Étel+Ital

Veszedelmes ízkombó

6963

Hazánkban fejenként mintegy 50 kg krumplit fogyasztunk el évente.   Saját magam és a környezetem felhasználási szokásait elnézve megkockáztatom, hogy ennek tekintélyes hányada rakott krumpli formájában kerül az asztalra és persze a bendőbe. Tagadhatatlan, hogy zseniális kombóról van szó, így nem kell csodálkozni, hogy számos honfitársammal egyetemben én is rendszeresen lesokkolom vele az emésztőrendszeremet. Mert a rakott krumpli veszedelmes dolog: ha felbukkan valamely étkezőasztalon, a mértékletesség kategóriája megszűnik létezni, és Norbi, Réka, Béres Alexandra, valamint gasztronómiai szuperegónk összes szigorú szereplője automatikusan kiiktatódik, és életbe lép a mindent elsöprő örömelv. Aztán persze jön a fájdalmas sóhajtozás és esküdözés, hogy soha többet, legalábbis ilyen brutális adagot semmiképp. De amikor legközelebb ott terpeszkedik a konyhaasztalon a tekintélyes jénai, benne a kellemesen aranybarnára sült tejfölburok alól kikandikáló kolbászkarikákkal és helyenként elővillanó tojásdarabkákkal, meginog az ember, a hihetetlenül étvágygerjesztő illat pedig végső csapást mér az akaraterejére, és jön az oops I did it again életérzés.

Ez volt az egyik legelső fogás, amit megtanultam elkészíteni, hiszen gyakorlatilag minden előképzettség és gyakorlat nélkül bátran neki lehet állni, a sikerélmény szinte garantált. Az egyetlen tényező, ami vakvágányra futtathatja a műveletet, ha nem kellő körültekintéssel választjuk ki a felhasznált kolbászt. Nálam a beszerzés kötelező eleme a hosszas casting, nem kis traumát okozva ezzel a gyengébb idegzetű henteseknek. A harmonikus ízhatás és az optimális állag miatt ugyanis fontos, hogy enyhén csípős legyen, jól lehessen szeletelni, és ne legyen túl zsíros. A tejföl nem annyira kardinális kérdés, mint a kolbász, de ebből is érdemes jó minőségű, kellemesen krémes típusra benevezni. Ezután már semmi sem menthet meg a fent bemutatott gasztronómiai kilengésektől.

A rakott krumpli másik előnye, hogy olyan mint a legó: bátran cserélgethetjük az elemeit vagy épp új összetevőkkel gazdagíthatjuk, nagy bajt nem okozunk, sőt. Ha meg akarom bolondítani egy kicsit, az alapreceptet feljavítom némi hagymakarikával és sajttal. Ha nagyon meg akarom bolondítani, akkor a tejfölt részben vagy teljesen juhtúróra cserélem. Emellett számos variációja él a köztudatban, amiket érdemes sorra kipróbálni. A Vajdaságban például darált húsos raguval készítik, valahogy így:

Vajdasági rakott krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 8 tojás, 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés: A krumplit és a tojást feltesszük főni. Közben olajon megfuttatjuk a kockákra vágott hagymát, rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és ragut készítünk belőle (esetleg egy kis sűrített paradicsommal megbolondíthatjuk). Mikor elkészült, tűzálló tálba rétegezzük a felkarikázott krumplit, tojást és a ragut. A tetejére ráöntjük a tejfölt és sütőben összesütjük.

Fotó: Flickr

A székely atyafiak is adnak munkát az emésztőnedveknek, ha rakott krumpliról – bocsánat, pityókáról – van szó. Érdemes jóféle szilvapálinkával megágyazni neki a tudatos táplálkozás jegyében.

Erdélyi juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozva karikákra vágjuk. Egy tepsit az olajjal kikenünk és beleterítünk egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózzuk és félretesszük. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintjük a hagymával, majd szétmorzsoljuk rajta a túró felét. Rálocsoljuk a tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdjük egészen addig folytatva, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére a fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített, forró sütőbe tesszük és legalább egy órán keresztül közepes lángon pároljuk.
(Forrás: Gobehami.blogspot.com)

 

A lecsós verzió szerencsés házasítása két klasszikus fogásnak, a végeredmény ennek megfelelően fenomenális.

Lecsós rakott krumpli

Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 8 tojás, 1 szál kolbász, 1 nagy pohár tejföl, 3-4 db nagy zöldpaprika, 3-4 db paradicsom, 3 db hagyma, só, bors, olaj.

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, és nyersen karikákra vágjuk. A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk. A paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot felszeleteljük. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és jól szétszedjük. A kolbászt szintén felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és rétegekben belerakjuk a hozzávalókat. Alulra egy sor burgonya kerül, amit megsózunk, majd meghintjük a hagymakarikával. Erre tesszük a tojást, megsózzuk, majd a kolbász, a paprika és a paradicsom következik. Sóval és borssal kikeverjük a tejfölt és meglocsoljuk vele, majd újabb rétegek következnek, míg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére krumpli kerüljön, amit meglocsolunk olajjal. Ezután rálocsoljuk a maradék tejfölt, alufóliával letakarjuk és mehet a sütőbe. 180 fokon 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát. Ha a krumpli puha, addig sütjük, míg megpirul a teteje.
(Forrás: Nosalty.hu)

 

Persze, külhonban is megvan a hagyománya és a rajongótábora. Az egyik legismertebb változat a francia.

Francia rakott krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl tejföl, 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, morzsa, szerecsendió.

Elkészítés: A héjában főtt krumplit karikákra vágjuk. Két tojást megfőzünk és szintén felkarikázzuk. A tejből, 5 dkg vajból és a lisztből besamelmártást készítünk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd amikor langyosra hűlt, belekeverjük a megmaradt két tojás sárgáját, a tejfölt és a sajt felét. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mártásba. Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal és meghintjük a morzsával. Az elkészített mártásba belekeverjük a karikákra vágott krumplit és tojást, beleöntjük az előkészített tálba, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben összesütjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások