Lélek

Örökkön örökké?

6946

Az, hogy mennyire hiszek a sírig tartó szerelemben, nagyban függ az aktuális szerelmi állapotomtól, a hormonjaimtól vagy éppen a felülkerekedő négy lábbal a földön énemtől. Van – bár egyre ritkábban fordul elő -, hogy az észérveim ellenére elhiszem egy kicsit, hogy létezik a tündérmesékből ismert örökkön örökké, de ezt a gondolatot rendszeresen elvetem, mert a jellemfejlődés, az életutak különbözősége vagy az emberi természet miatt szerintem nem vagyunk alkalmasak arra, hogy miután összekötöttük az életünket valakivel, a sírig együtt maradjunk vele.

Ennek ellenére minden tiszteletem azoké, akik erre rácáfolnak, vagy legalábbis megpróbálják a számomra lehetetlennek tűnő küldetést. A fenti gondolattal egyébként bizonyítottan nem vagyok egyedül. Nemrég kiderült egy németországi felmérésből, hogy a megkérdezettek többsége szerint egyre nagyobb számú nyílt házasság vagy kapcsolat lesz tíz év múlva, mint manapság. Vajon miért jutottak erre a véleményre? Elképzelésük szerint az az oka, hogy egyre elfogadottabbak lesznek a hosszú ideje tartó párkapcsolatokat felfrissítő egyéjszakás kalandok. Ebben, mondjuk, nem lennék olyan biztos, de egyszerűen döbbenetes, hogy minél idősebb vagyok és minél többet tudok az emberi kapcsolatokról, annál többször bizonyosodik be, hogy hosszútávon a legtöbben úgy tartanak ki a párjuk mellett – akit egyébként szeretnek -, hogy közben néha-néha kalandoznak valamerre. Mi lehet akkor a helyzet, ha valaki úgy él a párjával együtt, hogy már nem is köti össze őket más csak a gyerekek és a közös vagyon?

A fent említett felmérésből az is kiderül, hogy a németek szerint a kapcsolatok milyensége is változik a jövőben – átlagosan nem lesznek például olyan hosszantartóak. Csak minden harmadik megkérdezett gondolja, hogy ugyanannyi sírig tartó kapcsolat lesz majd, mint amennyi most. Meglepő, hogy mégis tízből nyolcan hisznek abban, hogy megtalálják életük szerelmét, akivel örökkön örökké együtt maradnak, de vele már nem biztos, hogy az oltár elé állnak, sőt, az is lehet, hogy csak távkapcsolatban élnek majd.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások