Divat

Beteljesült vágyak

6940

Hachbold Anna és Kárpáti Éva, az ANNAEVA tervezői külön-külön érkeznek az interjú helyszínére. Először Anna hív, hogy késik egy kicsit, majd Éváról derül ki, hogy ő sem ér oda időben, mert nem tud a környéken parkolni. Ezek után nyugtázom azt is, hogy amatőr sajtómunkásokhoz is méltatlan módon otthon hagytam a diktafonom, így Marci telefonjára hagyatkozom. A sok hátráltató tényező ellenére jót beszélgetünk munkáról, célokról és a magyar divatról.

 

Idén megnyertétek a Fashion Awards Hungary Az Év Fiatal Divattervezője díját. A legutóbbi aktualitás veletek kapcsolatban a Marie Claire Fashion Days, amelyen először mutatkozhattatok be. Milyen érzés volt, hogy felkértek benneteket?
Éva: Természetesen nagyon jól esett, hogy felkértek. Engem ez egy kicsit meglepetésként is ért. Annát nem, ő mindig sokkal magabiztosabban áll ezekhez a dolgokhoz.
Anna: Azt tudni kell, hogy azelőtt kértek fel bennünket, hogy megnyertük a díjat – számomra inkább ez volt meglepő, így utólag. Tavaly nézőként voltunk a bemutatón, amikor Éva odasúgta nekem, hogy milyen jó lenne, ha jövőre bennünket is felkérnének. Ez egy nagy, közös vágyunk volt; a legközelebbi cél, amit szerettünk volna elérni.

Mit jelent ott lenni a MCFD-n?
Anna: A Marie Claire által felkért tervezői gárda az Magyarországon, akik közé mi is szeretnénk tartozni. Az egy szint, egyfajta minőség és szakmailag elismerés.

Hachbold Anna és Kárpáti Éva (fotó: Neményi Márton)

Hiányzik egy teljesen független, de magas színvonalú divathét Magyarországról?
Anna: Hiányzik, persze.
Éva: Attól függ, mit jelent az, hogy teljesen független. A világon mindenhol úgy van, hogy támogatják a divatheteket. Nem feltétlenül divatlapok, gondolj csak a Mercedes-Benz Fashion Week-re. A Marie Claire felvállalta, hogy létrehoz egyet, amely eddig valóban hiánycikk volt itthon.

Az egyik vágyatok ezek szerint teljesült. Mi az, ami most a szemetek előtt lebeg?
Anna: Nagyon sok minden van, amit szeretnénk elérni, de kis lépésekben haladunk. Az első a showroom, amit már régóta szeretnénk megnyitni, de mindig közbejött valami. Minden megvan hozzá, de még tart a felújítás, így egyelőre nem tudunk beköltözni. A távlati célunk pedig az, hogy terjeszkedjünk külföldre. De általában azok a terveink, mint minden fiatal tervezőnek Magyarországon.

Sokszor és sokfelől hallani, hogy nagyon sok fiatal, tehetséges tervező van az országban. Mi az, amitől mégis kiugró lehet valaki?
Anna: Ez azért nehéz kérdés, mert a tehetség mellett az is számít, hogy ki és hogyan menedzseli a márkáját. Egyébként a Krea, ahol idén diplomáztunk, nagyon jó ebben, mert ők külön oktatják, hogy mit kell csinálni, miután kikerültél az iskolából.
Éva: Nagyon sok fiatal és tehetséges divattervező volt, van Magyarországon, akiknek a nevét soha nem is hallottuk. Manapság oda kell figyelni a marketingre, és mi is próbálunk így működni.

ANNAEVA 2010/2011 ősz-tél. Még több kép a galériában!

Miért pont a Kreát választottátok?
Anna: A Rotschild Klára Divatiskolába jártam, ahol a USE tag Tóth András egyszer előadást tartott nekünk. Ő akkor már a Kreában tanított, és megemlítette az iskolát. Ezek után sorozatosan olyan jókat hallottam a suliról, hogy nem volt kérdés, hogy a MOME-ra vagy a Kreába menjek.
Éva: Nálam ez teljesen véletlenül alakult így. Éppen terhes voltam az első gyermekemmel, amikor arra gondoltam, hogy valamit kezdenem kellene magammal. Tanulni szerettem volna mindenképpen, és véletlenül bukkantam a sulira. Azt mondtam, miért is ne?

Kik azok, akiknek sokat köszönhettek?
Anna: Tanáraink között volt Tóth András és Godena-Juhász Attila, az USE unused tervezői, nagy hatással volt ránk Zanin Éva is, de természetesen sok nagynevű szakemberrel találkozhattunk.

Jelenleg min dolgoztok?
Éva: Már a tavasz-nyárit tervezzük. Magyarországon egy kicsit megkésve történik ez, mert ugye, a nagyvilágban nemrég mutatták be a tavaszi-nyári kollekciókat. Mivel itthon nincs kinek bemutatni ilyenkor, mi sem tervezünk előre.

Hogyan zajlik a közös munka? Mi a menete?
Éva: Először is nagyon sokat beszélgetünk. Nem feltétlenül a ruhákról, hanem általában a hangulatról, a színvilágról, aztán az anyagokról.
Anna: Sokat járunk együtt ide-oda, és közben beszélgetünk. Nincs olyan öltözék, ami csak az enyém vagy csak az Éváé. Amit én tervezek, abba simán belerajzolhat és belevághat Éva, és így van ez fordítva is, ugye?
Éva: Olyanok vagyunk mindketten, hogy önmagunkban nem bízunk annyira, de egymásban meg igen.

Hachbold Anna és Kárpáti Éva (fotó: Neményi Márton)

Érzitek, hogy melyik lesz slágerdarab vagy melyik lesz, amelyik jobban tetszik a közönségnek?
Éva: A tömegeknek általában az egyszerűbb darabok tetszenek. Viszont próbálunk kreatívabb ruhadarabokat is csinálni, amelyek azokat érintik meg, akik jobban odafigyelnek a részletekre vagy csak egyszerűen felhívják magukra a figyelmet. Ha megnézel egy félórás divatbemutatót, akkor kellenek ezek az úgynevezett figyelemfelkeltő imidzs darabok, még akkor is, ha a legegyszerűbb fekete kisruha lesz a legkelendőbb a kollekcióból. Ugyanakkor az a kis fekete ugyanolyan értékes és ugyanannyi kreativitás van benne, mint a kollekció többi darabjában, maximum több ember tud vele azonosulni.
Anna: Ezek egyébként azok az imidzs darabok, amelyekre az ember felkapja a fejét, de ha megnézi az egész kollekciót, akkor valószínűleg nem azt fogja választani. Általában nem is feltétlenül azért készülnek, hogy viseljék őket. Ez szándékosan van így.

Ti melyik tervezők ruháiban járnátok szívesen?
Anna: Magyarok közül a USE-val elfogultak vagyunk. Amit én szívesen hordanék, az Lanvin és a Chloé. Közös kedvenc pedig a McQueen.
Éva: Bár nekem az új kollekció már nem annyira jött be. Azt éreztem benne, hogy a régi McQueen kollekciók egyvelegét szerette volna a tervezőnő visszaadni. Mondjuk, kétségtelenül nagyon nehéz dolga volt. Igazából nincs kedvencem, majdnem az összes kollekcióból ki tudok emelni valamit.

És milyen az a nő, aki ANNAEVA ruhákban jár?
Anna:
A nő, aki ANNAEVA-ban jár, imád öltözködni. Fontosak számára a legújabb trendek, de szereti a klasszikus vonalakat. Ő mindig, mindenkinél egy lépéssel előrébb jár.  Egyedi stílusa nagyon meggyőző és karakteres, de meglehetősen egyszerű és letisztult.
Éva: Az ANNAEVA azoknak a nőknek szól, akik magabiztosan tudják viselni ezeket a ruhákat, fontos, hogy akár egy-egy kiegészítővel a saját egyéniségükhöz tudják formálni. Olyan városi, dolgozó, öntudatos nők viselik ezeket a ruhákat, akik valószínűleg variálható alapdarabokként használják az öltözékeket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
nov
12
safweekly írta:
Szimpatikusak, igényesek, és a címlapkép nagyon tetszik!
10:10
2
nov
12
A nyári kollekciójuk is nagyon szép volt, őket szeretem, ez a mostani is tetszik, tavasszal se feledkezzetek meg róluk, és Sok sikert!
10:21
3
nov
12
ismeretlen írta:
imádom :)
10:22
4
nov
12
ismeretlen írta:
4-11 képek... de szép hosszú láb! :-)
10:34
5
nov
12
Lunabunny írta:
Jaaaj, ezek gyönyörűek! És abszolút az én színvilágom!!! *.* Pedig elég ritkán váltanak ki belőlem ilyesmit ezek a témák. :)
10:55
6
nov
12
sziszuscicus írta:
Hú, nekem is nagyon bejönnek, a legtöbbet fel is venném, mert én vagyok!
Most még csak a képeket néztem meg, de később a cikket is elolvasom.
Ilyenkor egyébként erős késztetést érzek, hogy megtanuljak varrni, ti nem?
11:10
7
nov
12
ismeretlen válaszasziszuscicus írására:
Én mindig erős késztetést érzek. Nem is a varrással lenne gond, hanem a szabásminta elkészítésével. Nekem már az is bazi nagy gondolkodást igényel, hogy egy négyzethálót hogy csináljak meg, hogy kockát lehessen belőle hajtogatni, kb elképzelhetetlennek tartom, hogy átlássak egy szabásmintát :DDD van pl olyan ismerősöm, aki nem is csinál szabásmintát, kigondolja, hogy milyen ruhát szeretne, vesz anyagot, sitty-sutty kivágja, összevarrja és kész! És tadamm, tökéletes! annyira tudom ezért irigyelni, és ráadásul ő ezt nem is tanulta, nem ez a szakmája...
12:08
8
nov
12
sziszuscicus válasza írására:
Én idáig egyszer varrtam egy vudu babát, ez minden alkotásom:) Pedig több felmenőm is varrónő volt, mégsem érzem a zsigereimben...de lehet, ha lesz egy kis időm majd megpróbálom, de a térlátásommal nekem is gondok vannak.:)
13:04
9
nov
12
donci írta:
A ruhàk nagyon jok, imàdom ezeket a szineket.
A modell viszont nagyon nagyon nem.....
13:12
10
nov
12
ismeretlen válaszasziszuscicus írására:
Én még általánosban varrtam egy kötényt. Már akkor sem értettem, hogy hogy jön össze az a forma a köténnyel, és már csak akkor kezdtem átlátni, amikor elkezdtem összevarrogatni a darabokat. Tiszta rejtély. Szerintem ehhez ugyanolyan képességek kellenek, mint a geometriához, vagy az építészethez :-DD
13:34
11
nov
12
katicabogar írta:
van egy par ami tetszik es hordanam, es az a kek szin az elso fotokon gyonyoru
18:47
12
nov
12
katicabogar válaszadonci írására:
a feny meg a smink miatt kicsit olyan mintha halott lenne, szurke lett a bore :| azonkivul meg fura az a frizura ide
18:48
13
nov
13
Nyruszi írta:
Nagyon tetszenek ezek a ruhák! :) Színben, formában, teljesen tudok velük azonosulni.

12:28
14
nov
13
Meg ne haragudjatok és bocs,hogy eltértem a témától,de romoljon meg az összes kajája annak,aki kitalálta,hogy ilyen agresszív reklámokat pakoljatok ide. Ha kell,ha nem,megjelenik, nem lehet belépni normálisan,nem lehet a divat rovatra,vagy a címoldalra kattintani anélkül,hogy ne lenne muszáj rákattintani. Tudjátok mit? Legyen egy bazi nagy tiramisu előttetek és ne érezzétek az ízeket!!!!!!!
18:30
15
nov
16
Emu írta:
Ok, es ezt hol lehet megvenni?
03:01
Felhasználónév:
Jelszó: