Étel+Ital

A gyomrán át

6996

Olcsó közhely, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. De mint minden olcsó közhely, ez is komoly igazságtartalmat hordoz. Egy jól megkomponált és kellő szakértelemmel elkészített menüsor a hódítási apparátus olyan kelléke, amiről kár lenne lemondani, de régi kapcsolatokat is felpezsdíthetünk egy rafinált közös vacsorával. Nem árt azonban néhány dolgot megfontolni, mielőtt nagy lelkesen főzőkanalat ragadnánk.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan fogásokat szavazzunk be a randimenünkbe, amiket viszonylag kulturáltan lehet fogyasztani. Kínos pillanatokat okozhat ugyanis a spagetti, a cérnametélt, a szétfröccsenő koktélparadicsom, a hatalmas salátalevelekről alácsorgó öntet vagy a filézetlen hal, csak hogy a legmacerásabb ételféleségeket említsem.  Ugyanígy kellemetlen helyzetbe hozhatjuk választottunkat, ha speciális szakértelmet igénylő fogásokat választunk, hiszen ha még friss a kapcsolat, nem tudhatjuk, mennyire járatos például a különféle tengeri herkentyűk páncéljainak és héjainak eltávolításában. Szintén búcsút mondhatunk a romantikus hangulatnak, ha olyan ételeket vetünk be, amik randiidegen szagot árasztanak, vagy épp később éreztetik kellemetlen élettani hatásukat. Tiltólistásak tehát a hagymafélék, a marinált fogások, az erőteljes szagú sajtok, illetve a bab, a lencse és minden olyan alapanyag, ami puffadást okozhat. Ugyanígy nem érdemes hazardírozni olyan fogásokkal, amik előreláthatólag negatívan fogják befolyásolni a kinézetünket. Klasszikusan ilyen a mák, de a porcukrot és bizonyos szószokat is igen nehéz eltávolítani az arcunkról, ha egyszer odakerültek, és az erős paprika okozta tünetek sem fokozzák szexuális vonzerőnket. A diétás kaják szintén felejtősek ilyen alkalmakkor, hiszen egy átlag hímnemű hidegrázást kap, ha a kalória szó bármilyen vonatkozásban is elhangzik vacsora közben.

Az alapanyagok gondos megválasztásán túl érdemes azt is szem előtt tartani, hogy konyhaművészetünket lehetőleg kevés energiaráfordítással megvalósítható fogásokon keresztül csillogtassuk meg. Ha ugyanis reggeltől estig a konyhában sürgölődünk, könnyen megeshet, hogy estére a végzet asszonya helyett egy leharcolt konyhásnéni fog hervadozni az asztalnál, akinek annyi erotikus kisugárzása van, mint egy pohár langyos kólának. Mindezeken túl érdemes könnyű ételekben gondolkodni, hiszen nem szerencsés ilyen romantikus alkalmakkor Buddhára enni magunkat, és üveges tekintettel bámulni egymásra már a főétel magasságában. Különösen igaz ez a kitétel abban az esetben, ha az este további részére még közös fizikai aktivitást tervezünk, márpedig szerencsés esetben ez a végkifejlet. A legfontosabb tényező azonban az, hogy minden érzésünket főzzük bele a randimenübe, hiszen minden alapanyagnál és technikai bravúrnál fontosabb, hogy érezze szívünk választottja, hogy szeretjük és akarjuk őt. Ahogy bölcs kollégám az imént megfogalmazta: a májkrémes kifli is tökéletes romantikus vacsora, ha szeretettel készítik.

Persze a puding próbája az evés, úgyhogy a fent bemutatott alapelvek illusztrálásaképpen álljon itt egy menüsor, amit mindenki a saját és párja szájíze szerint alkalmazhat, módosíthat, vagy épp elvethet.

A ricottás falatkák látványosak, rafináltak és finoman felrázzák az ízlelőbimbókat, valamint az emésztőnedveket a súlyosabb főfogás előtt – tökéletesen megfelelnek tehát az ideális előétel kívánalmainak.

Ricottás olívakrémmel töltött sült paprika

Hozzávalók: 3 db piros kaliforniai paprika, fél adag ricottás olívakrém, 1-2 bazsalikomlevél a díszítéshez

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokra. Ha van, akkor grill funkcióra kapcsoljuk, és bedugjuk a megtisztított paprikákat. Körülbelül 20-30 perc alatt megsütjük/grillezzük, közben kétszer-háromszor megforgatjuk őket. Akkor jó, ha a héja már feketedik kívülről, hiszen azt úgyis lehúzzuk utána. Ha megsültek a paprikák, tálba tesszük őket, fóliával légmentesen lefedjük és így hagyjuk legalább 15 percig. Ezután könnyen le tudjuk húzni a paprikák héját. Ezután eltávolítjuk a magokat és mindegyik paprikát három részre vágjuk. Az így kapott paprikaszeleteket megkenjük az olívakrémmel, feltekerjük, és egy nagy tányérra vagy tálra ültetjük. Végül következik a csinosítás: minden tekercs tetejére teszünk még egy pöttynyi krémet, arra pedig egy szem olajbogyót ültetünk, amire bazsalikomlevélből vágott csíkot helyezünk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

(forrás: Nosalty)

Ha pasi-kompatibilis menüben gondolkodunk, egy szép nagy darab borjúkarajjal nem nyúlhatunk nagyon mellé, ahogy más tekintélyes húsfélével sem. Legtöbbjük hangsúlyozottan ragadozó életmódot folytat, ezért rendkívül hálásnak bizonyulnak, ha szívük választottja ezt a tényt nem téveszti szem elől. Az alant következő főfogás maximálisan megfelel ezeknek a kritériumoknak. Mivel gazdag, míves ételről van szó, a legelegánsabb megoldás, ha egyszerű krumplipürét tálalunk köretként.

Borjúsült Orloff módra

Hozzávalók: 1 kg borjúkaraj, 30 dkg gomba, fél citrom leve, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tej, 6 dkg vaj, 2 dkg liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió, 2 tojás, őrölt bors, só

Elkészítés: Kivajazott tűzálló tálban 40 percig sütjük a megsózott, megborsozott borjúkarajt. A  felszeletelt gombát meglocsoljuk a citrom levével. Serpenyőben 2 dkg forró vajban 10 percig közepes tűzön pároljuk, majd lecsepegtetjük. 2 dkg vajat felolvasztunk egy serpenyőben, levesszük a tűzről, állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet, majd a felforralt tejet. 5 percig kislángon kevergetjük, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, a sót, borsot, szerecsendiót, és hagyjuk hűlni. Amikor a hús megsült, kivesszük a levéből, fél centis szeletekre vágjuk, de nem teljesen végig. A kihűlt besamelből 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többibe belekeverjük a párolt gombát, és a 2 tojássárgáját. A keveréket a szeletek közé kenjük, a húst jól összeszorítjuk, ha kell, össze is kötözzük. A tojásfehérjéből késhegynyi sóval kemény habot verünk, hozzáadjuk a maradék besamelt, a sült hús szaftját, és a masszával beborítjuk a húst. Forró sütőben még 8 percig sütjük.

(forrás: Onlinereceptek)

Egy jól elkészített, minőségi csokikrémben alapból van valami erotikus, de ha ezt még tovább bolondítjuk némi alkohollal, naranccsal és illatos, aromás fűszerekkel, az bőven kimeríti az afrodiziákum fogalmát.

Narancsos-likőrös csokoládékrém

Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 2 db narancs, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál keményítő, 20 dkg jó minőségű, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé, őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, narancslikőr ízlés szerint

Elkészítés: A narancsokat kettévágjuk és kifacsarjuk a levüket. A tejszínt és a kifacsart narancslevet a kockákra tördelt csokoládéval és a mézzel addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad. A keményítőt egy kevés narancslével vagy vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a meleg csokis tejszínhez. Hozzáadjuk a fűszereket és a narancslikőrt, elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. Ha már langyos, kelyhekbe töltjük, és fogyasztásig hűtőbe rakjuk. Tálaláskor mellékelhetünk hozzá piskótakarikát, de önmagában is teljesen kielégítő desszert.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások