Test

Éva almája visszaüt

7024

Nyugat-Európa más. Mások a városok, mások az ízek és mások az emberek is. Ez egy elég felszínes megállapítás, amit mindenki el tud mondani, aki valaha is járt "Nyugaton". Na, de legyünk kicsit konkrétabbak: miben is mások például a nyugat-európai emberek? Valószínűleg sokan fel tudnánk sorolni egy raklapnyi külső és/vagy belső tulajdonságot, ami viszont nekem németországi létem alatt szemet szúrt, az a derekuk volt – pontosabban az, hogy nem volt derekuk. A sokadik generációs török lányok ugyanúgy, mint a német csajok, nem szívlelhették ugyanis a feneket takaró télikabátot, rendszerint kilógott belőle a hasuk. A hideggel szembeni ellenálló képességük amúgy is megérne egy külön eszmefuttatást – elég csak a mínuszban zokni nélkül balerinatopánban flangáló angol lányokra gondolni.

Visszakanyarodva a "nyugati" testfelépítésre: a legtöbbjüknek egyenes combja és kicsi feneke volt, amire simán rácuppant a csőfarmer. A baj deréktájon kezdődött, ugyanis amíg a semmi fenékre ráment a farmer, a szorosan gombolódó nadrág fölött kibuggyant a masszív úszógumi. Nem egy lánynál láttam ilyet, de nem is száznál. Szinte minden nap összefutottam egy tucat csoportba verődött tinivel, akik hasonló jegyekkel bírtak. A fent vázolt jelenség – azaz hogy egyre több az ilyen típusú elhízással küzdő nő – létezik, tudtam meg dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus-természetgyógyász szakértőjétől.

Aki jártas a fitnesz-wellness világban, tisztában van vele, hogy az elhízásnak két típusa van: a női típusú elhízás esetén a zsír a csípő- és a fartájékon, a combokon szaporodik fel. Ezt nevezzük körte típusú elhízásnak, mely visszerességet okoz és a  súlytöbblet miatt a szívet terheli. Ezt tartják egyébként kevésbé veszélyesnek. A férfiakra az alma típusú elhízás jellemző, amelyet a hasüregi zsír jelentős felszaporodása okoz. Ez a típusú elhízás komoly kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulásában. Férfi típusú elhízás kialakulhat nőknél is: ilyenkor a kólásüveg formájú sziluett hengerré alakul, azaz a derék kezd eltűnni, és ha a haskörfogat meghaladja a 80 centimétert, akkor férfi típusú elhízásról beszélhetünk.

A doktornő szerint ugyan mindig is voltak kevés százalékban olyan nők, akiknél előfordult az ilyen típusú elhízás, de ma már valóban jelenségről beszélhetünk. Kialakulásában ma több faktor együttes hatása játszik szerepet. Ott van elsőként például az életmódkultúra változása, és ezen belül is a táplálkozás. Rá lehet vágni persze gondolkozás nélkül, hogy minden a Meki vagy a Burger King hibája, de ezek mellett ott sorakozik nemcsak a többi gyorsétterem-lánc, hanem kéz a kézben a feldolgozott élelmiszeripari termékek: a zacsis levesek, konzervek, félkész ételek, mirelit áruk, a metróaluljárókat elfoglaló pékségek helyben sütött "finomságai" is. A legtöbbjük ízfokozóval készült, amelyek között is az E 620-628, azaz a glutamátot tartalmazók a legveszélyesebbek. „Sok kicsi sokra megy” – így a doktornő – „Ez az ízfokozó ott van a menzai, iskolai konyhák, kifőzdék ételeiben, de már a nagymami kosztjának finom ízeit is eredményezi. Megágyaz a betegségeknek.”  Ugyanígy káros az olyan napi rutin, mint a mikrohullámúban történő ételmelegítés vagy ételkészítés, de az olyan evidenciák is, mint a nassolás, a chipsek, a szénsavas és nem szénsavas üdítők, a sok cukrot tartalmazó kekszek, édességek, jégkrémek fogyasztása. Sőt ma már a tejfölben és joghurtban sem bízhatunk, mert ezekbe is belecsempészik, ugyanígy nem hiába mondják a fehér lisztre, a cukorra vagy az étkezési keményítőre, hogy ezeket is kerülni kell. A legtöbb cukros, előre gyártott élelmiszer ugyan finom és örömhormont termel, de a pillanatnyi élvezet mellett hosszútávon súlyos károkat okoz.

A Németországban töltött tíz hónap alatt rengeteg készételt fogyasztottam az ideiglenes családommal és kriminális mennyiségű szénhidrátot vettem magamhoz. Ha nem kapok észbe, akkor nem plusz három, hanem plusz tizenöt kilóval jöttem volna haza. Dr. Bérczy Judit szerint a sok szénhidrátfogyasztás változást eredményez a hormonrendszer változásában, ez viszont beindít egy olyan ördögi kört, amiből nehéz kiszállni. „A sok szénhidrát a hasnyálmirigyet fokozott inzulintermelésre készteti, és a kalóriatöbblet miatt a kilók csak gyarapodnak. Hová kerül a felesleges zsír? A nagy mennyiségű inzulin, az állandó stressz, a „legyünk midig a csúcson, a buli buli hátán életmód” – mely szintén egyfajta stressz a szervezetnek –, a sok adrenalin és noradrenalin együtt kedvez a hasüregi zsírszaporodásnak. A zsírfelszaporodás pedig ellene dolgozik az inzulinnak, így inzulinrezisztencia lép fel, melyet még több inzulinnal próbál a szervezet kompenzálni. Kialakul a tartós hyperinzulinémia a szervezetben.” Persze, védhetjük magunkat azzal, hogy ez örökletes, hajlam kérdése, a doktornő szerint viszont ez nem lehet magyarázat a férfi típusú elhízásra, és ha nem a fent vázolt életmódot folytatjuk, akkor el is kerülhető.

Emellett persze ott van az is, hogy egyszerűen nem mozgunk eleget – tisztelet a kivételnek. A legtöbb elfoglaltságunk és szórakozásunk üléssel jár: elég csak egy mozira, színházra, a munkánkra, vagy a közlekedésre gondolni.
Megdöbbentő viszont, hogy a doktornő szerint a férfi típusú elhízás  hátterében a mai, sikeres vállalkozó nő ideálja is áll. A sok stressz által elérhető ugyan az álom, de a terhelés ellen a szervezet tiltakozik. Az alma típusú elhízással küzdő nők nagyobb része lesz meddő, de előfordulhat náluk fokozott szőrnövekedés, sőt férfias hajhullás is.

Aki észreveszi magán, hogy hasra kezdett el hízni és nem folytat egészséges életmódot, az feltétlenül keressen fel egy endokrinológust vagy elhízással foglalkozó más szakembert. Ők felmérik, hogy milyen változások indultak be az anyagcserében, a hormonokban, vagy jelen vannak-e már szövődmények. A káros elhízás megelőzhető, tehát érdemes tenni ellene, de még jobb, ha a helyes életmóddal inkább megelőzzük azt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások