05
20
dec
01
annajuli válaszaannajuli írására:
(közben leesett, hogy a másikra gondolsz, ami bokacsizma. de abban is fáznék. meg ritkán hordok magassarkút.)
13:27
21
dec
01
tein válaszaSnidling írására:
nagyon illúzióromboló leszek most, de hogy mosogatod a csizma orrát?
13:56
22
dec
01
Snidling írta:
Igazabol nem sajat hanem munkahelyi bogre, szoval ritkan mosom el, de egyszeruen nem hagyom beleszaradni es siman befernek az ujjaim meg egy szivacs az orraba :)
14:15
23
dec
01
ismeretlen válaszatein írására:
benyúl. :)
14:16
24
dec
01
Lunabunny válaszaBooo írására:
A glögg az forraltbor svédül. Ezt a krampampulit nem vágom, de vicces neve van. :D
14:37
25
dec
01
trillarom írta:
Nekem ma már megvolt a napi forralt boros védőitalom:) Jó volt a melegben kortyolgatni és közben nézni, hogy esik kint. (sajnos az eső..)
14:44
26
dec
01
sziszuscicus írta:
Én utálom a telet. Ma is másfél órát korzóztam a gyerekkel a szakadó hóban posta-bolt-otthon háromszögben, ezt nyáron a fele idő alatt megjártuk. És most, hogy elállt a hóesés, vihetem szánkózni, mert megígértem neki.
14:50
27
dec
01
Lunabunny válaszasziszuscicus írására:
Hó??? Én szakadó esőben mászkáltam a városban, lefagyott a kezem, mert ráadásul rohadt hideg is van, a csizmám beázott, úgyhogy a lábam is szétfagyott, egyik kezemben mappa, másik kezemben ernyő és akkor vegyem elő a bérletemet. Mit nem adnék egy kis hóért! :D Meg egy forraltborért.
15:08
28
dec
01
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Én egész nap jártam a várost, hol az eső szemerkélt, hol a hó szállingózott.
Ha hó, akkor már legalább térdig érő legyen. :-)
15:34
29
dec
01
sziszuscicus válaszaLunabunny írására:
Nálunk a hó esett, úgy 2-ig utána átváltott esőre. Nem tudom, hogy még mindig esik-e.
17:48
30
dec
01
Itt egy pehely hó sem volt, csak az ónoseső.
Amúgy barackpálinka, otthoni.
19:01
31
dec
01
ismeretlen írta:
MUHAHA "hiszen szinte minden olyan nemzet kitermelte a maga téli italát, amely egy kicsit is zimankós télnek van kitéve. " és akkor elkezditek egy olasz recepttel...
Zimankós tél=vodka. Nem a forralt lötyik.

Amúgy mi a fene az a széles spektrumú antibiotikum???Ez inkább negatív, mint pozitív jelző, a közelembe légyszi' ne jöjjön semmilyen antibiotikum, pláne ne szélesspektrumú...:D

Amúgy I ♥ forralt bor.Fehéret is, vöröset is, de a krampampuli meg puncs meg hasonlók inkább nem.
19:45
32
dec
01
Lunabunny válaszaBoribonAnnipanni írására:
Áhh én már tegnap is pálinkáztam, meg múlt héten is egyszer. Ha így folytatom nem lesz jó vége. :D Pedig nekem is eszembe jutott mikor átfagyva hazaértem. :D
22:00
33
dec
01
Lunabunny válasza írására:
Olyan antibiotikum ami nem csak egy adott baktérium ellen jó, hanem sokféle ellen egyszerre. Általában ezt nyomatják ha megfázol, mert lusták kitenyészteni (a beteg meg lusta megvárni), hogy megtudják neked épp melyiktől van a betegséged. Egyszerűbb olyan gyógyszert adni ami a legtöbbet kinyírja, beleértve a bélbaktériumaidat is.

Öööö...vagy ezt most nem komolyan kérdezted? Na most már mindegy. :D
22:04
34
dec
01
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Komolyan IS meg annyira nem is. Ha valamit ajánlanék, ami sokféle betegség ellen jó, akkor mondjuk úgy írnám, hogy jó a téli nyavalyák ellen. Vagy hogy jobb, mint egy házipatika. Akármit, de NE hasonlítsuk már antibiotikumhoz...(vagy én vagyok megrögzötten gyógyszer-ellenes, nem tudom.)
22:06
35
dec
01
menta írta:
nyami <3
de én kurva lusta vagyok ilyenekhez.
22:45
36
dec
02
BoribonAnnipanni válaszaLunabunny írására:
én úgy gondolom, hogy a pálinka szezonális, én nagyon szeretem, de pl nyáron eszembe nem jutna pálinkát inni, torokfájásra igen, meg télen nagyon hidegben.
08:42
37
dec
02
BoribonAnnipanni válasza írására:
Én is rühellem az antibiotikumot, mégis egy csomószor elkerülhetetlen, viszont lehet mellette szedni olyan lötyiket, ami visszaállítja a bélflórát. (Elegem van a betegségekből!!)
08:44
38
dec
02
ismeretlen írta:
"A nyárpártiak minden bizonnyal felhördülnek most, de az a helyzet, hogy szeretem a telet." A nyárpártiak részéről én itt abba is hagytam az olvasást.
09:16
39
dec
02
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
,,Ezt a krampampulit nem vágom, de vicces neve van. :D"

Pedig erről már meséltem neked egy sztorit:) Mikor öcsémék ellopták szilveszterkor az elkészítése után visszamaradt alkoholos-égett cukrot, megették és berúgtak tőle:)
10:43
40
dec
02
ismeretlen írta:
Amúgy pedig ide is csak azt tudom mondni: pálinka = absolute protection.
10:44
41
dec
02
Anouchka írta:
azt kell mondjam csupán, CIOBAR!!!!
11:35
42
dec
02
Lunabunny válasza írására:
Hát igen. A franc akar antibiotikumot, vagy bármi ahhoz hasonlót szedni.
11:43
43
dec
02
Lunabunny válasza írására:
Már megint keversz valakivel. :D De jó sztori lehet. :D
11:44
44
dec
02
ismeretlen írta:
Pont ilyen receptekre vágytam. És a forralt borba mindig kell feketebors!!!
11:47
45
dec
02
Lunabunny válaszaLunabunny írására:
Vagy várj! Valami halványan rémlik, de...asszem túl sok pályinkát iszom mostanában. :D
11:52
46
dec
02
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Nem túl sok az...csak még szoknod kell...még combosodnia kell egy kicsit a májadnak...xD
12:45
47
dec
02
ismeretlen válasza írására:
Meg puskapor! Harr-harrr! Hagy legyen ereje:D
12:45
48
dec
02
ismeretlen válasza írására:
:-D
Komolyan.
14:10
49
dec
02
ismeretlen válasza írására:
Tudom:D
14:31
50
dec
02
ismeretlen írta:
Egy jó kis forralt bor egy karácsonyi vásáron..milyen jó is az.
14:43
51
dec
02
Lunabunny válasza írására:
Na persze! Elrontasz a végén. :D
14:59
52
dec
02
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Én azt szeretem, amikor egy szimpla torokgyulladásra augmentint írnak fel. Aha. És a sok hülye meg beszedi, ahelyett, hogy enne két kanál mézet. Persze, vannak indokolt esetek, de azt gondolom, hogy nagyon sokan, teljesen feleslegesen tömnek magukba egy csomó mérget, amivel sokkal többet ártanak, mint használnak maguknak.
17:33
53
dec
02
BoribonAnnipanni válasza írására:
ma váltottam ki egy aktil duot ;DD
remélem, holnaptól nem leszek dögrováson
18:01
54
dec
02
Lunabunny válasza írására:
Hát mondjuk én tavasszal nagyon durván ágynak estem egy torokgyulladással. Három nap után mikor nem ment le a lázam és egyre szarabbul lettem mentem el az ügyeletre. Augmentint kaptam, de még így is ráhúzódott a fülemre és középfülgyulladásom lett, amitől kilyukadt a dobhártyám. Nem tudom mi lett volna ha nem szedem be az antibiotikumot, csak mézet szopogatok. Szerencsére a dobhártyám begyógyult. Szóval azért vannak azok az esetek, mikor kell az az antibiotikum. Szimpla torokfájás, meg durva torokgyulladás között is van különbség.
18:15
Felhasználónév:
Jelszó: