Divat

Beteljesült vágyak

6940

Hachbold Anna és Kárpáti Éva, az ANNAEVA tervezői külön-külön érkeznek az interjú helyszínére. Először Anna hív, hogy késik egy kicsit, majd Éváról derül ki, hogy ő sem ér oda időben, mert nem tud a környéken parkolni. Ezek után nyugtázom azt is, hogy amatőr sajtómunkásokhoz is méltatlan módon otthon hagytam a diktafonom, így Marci telefonjára hagyatkozom. A sok hátráltató tényező ellenére jót beszélgetünk munkáról, célokról és a magyar divatról.

 

Idén megnyertétek a Fashion Awards Hungary Az Év Fiatal Divattervezője díját. A legutóbbi aktualitás veletek kapcsolatban a Marie Claire Fashion Days, amelyen először mutatkozhattatok be. Milyen érzés volt, hogy felkértek benneteket?
Éva: Természetesen nagyon jól esett, hogy felkértek. Engem ez egy kicsit meglepetésként is ért. Annát nem, ő mindig sokkal magabiztosabban áll ezekhez a dolgokhoz.
Anna: Azt tudni kell, hogy azelőtt kértek fel bennünket, hogy megnyertük a díjat – számomra inkább ez volt meglepő, így utólag. Tavaly nézőként voltunk a bemutatón, amikor Éva odasúgta nekem, hogy milyen jó lenne, ha jövőre bennünket is felkérnének. Ez egy nagy, közös vágyunk volt; a legközelebbi cél, amit szerettünk volna elérni.

Mit jelent ott lenni a MCFD-n?
Anna: A Marie Claire által felkért tervezői gárda az Magyarországon, akik közé mi is szeretnénk tartozni. Az egy szint, egyfajta minőség és szakmailag elismerés.

Hachbold Anna és Kárpáti Éva (fotó: Neményi Márton)

Hiányzik egy teljesen független, de magas színvonalú divathét Magyarországról?
Anna: Hiányzik, persze.
Éva: Attól függ, mit jelent az, hogy teljesen független. A világon mindenhol úgy van, hogy támogatják a divatheteket. Nem feltétlenül divatlapok, gondolj csak a Mercedes-Benz Fashion Week-re. A Marie Claire felvállalta, hogy létrehoz egyet, amely eddig valóban hiánycikk volt itthon.

Az egyik vágyatok ezek szerint teljesült. Mi az, ami most a szemetek előtt lebeg?
Anna: Nagyon sok minden van, amit szeretnénk elérni, de kis lépésekben haladunk. Az első a showroom, amit már régóta szeretnénk megnyitni, de mindig közbejött valami. Minden megvan hozzá, de még tart a felújítás, így egyelőre nem tudunk beköltözni. A távlati célunk pedig az, hogy terjeszkedjünk külföldre. De általában azok a terveink, mint minden fiatal tervezőnek Magyarországon.

Sokszor és sokfelől hallani, hogy nagyon sok fiatal, tehetséges tervező van az országban. Mi az, amitől mégis kiugró lehet valaki?
Anna: Ez azért nehéz kérdés, mert a tehetség mellett az is számít, hogy ki és hogyan menedzseli a márkáját. Egyébként a Krea, ahol idén diplomáztunk, nagyon jó ebben, mert ők külön oktatják, hogy mit kell csinálni, miután kikerültél az iskolából.
Éva: Nagyon sok fiatal és tehetséges divattervező volt, van Magyarországon, akiknek a nevét soha nem is hallottuk. Manapság oda kell figyelni a marketingre, és mi is próbálunk így működni.

ANNAEVA 2010/2011 ősz-tél. Még több kép a galériában!

Miért pont a Kreát választottátok?
Anna: A Rotschild Klára Divatiskolába jártam, ahol a USE tag Tóth András egyszer előadást tartott nekünk. Ő akkor már a Kreában tanított, és megemlítette az iskolát. Ezek után sorozatosan olyan jókat hallottam a suliról, hogy nem volt kérdés, hogy a MOME-ra vagy a Kreába menjek.
Éva: Nálam ez teljesen véletlenül alakult így. Éppen terhes voltam az első gyermekemmel, amikor arra gondoltam, hogy valamit kezdenem kellene magammal. Tanulni szerettem volna mindenképpen, és véletlenül bukkantam a sulira. Azt mondtam, miért is ne?

Kik azok, akiknek sokat köszönhettek?
Anna: Tanáraink között volt Tóth András és Godena-Juhász Attila, az USE unused tervezői, nagy hatással volt ránk Zanin Éva is, de természetesen sok nagynevű szakemberrel találkozhattunk.

Jelenleg min dolgoztok?
Éva: Már a tavasz-nyárit tervezzük. Magyarországon egy kicsit megkésve történik ez, mert ugye, a nagyvilágban nemrég mutatták be a tavaszi-nyári kollekciókat. Mivel itthon nincs kinek bemutatni ilyenkor, mi sem tervezünk előre.

Hogyan zajlik a közös munka? Mi a menete?
Éva: Először is nagyon sokat beszélgetünk. Nem feltétlenül a ruhákról, hanem általában a hangulatról, a színvilágról, aztán az anyagokról.
Anna: Sokat járunk együtt ide-oda, és közben beszélgetünk. Nincs olyan öltözék, ami csak az enyém vagy csak az Éváé. Amit én tervezek, abba simán belerajzolhat és belevághat Éva, és így van ez fordítva is, ugye?
Éva: Olyanok vagyunk mindketten, hogy önmagunkban nem bízunk annyira, de egymásban meg igen.

Hachbold Anna és Kárpáti Éva (fotó: Neményi Márton)

Érzitek, hogy melyik lesz slágerdarab vagy melyik lesz, amelyik jobban tetszik a közönségnek?
Éva: A tömegeknek általában az egyszerűbb darabok tetszenek. Viszont próbálunk kreatívabb ruhadarabokat is csinálni, amelyek azokat érintik meg, akik jobban odafigyelnek a részletekre vagy csak egyszerűen felhívják magukra a figyelmet. Ha megnézel egy félórás divatbemutatót, akkor kellenek ezek az úgynevezett figyelemfelkeltő imidzs darabok, még akkor is, ha a legegyszerűbb fekete kisruha lesz a legkelendőbb a kollekcióból. Ugyanakkor az a kis fekete ugyanolyan értékes és ugyanannyi kreativitás van benne, mint a kollekció többi darabjában, maximum több ember tud vele azonosulni.
Anna: Ezek egyébként azok az imidzs darabok, amelyekre az ember felkapja a fejét, de ha megnézi az egész kollekciót, akkor valószínűleg nem azt fogja választani. Általában nem is feltétlenül azért készülnek, hogy viseljék őket. Ez szándékosan van így.

Ti melyik tervezők ruháiban járnátok szívesen?
Anna: Magyarok közül a USE-val elfogultak vagyunk. Amit én szívesen hordanék, az Lanvin és a Chloé. Közös kedvenc pedig a McQueen.
Éva: Bár nekem az új kollekció már nem annyira jött be. Azt éreztem benne, hogy a régi McQueen kollekciók egyvelegét szerette volna a tervezőnő visszaadni. Mondjuk, kétségtelenül nagyon nehéz dolga volt. Igazából nincs kedvencem, majdnem az összes kollekcióból ki tudok emelni valamit.

És milyen az a nő, aki ANNAEVA ruhákban jár?
Anna:
A nő, aki ANNAEVA-ban jár, imád öltözködni. Fontosak számára a legújabb trendek, de szereti a klasszikus vonalakat. Ő mindig, mindenkinél egy lépéssel előrébb jár.  Egyedi stílusa nagyon meggyőző és karakteres, de meglehetősen egyszerű és letisztult.
Éva: Az ANNAEVA azoknak a nőknek szól, akik magabiztosan tudják viselni ezeket a ruhákat, fontos, hogy akár egy-egy kiegészítővel a saját egyéniségükhöz tudják formálni. Olyan városi, dolgozó, öntudatos nők viselik ezeket a ruhákat, akik valószínűleg variálható alapdarabokként használják az öltözékeket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások