Test

Eleget alszol?

6988

Időben lefekszel? Eleget alszol? Kipihenten ébredsz reggel? Ha nemmel válaszoltál ezekre a kérdésekre, bizony komoly bajban vagy, ugyanis egyre több olyan kutatás lát napvilágot, melyek azt bizonyítják, hogy az alvás minősége, mennyisége, sőt még az időzítése is jelentősen befolyásolja egészségünket és várható élettartamunkat.

Kedvenc tudósaink például kimutatták, hogy tíz ember közül legalább öt naponta egy-két órával kevesebbet alszik, mint amennyire szüksége lenne. Ez azt jelenti, hogy hét végére az emberek több mint fele már legalább egy éjszakányi lemaradásban van, ami súlyos következményekkel jár. Aki megvonja szervezetétől a szükséges mennyiségű alvást, az számíthat például rá, hogy nyolc-tíz évvel kevesebbet fog élni. A kialvatlanság az immunrendszerre sincs jó hatással, ugyanis ilyen állapotban emelkedik a fertőzések valószínűsége. A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint például az, aki hét óránál kevesebb ideig húzza a lóbőrt, háromszor valószínűbben kapja el az influenzát, mint az, aki legalább nyolc órát szán alvásra.

De nemcsak az alvás mennyisége fontos, hanem az is, hogy mikor hajtjuk álomra a fejünket. Ha ugyanis rendszeresen éjfél után térünk nyugovóra, húsz százalékkal valószínűbb, hogy depressziósak leszünk – legalábbis ezt állítják a Columbia Egyetem tudós elméi. Szerintük a hangulatzavarok elkerülése érdekében már tízkor ajánlatos számlálni azokat a bizonyos bárányokat.

Persze, manapság nehéz kivitelezni, hogy megfelelő időben térjünk nyugovóra és rendesen ki is aludjuk magunkat, de a várható következmények ismeretében érdemes legalább törekedni rá.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások