Közösség

Jaj, mit tettem?!

6942

Kedves Olvasó! Tudjuk, hogy ésszel, felnőtt módon fogyasztasz tudatmódosítókat, csak annyit, amennyi az aktuális hangulathoz és helyzethez kell, ha kell egyáltalán. Egy kis bor, esetleg némi gin-tonik vagy más koktél, könnyűdrogokról szó sem lehet, az azt fogyasztókra vagy megvetéssel, vagy elnéző sajnálkozással tekintesz, és soha, de soha nem veszíted el a fejed. Nyilván ismersz azonban olyan érzelmileg megtépázott és kemikáliákra fogékony embert – ne adj’ isten a szintén felnőtt és felelősségteljes baráti társaságodban is van ilyen -, aki bizony még mindig meggondolatlan diplomáciai manőverekre vetemedik ilyen állapotban.

A részegen írt sms-ekről, illetve – a mai mobiltelefonok képességeit tekintve – e-mailekről, Facebook-frissítésekről van szó. Manapság ugyanis mindezzel számolni kell, hol van már az, hogy mire kivitelezhettük volna hirtelen jött ötletünket (becsöngetés, ablak alatt kiabálás), már ki is józanodtunk. Ha az illető valakibe szerelmes vagy dühös rá (a legrosszabb esetben a kettő egyszerre), ma már bizony az „itt és most” elve alapján azonnal közölheti, mi a pálya. Akkor is, ha nem szabadna, és barátai fizikai erőkifejtéssel igyekeznek meggátolni őt ebben.

Fotó: Neményi Márton

Azt már csak nagyon halkan, zárójelben jegyezzük meg (hozzátéve, hogy senki ne vegye magára), hogy még rád is rád törhet néha az átmeneti elmezavar, ha olyan a helyzet, kedves olvasó, még akkor is, ha sosem bámultad meredten a mobilod képernyőjét egy buliban hajnali háromkor, hátha jelentkezik az a bizonyos valaki. Mindenesetre itt van pár tipp, amellyel megelőzheted (bocsánat, szerencsétlen ismerősöd megelőzheti) a bajt, illetve enyhítheti a károkat, ha már megtörtént, miután az alkohol átvette a hatalmat és módszeresen felszámolta civilizációs gátjait – és persze büszkeségét. Az egyszerűség kedvéért, de semmire sem célozva váltsunk most egyes szám második személyre.

Telefonrulett

Ha lusta vagy törölni, vagy csak nincs szíved, akkor neked való játék, amely segíthet átlendülni a holtponton. Négy egyszerű lépésből áll: menj a telefonkönyvbe, csukd be a szemed, tartsd lenyomva pár másodpercig a lefele gombot, majd engedd el és tárcsázz. Ha kinyitod a szemed, és meglátod, ki a szerencsés, majd azt gondolod: „úristen, ne!”, akkor egyértelmű, hogy itt az ideje kipucolnod a kontaktlistádat. Kezdheted például vele. A helyzet ugyanis az, hogy ha a telefonkönyv bővítéséről van szó, a legtöbben hatalmas hörcsögök vagyunk: felhalmozzuk, amit lehet, hogy aztán ne csináljunk vele semmit. Ha megtalálod a kettővel ezelőtti főnöködet, egy azóta bezárt étterem rendelős telefonszámát, vagy például Krisztián2-t – akiről persze fogalmad sincs, kicsoda -, akkor valóban eljött az idő. Ha kigyomláljuk telefonkönyvünket, kevesebb eséllyel keveredünk megmagyarázhatatlan helyzetbe akkor is, ha az úgynevezett házibulitrollok egyikének áldozatául esünk. Vannak ugyanis, akik azzal szórakoznak, hogy az asztalra csillag alakban kipakolt mobilokat elrabolva, véletlenszerűen kiválasztott személyeknek elküldik sms-ben, hogy „szeretlek”.

A levél visszaszívása

Mindenkinek vannak sötét, elkeseredett pillanatai, amikor a kétségbeesés közepette többet lát a másikban, mint amennyi benne van. A kijózanodásnak pedig az a legjobb módja, ha mindezt le is írjuk neki. Akkor persze már késő, hiszen a levelet elküldtük, kész a baj, és ha nem is azonnal, másnap délelőtt (kora este) a körmünket rágva ülünk majd a laptop elé szembesülni tettünk következményével, vagy nem? Nem feltétlenül. Ez nem egy Google-t hirdető píárcikk, de ettől függetlenül mindenkinek melegen ajánljuk a Gmail használatát. A vállalat ugyanis fenntart egy közösségi fejlesztői felületet, ahol ötletes megoldások születnek mindenfélére, például a fent vázolt helyzetre is. A neve: levél visszavonása, és a Google Labs Gmail-szekciójában, lejjebb görgetve érhetitek el. Az elküldés után elvileg még fél percig működik.

Fotó: Neményi Márton

Teszteld a józanságod!

Természetesen nem a fiziológiai józanságod, hiszen tudjuk, hogy részeg vagy. Továbbá hajnali négy van és szánalmasnak érzed magad, amelyet természetesen rejtjelezve szét kell kürtölnöd a Facebookon. A fantáziátlanabbak YouTube-videókat linkelnek egy „hát igen, ez van”-jellegű kommenttel, a merészebbek többfenekű, nehezen dekódolható mondatot tolnak ki az üzifalra. Aztán még egyet és még egyet. A másik forgatókönyv: összejöttél valakivel! Szexeltél! Tiéd a világ! Ezentúl minden más lesz, és bár tudod jól, hogy semmi garancia, és koppantál már nagyokat még a legnagyobb eufória közepette is, érzed, hogy ez most más… vagy mégsem, mindenesetre meg kell eresztened egy megnyilatkozást a Facebookon. Nem azért, hogy megtudják, hogy te vagy a király, hanem azért, hogy érezzék, hogy jól érzed magad. (Oké, legyünk őszinték: azért hogy érezzék, hogy jobban érzed magad náluk.)

Sem a lelkesedést nem akarjuk letörni, sem az önsajnálat ajándékát nem szeretnénk elvenni, de jobb, ha telepíted a közösségi józansági szűrőt. Ez nem más, mint egy Firefox-kiegészítés (mindenki Firefoxot használ, ugye?!), amely arra kényszerít, hogy teljesíts egy feladatot (mint például az abc leírása hátulról előre), mielőtt belépsz a már említett közösségi oldalra, vagy mondjuk a Twitterre, MySpace-re. Hűtőre applikálható megoldás sajnos nincs, az a háromhetes, a szülinapodról megmaradt bonbon sajnos már menthetetlen.

Forrás: Stuff Hipsters Hate

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások