Étel+Ital

Gombóc Artúr beájulna

6937

Ha csokoládéról van szó, erősen hajazok Gombóc Artúrra, bár sokszor hangoztatott toplistáját kiegészíteném még a forró és folyékony tételekkel. Ha tudta volna szegény pára, hogy ilyen is létezik, és hideg téli estéken az egyik legtutibb ínyencség, biztosan benevezett volna egy jelentősebb forró csoki dózisra, lehetőség szerint intravénásan. Mi megtettük helyette is és végigkóstoltuk, majd precízen kiértékeltük az kezünk ügyébe kerülő fajtákat. Okuljatok az eredményből!

Boci forró csoki

A praktikus, visszazárható tasakban kapható porból a használati utasítás szerint elhelyezek 7 kávéskanálnyit a bögrében, majd rácsorgatom a másfél deci tejet és élvezem a kellemes illatot, mely pillanatok alatt betámadja a receptoraimat. A tetején képződő jól látható hab tovább fokozza az érzékszervi élményt, így bizakodva kortyolok bele. Krémes állaga ideálisnak mondható, viszont azonnal meg kell állapítanom, hogy ennyire még én sem vagyok édesszájú. Akinek viszont a forró csoki élményhez szervesen hozzátartozik az átütően édes íz, annak ez lehet az ideális választás. Anyagi vonatkozásait tekintve egyáltalán nem számít telitalálatnak, ugyanis a tesztalanyok közül ez volt a második a legdrágább, viszont ebből kell a legtöbbet használni egy bögre forró csoki előállításához.

Érdemjegy: 4

Cadbury

Lehet, hogy én vagyok türelmetlen – ami egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen nagy tisztelője vagyok ennek a márkának -, de már első mozdulatommal leszakítom a védőfólia szakszerű eltávolítására szolgáló fület, így a kibontási procedúra tragikus fordulatot vesz. Kéretik óvatosság, ha valaki hasonló műveletbe kezd. Szimpatikus gyorsasággal oldódik fel a por, amint észleli a tej jelenlétét, habja viszont szinte egyáltalán nincs, de végül is nem szériatartozék ebben a műfajban, így különösebben nem rendít meg a dolog. Ízét nehéz jellemezni, iszogatás közben az az érzés kerít hatalmába, hogy tulajdonképpen benne van az ideális forró csoki összes komponense, de valahogy nincs harmonikus egységbe komponálva, csak úgy lebegnek a gasztrokozmoszban, meglehetősen szürreális élményt okozva fogyasztójuknak. A csokoládéidegen kesernyés utóíz pedig végképp értelmezhetetlenné teszi a kompozíciót. Ára viszont barátinak mondható, a második legolcsóbb a mezőnyben.

Érdemjegy: 3

Milka Slurp

A visszazárható, abszolút konyhaszekrény kompatibilis doboz kifejezetten tetszik, bizakodva bontom ki. Könnyen, szinte külső beavatkozás nélkül oldódik fel, a tetején képződő finom habot is biztató jelként értelmezem, így lelkesen kortyolok bele. Az első korty azonban rögtön kiábrándít, ugyanis a meglepően szegényes ízvilág valósággal sokkolja jobb sorsra érdemes ízlelőbimbóimat, ráadásul egyáltalán nem édes. Egy kanál cukorral feltornázom az iható kategóriába, de nem lesz a kedvencem. Pozitív viszont az ára, ugyanis ehhez jutottam hozzá a legolcsóbban.

Érdemjegy: 2/3

Canderel Cankao

Több szempontból is kilóg a sorból ez a csokoládés műremek, ugyanis a gyártó precíz definíciója szerint instant kakaó italpor édesítőszerrel. Aranyáron vesztegetik, ez a legdrágább a kipróbált produktumok közül, így elvárásaimat is ehhez igazítom. Tasakos és dobozos változatban is kínálják, és mivel nem vagyunk még olyan bizalmas viszonyban, első körben a tasakost választom. Ebből félliternyi ital készíthető, hozzá is látok íziben. A por meglepően jól oldódik, szinte kevernem sem kell, majd a tetején kevés hab képződik, így a vizuális tuning is kipipálva. Egyébként sem a visszafogottságomról vagyok híres, ha kulináris élményekről van szó, most viszont a szokásosnál is felszabadultabban kortyolok bele, hiszen 50 százalékkal kevesebb kalóriát fogok felhörpinteni. Az íze bőven megfelel az elvárásaimnak, ugyanis gazdag, harmonikus, de nem émelyítően édes, és ott van benne az az elegáns, diszkrét kesernyésség, ami nálam alapkövetelmény ebben a műfajban. Üdvözült mosollyal szürcsölgetem, miközben szemem előtt apró csillagos ötösök repkednek. Az utolsó korty azonban durván visszaránt a valóságba a benne koncentráltan jelen lévő kakaós üledéknek köszönhetően.

Érdemjegy: 5

Dr. Oetker Choco-Choco

A tasakon található okosító szöveg szerint sűrűbb és hígabb változatban is elkészíthető a hozzáadott tej mennyiségétől függően. A hígabb verziót választom, bár logikus magyarázattal nem tudok szolgálni, így maradjunk annyiban, hogy a hangok mondták. Az előírást követve fél percig szorgalmasan kevergetem, de csak részlegesen oldódik, egy jó adag ráragad a bögre oldalára, egy másik pedig a kiskanalamra, így heroikus köpüléssé fajul a kezdetben decens kavarászás. Sikerem nem átütő, ugyanis minden igyekezetem ellenére is marad néhány összeragadt csokigubacs a matériában, ami elszántan a felszín felé tör, így lőttek a vizuális élménynek. Ilyen viszontagságos kezdés után elég szkeptikus vagyok a várható ízélményt illetően, de kellemes csalódás ér. Még hígabb válfajában is kellemesen sűrű, kifejezetten krémes itallal van dolgom, melynek íze tökéletesen telt és harmonikus. Árkategóriája is szimpatikus, ugyanis az abszolút középmezőnyben foglal helyet.

Érdemjegy: 3/4

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások