Közösség

Jaj, most mi lesz?!

6975

Ahogy sokunknak, úgy neked is biztosan óriási öröm volt, mikor végre kézhez kaptad a jogsidat. Azóta egyre szívesebben autózol a városi forgalomban, a barátnőidet te fuvarozod a közös esti moziba, a nagyit a vasárnapi misére, az öcsit pedig a kosáredzésre. Egyre bátrabban veszed be a kanyarokat, de persze a biztonságodról sem feledkezel meg: a biztonsági öved mindig bekapcsolva, a kötelező biztosításodat igazoló papírok a kesztyűtartóban. De váratlan helyzetek sajnos mindig adódhatnak.

Bármikor előfordulhat, hogy valaki a pirosnál hátulról az autódba csúszik, vagy rossz ütemben vált sávot, és összekoccantok. Ilyenkor megnyugtató a tudat, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod fedezi a károdat. Persze ehhez az első lépés az, hogy a baj megtörténte után a másik vezetővel tisztázzátok, ki volt a vétkes, majd töltsétek ki a kék-sárga kárbejelentő lapot.

Az is előfordulhat, hogy talán a kellő rutin hiányában,vagy mert egy percre elkalandoztál, te szaladsz bele hátulról az előtted álló kocsijába. Először is: nyugi! Ez bárkivel előfordulhat, vegyél egy nagy levegőt, gondold át a történteket. A vétlen sofőrrel beszéld meg a helyzetet, és töltsétek ki a betétlapot. Fontos, hogy egyetértsetek abban, ki volt a vétkes, hiszen így megspóroltok magatoknak 2-3 órát azzal, hogy nem kell kihívni a helyszínre a rendőrséget. Természetesen ez csak akkor működik, ha nem történt személyi sérülés, mert ha történt, kötelező értesíteni a hatóságot.

Nem vagy ártatlan?

A kis balesetet magad mögött hagyva gondold át a történteket, majd jöhet a szerviz. Mivel te okoztad a kárt, a másik autós javítási költségeit fedezi a kötelező biztosításod, neked viszont sajnos vékonyabb lesz a pénztárcád. Hiszen cascót, ami akkor is fizetne, ha te okoztad a bajt, sokakhoz hasonlóan te sem kötöttél, hiszen a borsos évi 60-100.000 forintos költség igen megterhelő lehet. Persze a szervizköltség is az. De akkor mi a megoldás?

Egy kis plusz figyelem és minimális plusz költség: a kötelező biztosításod mellé köthetsz Mini-Casco-t is, amit pont az ilyen apróbb esetekre találtak ki. Egy biztosító, a Genertel kínál ilyet: ha náluk kötöd meg a KGFB-t, választhatsz mellé Mini-Cascot is, ami 250.000 forint értékig fedezi a károdat, ha te voltál a hibás fél. Szóval egy kis koccanástól semmiképp ne ess kétségbe, évente egyszer a biztosító állja a szervizelés költségeit, persze, csak ha a KGFB-t és a Mini-Cascot is a Genertelnél, egyszerre kötöd meg.

De továbbra is nagyon figyelj az utakon, az a tudat, hogy a károd kijavításának költségeit fedezi a biztosító, még nem ment fel az alól, hogy felelősen és másokra odafigyelve vezess. Jó utat!

www.genertel.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások